Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 19 червня 2020, 17:04
10242
8

Ідеальний Чорноморець. Топ-команда з вихованців клубу

Мабуть, з такими футболістами в складі «моряки» не докотилися б до середняка Першої ліги...

| Оновлено 19 червня 2020, 17:04
10242
8
Ідеальний Чорноморець. Топ-команда з вихованців клубу
ФК Чорноморець. Сергій Політило

«Чорноморець» - один з найбільш маститих і популярних клубів в українському футболі. Нажаль, в останні роки одесити переживають не найкращі часи. За підсумками минулого сезону в Прем'єр-лізі «моряки» й зовсім спікірували в Першу лігу... Багато хто чекав, що «Чорноморцю» вдасться швидко «очиститися» і повернутися в еліту, але вже зараз ясно - як мінімум в наступному сезоні в УПЛ одеситів знову не буде.

Втім, це ніяк не заважає нам в рамках серії матеріалів, присвяченій формуванню «ідеальних команд», що складаються виключно з власних вихованців, поглянути на те, яким міг би бути склад «Чорноморця» при виконанні зазначених умов. Здається, така команда абсолютно точно не докотилася б до Першої ліги...

Воротар - Євген ПАСТ

Уродженець Одеси Євген Паст свої перші кроки у футболі починав робити в академії «Чорноморця». В результаті взимку 2010 року тодішній наставник «моряків» Андрій Баль взяв молодого стража воріт на зимові збори команди, а вже 28 лютого дозволив Пасту дебютувати в Прем'єр-лізі в поєдинку проти «Таврії». Ту гру Євген відстояв на нуль, а «Чорноморець» відсвяткував важливу перемогу - 2:0. Нажаль, одеситам в тому сезоні так і не вдалося врятуватися, і вони вилетіли до Першої ліги, але Паст грав за рідну команду до 2015 року, після чого подався в «Зірку».

На даний момент Пасту 32 роки. З літа 2018-го він є голкіпером «Десни», а також по праву вважається одним з найбільш сильних і стабільних воротарів елітного футбольного дивізіону країни.

Правий захисник - Олег ДАНЧЕНКО

Данченко народився в Запоріжжі, де і починав грати у футбол в академії місцевого «Металурга». Однак шлях в професіонали Олегу відкрив «Чорноморець». В одеському клубі Данченко опинився на початку 2012 року, коли йому було всього-навсього 17. Спершу виступав за юнацькі та молодіжну команду «моряків», але коли у «Чорноморця» виник певний кадровий дефіцит в головній команді, Данченко був покликаний на допомогу. В УПЛ він дебютував за Романа Григорчука - 22 березня 2014 року проти «Таврії» (0:0), зігравши на правому фланзі півзахисту. Досить швидко до здібного футболіста увагу проявив «Шахтар», куди Данченко і перебрався в лютому 2016-го. У стані «гірників» Олег отримав можливість спробувати сили в першій команді за Паулу Фонсеки, але все-таки відстояти свою роль основного гравця так і не зміг.


ФК Чорноморець. Олег Данченко

Нині Данченко виступає в Росії за «Рубін», куди «Шахтар» відпустив його влітку минулого року. Олегу 25 років, і згідно останніх чуток, в найближче трансферне вікно він знову може змінити команду. Принаймні, інтерес до нього виявляють неназвані клуби РПЛ і чемпіонату Бельгії.

Центральний захисник - Дмитро ГРИШКО

Дмитро, як і Данченко, не є корінним одеситом. Гришко народився в Горлівці Донецької області, і перші кроки у футболі робив саме в цьому місті. Не зумівши згодом закріпитися в академії «Шахтаря», Дмитро відбув до Одеси, опинившись в «Чорноморці» в 18 років. Саме в стані «моряків» Гришко доріс до професійного футболіста, а тому цей клуб цілком резонно можна вважати рідним для Дмитра. Дебютувати за першу команду «Чорноморця» Гришку вдалося 1 березня 2005 року, коли тодішній наставник «моряків» Семен Альтман випустив молодого бека на матч Прем'єр-ліги проти «Металіста». Одесити виграли 2:1, а Гришко провів на полі всі 90 хвилин. У підсумку в Одесі Дмитро затримався на 7 років, провівши за команду 130 матчів і відзначившись 4 забитими м'ячами.

На даний момент Гришку 34 роки, і він виступає за «Олімпік», де є капітаном команди. Відзначимо, що за донеччан Дмитро провів уже навіть більше ігор, ніж за «Чорноморець» - 188 (8 голів).

Центральний захисник - Євген МАРТИНЕНКО

Корінний одесит Євген Мартиненко свій шлях у великий футбол починав з академії «Чорноморця». У головній команді «моряків» центрбек дебютував за Романа Григорчука. Культовий для Одеси тренер випустив Мартиненка в стартовому складі на матч Кубка України проти «Енергії» з Миколаєва, який відбувся 25 вересня 2013 року. Мартиненко провів на полі всі 90 хвилин, а його команда здобула впевнену перемогу - 4:0. Всього за «Чорноморець» Євген провів 70 офіційних матчів, перш ніж влітку 2018 року перебрався до «Ворскли».

Нині Мартиненку 26 років. Нинішній сезон він почав ключовим гравцем полтавської команди, але з приходом на пост головного тренера Юрія Максимова, втратив цей статус. В кінці червня у Євгена завершується контракт з «Ворсклою», і вже відомо, що він покине цей клуб.

Лівий захисник - Іван БОБКО

Іван Бобко, як і багато хто в нашій сьогоднішній «ідеальній команді», народився в Одесі і починав грати у футбол в академії «Чорноморця». До першої команди «моряків» Бобко доріс в 2010 році, коли і зумів дебютувати в матчі Кубка України проти «Динамо» з Хмельницького (1:0). На той момент одеську команду в статусі виконуючого обов'язки очолював Ігор Наконечний. Роман Григорчук, що прийшов йому на зміну, також продовжував довіряти Бобку, але в 2014-му тренер залишив Одесу, а згодом «Чорноморець» покинув і футболіст, який відправився в «Металіст». У 2017-му Бобко повернувся до табору «моряків», але через пару місяців покинув команду, а ще через кілька місяців знову підписав з нею контракт...


ФК Чорноморець. Іван Бобко

Нині Бобку 29 років. З початку 2019-го він виступає за межами України. Спершу грав в Швеції за «АФК Ескільстуна», потім - в Казахстані за «Окжетпес», а в лютому нинішнього року перебрався до Грузії до лав кутаїського «Торпедо».

Правий півзахисник - Денис ВАСІН

Народившись в Одесі, Денис Васін ази футболу почав осягати в академії «Чорноморця». За першу команду «моряків» дебютував за Віталія Шевченка, коли 20 квітня 2008 року вийшов на заміну замість Сергія Шищенка в гостьовому матчі УПЛ проти «Таврії» (0:3). У 2013 році Васін пішов в «Карпати», але потім ще двічі повертався в клуб з Одеси (в 2015-му і 2017-му), за який в цілому провів 80 офіційних матчів, відзначившись 12 голами і 7 асистами.

Нині Васину 31 рік, і з січня 2018-го він виступає в «Ворсклі», з якою має діючий контракт до кінця наступного сезону.

Центральний півзахисник - Микола МУСОЛІТІН

Уродженець Одеси Микола Мусолітін в футбол починав грати в академії «Чорноморця». Він подавав великі надії, а тому недивно, що вже в 17 років і 8 місяців дебютував на професійному рівні за першу команду «моряків». Це був матч Кубка України проти «Нафтовика», який відбувся 21 вересня 2016 року. Олександр Бабич, який працював тоді головним тренером «Чорноморця», випустив Мусолітіна на заміну на 64-й хвилині. За «Чорноморець» Микола продовжував виступати до початку нинішнього року, і всього провів 74 офіційні матчі, відзначившись 4 голами і 3 результативними передачами.

Нині Мусолітіну 21 рік, і він є гравцем латвійської «Валмієри». Влітку 2019-го хавбек виграв з юнацькою збірною України чемпіонат світу U-20, який проходив у Польщі.

Центральний півзахисник - Сергій ПОЛІТИЛО

Сергій Політило народився в Нововолинську, а на юнацькому рівні виступав за київські команди. У 2006 році, в 17-річному віці, перебрався в «Чорноморець», де і почалася його професійна футбольна кар'єра. В УПЛ дебютував 26 серпня 2007 року в матчі проти «Ворскли» (1:0), коли за рішенням наставника «моряків» Віталія Шевченка на 58-й хвилині замінив Валентина Полтавця. В Одесі грав до літа 2013-го, після чого був проданий в «Дніпро». Згодом повернувся в «Чорноморець» в 2017-му, але ненадовго.

На даний момент Сергію Політилу 31 рік, і він виступає за «Олімпік», контракт з яким має до літа 2021-го.

Лівий півзахисник – Владислав КАБАЄВ

Владислав Кабаєв, який народився в Одесі, також починав свій шлях у футболі з академії «Чорноморця». Там він провів три роки, після чого почав грати за молодіжну команду «моряків», швидко ставши одним з її лідерів. Професійний дебют у футболі і рідній команді у Кабаєва стався в поєдинку кваліфікації Ліги Європи проти хорватського «Спліта», коли Роман Григорчук на 89-й хвилині випустив молодого вінгера замість Євгена Зубейка. Всього за одеську команду Кабаєв встиг провести 55 матчів, забивши 1 гол і віддавши 2 гольові передачі, перш ніж влітку 2017 року його за 150 тисяч євро продали «Зорі».


dynamo.kiev.ua. Владислав Кабаєв

Нині Кабаєву 24 роки, і він продовжує виступати за «Зорю», з якою у нього контракт до кінця наступного року.

Атакуючий півзахисник - Рінар ВАЛЄЄВ

Валєєв народився в Одесі і футболом почав займатися в академії «Чорноморця», але після закінчення школи Рінар прийняв рішення перебратися в Нідерланди, де на той момент виступав його брат Руслан. Не зумівши затриматися на чужині, Рінар Валєєв повернувся в Україну, і з 2007 року виступав за «Чорноморець». В еліті вітчизняного футболу цей хавбек дебютував 18 березня 2007 року в домашньому матчі проти «Кривбасу» (2:3). Тодішній коуч «моряків» Семен Альтман випустив Рінара рятувати ситуацію на 55-й хвилині, але одесити не змогли уникнути поразки. У 2009 році Валєєв пішов з «Чорноморця», але через чотири роки повернувся, щоб провести ще сезон. Всього за «моряків» провів 32 офіційних матчі, відзначившись 3 голами і 1 асистом.

Нині Рінару Валєєву 34 роки, і він є футболістом першолігової «Оболоні-Бровар».

Нападник - Борис ТАЩИ

Корінний одесит Борис Тащи грати в футбол починав в академії «Чорноморця». Йому дуже рано почали видавати великі аванси, називаючи серйозним талантом. Недивно, що за першу команду «моряків» Тащи дебютував в 16 років 11 місяців і 21 день. Це сталося в матчі Першої ліги проти алчевської «Сталі» (1:1) 17 липня 2010 року, коли наставник одеситів Ігор Наконечний випустив Тащи в кінцівці на заміну замість Анатолія Діденка. Провівши за «Чорноморець» 28 матчів (5 голів, 4 асисти), Тащи влітку 2011 року був проданий в московське «Динамо». Через рік він повернувся в рідну команду на правах оренди, але проявити себе не зумів.

Нині Тащи 26 років. З минулого року він виступає за «Санкт-Паулі», який є одним з аутсайдерів другої німецької Бундесліги. Але і там Борис не виблискує, не зумівши відзначитися поки жодним забитим м’ячем, хоча провів 17 матчів (щоправда, лише 2 - в основі). Втім, фанати «Чорноморця» напевно згадують юного Тащи, який, як їм хотілося вірити, поверне одеській команді колишню славу.

За винятком, мабуть, Тащи, цей склад з вихованців «Чорноморця» виглядає цілком боєздатною командою, якій в сучасній УПЛ під силу було б вирішувати завдання по потраплянню в верхню шістку і завоюванню місця в єврокубках. Відмінний воротар, хороша оборона, чіпкий центр поля і швидкі фланги - все це могло б зробити «Чорноморець» грізною силою. Але лише могло б, адже поки таку команду зібрати можна хіба що на папері, через що і варто називати її «ідеальною», що ні краплі не перебільшено для нинішньої ситуації в рядах «моряків»...

Читайте також:

Ідеальний Маріуполь. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальна Зоря. Топ-команда з вихованців клубу 

Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу 

Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу 

Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?
Футбол | 16 квітня 2024, 09:00 1
Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?

12–15 квітня відбулися поєдинки 31-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

ФОТО. Шевченко провів зустріч з НОК. Обговорили склад на Олімпіаду
Футбол | 16 квітня 2024, 17:54 0
ФОТО. Шевченко провів зустріч з НОК. Обговорили склад на Олімпіаду

Поки що немає ясності, хто зможе зіграти на Іграх

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
8number
Идеальный Черноморец - раки, пиво, солнце, пляж!
chackk
Беріть ширшє..Супряга ,Кочергін ,Бущан ,Когут .,і т,д
axylinam
Хоть я и болею за Черноморец,но в этом списке к сожалению нет ничего и никого особенного
UKRAINE FAN
Балтались бы во второй шестерке. И как то смешно про Тащи по мнению автора он самый слабый, но только он играл в Бундеслиге!
norma_zap
После распада СССР ЧО рассматривался, как основной конкурент ДК, к сожалению в чемпионате не сложилось, а вот кубок взяли. А затем шаг за шагом стали опускаться вниз, банально не тянули по деньгам (как и множество других клубов). А теперь не обанкротились и слава Богу, может еще и вернется их время.
kolezey-2
????????????????????сплошные супер стар
vita2511
Віль- Лозана ТБ 4,5 кф.4.60