Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 22 листопада 2023, 13:49
8668
0

Останнє чемпіонство Боруссії. Де зараз герої Дортмунда

Славна банда була 11 років тому у Юргена Клоппа

| Оновлено 22 листопада 2023, 13:49
8668
0
Останнє чемпіонство Боруссії. Де зараз герої Дортмунда
Getty Images/Global Images Ukraine

Цей текст повинен був мати інший відтінок. Маючи двох очкову перевагу над «Баварією» напередодні останнього туру, «Боруссія» просто була зобов'язана вигравати вдома у «Майнца» та ставати чемпіоном, перериваючи таким чином 11-річну гегемонію мюнхенського гранда.

Але виграти команді Терзіча не вдалося, і титул знову відплив до рекордмайстра. А «Дортмунд» знову другий. Хоча мав стати першим. Зізнатися, ми збиралися вітати «Боруссію» із заслуженим успіхом, проводячи паралелі із сезоном 2011/2012, згадуючи підопічних Юргена Клоппа, успіх яких нарешті повторили підопічні Едіна Терзіча.

Але не повторили. Проте актуальність останнього чемпіонства «Дортмунда» не втрачена. Швидше, навіть навпаки. Тепер у спробі згадати Левандовського і компанію є, крім усього іншого, нотки ностальгії та смутку.

Роман ВАЙДЕНФЕЛЛЕР, голкіпер. 42 роки

Основний голкіпер у чемпіонській «Боруссії». Головні свої досягнення у клубній кар'єрі заробив саме у Дортмунді: по два рази вигравав чемпіонат та Кубок країни, тричі ставав переможцем Суперкубку. У 2015 році втратив статус основного голкіпера, але не йшов із клубу до кінця кар'єри – до 2018-го. Залишився у структурі дортмундського клубу.

Матс ХУММЕЛЬС, захисник. 34 роки

Справжній лідер оборони. І це – у 22 роки. Добре читав гру, а в діях на «другому поверсі» йому не було рівних у Бундеслізі. У 2016 році пішов «на підвищення» – до «Баварії». Однак у Мюнхені довго не затримався: через три роки повернувся до Дортмунда. У нинішній «Боруссії» Матс – єдиний представник тодішнього «золотого покоління». У сезоні, що щойно завершився, Хуммельс втратив місце в основі: був гравцем ротації.

Марсель ШМЕЛЬЦЕР, захисник. 35 років

«Боруссія» - пік кар'єри для Шмельцера. Після відходу Хуммельса до «Баварії», капітанська пов'язка перейшла до Марселя. Міг би залишити помітніший слід у німецькому футболі, якби не травми. Повісив бутси на цвях минулого року.

Феліпе САНТАНА, захисник. 37 років

Бразилець прийшов у «Дортмунд» у 2008 році. І одразу ж став гравцем основи. У трьох стартових поєдинках Бундесліги за «Дортмунд» Сантана забив тричі: у кожному поєдинку по м'ячу. Автор переможного голу у ворота «Малаги» у чвертьфіналі Ліги чемпіонів у 2013 році. Того ж року перейшов до «Шальке». Далі був грецький «Олімпіакос». І шлях донизу. Закінчив у другому дивізіоні Бразилії.

Лукаш ПИЩЕК, захисник. 37 років

Один із складових «елементів» знаменитого польського тріо «Дортмунда». Незважаючи на свій оборонний статус, нерідко підключався до атак. В останньому чемпіонському сезоні «Боруссії» на його рахунку чотири м'ячі. Швидкий, чіпкий, технічний захисник. Проте надто травматичний. У травні 2021 року залишив «Боруссію». Але з кар'єрою не зав'язав: повернувся до свого рідного клубу – польського «Гочалковіце-Здруй».

Невен СУБОТИЧ, захисник. 34 роки

Засвітився у «Майнці», де грав під керівництвом Клоппа. 2008 року Юрген пішов на підвищення до «Боруссії», забравши з собою і Суботича. За «Дортмунд» сербський захисник грав до 2016 року. Грав в оренді у «Кельні». 2018-го перейшов у французький «Сент-Етьєн». Однак через рік знову повернувся до Бундесліги – до «Уніона». Але й там довго не протримався: пішов у турецький «Денізліспор». Кар'єру завершив 2021 року в австрійському «Альтасі».

Кевін ГРОССКРОЙЦ, півзахисник. 34 роки

В останньому чемпіонському сезоні «Дортмунда» забив сім м'ячів. Родом із Дортмунда, але починав у «Рот-Вайсс». 2009 року повернувся на круги своя – до «Боруссії». І одразу ж закріпився в основному складі. За «Дортмунд» грав до 2016-го. Потім був перехід до «Штуттгарту», «Дармштадт», і подорож низами німецького футболу. Кар'єру завершив у 2021 році.

Якуб БЛАЩИКОВСЬКИЙ, півзахисник. 37 років

До «Боруссії» потрапив у 2007 році з польської «Вісли». За Клоппа став беззаперечним гравцем основного складу. Коли Юрген залишив «Дортмунд», «Куба» перестав потрапляти в основу: Тухель мав інших фаворитів. Йшов в оренду до «Фіорентини», але повернувся до «Боруссії». 2016-го підписав контракт із «Вольфсбургом». У 2019 році повернувся до «Вісли», де грає досі, фактично являючись спонсором клубу.

Сіндзі КАГАВА, півзахисник. 34 роки

Блискучий японський «фантазиста», з відмінним дриблінгом та гольовим чуттям. До «Боруссії» прийшов у 2010 році. Дворазовий володар «Срібної Салатниці» та Кубка Німеччини. 2012-го перейшов у «Манчестер Юнайтед», де відіграв два сезони. Потім знову повернувся до «Дортмунда», де грав до 2019-го. Далі були «Бешикташ», «Сарагоса», ПАОК, «Сент-Трюйден». І повернення до рідної «Сересо Осака», де грає досі.

Себастьян КЕЛЬ, півзахисник. 43 роки

Зробив собі ім'я у «Фрайбурзі». 2001 року на нього претендувала «Баварія», але Себастьян зробив свій вибір на користь «Боруссії». Був капітаном команди. Став чемпіоном Німеччини ще 2002 року. Наступного успіху довелося чекати довго – цілих дев'ять років. В останньому чемпіонському сезоні «Дортмунда» на рахунку 32-річного Келя три забиті м'ячі. Завершивши кар'єру 2015-го, Себастьян залишився у структурі «Дортмунда». Наразі є спортивним директором клубу.

Ілкай ГЮНДОГАН, півзахисник. 32 роки

Один із найяскравіших виконавців тогочасної «Боруссії». До Дортмунда перейшов у 2011 році. На думку фахівців, Гюндоган мав стати заміною Нурі Шахіну, який пішов у «Реал». Ілкай повністю впорався із завданням і без тривалої адаптації влився до основного складу «Дортмунда», відразу завоювавши із командою золотий дубль. Але наступний сезон Гюндоган був змушений пропустити через травму. 2016-го перейшов до «Манчестер Сіті» за 27 мільйонів євро, де грає досі.

Іван ПЕРИШИЧ, півзахисник. 34 роки

Легенда національної збірної Хорватії. Славна кар'єра Перишича по-справжньому розпочиналася саме в Дортмунді, куди він перейшов із «Брюгге» 2011-го. Незважаючи на неабиякі ігрові дані, часто конфліктував із Клоппом. 2013-го перейшов у «Вольфсбург». Далі залишив яскравий слід у «Інтері». Згодом сезон на правах оренди відіграв за «Баварію». Наразі захищає кольори «Тоттенхема».

Свен БЕНДЕР, півзахисник. 34 роки

Разом зі своїм братом-близнюком Ларсом грали за «Мюнхен-1860». Але у 2009 році брати вирішили йти різними дорогами: Ларс вирушив до «Байєра», а Свен – до «Боруссії». За «Дортмунд» Свен грав до 2017 року, після чого перейшов до «Байєра», де, як і його брат, завершив кар'єру.

Моріц ЛЯЙТНЕР, півзахисник. 30 років

Чергове юне дарування «Дортмунда». У чемпіонському сезоні йому було 19 років. Проте Ляйтнер регулярно потрапляв до складу: провів 17 поєдинків. Однак закріпитись в основі «Боруссії» Моріцу так і не вдалося. Його віддавали в оренди - в «Аугсбург», «Штуттгарт», і знову повертали в Дортмунд. 2016-го він пішов у «Лаціо», але теж не зміг закріпитися, тому його відправили до «Норвіча». Зараз значиться у «Цюриху».

Маріо ГЕТЦЕ, півзахисник. 30 років

Ще один дортмундський самородок. У чемпіонському сезоні «Боруссії» забив шість м'ячів. За основний склад «жовто-чорних» грав із 2010 року. У 2013 році відбувся його гучний перехід до «Баварії». Через три роки Маріо повернувся до Дортмунда, де провів ще чотири сезони. Але колишнього Гетце вболівальники вже не побачили. 2020-го перейшов до ПСВ, де відіграв два роки. Потім повернувся до Бундесліги – до «Айнтрахта», де намагається віднайти другу молодість.

Лукас БАРРІОС, нападник. 38 років

Народився в Аргентині, але виступав за збірну Парагваю. До «Боруссії» перейшов у 2009 році. Дебютний сезон за «джмелів» - найвдаліший для Лукаса: на його рахунку 23 забиті м'ячі у всіх турнірах. Непогано складалася для Барріоса й подальша кар'єра у «Дортмунді». На нього мали види багато європейських грандів, але 2012-го він вирішив податися за «довгим юанем» до Китаю. А далі його кидало від клубу до клубу. Зараз, наприкінці кар'єри, вперше грає у чемпіонаті Парагваю.

Роберт ЛЕВАНДОВСЬКИ, нападник. 34 роки

Головний діамант із колекції Юргена Клоппа. У «Дортмунд» польський форвард прийшов 2010-го з «Леха». І довго тримався особняком. Але Клопп зумів знайти до Роберта підхід, і Левандовський розкрився як геніальний голеадор. У чемпіонському сезоні «Боруссії» на його рахунку 22 м'ячі. Але найбільше Роберт запам'ятався за «Дортмунд» покером у ворота «Реала» у півфіналі Ліги чемпіонів. У 2014 році перейшов до «Баварії», з якою виграв усі мислимі трофеї. А ще – побив рекорд знаменитого Герда Мюллера за голами за один сезон. Торік перейшов до «Барселони», з якою став новоспеченим чемпіоном Іспанії.

Юрґен КЛОПП, головний тренер. 55 років

Головний творець дортмундського дива. До «Боруссії» прийшов із «Майнца», 2008 року, хоча міг опинитися і в «Баварії»: у Мюнхені їм також цікавилися. Виграв зі «джмелями» два чемпіонати Німеччини, два Суперкубки країни та один Кубок. Фіналіст Ліги чемпіонів 2013-го. 2015-го вирішив піти з «Боруссії». Восени того ж року уклав контракт із «Ліверпулем», де працює досі. З «червоними» Юрген виграв Прем'єр-лігу та Лігу чемпіонів.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.