Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 10 грудня 2023, 18:57
3472
0

Хейні – фаворит поєдинку проти Прогрейса. Але Девін точно ризикує рекордом

Непросто буде обидвом боксерам

| Оновлено 10 грудня 2023, 18:57
3472
0
Хейні – фаворит поєдинку проти Прогрейса. Але Девін точно ризикує рекордом
Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Хейні

У ніч з 9 на 10 грудня 2023 року у Сан-Франциско, США, відбудеться дебютний поєдинок Девіна Хейні (30-0, 15 КО) у першій напівсередній вазі. Його суперником стане чемпіон WBC у цій категорії Реджис Прогрейс (29-1, 24 КО).

Хейні зіпсував собі резюме невпевненим поєдинком проти Василя Ломаченка у минулому поєдинку, але від цього якимось сильно гіршим боксером не став.

Прогрейс і Хейні не були у повному порядку у минулих поєдинках. Тепер вони можуть довести, що то була помилка

Навесні 2023 року Девін Хейні зустрівся з Василем Ломаченком. Український боксер отримав шанс поборотись за звання абсолютного чемпіона у легкій вазі. Це відбулося вже вдруге в кар’єрі. Вперше Ломаченко програв одному американському проспекту – Теофімо Лопесу. Тут знову зустрівся з молодим американцем.

Бій вийшов близьким, конкурентним та спірним. Василь був активнішим та точнішим. Краще рухався, бив серійно і влучав. Загалом кількісно він точно виглядав краще, як боксер. Але не дотиснув фінал протистояння. Навіть найзавзятіші фанати версії про його перемогу визнають, що останні раунди Василь повинен був відпрацьовувати краще.

Проте, останній раунд активності його все одно не врятував би. Судді віддали перемогу Девіну Хейні з рахунком 115-113, 115-113 та 116-112. Фанати розділились. Дуже багато віддають все ж перевагу Ломаченку. Кажуть, що його активності було достатньо, щоб перемогти у цьому поєдинку. Інші кажуть, що у чемпіона так пояси не забирають. І теж частково будуть праві. Щоб перемогти молодого, перспективного американця в Америці у поєдинку за абсолютне чемпіонство, треба робити більше, ніж просто перебоксувати його у близькому протистоянні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Хейні проти Василя Ломаченка

Реванш не відбувся і ніколи не відбудеться. Хейні – великий хлопець і тримати рамки легкої ваги для нього дуже непросто. Тож поговоривши трошки про другий поєдинок, Девін заявив, що ні – він підійматиметься у вазі. Наскільки довго і чи повернеться він –не говорив аж до початку грудня.

Саме за декілька днів до бою проти Прогрейса Хейні оголосив, що офіційно залишить титули вакантними. Раніше він залишив вакантним пояс WBO, який вже встиг завоювати Шакур Стівенсон у страшенно нудному поєдинку проти Де Лос Сантоса. Тепер залишить взагалі все, що робило його абсолютом, і піде далі. За словами Девіна, у 2024 рік він хоче увійти чемпіоном першої напівсередньої ваги, а за декілька місяців одразу поборотись за пояс у напівсередній вазі.

Але це далеко. Адже суперником стане один з найнезручніших суперників і чемпіонів у першій напівсередній вазі. Реджис Прогрейс після першої і досі єдиної поразки в кар’єрі виглядає дуже упевнено. Майже весь час. Тоді, у 2019-му, Прогрейс поступився у поєдинку проти Джоша Тейлора. По-перше, не той суперник, поразці якому варто засмучуватись. По-друге, все було дуже близько та яскраво.

Після того Реджис не програвав. П’ять поєдинків, п’ять перемог і лише одна – рішенням суддів. По ходу був побитий Іван Редкач – ударом повз нього. Але Іван каже, що удар прийшовся йому у нерв. А також декілька вкрай міцних суперників, як от Хосе Сепеда, який був вщент розбитий Прогрейсом.

Не склалось тільки в останньому на даний момент поєдинку. На початку літа 2023 року, Реджис зустрівся з Даніелліто Зоррілльєю. Це, звісно, не бій Шакура та Де Лос Сантоса, але дивитись на таке шоу було складно. Обидва не дуже і могли, і хотіли. Прогрейс так і не підлаштувався під габарити опонента, а той реально був близьким до перемоги.

Getty Images/Global Images Ukraine. Реджис Прогрейс (зліва)

Реджис розуміє, що поєдинок був жахливим з його боку. Його незвичний стиль не приніс взагалі нічого. Він не влучав майже і не зміг зробити те, що і завжди. Як і Хейні розуміє, що в бою з Ломаченком щось пішло не так. Це можна зрозуміти і за обличчям Девіна після того, як йому підняли руку. І за коментарями після – американець назвав українського боксера найскладнішим випробуванням у своїй кар’єрі.

Але при цьому, вони обидва чудові боксери. І розуміють, що у цьому поєдинку ризикують обидва. Реально перемогти може кожен. І дійсно, у будь-який спосіб. Хіба нокаут Девіна виглядає менш ймовірним і то умовно – адже ми ще не бачили Хейні у справі у першій напівсередній ваговій категорії.

Хто фаворит?

Ви не повірите, але претендент з великим відривом. Букмекери дають на перемогу Девіна Хейні 1.25. На перемогу Прогрейса можна поставити аж за 4.00. Нічого собі різниця, як для теоретичного рівного поєдинку, так?

Насправді, бій дійсно близький та рівний, скільки б там на кого не ставили. Просто невелика різниця у габаритах не на користь чемпіона, стилістична незручність для усіх з боку Хейні та попередній посередній виступ Реджиса, який був точно гіршим, ніж у суперника, впливають на ці цифри. Але не на реальність – те, що відбудеться у ринзі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Хейні

Що ми маємо стилістично? Девін дещо більший. По-перше, має довші руки – 180 сантиметрів проти 170. По-друге, Девін фізично сильний: широкий у плечах, легко може піти по вагових категоріях і далі. На відміну від Прогрейса, для якого ця категорія, ймовірно, остання.

Тільки от, якби Реджиса можна було б налякати виключно фізичними розмірами, у нього було б більше поразок, ніж зараз. Ще більший Джош Тейлор у найкращій формі в кар’єрі часто страждав у ринзі з американцем та пішов з величезною гематомою. Хосе Сепеда, який майже ідентичний за розмірами з Хейні, взагалі був побитий без шансів.

Проблема Прогрейса тільки у вміннях Хейні. Девін вміє тримати дистанцію, сушити всі намагання опонента прорватись, в’язатись і робити бій брудним. Скільки він розповідав про бруд у боях Ломаченка, але саме Девін був ініціатором всього бруду протягом бою.

Одночасно з цим, Девін не ідеальний у захисті. Він пропускає у кожному поєдинку. Навіть підстаркуватий Хорхе Лінарес та маленький Джозеф Діас не один раз діставали американця. Що вже казати про молодшого та майстернішого Прогрейса.
І ось тут питання – чи витримає голова Девіна влучання Реджиса? Все ж чемпіон точно має сильніший удар, ніж претендент. Тож шанси тут точно ближчі, ніж написано у цифрах букмекерів.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.