Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
14782
5

Ідеальний Дніпро. Топ-команда з вихованців клубу

З таким колективом битва за медалі в УПЛ була б куди яскравішою та непередбачуванішою...

Ідеальний Дніпро. Топ-команда з вихованців клубу
eurosport.com. Євген Коноплянка

Sport.ua продовжує серію матеріалів, яку ми присвятили вірогідним складам вітчизняних команд, в яких вони могли б грати в даний час, роблячи ставку виключно на вихованців власної академії.

Сьогодні на черзі - «Дніпро». Нажаль, ця команда ось вже кілька років значиться розформованою, однак уболівальників у «справжнього» «Дніпра», як і раніше, дуже багато - ймовірно, навіть в рази більше, ніж у «Дніпра-1», який спробував зайняти звільнену в місті нішу.

Отже, дивимося і оцінюємо, яким би міг бути «Дніпро» сьогодні, якби в його рядах не було легіонерів і запрошених вихованців інших клубів, а виступали лише доморощені футболісти...

Воротар - Андрій ЛУНІН

Лунін народився і виріс в Харківській області, де й починав грати у футбол в «Арсеналі» та «Металісті», проте вже в 16 років Андрій переїхав до Дніпра, де опинився в академії однойменного клубу. Перша команда «дніпрян» в той час якраз мала проблеми через фактичну відмову власника клубу підтримувати проект на колишньому рівні. В результаті наставником «Дніпра» став Дмитро Михайленко, який в жовтні 2016 року і дозволив 17-річному на той момент Луніну дебютувати в УПЛ в гостьовій зустрічі проти «Карпат» (1:1). У підсумку «Дніпро» все ж завершив свої пригоди пониженням у класі, а Андрій вирушив у «Зорю», де зумів зарекомендувати себе ще краще, причому так, що ще через рік за нього 8,5 мільйонів євро виклав мадридський «Реал».

Нині Луніну 21 рік. В основу «Реала» він поки пробитися не може, а тому «королівський клуб» віддає молодого українця набиратися досвіду в оренду. І якщо вояжі в «Леганес» і «Вальядолід» важко назвати успішними для Луніна, оскільки там він був геть позбавлений довіри тренерів, то ось в «Ов'єдо» Андрій довів, що «Реал» не дарма вклався в його покупку.

Правий захисник - Павло ПАШАЄВ

Народившись в Луганській області, в футбол Павло Пашаєв починав грати в Кременчуці в рядах «Атланта». Однак уже в 16 років здібний футболіст опинився в академії «Дніпра», де пройшов шлях від гравця молодіжної команди до представника основи. Як мінімум в сезоні-2009/10 Пашаєв був на хорошому рахунку у тодішнього наставника «дніпрян» Володимира Безсонова, зігравши 22 матчі в чемпіонаті. Згодом Пашаєв віддавався в оренду «Кривбасу» і «Карпатам», а влітку 2014 року переїхав до запорізького «Металурга».

Нині Пашаєву 32 роки. Останні три сезони він виступає за «Олександрію», де має статус одного з важливих футболістів першої команди.

Центральний захисник - Олександр СВАТОК

Уродженець Кам'янського вже в 13 років був прийнятий в академію «Дніпра», де спочатку виступав на позиції півзахисника і входив до когорти найбільш обдарованих гравців команди. В УПЛ Сваток дебютував у «Волині», куди був відданий набиратися досвіду в оренду, але повернувшись до «Дніпра», виявився затребуваний в першій команді, де і виступав аж до фактичного розвалу. Потім, як і багато хто з талантів того «Дніпра», перейшов в «Зорю», а в лютому минулого року скуштував легіонерського хлібу, коли його продали в хорватський «Хайдук».

Нині Сватку 25 років. На початку нинішнього року він повернувся до України, коли його контракт у «Хайдука» викупив «Дніпро-1».

Центральний захисник - Євген ЧЕБЕРКО

З 13 років Чеберко займався футболом в дніпропетровському училищі фізичної культури, після чого був прийнятий в академію «Дніпра». Після відходу Мирона Маркевича з посади головного тренера першої команди і призначення на цю посаду коуча молодіжного складу Дмитра Михайленка, основа «дніпрян» почала будуватися на молодих футболістах, і Чеберко виявився одним з них. В УПЛ він дебютував в липні 2016 року, взявши участь у феєричному для «Дніпра» домашньому матчі проти «Волині» (5:0). Після того, як «дніпряни» зазнали краху, перебрався в «Зорю», де провів три сезони.

На даний момент Чеберку 22 роки. Нещодавно стало відомо, що він залишає УПЛ і продовжить свою кар'єру в австрійському клубу ЛАСК. Ось тільки сума трансферу не може не викликати запитань - за основного свого футболіста «Зоря» виручила всього 300 тисяч євро при номінальній ціні футболіста на Transfermarkt в 900 тисяч...

Лівий захисник - Олександр НАСОНОВ

Насонов народився в Києві, де і починав займатися футболом у школі «Динамо». Однак досить швидко він покинув ряди «біло-синіх», і опинився в академії «Дніпра». Добравшись до рівня молодіжної команди, Насонов кілька років виступав там, вважаючись одним із найбільш перспективних її гравців. Тодішній коуч першої команди «дніпрян» Хуанде Рамос навіть залучав Насонова до тренувань з основною, вочевидь, бачачи в Олександрі перспективу. Але дебютувати на офіційному рівні за «Дніпро» Насонову так і не вдалося. Влітку 2012 року він підписав повноцінний контракт з «Волинню», після чого встиг пограти за ряд клубів з України, а також за білоруський «Граніт».

Нині 28-річний Насонов грає в Молдові. На початку березня він підписав контракт з тамтешнім клубом «Сперанца» з міста Ниспорени, але через пандемію коронавірусу поки як слід так і не встиг проявити себе в новому колективі. А на початку серпня Федерація футболу Молдови дискваліфікувала Насонова на один рік за участь в договірних матчах.

Центральний півзахисник - Євген ШАХОВ

Євген Шахов народився в Дніпропетровську, де на той момент за «Дніпро» виступав його батько Євген Шахов-старший. Втім, у футбол Шахов-молодший починав грати в столиці, поки в 15 років повернувся в рідне місто і опинився в академії «дніпрян». В УПЛ дебютував в квітні 2007 року за Олега Протасова. Цей коуч випустив Шахова в матчі проти алчевської «Сталі» (1:3), коли хавбеку було всього-навсього 16 років 4 місяці і 7 днів. Згодом Шахов пограв в оренді в київському «Арсеналі», а потім повернувся до «Дніпра», гравцем якого був до літа 2016-го, коли вільним агентом перейшов у грецький ПАОК.

На поточний момент 29-річний Шахов грає в Італії за «Лечче», де має статус гравця ротації.

Центральний півзахисник - Владислав КОЧЕРГІН

Уродженець Одеси Владислав Кочергін в академію «Дніпра» перебрався в 16 років. Там він виступав спершу за юнацькі, а потім і за молодіжний склади, перш ніж в липні 2016 року дебютувати в УПЛ в матчі проти «Волині» (5:0). Як уже згадувалося, в той момент коучем «Дніпра» став наставник молодіжки Дмитро Михайленко, який був чудово знайомий з можливостями своїх підопічних, і активно підтягував їх до ігор за першу команду. Після вильоту «Дніпра» з УПЛ, Кочергін перейшов у «Зорю».

Нині Кочергіну 24 роки, і він продовжує футбольний розвиток в «Зорі», де є одним з найбільш яскравих і результативних гравців групи атаки.

Правий півзахисник - Максим ЛУНЬОВ

Луньов народився в Нікополі Дніпропетровської області, де і починав робити перші кроки у футболі. Але вже до 13 років здатному хлопчині вдалося відібратися в академію «Дніпра», де він і продовжив розвиток в юнацьких і молодіжній команді. За першу команду «дніпрян» дебютував в уже неодноразово згадуваному в рамках матеріалу матчі проти «Волині» в липні 2016 року. Як і більшість інших талантів «Дніпра», перейшов у «Зорю», коли у його рідного клубу почалися проблеми.

На даний момент 22-річний Луньов все ще на контракті в «Зорі», де має статус футболіста ротації.

Лівий півзахисник - Євген КОНОПЛЯНКА

Коноплянка народився в Кіровограді, де і починав грати в футбол. У 17-річному віці він перебрався в академію «Дніпра», пройшовши всі сходинки до першої команди. За основу «дніпрян» Коноплянка дебютував за Олега Протасова, який розгледів і повірив у талант Євгена. Втім, прем'єрний матч не став яскравим для «Дніпра» і самого Коноплянки - команда зіграла вдома внічию проти «Закарпаття» (0:0), а Євген провів на полі останні 7 хвилин, замінивши Джабу Канкаву. У «Дніпрі» Коноплянка грав до літа 2015 року, коли у нього закінчився контракт з клубом, і він на правах вільного агента подався до Європи - спершу в «Севілью», а потім в «Шальке».

На даний момент Коноплянці 30 років. Минулого вересня він повернувся до УПЛ, підписавши контракт з «Шахтарем», де за підсумками сезону-2019/20 вперше в своїй кар'єрі зумів стати чемпіоном України.

Атакуючий півзахисник - Дмитро ЛЬОПА

Уродженець Кременчука Дмитро Льопа в футбол починав грати в «Кремені», але в 16 років переїхав до «Дніпра». Досить швидко про талант Льопи заговорили і на дорослому рівні, завдяки чому він в липні 2007 року дебютував в УПЛ в матчі проти «Кривбасу» (2:0). Через пару місяців Дмитро провів прем'єрний матч вже в Кубку УЄФА, після чого йому почали пророкувати зіркову кар'єру. Однак реалізувати свій потенціал Льопі не вдалося - в 2010 році він почав «орендний шлях», встигнувши пограти за «Кривбас» і «Карпати», перш ніж влітку 2014 року назовсім покинути «Дніпро» заради переходу в «Металург» із Запоріжжя.

У лютому 2016 року Льопа покинув Україну та перейшов до чемпіонату Угорщини. Там хавбек провів півтора роки, а потім переїхав до Хорватії, де нині в свій 31 рік виступає в рядах «Осієку».

Нападник - Владислав СУПРЯГА

Народившись в Одеській області, Владислав Супряга в 13 років опинився в академії «Дніпра». Грав за юнацьку і молодіжну команди, але дебютувати в першій так і не встиг. Через проблеми, що почалися у «дніпрян», Супряга прийняв рішення перейти в «Дніпро-1», де і зумів проявити себе. Ще влітку 2018 року Владислава підписало «Динамо». За неофіційними даними, за трансфер «біло-сині» віддали 6,5 мільйонів євро, хоча існує чимало джерел, які зазначають, що умови угоди були куди більш складними і припускали меншу суму і значне число додаткових пунктів. Втім, поки заграти в «Динамо» Супрязі так і не вдалося...

Нині Супрязі 20 років. Сезон-2019/20 він проводить на правах оренди за «Дніпро-1», який вже висловив бажання продовжити договір угоди по позиці футболіста у «Динамо» ще на сезон. Але на даний момент Супряга тренується з «Динамо» і, швидше за все, буде гравцем віце-чемпіонів України в майбутньому сезоні.

З урахуванням нинішньої ситуації і рівня конкуренції в УПЛ, якби «Дніпро» нині грав в лізі з таким підбором футболістів, то йому цілком під силу було б боротися за медалі. У команди було б відмінне поєднання молодості (Лунін, Луньов, Чеберко, Супряга, Кочергін) і досвіду (Коноплянка, Пашаєв, Насонов, Шахов, Льопа), завдяки чому вона зуміла б цілком успішно боротися з опонентами на довгій дистанції. Але поки про це залишається говорити лише в умовному способі, адже ніхто не знає, чи повернеться споконвічний «Дніпро» в український футбол взагалі, хоча чутки про майбутню трансформацію «Дніпра-1» витають в повітрі давно...

Повна серія матеріалів на тему:

Ідеальний Металіст. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Чорноморець. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Маріуполь. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальна Зоря. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо Київ потрапило до захоплюючого рейтингу найпопулярніших команд світу
Футбол | 10 травня 2024, 21:45 11
Динамо Київ потрапило до захоплюючого рейтингу найпопулярніших команд світу

FourFourTwo склав топ-32 колективів, які грають у білій формі

Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру
Футбол | 10 травня 2024, 07:23 3
Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру

У Гаррі 249 голів у топ-5 чемпіонатах Європи, але жодного командного трофею...

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Чёрный
Только Днепр только победа
dnepryanin
далеко не идеальный,но я бы радовался любому Днепру если бы он был
Alex86 1
Ого как долго подборку делали следующую
Rustam Isakov
я би Третякова додав
Женя Матийчук
а Ротань где?