Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 травня 2020, 09:55
8761
16

Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу

Представляємо колектив з числа гравців-«академіків» полтавчан, що продовжують активну кар'єру

| Оновлено 02 травня 2020, 09:55
8761
16
Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу
ФК Ворскла. Володимир Чеснаков

Полтавська земля завжди була багата на футбольні таланти. Щоб не копати глибоко в історію, досить згадати форварда Олександра Мелащенка, якого виростила академія «Ворскли», і який вже в 22 роки опинився в рядах київського «Динамо», звідки зміг заслужити запрошення і в національну збірну. Його кар'єра була досить непоганою, але в 2013 році Мелащенко завершив грати, перейшовши на роботу тренера.

Лонгуючи серію матеріалів про ідеальні склади відомих вітчизняних команд, підібраних виключно з числа вихованців клубної академії, що продовжують ігрову кар'єру, сьогодні ми подивилися на «Ворсклу».

Воротар - Андрій ПЯТОВ

Позиція воротаря - мабуть, найсильніша в цій команді. Все тому, що її займає діючий номер один у збірній України і донецькому «Шахтарі» Андрій Пятов, який є одним з найвідоміших вихованців академії «Ворскли». Щоправда, перші свої кроки в футболі Пятов робив в рідному Кировограді (нині - Кропивницький) в рядах «Зірки». Однак вже в 17 років Андрій перебрався в Полтаву, де досить скоро опинився в академії «Ворскли». Там Пятов зумів пройти шлях від одного з воротарів юнацького складу до гравця першої команди, в якій він зумів дебютувати при легендарному Вікторі Носові.

Нині Пятову 35 років, останні тринадцять з яких він захищає ворота донецького «Шахтаря», будучи головним старожилом поточного складу «гірників». При цьому, Андрію поки вдається досить легко утримувати «позицію номер один» як в клубі, так і в збірній, де він після відходу на пенсію Олександра Шовковського не дає жодних шансів конкурентам.

Правий захисник - Ігор ПЕРДУТА

Уродженець Тернопільщини Ігор Пердута грати в футбол починав в рідних краях, але вже в 19 років опинився на перегляді в «Ворсклі», де сподобався і залишився ось уже на довгі роки. Опинившись в Полтаві, дорогу в першу команду Пердута зміг пробити собі лише через два роки, коли Микола Павлов довірив молодому беку місце на полі в поєдинку проти «Металіста» (2:2), що відбувся 10 травня 2012 року. Після відходу Миколи Петровича Пердуту ненадовго віддавали в оренду в «Оболонь», але на початку 2013 року він повернувся до Полтави.

Нині Пердуті 29 років, і в останні кілька сезонів він є беззаперечно ключовим футболістом «Ворскли», проявляючи неймовірну відданість команді, яка стала для нього вже фактично рідною.

Центральний захисник - Ардін ДАЛЛКУ

Брат захисника Арменда Даллку, що став знаковим для «Ворскли», Ардін перебрався в Полтаву 17-річним хлопцем. До цього він грав у юнацьких командах «Пріштіни», але до дебюту за головну команду «Ворскли» провів в академії полтавчан чотири з гаком сезони, що дозволяє вважати цього представника Косово повноцінним вихованцем українського клубу. За «Ворсклу» дебютував в кінці 2016 року за Василя Сачка, відігравши в команді три сезони і демонструючи футбол дуже пристойного рівня.

Нині Ардіну Даллку 25 років. Минулого літа він покинув «Ворсклу», після чого півроку перебував в пошуках нового клубу, перш ніж прийняв пропозицію північномакедонського клубу «Шкендія», кольори якого захищає з початку 2020-го.

Центральний захисник - Володимир ЧЕСНАКОВ

Володимир Чеснаков народився в місті Глобине Полтавської області і в ранньому віці опинився в академії «Ворскли». Там же дебютував на професійному рівні, провівши свій перший матч в чемпіонаті України 19 жовтня 2007 року проти донецького «Металурга» (0:0) за тренера Анатолія Момота. Досить швидко Чеснакову вдалося заслужити статус ключового гравця першої команди, відданим кольорам якої він залишається всю свою професійну кар'єру.

Нині Чеснакову 31 рік. Його контракт з «Ворсклою» закінчується влітку, але, ймовірно, буде продовжений, що дозволить Володимиру, який є капітаном полтавчан, продовжити неймовірну, як на нинішні часи, з точки зору тривалості серію виступів за одну команду.

Лівий захисник - Андрій БАЦУЛА

Недивно, що народившись в Кременчуці, Андрій Бацула перші кроки у футболі робив у тамтешньому «Кремені», але вже в 17 років перебрався до обласного центру в академію «Ворскли». У полтавській команді Бацулі вдалося швидко стати одним з лідерів молодіжного складу, а ось за першу команду Андрій дебютував так і не зміг. Влітку 2014 року він на правах вільного агента відбув в «Зірку», а через три сезони опинився в рядах стрімко прогресуючої «Олександрії».

Нині Бацулі 28 років, і він з літа 2018-го виступає в Бельгії за «Кортрейк», де є гравцем ротації.

Центральний півзахисник - Дмитро КРАВЧЕНКО

Уродженець Полтави Дмитро Кравченко кар'єру у футболі починав саме з академії «Ворскли», куди його привів батько ще в 6-річному віці. У 16 років підписав перший контракт з полтавським клубом, але дебюту за першу команду Кравченку довелося чекати ще довгих п'ять років, перш ніж 21 серпня 2016 року Василь Сачко випустив Дмитра на поєдинок проти кам'янської «Сталі» (0:0). Після двох непоганих сезонів (2016/17 і 2017/18) в рядах «Ворскли» Кравченко втратив місце в складі, в тому числі і через серйозні травми.

Нині Дмитру Кравченку 25 років. В кінці лютого він домовився з «Ворсклою» про дострокове припинення терміну дії свого контракту, і нині перебуває в статусі вільного агента.

Правий півзахисник - Олексій ЧИЧИКОВ

Як і Андрій Бацула, Олексій Чичиков народився в Кременчуці Полтавської області, але його шлях в «Ворсклу» виявився куди більш тривалим. У юнацькому віці гравець побував в різних академіях, що представляють Дніпро, Лубни, Полтаву, поки не опинився в рядах рідного «Кременя». Звідти, будучи 16-річним хлопцем, і перебрався в академію «Ворскли», а вже через кілька місяців дебютував у першій команді. Потім не без скандалу покинув Полтаву заради переїзду в московський «Локомотив», але в Росії пробув недовго, повернувшись на батьківщину на правах оренди спершу в «Дніпро», а потім і в «Ворсклу». На початку 2009 року підписав постійний контракт з «зелено-білими», а через чотири з половиною роки пішов в «Зірку».

Нині Чичикову 32 роки, і він є гравцем «Дніпра-1», за який почав виступати ще в Першій лізі, пройшовши шлях до УПЛ.

Лівий півзахисник - Павло РЕБЕНОК

Народившись в Орджонікідзе (нині - Покров) Дніпропетровської області, Павло Ребенок спочатку пробував закріпитися в академіях «Дніпра» і російського «Уралану», перш ніж в 18 років опинився в «Ворсклі». Там, в квітні 2005 року при Володимирі Мунтяні, футболіст і провів свій прем'єрний матч на професійному рівні, вийшовши на поле проти «Чорноморця» (0:0). У 2007 році залишив «Ворсклу» заради переходу в «Металіст», але в 2011 році повернувся, а через сезон знову поїхав до Харкова. Після фактичного розвалу «Металіста» відбув ненадовго пограти в Білорусь, де захищав кольори «Торпедо-БелАЗ».

Нині Ребенку 34 роки. У січні 2016-го він повернувся до Полтави, де і до цього дня продовжує грати за «Ворсклу», що стала для нього вже рідною.

Нападник - Олег БАРАННІК

Уродженець селища міського типу Семенівка Полтавської області Олег Бараннік перші кроки у футболі починав робити в полтавській «Молоді», але потім опинився в академії «Динамо». Не зумівши пробитися ні в «Динамо-2», ні в молодіжний склад «біло-синіх», Бараннік покинув Київ, і за рекомендацією Сергія Коновалова опинився в академії «Ворскли». За «зелено-білих» дебютував в жовтні 2010 року, коли команду очолював Микола Павлов. На момент прем'єрної гри на професійному рівні Баранніку було 18 з половиною років. У серпні 2011 року в матчі-відповіді раунду плей-офф кваліфікації Ліги Європи, вийшовши на заміну, допоміг «Ворсклі» двома голами перевернути хід виїзного поєдинку проти «Динамо» з Бухаресту (3:2). Після цього отримав чимало авансів в пресі і від фахівців, які вважали Баранніка вельми талановитим гравцем. Однак влітку 2017 року, провівши лише 7 голів в 73 матчах за «Ворсклу», покинув стан «зелено-білих», перейшовши вільним агентом в «Полтаву».

Нині Баранніку 28 років. З кінця 2018 року він перебував у статусі вільного агента, перш ніж в кінці лютого 2020-го підписав контракт з «Кременем», де не зміг поки дебютувати через паузу в чемпіонаті, що викликана пандемією коронавірусу.

Нападник - Максим МАРУСИЧ

Максим Марусич народився в Полтаві, де і почав займатися футболом в академії «Ворскли». Однак, не дочекавшись від Василя Сачка шансу проявити себе в першій команді, влітку 2014 року пішов в «Карпати», де 27 липня за Ігора Йовичевича провів свій прем'єрний матч на професійному рівні - проти «Говерли» (2:2). Однак досить швидко в «Карпатах» вирішали, що у Марусича немає перспектив в їхньому клубі, що призвело до розірвання контракту. Після цього, недовго погравши за «Гірник-Спорт» та «Десну», Максим відбув до Прибалтики, де з 2017 по 2019 роки виступав в рядах литовської «Йонави» та латвійських клубів РФШ і «Елгави».

Нині Марусичу 26 років, і з січня він перебуває в статусі вільного агента. До слова, в чемпіонаті Латвії-2018 Максим став другим в гонці бомбардирів, відзначившись 14 голами за РФШ в 27 матчах.

Нападник - Артем ГРОМОВ

Народившись у Львівській області, Артем Громов в 10-річному віці разом з родиною переїхав до Полтави, де почав грати в футбол спершу в ДЮСШ ім. Горпинка, а потім в «Молоді». У 17 років опинився в академії «Ворскли», де спочатку виступав за молодіжну команду, забиваючи чимало голів. За першу команду «зелено-білих» Громов дебютував 3 квітня 2010 року, коли Микола Павлов випустив молодого таланта на заміну на 84-й хвилині в матчі проти «Іллічівця» (3:0). У тій грі Артему потребувалося всього чотири хвилини, щоб віддати результативну передачу на Йована Маркоскі. За «Ворсклу» грав до літа 2016 року, після чого перейшов в «Динамо», а трохи менше ніж через рік - в російські «Крилья Совєтов».

Нині Громову 30 років. Влітку 2017 року він повернувся в Україну, ставши футболістом «Зорі», кольори якої захищає й донині.

Якщо оцінювати отриманий склад, то не можна не відзначити неймовірно якісну оборонну лінію на чолі з воротарем в особі Андрія Пятова. Також не можна не виділити хороших флангових гравців в цій команді вихованців «Ворскли», що напевно дозволило б їй приносити чимало головного болю потенційним опонентам. А ось в нападі і центрі поля до такого складу «Ворскли», мабуть, були б питання, що особливо вирізняється на тлі аналогічної чудової лінії, отриманої у запорізького «Металурга» в одному з попередніх наших матеріалів...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також:

Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу 

Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Данник
Про Мелащенка автор забув.
Владислав Короткіх
Пердута и Ребенок тоже сюда не подходят, это даже по материалу видно))))
Yura Юрий
эта команда на голову выше того, что они напхали в Карпаты.
Andy_P
Похлебаев, Коновалов. Ротаня сюда можно... В атаку Шария В полузащиту -Резника
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
willllllllian
автор, это же не ваша идея
такое ведь было на футбол.уа