Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 26 грудня 2023, 16:42
2536
0

Іноуе ось-ось стане подвійним абсолютом. Тапалес не має шансів

Яскраве завершення року

| Оновлено 26 грудня 2023, 16:42
2536
0
Іноуе ось-ось стане подвійним абсолютом. Тапалес не має шансів

26 грудня в Токіо, Японія, Наоя Іноуе (25-0, 22 КО) йтиме за ще одним важливим здобутком. У протистоянні проти філіппінця Марлона Тапалеса (37-3, 19 КО), японець отримає шанс стати абсолютним чемпіоном світу у другій категорії поспіль.

Поки що домінація Іноуе настільки потужна на кожному етапі кар’єри, що сумнівів у його перемозі не виникало жодного разу. Протистояння проти Тапалеса – точно не виняток з правила.

Іноуе – домінант своєї та сусідніх категорій. Може побити фактично будь-кого

Наоя Іноуе – чемпіон світу у трьох вагових категоріях: найлегшій вазі, першій найлегшій вазі та другій найлегшій. Абсолютний чемпіон у найлегшій ваговій категорії. І тепер стоїть за крок до абсолютного чемпіонства у категорії, в якій він тільки-но дебютував у цьому році.

Показники неймовірні. Не дивують ще більше людей по всьому світу вони тільки через те, що боксери важать трохи більше п'ятдесяти кілограмів. Ці категорії були, є і будуть не настільки популярними, як могли б. Людям просто цікавіше дивитись, як величезні боксери б’ють один одного важкими ударами. На малюків завжди ходили і ходитимуть менше.

Разом з цим, досягнення Іноуе не стають від цього гіршими. Він перемагав справді серйозних суперників і побив геть усіх, хто траплявся йому на шляху. Те, що більшість з них впали у нокаути – не проблема опонентів, а досягнення самого японця.

Для прикладу, перемоги на Всесвітній боксерській суперсерії. До фіналу Іноуе розбирався з суперниками за лічені хвилини. Двох нокаутував у першому раунді, одного у другому. Тільки впертість та досвід Ноніто Донейра дала йому змогу протриматись весь поєдинок. А ще, можливо, деяка розслабленість з боку японця. Все ж забагато всі співали про те, який він непереможний і як швидко впаде ветеран.

Але і тут Наоя дуже швидко закрив усі питання. Реванш відбувся через два поєдинки і там Донейр полетів вже з першого раунду, не протримавшись і до кінця другого. Так само, якщо дивитись, кого перемагав Іноуе. Під час Суперсерії там були по-справжньому міцні суперники, на фоні яких і Донейр здавався аутсайдером. Одного тільки Еммануеля Родрігеса вистачало для конкуренції. Його японець зніс за два раунди.

Побивши всіх у 2022 році, Наоя нарешті піднявся у нову категорію – другу найлегшу. І щоб довго не витрачати час, одразу взявся за найцікавіший варіант – зустрівся з американським об’єднаним чемпіоном Стівеном Фултоном.

Будь-який прогноз про конкурентне протистояння, який здавався адекватним до поєдинку, не справдився. Фултон – вищий та більш довгорукий. Технічний, слизький, незручний, рухливий. Чудовий боксер. І у нього взагалі нічого не вийшло в бою з Наоєю. Іноуе фактично забрав майже кожен раунд. Його таймінг вирішив проблему зі швидкістю суперника. А потім японець просто взяв і нокаутував візаві. Пробив передньою рукою в тулуб, а задньою – в голову. Далі лише формальне добивання.

Одразу два пояси в руках Іноуе після дебюту у новій вазі – за версіями WBC та WВO. Хороший старт і моментальний анонс майбутнього поєдинку був зроблений після бою. У ринг піднявся Марлон Тапалес із поясами WBA та IBF в руках. Через рік після завоювання першого абсолютного чемпіонства, друге. Ось це темп, який ми любимо.

Не дивлячись на одразу два пояси в руках Тапалеса, зачаровуватись тут не варто. Не сказати, щоб Марлон дивував у попередніх поєдинках так, щоб претендувати на потенційну перемогу над Іноуе. Тобто, претендувати можна, нокаут ніхто не скасовував, але шансів небагато.

Boxing Scene. Наоя Іноуе, Боб Арум і Марлон Тапалес (зліва направо)

В рекорді Тапалеса складно виділити хоча б якісь гучні імена. Добре, попередня перемога над до цього непереможеним Муроджоном Ахмадалієвим. Узбекистанський боксер був фаворитом, але перемогу забрав Тапалес. Чи було це чимось неймовірним? Точно ні. Марлон працював то першим, то другим номером, іноді відбивався з кута, але забрав перемогу розділеним рішенням суддів.

До цього самого рішення питання, звісно, є, але невеликі. Бій конкурентний, виглядав динамічно та весело. Тапалес міг там перемагати, в теорії. Він і переміг.

Окрім цього, було ще декілька міцних суперників. Той же японець Іваса, який нокаутовував Марлона. Чи теж японець Шохей Оморі, якого перемагав філіппінець в бою за перше в його житті чемпіонство. А перед цим саме Тапалес став першим, хто забрав в Оморі нуль у графі поразок. Але не зірково і геть не на рівні з Іноуе.

Хто фаворит?

Безумовно, Наоя Іноуе. На нього можна поставити за 1.05. На перемогу Тапалеса дають у середньому 10.00.

Абсолютно логічний розклад. З одного боку, Марлон – непоганий боксер. Він дійсно цікаво боксує. Боксує у стійці шульги, б’є точно і багато. Комбінації, багатоударна робота, дивитись на це цікаво. Думки у діях не так багато, але виглядає яскраво.
Філіппінець вміє боксувати і від суперника, але любить більше йти вперед. Навіть наряджався, як Пак’яо декілька разів, імітуючи легендарного філіппінця.

А тепер до мінусів. Тапалес менший. Він нижчий на два сантиметри (165 сантиметрів проти 163 сантиметрів), має коротші руки (171 сантиметр проти проти 165 сантиметрів) і ще й легший (55,1 кілограм проти 54,9 кілограмів). Здається, що різниця між показниками несерйозна, але у ринзі це гарантовано скажеться.
Просто для розуміння, Стівен Фултон був сильно більший, ніж Іноуе, і це йому взагалі ніяк не допомогло. Ні зупинити того, ні триматись на комфортній дистанції самому. Що вже казати про меншого суперника.

Але головне не це. Головне те, як точно б’є Іноуе і те, що Марлон пропускає навіть із суперниками, в яких КПД не такий, як в японця. Разом з цим можна сказати, що Тапалес хоч і б’є міцно, але силу удару з Наоєю взагалі не порівняти.

Знайти хоча б щось, у чому кращий філіппінець? У комбінаційній роботі, можливо. Насипає він весело. На цьому, загалом, все. Нуль переваг на користь Тапалеса.

Епічне досягнення японця максимально близько. І це красиво.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.