Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 квітня 2020, 12:08
23865
11

Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу

Збираємо дрім-тім з «академіків» львівського клубу, які продовжують активну кар'єру

| Оновлено 26 квітня 2020, 12:08
23865
11
Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу
ФК Карпати. Олексій Гуцуляк, Мар'ян Швед

Хоч як би рухався вперед футбол, женучись за загальносвітовою тенденцією до глобалізації, але для більшості відданих уболівальників однієї команди немає нічого приємнішого, ніж бачити в її складі якомога більше вихованців клубної академії. Коли в сучасних реаліях таких в стартовому складі виявляється чотири або п'ять - це вже добре, але ми вирішили представити ідеальну ситуацію, коли основу колективу складають виключно місцеві вихованці.

Для вболівальників «Карпат» подібна тема повинна здаватися особливо близькою, тому як за останні роки клуб відверто втомив своїх фанатів постійними метаннями з боку в бік. У Львові часто змінюється менеджмент, а разом з ним і вектор розвитку - від масових запрошень в команду заїжджих варягів до повного кредиту довіри місцевій молоді. Не варто зайвий раз говорити, як все це позначається на кінцевому результаті - «Карпати» нині останні в УПЛ...

Але яке місце займала б представлена ​​нами топ-команда «зелено-білих» у складі своїх вихованців?

Воротар - Богдан ШУСТ

Шуст народився в Судовій Вишні Львівської області, а в школу «Карпат» потрапив в 15 років. До ігор за першу команду «зелено-білих» почав залучатися з 2004 року, а в сезоні-2005/06 став основним стражем воріт. Зірковий час для Богдана Шуста настав в матчі 1/8 фіналу Кубка України того сезону, коли «Карпати» сенсаційно на своєму полі вибили з розіграшу «Шахтар» (1:0), а їхній кіпер видав фантастичний матч. «Гірники» відповіли майже негайно - вже в січні 2006 року перспективний воротар перебрався до їхніх лав. На жаль, побудувати кар'єру в «Шахтарі» Шусту не вдалося. Саме він стояв у воротах донеччан у пам'ятному матчі-відповіді проти «Севільї» в 1/8 Кубка УЄФА-2006/07, коли Андрес Палоп на останніх секундах забив головою, чим врятував іспанців від вильоту, а потім ті вибили «гірників» у компенсований час. Та гра стала однією з найбільш трагічних в спортивній історії «Шахтаря», а кар'єра Шуста після того якось покотилася вниз...

Нині Шусту 34 роки. Минулого літа він покинув «Ворсклу» і прийняв пропозицію «Інгульця», з яким намагається вирішити поставлене завдання по виходу в УПЛ.

Правий захисник - Андрій МАРКОВИЧ

Уродженець села Мельнич Жидачівського району Львівської області Андрій Маркович в систему «Карпат» прийшов в 13-річному віці і поступово доріс до гравця першої команди. Дебютував за «зелено-білих» в квітні 2016 року в матчі УПЛ проти «Олександрії» (2:2), однак всього провів за першу команду лише 6 поєдинків. Не зумівши виграти конкуренцію у Дениса Мірошниченка, Маркович кілька років поневірявся по орендах, перш ніж покинув клуб остаточно минулого літа.

Нині Марковичу всього 24 роки, і він однозначно не сказав свого останнього слова в українському футболі. Втім, зараз Андрій грає за кордоном - в Естонії за «Нимме Калью», де має статус ключового футболіста команди.

Центральний захисник - Іван ЛОБАЙ

Футболом Іван Лобай починав займатися в рідному Червонограді, після чого вирішив поїхати спробувати щастя в обласний центр, завдяки чому і опинився в академії «Карпат». Лобай зумів своєю роботою заслужити повагу наставника юнацької команди «зелено-білих», а нині головного тренера загребського «Динамо» Ігора Йовичевича, який після переходу на роботу коучем першої команди «Карпат» перетягнув туди і Івана. В УПЛ Лобай дебютував в 17 років, а всього за львів'ян провів 56 офіційних поєдинків. Після приходу в «Карпати» Даріо Друді, виявився не потрібним рідному клубу, будучи відпущеним на правах вільного агента в «Рух».

Нині Івану Лобаю 23 роки, і з минулого літа він, як і Андрій Маркович, виступає в Естонії за «Нимме Калью», будучи гравцем обійми першої команди.

Центральний захисник - Олег ВЕРЕМІЄНКО

Олег Веремієнко є уродженцем Львова, а тому недивно, що футбольний шлях привів його в академію «Карпат». У 2019 році саме Веремієнко був покликаний замінити в складі збірної України U-20 травмованого Віталія Миколенка перед від'їздом команди на чемпіонат світу в Польщу, який став тріумфальним для підопічних Петракова. Однак на світовій першості не провів жодного матчу, залишаючись в запасі. Втім, цей успіх позитивно позначився на кар'єрі Олега, і в жовтні минулого року Роман Санжар дав Веремієнку дебютувати за «Карпати» в УПЛ, причому відразу в матчі проти «Динамо», в якому львів'янам вдалося відстояти в Києві несподівану нічию (1:1) .

З тих пір на рахунку 21-річного Веремієнка 6 матчів за «Карпати», і цей захисник однозначно має непогані перспективи в першій команді, якщо там знов не будуть відбуватися незрозумілі перестановки і зміни курсів розвитку.

Лівий захисник - Василь КРАВЕЦЬ

Василь Кравець народився у Львові, і в 13 років опинився в академії «Карпат». Там йому спершу вдалося дорости до лідера команди U-19, а потім в 17 років дебютувати за першу команду в матчі УПЛ проти «Чорноморця» (2:0). Всього в зелено-білій футболці Кравець встиг провести 35 офіційних матчів, перш ніж був відправлений в оренду в іспанський «Луго». Згодом контракт Василя за 2,5 мільйони євро викупив представник Ла Ліги «Леганес», проте закріпитися в цій команді молодому Кравцю не вдалося.

Нині Василю Кравцю лише 22 роки. Він на правах оренди виступає за «Луго», і має досвід запрошень від Андрія Шевченка в національну команду. Що правда, дебютувати за «синьо-жовтих» молодому фулбеку поки так і не вдається.

Опорний півзахисник - Амбросій ЧАЧУА

Народившись в Рівному, Амбросій Чачуа почав займатися футболом у школі «Вереса», але в 15 років перебрався в академію «Карпат». Через ігри за юнацький та молодіжний склади Амбросію вдалося пробитися в першу команду, де в листопаді 2013 року він дебютував в УПЛ в матчі проти «Чорноморця» (1:1). З тих пір провів за «зелено-білих» 96 матчів у всіх турнірах, відзначившись 8 голами і 2 асистами, перш ніж Даріо Друді перестав довіряти Чачуа, і той відправився в казахстанський «Акжайик», куди його покликав Сергій Зайцев.

Нині Чачуа 26 років. Минулого літа він повернувся в Україну, підписавши контракт з «Волинню», з якою тепер намагається вирішити задачу по виходу в Прем'єр-лігу.

Центральний півзахисник - Дмитро КЛЬОЦ

Як і Амбросій Чачуа, Дмитро Кльоц народився в Рівному і починав шлях у футболі в школі «Вереса». Але вже в 14 років хлопець перебрався до Львова, де поступово доріс до гравця першої команди. На професійному рівні Кльоц за «Карпати» дебютував 1 березня 2015 року за Ігора Йовичевича, який довірив 18-річному на той момент півзахиснику місце на полі в виїзному поєдинку УПЛ проти донецького «Металурга» (1:1).

Нині 24-річний Дмитро Кльоц є капітаном «Карпат», а на його рахунку більше сотні зіграних офіційних матчів в зелено-білій футболці.

Правий півзахисник - Мар'ян ШВЕД

Мар'ян Швед, який народився в Миколаєві Львівської області, є, мабуть, одним з найбільш талановитих вихованців академії «Карпат» останніх років. Як і багато інших молодих футболістів «зелено-білих» тих часів, Швед дебютував за першу команду львівського клубу, коли її очолював Ігор Йовичевич. Дебютною на професійному рівні і в УПЛ для Мар'яна, як і для Кльоца, стала гра проти донецького «Металурга», яка відбулася 1 березня 2015 року. Уже в серпні того ж року «Карпати» вирішили продати Шведа в «Севілью» за 1 мільйон євро, але кар'єра в Іспанії у хавбека не склалася, і після двох сезонів він повернувся до Львова. Однак провів за «зелено-білих» ще лише два сезони, перш ніж знову виявився проданим за кордон.

Нині Шведу 22 роки, і він є гравцем шотландського «Селтіка», де абсолютно не має ігрової практики, через що в тамтешній пресі періодично з'являються чутки про швидкий від'їзд Мар'яна з Глазго.

Лівий півзахисник - Володимир КОСТЕВИЧ

За першу команду «Карпат» Володимир Костевич, який народився в селі Деревня Жовківського району Львівської області, дебютував у 19 років. Тодішній наставник «зелено-білих» Павло Кучеров випустив Костевича на гру УПЛ проти «Чорноморця» (2:2) на позицію лівого півзахисника. Номінально в цій ролі Костевич під час своєї кар'єри грає вкрай рідко, в основному закриваючи більш «рідну» для себе позицію лівого фулбека. Всього за «Карпати» Костевич провів 93 матчі у всіх турнірах, перш ніж був проданий в Польщу в січні 2017 року за скромні 300 тисяч євро.

Нині Костевичу 27 років, і він продовжує виступати за «Лех», будучи одним з ключових гравців команди, що представляє Познань.

Нападник - Данило СІКАН

Народившись в Житомирі, Данило Сікан перші кроки у футболі починав робити в місцевому «Поліссі», але досить швидко переїхав в академію «Карпат». По юнаках демонстрував відмінну результативність та ступінь готовності до футболу серйозного рівня. В УПЛ за «Карпати» дебютував 12 серпня 2018 року, коли тренерський дует «зелено-білих» Бойчишин - Друді (хоча, за чутками, роль тренера виконував саме аргентинець, який просто не мав відповідної ліцензії) випустив молодого форварда в кінцівці матчу проти «Зорі» (0:1). Однак той матч так і залишився для Сікана єдиним за першу команду «Карпат». У січні 2019 року львівський клуб продав Данила за 150 тисяч євро «Шахтарю».

Нині Сікану 19 років, і він активно намагається пробитися в основу «гірників», хоча в поточному сезоні УПЛ провів лише 4 матчі.

Нападник - Олексій ГУЦУЛЯК

Олексій Гуцуляк народився в Красилові Хмельницької області, але перші кроки в серйозний футбол починав робити саме у Львові. У 15-річному віці Гуцуляка хотіли переманити до себе скаути «Шахтаря», але той послухав поради тренерів «Карпат», і залишився у Львові. Як і багато хто з талантів академії «зелено-білих» останніх років, дебютував за першу команду «Карпат» при Ігорі Йовичевичі. Якщо точніше, то як і Кльоц зі Шведом - в матчі проти донецького «Металурга», який відбувся 1 березня 2015 року. З тих пір і до літа 2016 року грав за львів'ян, але потім на півроку був орендований «Вільярреалом». В Іспанії Гуцуляку затриматися не вдалося, і він повернувся до Львова, де продовжував грати до кінця першої частини поточного розіграшу УПЛ.

Нині Гуцуляку, який здатний зіграти і на лівому фланзі оборони, 22 роки. У січні він перейшов в «Десну», якій цей трансфер, за неофіційною інформацією, обійшовся в 300 тисяч євро.

Як бачимо, топ-склад у «Карпат» з числа клубних вихованців вийшов досить молодим. За винятком досвідченого Шуста, у більшості гравців попереду ще не один сезон, а деякі з них, як, наприклад, Сікан, Гуцуляк та Швед, можуть вирости в гравців дуже високого рівня. У «запасі» цієї команди виявилося також чимало гідних виконавців - воротар Юрій Паньків, захисник Орест Лебеденко, півзахисники Юрій Габовда, Тарас Завійський, Назар Вербний, Андрій Якимів та інші. Безумовно, деякі позиції в цьому колективі номінально є трохи сильнішими за рахунок індивідуальних якостей тих чи інших гравців, але в цілому такі «Карпати» виглядають дуже збалансовано і однозначно були б конкурентоспроможними в нинішній УПЛ, де, ймовірно, досягли б значно більшого, ніж нинішній склад «зелено-білих»...

Читайте також: Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(93)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Aleks04
Феноменальные Карпаты 2010/11 не забуду никогда. Те матчи против Галатасарая и Боруссии — просто сказка
Barlowold
Действительно топ команда.......для борьбы за 11 место
Yura Юрий
.. Худобяк, Голодюк и Федецкий, ..не дрим тим? а эти прям дрим тим....
mmuk
Рівень Карпат 10-25 давності. То на голову сильніші за цей склад. Карпати по всіх напрямках йдуть униз. Скоріше всього вилетять і якщо Демінський не візьметься за голову то тільки будемо пам'ятати, як історію про ті Карпати часів Кононова та Маркевича
Вадим Вадим
в пердиве у них бы были шансы на попадание в шестерку
axylinam
По мировым масштабам-это дыр тим голимый
Andrii Stadnyk
Зі всіх перерахованих хіба тільки Шуст, Костевич і Кравець гравці хорошого рівня. Швед вже другий вояж закордон провалює. Гуцуляк грає тільки під настрій. Сікан просто поки що не показав себе в дорослому футболі.
willllllllian
Я читал такое несколько месяцев назад на футбол.уа. Тупо украденная идея
Владислав Антонов
Хорошего бы им тренера, и с такой командой можно превратиться в грозную силу. Но этого не будет из-за идиотского руководства.
Bohdan Sembai
А Мірошниченко і Русин хіба не вихованці Карпат?
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил