Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 липня 2020, 12:18
4212
6

Ідеальний Маріуполь. Топ-команда з вихованців клубу

Виявляється, академія «приазовців» може похвалитися цілком пристойними випускниками...

| Оновлено 04 липня 2020, 12:18
4212
6
Ідеальний Маріуполь. Топ-команда з вихованців клубу
ФК Маріуполь

В останні роки «Маріуполь» все більше й більше в українському футболі асоціюється з клубом, що робить ставку в основному на орендованих гравців, які не мають належної ігрової практики в «Шахтарі», а тому відправляються за нею на береги Азова. Такі футболісти, забезпечуючи результат, згодом їдуть до табору «гірників», або ж в інші команди, а «Маріуполь» починає «закладання фундаменту» чи не з нуля. Особливо чітко ситуація проглядається на тлі минулого та нинішнього сезонів, коли «приазовці» з четвертого місця за підсумками УПЛ-2018/19 звалилися в нижню шістку в поточній першості. Відхід Зубкова, Борячука, Піхальонка та інших не виявився безболісним з точки зору результатів...

Втім, сьогодні в рамках серії матеріалів, присвяченій формуванню «ідеальних команд», що складаються виключно з власних вихованців, ми переконаємося, що якби «Маріуполь» робив ставку на своїх «академіків», то також мав би непогані шанси досягти успіху в сучасній УПЛ...

Воротар - Орест БУДЮК

Народившись в 1995 році у Волинській області, Орест Будюк футболом починав займатися в рідних краях, але в 15 років опинився в школі «Оболоні», а через два роки - в академії «Маріуполя». Незважаючи на непогані футбольні дані, зіграти хоча б один матч в першій команді «приазовців» Будюку так і не вдалося. Він чотири рази потрапляв в заявку «Маріуполя» на матчі УПЛ, але кожен раз програвав конкуренцію Євгену Гальчуку. У лютому 2015 року перейшов до «Черкаського Дніпра», що представляє Другу лігу, де згодом зумів відвоювати місце основного воротаря. Потім перейшов в «Арсенал-Київ», зігравши за цю команду два матчі в Прем'єр-лізі, а після фактичного розвалу «канонірів» - в «Кремінь».

На даний момент Будюку 24 року - сущі дрібниці за воротарськими мірками. На початку березня він на правах вільного агента перебрався в молдавський клуб «Сперанца» з міста Ніспорени, але дебютувати там в силу зрозумілих причин поки так і не зміг.

Правий захисник - Микита КРАВЧЕНКО

Народившись в місті Зугрес Донецької області, Микита Кравченко на юнацькому рівні починав грати за «Шахтар», але в 14-річному віці перебрався в «Маріуполь». Дебютувати за першу команду «приазовців», а разом з тим і в УПЛ, Кравченку вдалося 14 квітня 2015 року в матчі проти донецького «Металурга», коли він вийшов в самій кінцівці зустрічі на заміну замість Дмитра Скоблова. Встигнувши зіграти до кінця сезону ще одну зустріч за «Маріуполь», влітку Кравченко на правах вільного агента відбув в «Динамо».

Нині Кравченку 22 роки. З січня він виступає за «Олімпік» на правах оренди.

Центральний захисник - Зураб ОЧІГАВА

Зураб Очігава народився в Києві, але шлях до професійного футболу почав в академії «Маріуполя», куди поступив навесні 2013 року, коли йому було ще 17 років. Через півтора року Микола Павлов дозволив молодому Очігаві дебютувати в першій команді «приазовців», випустивши Зураба на заміну в кінцівці гостьової гри проти донецького «Металурга» (0:3). Всього за «Маріуполь» Очігава встиг провести 8 офіційних матчів, перш ніж влітку 2015 року разом з вже згадуваним Микитою Кравченком перейти в «Динамо».

Нині Очігаві 25 років. Так і не зумівши закріпитися в «Динамо», Зураб на правах оренди виступав за «Олімпік» та «Дніпро-1», потім влітку минулого року пішов в «Ворсклу» вільним агентом, але через півроку прийняв пропозицію естонської «Левадії», гравцем якої є і понині.

Центральний захисник - Олексій БИКОВ

Уродженець Харцизька Донецької області Олексій Биков перші кроки у футболі починав робити в «Шахтарі», а потім - в «Олександрії». Однак провівши вкрай невелику кількість матчів за юнацькі команди цих клубів, в 19 років Биков перебрався до «Маріуполя», де дуже швидко отримав шанс зіграти в першій команді. В УПЛ Олексій дебютував 18 березня 2018 року, вийшовши на заміну в матчі проти «Шахтаря» (0:3) замість албанця Бесіра Демірі. Досить швидко Биков зумів зарекомендувати себе, відвоювавши місце в основі «Маріуполя».

На даний момент Бикову 22 роки, і він є одним з найбільш здібних і талановитих гравців нинішнього складу «приазовців».

Лівий захисник - Іван ЦЮПА

Іван Цюпа народився в Донецькій області і спочатку займався в академії «Шахтаря», але в 17 років перебрався в сусідній «Маріуполь», де затримався на довгих 7 років. Щоб дочекатися дебюту за першу команду «приазовців» і в УПЛ, Цюпі було потрібно протягом двох років відточувати майстерність в дублі. 19 травня 2013 року Микола Павлов випустив Івана на матч чемпіонату проти «Зорі» (1:2). У тій зустрічі Цюпа на 77-й хвилині замінив Артема Путівцева. Згодом Іван записав на свій рахунок 77 офіційних матчів за «Маріуполь», в яких відзначився 1 голом і 3 результативними передачами.

Нині Цюпі 26 років. З літа 2018 року він є футболістом «Волині», в якій має статус одного з ключових футболістів команди.

Правий півзахисник - Сергій ГОРБУНОВ

Народжений в Маріуполі Сергій Горбунов в ранньому віці опинився в академії «приазовців», де досить швидко привернув до себе увагу на молодіжному рівні. У 17 років Горбунов перебрався в «Дніпро», а через чотири роки - в «Шахтар». Однак в цих клубах проявити себе не зумів, провівши лише один офіційний поєдинок за «дніпрян», коли і дебютував в УПЛ. Влітку 2016 року Горбунов прийняв рішення повернутися в «Маріуполь».

На даний момент Горбунову 26 років. На його рахунку 32 матчі за першу команду «приазовців», в тому числі 16 - в рамках нинішнього розіграшу Прем'єр-ліги.

Центральний півзахисник - Дмитро МИШНЬОВ

Уродженець Красного Лиману (нині - Лиману) Донецької області Дмитро Мишньов в академію «Маріуполя» потрапив в 15 років. З тих пір він пройшов шлях від футболіста молодіжки до одного з ключових гравців першої команди. В офіційних матчах за «приазовців» дебютував в листопаді 2013 року, коли вийшов на заміну замість Віталія Федотова в поєдинку проти «Металіста» (1:1).

Нині Мишньову 26 років, і він є одним із символів відданості рідній команді. Всього на рахунку Дмитра 181 матч, 12 голів і 18 результативних передач за «Маріуполь».

Центральний півзахисник - Дмитро СКОБЛОВ

Народившись в Маріуполі, в академію однойменного клубу Дмитро Скоблов потрапив в 16 років. Дебютував за першу команду «Маріуполя» ще в Першій лізі в серпні 2007 року. На той момент Скоблову не було й 18 років, однак після виходу «приазовців» в Прем'єр-лігу, молодий футболіст виступав виключно за дублюючий склад. У ньому Дмитро відіграв близько 120 матчів, що є рекордним показником для клубу. Однак у першій команді Скоблов не грав, що змусило його влітку 2012 року піти. Він перебрався в «Шахтар-3», але через два роки повернувся в рідний клуб. Провівши два сезони, Дмитро знову поїхав з «Маріуполя», уклавши контракт з першоліговою «Буковиною».

Нині Скоблову 30 років. У лютому він змінив «Кремінь» на запорізький «Металург», в рядах якого поки не отримав шансу дебютувати через припинення сезону у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Лівий півзахисник - Ігор ТИЩЕНКО

Головний універсал і один з найбільш досвідчених гравців нинішнього складу «Маріуполя» Ігор Тищенко в академію клубу прийшов в 12 років. 9 травня 2009 року, за два дні до свого 20-річчя, Тищенко дебютував за головну команду «Маріуполя» в УПЛ в матчі проти «Кривбасу» (2:0). Тодішній наставник «приазовців» Ілля Близнюк випустив перспективного футболіста на заміну на 69-й хвилині замість такого ж молодого Олександра Кечеджі. За «Маріуполь» Тищенко виступав до 2013 року, після чого вирішив перейти в «Карпати», але це не принесло йому успіху, і в досить короткий час Ігор змінив цілий ряд колективів, побувавши навіть в Польщі.

На даний момент Тищенку 31 рік. Влітку 2016 року він повернувся в «Маріуполь», всього за який провів вже 181 матч, записавши на свій рахунок 17 голів і 13 результативних передач.

Атакуючий півзахисник - Микола ШАПАРЕНКО

Микола Шапаренко народився в селищі міського типу Велика Новосілка Донецької області. У 11-річному віці перебрався в Маріуполь, де спочатку займався в одній з місцевих ДЮСШ, перш ніж зумів поступити в академію «приазовців». Шапаренку вдалося досить швидко пройти шлях від молодіжної до першої команди, в якій він дебютував за Миколи Павлова. Досвідчений наставник кинув в бій Шапаренка на матч проти «Шахтаря» (2:6), коли Микола в самій кінцівці замінив Івана Матяжа. На момент дебюту за головну команду «Маріуполя» в УПЛ Шапаренку було всього-навсього 16 років 6 місяців і 1 день. Уже через кілька місяців Миколу на правах вільного агента підписало «Динамо».

Нині Шапаренку 21 рік, і він є футболістом ротації в першій команді «Динамо», де пару сезонів тому вважався головною молодою зіркою, але згодом дещо пішов в тінь.

Нападник - Олександр КАС'ЯН

Будучи уродженцем Донецької області, Олександр Кас'ян з раннього віку займався в академії «Маріуполя», але в 2005 році, коли йому виповнилося 16 років, перебрався в «Шахтар». У стані «гірників» виступав за «Шахтар-3» і молодіжний склад, а влітку 2009 року на сезон був позичений рідному клубу. За «Маріуполь» дебютував 17 липня 2009-го, вийшовши на заміну в другому таймі в домашньому матчі проти «Говерли» (1:0). Всього за «приазовців» провів 32 матчі, відзначившись 7 голами і 6 результативними передачами. В кінці 2011 року залишив «Маріуполь», щоб повернутися в «Шахтар», і практично відразу ж бути проданим в «Карпати». З того періоду в кар'єрі Кас'яна почався етап, коли зміна клубів траплялася дуже часто. Ще в 2013 році він перебрався грати в Росію, і провів в тамтешніх різних клубах майже сім років.

На даний момент Кас'яну 31 рік. На початку 2020 року він перейшов в узбекистанський «Сурхан», в рядах якого вже встиг відзначитися 2 голами в 3 матчах.

Очевидно, що крім питань хіба що до воротарської лінії, такий склад «Маріуполя» в сучасній українській Прем'єр-лізі зміг би конкурувати за місце у верхній шістці і, ймовірно, вирішив би питання потрапляння туди. Звичайно, забратися в призери такій версії «приазовців» було б непросто, але з урахуванням того, що ця команда включає в себе як досвідчених, так і все ще молодих і перспективних футболістів, навіть таке завдання однозначно скидати з рахунків не варто було б, особливо на тлі «ідеальних команд» інших вітчизняних клубів, про які ми вже встигли розповісти...

Читайте також:

Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу
Ідеальна Зоря. Топ-команда з вихованців клубу
Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу 
Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу 
Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Реакція Довбика на пропущений гол Жирони на 90+9-й хвилині
Футбол | 11 травня 2024, 00:48 0
ФОТО. Реакція Довбика на пропущений гол Жирони на 90+9-й хвилині

10 травня жиронці втратили перемогу в матчі 35-го туру Ла Ліги проти «Алавеса» (2:2)

Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0
Інші види | 10 травня 2024, 06:15 0
Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0

Хорватія відвантажила у ворота Люксембургу 18 м'ячів без відповіді

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вячеслав Самойлов
Высказались все наиболее пылкие поклонники приазовского клуба.
А по персоналиям: меньше всего "воспитанника клуба" напоминает Быков, который перебрался в Мариуполь в 19 лет; в таком возрасте уже в ряде клубов игроки начинают выступления за основную команду (а некоторые - уже полным ходом там играют)...
По-моему, он скорее воспитанник двух предыдущих своих клубов (смотря по тому, где СКОЛЬКО он позанимался и повыступал)...
П.С. Хотя, нет вопросов - в СЕГОДНЯШНЕЙ команде Мариуполь - Быков игрок основного состава. Но вот воспитанник...
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
На эту якобы топ команду даже пятиэтажного мата не хватит чтобы охарактеризовать,это скорее сборная покойников за исключением двух,трёх игроков
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Роман Когоров
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил