Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 квітня 2024, 13:01
17199
27

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

| Оновлено 27 квітня 2024, 13:01
17199
27
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
СК Дніпро-1

Минулої весни шанувальники української Прем'єр-ліги майже до останнього стежили за тим, як вирішиться чемпіонська інтрига. У боротьбі за «золото», із якої практично одразу ж сенсаційно випав головний на той момент фаворит в особі «Динамо», к фінішу зійшлися «Шахтар» та «Дніпро-1». Молодий дніпровський клуб на певному етапі взагалі вважався ключовим претендентом на перше місце, але зрештою досвід та клас «гірників» таки далися взнаки: чемпіонами стали донеччани, а ось «спортклубівці» фінішували другими, що для них все одно виявилося найвищою позицією в рамках УПЛ в історії.

Проте старт єврокубкового сезону-2023/24 виявився абсолютно розчаровуючим для «Дніпра-1» та усіх вболівальників українського футболу. Спершу команда тоді ще Олександра Кучера вилетіла з кваліфікації Ліги чемпіонів від «Панатінаїкоса» (1:3, 2:2), потім з ходу отримала «у щелепу» від празької «Славії» у відборі Ліги Європи (0:3, 1:1), й зрештою була повністю нокаутована вже у плей-оф раунді кваліфікації Ліги конференцій вельми скромним «Спартаком» із Трнави (1:1, 1:2).

Катастрофа по усіх напрямках в єврокубках стала для «Дніпра-1» серйозним ударом. Більше того, «спортклубівці» відзначилися тим, що встановили сумний антирекорд, який майже неможливо «перевершити», тобто зіграти ще гірше. «Дніпро-1» став першою командою в історії, яка послідовно вилетіла зі всіх трьох нинішніх єврокубків, причому зробила це за один місяць та не здобула жодної перемоги.

СК Дніпро-1

Тотальне фіаско коштувало роботи Олександру Кучеру, на зміну якому за кілька тижнів прийшов досвідчений кризовий менеджер Юрій Максимов. І «Дніпро-1» напрочуд перетворився, й навіть заграв так, як у найкращі відрізки минулого сезону. Вже до 10-го туру в УПЛ «спортклубівці» повернулися до зони єврокубків у турнірній таблиці чемпіонату та залишаються в ній і наразі. Хоча сумнівів щодо можливості «Дніпра-1» втримати своє «місце під сонцем» вистачає, але останніми днями до них додалося ще й питання доцільності чергового потенційного європоходу дніпрян.

Збурювачем інформаційного простору став дуже активний у питаннях спілкування зі ЗМІ комерційний директор «Дніпра-1» В'ячеслав Фрідман. В одному з нещодавніх інтерв'ю функціонер дніпрян дав прямо зрозуміти, що у клубі об'єктивно оцінюють ситуацію, в якій вони опинилися, й десь навіть сумніваються у доцільності виступів у єврокубках в сезоні-2024/25.

«Європа бере на себе частину видатків, це не такі великі гроші. Питання в іншому, чи є сенс грати там зараз таким складом, яким ми можемо грати наступного сезону, зважаючи на те, що можливо, доведеться відпустити лідерів, тоді ми за складом не будемо кращі за умовний «Спартак» Трнава. Тим складом, який в нас був тоді, ми були зобов'язані проходити клуби їхнього рівня, а ось складом, який в нас буде у серпні цього року, ми можемо поступатися за складом навіть їм», – заявив Фрідман.

Очевидно, комерційний директор «Дніпра-1» знає та розуміє значно більше, аніж прості вболівальники. У ЗМІ останніми роками циркулюють перманентні чутки, які часом знаходять свої підтвердження у тих чи інших фразах футболістів чи тренерів «спортклубівців», про певні проблеми із виплатою зарплат. Горезвісна затримка у три місяці, яка не дозволяє гравцям в односторонньому порядку розривати контракти через грубе недотримання їхніх умов, існує у «Дніпрі-1», мабуть, ледве не з моменту виходу цієї команди до УПЛ.

Прийдешнім літом до цього, схоже, додасться ще й кадрова проблема. Очевидно, Фрідман натякав, що після завершення сезону боси «Дніпра-1» будуть готові розлучитися із усіма нинішніми лідерами команди та тими, до кого є реальний інтерес на ринку. Йдеться, перш за все, про Олександра Піхальонка, Олексія Гуцуляка та Олександра Сватка. Можливо, «з натяжкою» до цієї когорти можна віднести ще й Едуарда Сарапія із Валентином Рубчинським.

Потенційний відхід цих п'ятьох (або навіть перших трьох) футболістів, швидше за все, означатиме повний крах колишніх амбіцій клубу. Про це, власне, й говорить зараз Фрідман, даючи зрозуміти, що без кількох лідерів «Дніпро-1» стане навіть номінально слабшим за умовний «Спартак» із Трнави, хоча словакам «спортклубівці» влітку минулого року поступалися і з усіма перерахованими вище у складі.

СК Дніпро-1. Юрій Максимов

Календар матчів, які належить зіграти «Дніпру-1» до завершення поточного сезону в УПЛ, також не обіцяє нічого хорошого команді Юрія Максимова. Якщо в останніх зіграних на цей момент трьох турах «спортклубівці» не змогли здобути жодної перемоги у поєдинках із командами з нижньої половини таблиці (2:2 – із «Зорею», 1:1 – з «Металістом 1925» та 1:1 – із «Вересом»), то розраховувати на щось феноменальне у іграх (нехай і домашніх) проти «Динамо», «Кривбаса» та «Шахтаря», які наразі займають верхні три рядки, навряд чи доводиться. Крім того, підопічні Максимова мають на виїзді зіграти ще й проти «Олександрії» та «Чорноморця», яким є що доводити своїм вболівальникам, та й з огляду на турнірні перспективи як мінімум в команди Ротаня все нині аж ніяк не так безхмарно, аби банально починати клеїти дурня.

Більше того, питання проведення домашніх матчів проти «Динамо», «Кривбаса» та «Шахтаря» виявилося ще й дуже актуальним через вкрай напружену в останні місяці ситуацію на Дніпропетровщині, яка всерйоз виснажена частими атаками російської армії з повітря і, як наслідок, тривогами, через які матчі доводиться переривати, а футболістам просиджувати по кілька годин в укриттях.

«Динамо» вже спробувало домовитися про перенесення матчу з «Дніпром-1» до Києва, але нарвалося на категоричну відмову «спортклубівців». І тут логіку дніпровського клубу зрозуміти нескладно: адже якщо вони погодяться на умови киян, тоді треба йти назустріч і «Кривбасу» із «Шахтарем», щоб потім ніхто не дорікав «Дніпру-1» у відвертому підіграванні «Динамо» в чемпіонських перегонах.

Здавалося б, рваний темп поєдинків, що перериваються частими сигналами повітряних тривог, може допомогти «Дніпру-1» проти команд із топ-3, але попередні поєдинки підопічних Максимова (особливо проти «Руху» на початку березня) показали, що ця теза виглядає робочою тільки теоретично, але аж ніяк не на практиці.

До речі, саме «Рух» наразі є ключовим переслідувачем «Дніпра-1» у турнірній таблиці. Команда Віталія Пономарьова із дуже хорошими результатами вийшла з зимової відпустки, але після поразки від «Шахтаря» (1:3), яка сталася 7 квітня, опинилася у «стані гроггі», й послідовно не зуміла взяти три очки не лише у рідних стінах проти «Кривбаса» (1:1), але й на виїзді проти аутсайдера «Миная» (1:1).

У певній кризі нині перебуває й «Полісся», яке також могло б замахнутися на місце у єврокубках. Житомиряни навесні вже змінили головного тренера та набрали лише 7 очок у 8 поєдинках чемпіонату.

Прямо зараз відставання «Полісся» від «Дніпра-1» у турнірній таблиці вимірюється 6 очками, а «Руха» – 4 пунктами. Це фора, яку цілком можна відіграти, враховуючи надскладний календар «спортклубівців» та усі їхні проблеми.

Але набагато важливіше зараз отримати чесну відповідь на інше питання: а чи потрібен «Дніпро-1» в наступному сезоні єврокубків? Якщо у самому клубі не впевнені у конкурентоспроможності команди в таких турнірах, то про що взагалі можна говорити? І навіщо нам другий рік поспіль «любуватися», як повпреда УПЛ вибиває вже у кваліфікації умовний «Спартак» Трнава чи, не дай Боже, не менш умовний в цьому випадку мальтійський «Хамрун Спартанс»?

Звичайно, учасники євротурнірів повинні визначатися виключно за підсумками спортивної боротьби, але чисто по-вболівальницьки, мабуть, хотілося б бачити у зоні єврокубків команду із реальними амбіціями та потенціалом для їх реалізації, а не тих, в кого «здулися колеса» і хто доїжджає на фініш буквально на дисках…

СК Дніпро-1

Так, Юрій Максимов є справді неймовірним фахівцем з точки зору пошуку шляхів виходу із усіляких халеп. Немає сумнівів, що цей тренер все ще здатний знайти належну мотивацію для своїх гравців на п'ять фінальних матчів сезону. Зрештою, в роздягальні команди десь на дверях завжди можна повісити назву цього авторського матеріалу, або інші критичні зауваження, які часто лунають на адресу «Дніпра-1» у вболівальницькому середовищі. Чисто для підвищення мотивації, бойового духу та появи у футболістів стимулу довести усім скептикам, що вони помиляються.

Але, зрештою, все одно багато чого буде залежати не від Максимова та його підопічних, а від позиції та планів керівництва «Дніпра-1». І ось в них, ймовірно, назва цього матеріалу вже точно не викличе жодного додаткового бажання щось довести, адже вона [назва], по суті, продиктована словами одного із топ-менеджерів дніпрян, а тому є тим, із чим в клубі в якійсь мірі навіть змирилися. А це вже п'ята й остання стадія реагування на зміни: слідом за запереченням, гнівом, торгом і депресією, як стверджують психологи, завжди настає ні що інше, як прийняття…

В даному випадку йдеться про прийняття того факту, що наступного сезону Україні краще обійтися у єврокубках без «Дніпра-1». Так, мабуть, буде краще для всіх…

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
Коломойский сидит в СИЗО и ждет выборов в США.
Если победит Байден, то ему и всем кто брал участие в раскрутке дела Буризмы и взяток Хантера Байдена (Дубинский, Кулик) придется сидеть не пересидеть.
А Днепр скорее всего будет ликвидирован.
Jorko
Як казав один функціонер "бери що хочеш але не забувай, попереду каса"
Xvalenok03
Неужели условная тре-пенне или санта-колома по составу сильнее минусовых?
А ведь без шансов на что-либо они все равно принимают участие в еврокубках. 
Опять беня подставляет украинский футбол. 
Jackpo†
Відколи це Ліга Конференцій не континентальний турнір?
Arty900
Руху перемоги і голи також важко даються, сьогодні ще не факт що Верес обіграють.
Так що не спішіть ховати дніпрян.
DSH88
Все правильно написано . Да и вообще это не ФК это фейк.
maxno
сливченко как всегда сливи писать может только не понятно стоя лёжа или сидя .
McLay
''Спортклубівці''?!😂😂😂
nick07
проблема ж не в тому що ДД-1 слабке (хоча участь в єврокубках це все-таки і для умовної Спарти Трнава стимул), поблема в тому що інші конкуренти на тому самому рівні. Навряд чи Рух або Полісся покажуть кращі результати. Та і з Кривбасом поки що сумнівно. 
nikbard
Как противно смотреть убийство Украинского футбола.Хотя его как такого после 1991 года небыло.
Boodya
Так "рвалася в лч", що не змогла і в групу ЛК пробратись.
В нас зараз тільки дві команди є для єврокубків, решта просто біль.