Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 04 липня 2020, 12:18
6775
9

Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу

Незважаючи на відсутність гучних титулів, донеччани можуть похвалитися пристойними «академіками»

| Оновлено 04 липня 2020, 12:18
6775
9
Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу
ФК Олімпік. Заурі Махарадзе

Донецький «Олімпік» - один з наймолодших клубів на футбольній карті сучасної України. Заснований він був у 2001 році, а тому в середині червня святкуватиме свій останній «тінейджерський» день народження - 19-річчя. За весь час існування «Олімпік» вигравав змагальний процес у Другій та Першій вітчизняних лігах, але на елітному рівні поки не домагався серйозних успіхів.

Втім, академія «Олімпіка» вже дала українському футболу чимало гідних футболістів. З тих, хто зараз продовжує активну кар'єру, ми і зберемо «ідеальну команду»...

Воротар - Заурі МАХАРАДЗЕ

Народившись в Одеській області, Заурі Махарадзе перші кроки у футболі починав робити в Донецьку. У 12-річному віці він прийшов в академію «Олімпіка», де займався протягом п'яти років, перш ніж дебютувати в першій команді в матчі проти свердловського «Шахтаря» (4:0). Махарадзе пройшов з «Олімпіком» шлях від Другої ліги до Прем'єр-ліги, в якій, що правда, його дебют не вийшов вдалим, адже донеччани поступилися «Чорноморцю» (0:4). Всього на рахунку Заурі 133 матчі за «Олімпік», а за підсумками 2017 року воротар був визнаний кращим гравцем команди.

В даний час Махарадзе 27 років. З літа 2018 року він виступає за «Зорю», куди перебрався на правах вільного агента.

Центральний захисник - Євген ЦИМБАЛЮК

Цимбалюк народився в Червоному Лимані (нині - Лиман) Донецької області, і свої перші кроки у футболі почав робити в академії «Олімпіка», куди потрапив у віці 13 років. 30 травня 2015 року Роман Санжар випустив Цимбалюка в стартовому складі на матч Прем'єр-ліги проти «Іллічівця» (1:4), дозволивши тим самим молодому футболістові дебютувати в турнірі і за першу команду «Олімпіка».

Нині Цимбалюку 23 роки, і він продовжує виступати за «Олімпік». Всього в донецькій команді на рахунку Євгена вже 80 поєдинків, в яких він відзначився 1 голом і 3 результативними передачами. Здатний зіграти як в центрі оборони, так і на позиції опорного півзахисника.

Центральний захисник - Сергій ЯВОРСЬКИЙ

Будучи уродженцем Донецька, Сергій Яворський починав в академії «Олімпіка». Там він числився до 17 років, після чого перспективного бека запримітив і підписав «Шахтар», але тут же повернув в «Олімпік» на правах оренди. 13 квітня 2006 року Яворський дебютував на професійному рівні, взявши участь в матчі «Олімпіка» проти харківського «Газовика» (1:0) в рамках розіграшу Другої ліги. Потім покинув рідну команду, щоб продовжувати кар'єру в інших колективах, в тому числі і закордонних - в 2015-2016 роках Сергій грав у Казахстані за «Тобол».

Нині Яворському 30 років, і він є одним з лідерів оборони «Маріуполя», за який провів 194 матчі і відзначився 9 голами, а також 5 результативними передачами.

Центральний захисник - Ігор СНУРНІЦИН

Народившись в Докучаєвську Донецької області, Ігор Снурніцин в 13 років опинився в академії «Олімпіка», де навчався футбольному ремеслу до початку війни на Донбасі. Після цього перебрався до Миколаєва, де два роки провів в рядах місцевого «Торпедо». Однак в 2016 році повернувся в «Олімпік», де пройшов шлях від гравця молодіжної команди до футболіста основи. За першу команду донеччан дебютував 15 квітня 2015 року в матчі УПЛ проти «Олександрії» (0:0), вийшовши в стартовому складі і провівши на полі всі 90 хвилин.

На даний момент Снурніцину лише 20 років, але на його рахунку вже 28 поєдинків за «Олімпік» на офіційному рівні. Багато хто з фахівців називає Ігоря найперспективнішим гравцем в поточному складі «Олімпіка».

Опорний півзахисник - Дмитро ГРЕЧИШКІН

Гречишкін народився в Сєвєродонецьку Луганської області, де в рядах місцевої «Юності» і починав грати у футбол, але досить швидко перебрався до Донецька, де його прийняли в академію «Олімпіка». Успішно показавши себе на юнацькому рівні, вже в 17 років Гречишкін перейшов в «Шахтар», який вирішив за краще відправити молодого гравця набиратися досвіду в оренду в «Іллічівець». Там Дмитро і дебютував на професійному рівні, коли 4 березня 2011 року тодішній наставник маріупольської команди Валерій Яремченко кинув його в бій на матч Прем'єр-ліги проти запорізького «Металурга» (4:0). З тих пір в «Олімпік» Гречишкін більш не повертався, так і не провівши жодного матчу за дорослу команду на офіційному рівні.

Нині Гречишкіну 28 років. З осені 2018-го він є гравцем «Олександрії», в рядах якої встиг заслужити роль одного з ключових футболістів команди.

Центральний півзахисник - Євген БАНАДА

Євген Банада народився в Нікополі Дніпропетровської області, де і починав грати в футбол. Однак досить швидко Банаду запросили в Донецьк, а незабаром - і в академію «Олімпіка», вихованцем якої він став в 16 років. Втім, здатного хавбека незабаром запримітили в «Олександрії», в яку Банада і перейшов в 19-річному віці. 14 липня 2012 року Банада дебютував в матчі Першої ліги проти «Динамо-2» за «Олександрію», яка під керівництвом Андрія Купцова завдала гостям зі столиці поразки з рахунком 3:1.

На даний момент Банаді 28 років, і він продовжує виступати за «Олександрію», в футболці якої провів вже 204 матчі, відзначившись 21 голом і 6 асистами.

Правий півзахисник - Дмитро ХОМЧЕНОВСЬКИЙ

Народившись в Вугледарі Донецької області, Дмитро Хомченовський в 13 років опинився в академії «Олімпіка», де навчався до свого 17-річчя, а потім був переведений в першу команду. На професійному рівні Хомченовський дебютував в матчі Другої ліги, в якому «Олімпік» 25 липня 2007 року приймав «Полтаву» і здолав суперника з рахунком 6:0, а Дмитро став автором одного із забитих м'ячів. У Прем'єр-лізі Хомченовський проявив себе під час успішної оренди в «Кривбасі», що дозволило гравцеві перейти в «Зорю» на початку 2011 року.

Нині Хомченовському 30 років. Після ряду «відряджень» в Іспанію, Польщу і Росію, влітку 2018 року Дмитро повернувся в «Зорю», де зумів відвоювати місце в складі і нині своїм досвідом допомагає підопічним Скрипника боротися за путівку в Лігу чемпіонів.

Лівий півзахисник - Ярослав БОГУНОВ

Уродженець Луганська Ярослав Богунов в 13 років опинився в академії «Олімпіка», де провів два роки, а потім ненадовго побував в академіях «Дніпра» і «Металіста». Свій перший матч на професійному рівні провів 13 квітня 2013 року за білоруську «Белшину» в матчі тамтешньої ліги проти БАТЕ (0:2). Після того протягом практично п'яти сезонів виступав в Білорусі.

Нині Богунову 26 років. Минулого літа він повернувся в Україну, підписавши контракт зі «Львовом», де в нинішньому розіграші Прем'єр-ліги провів 19 матчів, записавши на свій рахунок 1 гол. Що цікаво, забив Богунов якраз в ворота «Олімпіка», принісши львів'янам перемогу (1:0) в матчі, який відбувся 23 лютого цього року.

Нападник - Станіслав БІЛЕНЬКИЙ

Станіслав Біленький народився в Донецьку, де і починав грати у футбол в академіях «Шахтаря» і «Олімпіка». За «олімпійців» на професійному рівні дебютував 31 травня 2017 року матчі Прем'єр-ліги проти «Зорі» (0:2). На той момент Біленькому було 18 років 9 місяців і 9 днів. Зумівши непогано показати себе в рядах «Олімпіка», форвард влітку 2018 року був проданий словацькому клубу «ДАК 1904».

Нині Біленькому 21 рік. У січні його у «ДАК 1904» орендував «Рух», але через пандемію коронавірусу форвард поки не провів жодного офіційного матчу за львівську команду в Першій лізі.

Нападник - Леонід АКУЛІНІН

Народившись в Донецьку, Леонід Акулінін починав грати в футбол в академії «Олімпіка», звідки згодом отримав запрошення в «Шахтар». Пройшовши через академію «гірників», Акулінін так і не зіграв жодного офіційного матчу за цю команду. Влітку 2015 року Леонід поїхав в чеський клуб «Богеміанс», а після пограв за литовську «Судуву», після чого повернувся в Україну для виступів за «Карпати» і «Арсенал-Київ».

Нині Акулініну 27 років, і він є гравцем чеського клубу «Тржинець». Маючи відмінні фізичні дані (зріст - 195 сантиметрів) Леонід свого часу вважався дуже перспективним гравцем вістря атаки, але реалізувати потенціал в повній мірі ніяк не може.

Нападник - Владислав КУЛАЧ

Уродженець Донецька Владислав Кулач в 13 років опинився в академії «Олімпіка», де провів чотири роки, перш ніж перейти в «Шахтар». Як і багато хто з молодих гравців, які пройшли через школу «гірників», за першу команду донецького топ-клубу дебютувати так і не зумів. Довгий час «Шахтар» віддавав Кулача в оренду в інші колективи - «Іллічівець», запорізький «Металург», кам'янську «Сталь», турецький «Ескішехірспор», «Зорю», «Ворсклу», «Олександрію» і угорський «Гонвед».

На даний момент Кулачу 27 років. В кінці минулого року він повернувся в «Шахтар», але менш ніж через місяць на правах повноцінного трансферу перебрався в «Ворсклу», де вже встиг провести 5 матчів і забити 2 голи, перш ніж сезон в УПЛ був призупинений через пандемію коронавірусу.

Як бачимо, з вихованців академії «Олімпіка» підібралася дуже збалансована команда, що має якісних гравців в кожній ланці. Не виключено, що якби зараз ці гравці складали основу «Олімпіка», то клуб вирішував би куди більш високі завдання, ніж збереження прописки в еліті...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також:

Ідеальна Зоря. Топ-команда з вихованців клубу
Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу 
Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу 
Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу 

 

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Абзонь
Крепкий середняк.
dadlismit
Довольно солидный список исполнителей, как для УПЛ
Sunrise
У Олимпика была хорошая школа с самого начала зарождения клуба. Ну это пока в Донецке были. Сейчас, как и Заре, тяжеловато с этим.
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Shevchenka2019
Ппц,кращий склад за Карпати. Нонсенс!
Алексей Столетов
А Болбата почему забыли???
Олимпик вообще создавался прежде всего как школа футбола. Отличная Академия была.
rosti79
А у них оказуется ещё свои воспитуники есть.