Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 10 грудня 2023, 03:13
1068
0

Робейсі Рамірес обрав цікавого опонента. Маловідомого, але небезпечного

Складно буде обидвом боксерам

| Оновлено 10 грудня 2023, 03:13
1068
0
Робейсі Рамірес обрав цікавого опонента. Маловідомого, але небезпечного
Getty Images/Global Images Ukraine. Робейсі Мартінес

У ніч з 9 на 10 грудня у США чемпіон WBO у напівлегкій вазі Робейсі Рамірес (13-1, 8 КО) проведе захист титулу у поєдинку проти мексиканця Рафаеля Еспінози (21-0, 18 КО). Це буде третій титульний бій Робейсі у 2023 році та третій поєдинок Еспінози цього ж року.

І головне, немає жодних сумнівів у тому, що протистояння вийде цікавим, враховуючи те, як Рафаель та Робейсі боксують.

Рамірес багато працює у 2023 році і встиг побити майже такого ж великого опонента, як Еспіноза

Робейсі Рамірес – дворазовий олімпійський чемпіон. На дуже успішній Олімпіаді 2012 року він став одним з двох кубинців, які привезли додому золоту медаль. Першим був Ронел Іглесіас, який переміг Дениса Берінчика у фіналі вагової категорії до 60 кг. Другим – Рамірес, який побив японського, тайського, британського, ірландського та монгольського боксерів по дорозі до золота у категорії. При цьому, британець – Ендрю Селбі (брат Лі Селбі), а ірландець – Майкл Конлан.

Олімпіада 2016 року для Куби стала більш успішною – 3 золоті медалі. Хуліо Сезар Ла Круз став чемпіоном у категорії до 81 кілограму, Арлен Лопес у категорії до 75 кілограмів, а Робейсі Рамірес повторив досягнення, але вже у категорії до 56 кілограмів.

Причому, цього разу кубинець побив справжню зірку. Конлан – це прекрасно, але у 2016 році у фіналі Рамірес переміг Шакура Стівенсона, який зараз претендує ледь не на лідерство у рейтингу pound-for-pound за декілька років.

Але з дебютом у професіоналах сталася проблема. Не так часто більш чи менш перспективні боксери дебютують з поразки. А настільки зіркові, дворазові олімпійські чемпіони - так взагалі. Проте у Раміреса склалося саме так.

У першому поєдинку у професіоналах Робейсі зустрівся із доволі посереднім Аданом Гонсалесом і програв розділеним рішенням суддів у 4-раундовому протистоянні. Проблема. Далі було три перемоги нокаутом поспіль і знову зустріч із Гонсалесом. Цього разу Рамірес переміг рішенням суддів у 6-раундовому поєдинку. Адан не дав дебютувати з перемоги і не дав продовжити серію перемог нокаутом.

Далі все пішло красиво. Робейсі розкривався від поєдинку до поєдинку, все більше ставав професіоналом. Що б там хто не розповідав, але перебудовуватись від аматорського на професійний бокс все ж доводиться. Це дещо різні види спорту, скільки б разів аматори не знімали шоломи.

У 2021 році Робейсі побив на той момент непереможного Орландо Гонсалеса. А через бій розмазав проспекта Абрахама Нову, який також не програвав до цього моменту. П’ять раундів пішло у кубинця, щоб розбити молодого американця.

У 2023 році Рамірес нарешті став чемпіоном світу. Ісаак Догбо – не дуже зручний боксер. Він не габаритний (трохи більше 160 сантиметрів і зріст, і розмах рук), але боксувати з ним складно всім. Для розуміння, Догбо має чотири поразки і лише одну дострокову – Еммануель Наваррете досяг її у дванадцятому раунді. Робейсі Рамірес, той же Наваррете у їхньому першому поєдинку та непереможний Нік Болл отримали лише перемоги рішеннями суддів.

Після цієї титульної перемоги кубинець вперше поїхав у Японію. Він провів бій у рамках вечора, де Наоя Інуе бився проти Стівена Фултона. Суперником став японський здоровань Сатоши Шимізу. Японець вищий на дванадцять сантиметрів та має сильно довші руки. Звісно, нічого з цього не допомогло йому.

Рамірес виглядав краще. Точно контратакував, не давав супернику дихати та атакувати, прошивав захист. Все це скінчилось перемогою кубинця технічним нокаутом вже у п’ятому раунді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Еспіноза

Вже третім суперником у 2023 році та другим захистом титулу стане Рафаель Еспіноза. Мексиканець, який ще більший за попереднього японця, але й кращий, як боксер. Якщо Шимізу – це такий типовий японський боксер, який може продавити силою, але, якщо не клеїться, а опонент технічніший та швидкий, він ламається, то Еспіноза – точно не такий.

Окрім переваги у габаритах, такої ж молодості (обидвом по 29 років), Рафаель дуже вмотивований. Каже, що такого шансу і такого дзвінка, як від команди Раміреса, він чекав давно.

Хто фаворит?

Відрив, звісно, скажений. На Робейсі Раміреса можна поставити за 1.09. На Рафаеля Еспінозу – за 9.00. Але чи справедливо це?

Давайте подивимось на факти, які нам відомі і з якими неможливо сперечатись. Еспіноза та Рамірес – однолітки. Рафаель вищий на сімнадцять сантиметрів. Так, це офіційні дані, які іноді відрізняються від реальності, але мексиканець - справді велетень. Він регулярно вищий за своїх суперників, а зганяє так багато через можливості організму.

Мексиканець має більший відсоток нокаутів. Еспіноза нокаутував 85,71% опонентів, а Рамірес – 61,54%. Тепер подивимось на те, хто це був. Рафаель жодного разу не боксував за межами Мексики, а там перемагав міцних суперників, середняків. Декількох можна виділити, але нічого особливого.

Безумовно, досвід на стороні Раміреса. Тут і дві Олімпіади з золотими нагородами, і перемоги над вкрай хорошими боксерами у професіоналах. І загалом, вміння боксувати проти будь-кого: великого, маленького, довгорукого, швидкого. Боксерський інтелект у Робейсі на висоті.

Але просто не буде. Те, що у Мексиці Еспіноза бив тільки маловідомих суперників, не означає, що він – поганий боксер. Навіть навпаки. У нього прекрасні навички та вміння користуватись своїми габаритами. Він не звичайний мексиканець, який полізе до Раміреса на ближню дистанцію. Він вміє працювати з дистанції, має джеб та міцні удари з обидвох рук. Деякі з суперників отримували такі удари, що за них було дійсно страшно.

Тому критика за такого опонента у бік Робейсі точно не приймається. Класний опонент, непростий, але одночасно з його маловідомістю, ризикований. Рідко, який чемпіон погодиться на таку ось авантюру.

Тим більше, враховуючи поки тихенькі, але все ж чутні розмови про поєдинок кубинця з Наоєю Інуе, який у грудні буде вкрай близький від повторного абсолютного чемпіонства. А отже, і від можливості піднятись якраз у категорію до Раміреса.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.