Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 липня 2020, 22:42
11877
10

Ідеальний Металіст. Топ-команда з вихованців клубу

Харкову прийшов час повертатися на серйозний рівень в українському футболі...

| Оновлено 04 липня 2020, 22:42
11877
10
Ідеальний Металіст. Топ-команда з вихованців клубу
YouTube

Нещодавно в пресі з'явилася інформація про створення в Харкові нового футбольного клубу, який буде носити ім'я «Метал». Уже в новому сезоні команда планує заявитися для участі у Другій лізі, а тренувати її буде екс-захисник збірної України Олександр Кучер.

У пресі відразу ж пов'язали виникнення «Металу» з бажанням колишніх власників «Металіста» відродити цей клуб. І в якійсь мірі подібна інформація вже почала підтверджуватися - принаймні, кінцевим бенефіціаром новоствореного клубу буде екс-спортивний директор «Металіста» Євген Красніков. При цьому, завдання для «Металу» на найближчий час - пробитися в Першу лігу, а потім поборотися і за вихід в Прем'єр-лігу, а до того моменту колишнє керівництво «Металіста» спробує повернути право власності на історичний бренд і, ймовірно, провести перейменування.

Як би там не було, а поки невідомо, хто буде виступати за «Метал», але ми, повертаючись до рубрики з формуванням «ідеальних команд», що складаються виключно з власних вихованців, пропонуємо поглянути на те, яким був би «Металіст» при виконанні зазначених умов щодо футболістів.

Воротар - Денис СИДОРЕНКО

Народившись в Харкові, Сидоренко починав грати в футбол в місцевій ДЮСШ-13, але з часом опинився в академії «Металіста». Пробитися в першу команду в силу об'єктивних причин, пов'язаних з конкуренцією, Денису довгий час не вдавалося, у зв'язку з чим він переважно виступав за молодіжний склад, а також вирушав в оренду в «Дністер» і «Таврію». У 2011 році Сидоренко покинув «Металіст», і перебрався в «Геліос», але через чотири роки повернувся в рідну команду, яка тоді щосили переживала серйозні проблеми по всіх фронтах. В результаті Денису навіть вдалося провести 4 офіційні матчі за «Металіст», після чого він знову повернувся в «Геліос».

Нині Сидоренку 31 рік. Це вже досвідчений воротар, який продовжує виступати в Харкові - в «Металісті 1925». Хто знає, можливо, колись Денису вдасться знову зіграти і за відроджений «Металіст»...

Центральний захисник - Іван ЗОТЬКО

Іван народився в місті Чуднів Житомирської області, де і робив перші кроки у футболі, поки його не запримітили скаути академії «Металіста». У стані «жовто-синіх» Зотько мав статус футболіста з хорошими перспективами, що допомогло йому 8 квітня 2015 року дебютувати в першій команді в матчі Кубка України проти «Шахтаря» (0:1). Тоді харків'ян очолював Ігор Рахаєв, а команда, на жаль, вже котилася в прірву... Після фактичного розвалу «Металіста» Зотько відбув до Іспанії, де ставку на нього зробили в «Валенсії». На Піренеях пограв за дубль «кажанів», а також в «Ельче» та «Л'єйді».

Нині Зотьку 23 роки. Минулого літа він на правах вільного агента повернувся до України, ставши гравцем «Олімпіка». У стані донеччан має статус одного з футболістів основного складу.

Центральний захисник - Артем ПУТІВЦЕВ

Уродженець Харкова Путівцев на початку кар'єри виступав за місцевий УФК, після чого отримав можливість перебратися в академію «Металіста». На контракті в головному на той час футбольному клубі Харкова Путівцев пробув 6 років, але провів за цей час за першу команду лише 21 поєдинок. Харків'яни не раз віддавали молодого бека набиратися досвіду в оренду - «Зірці», «Маріуполю» і донецькому «Металургу». Остаточно «Металіст» Путівцев покинув влітку 2011 року, коли на повноцінній основі став гравцем «Маріуполя» (в ті роки - «Іллічівця»).

На даний момент Артем Путівцев виступає в Польщі за «Брук-Бет Термаліцу», яка грає у другому за силою дивізіоні країни. Захиснику 31 рік, а термін дії угоди з польським клубом закінчується в кінці сезону.

Центральний захисник - Олександр АЗАЦЬКИЙ

Олександр з'явився на світ в Харкові. Перші кроки у футболі починав робити в академії «Металіста», де подавав великі надії. За першу команду «жовто-синіх» дебютував 10 травня 2012 року, коли Мирон Маркевич випустив 18-річного на той момент Азацького в стартовому складі на гостьовий матч УПЛ проти «Ворскли» (2:2). Нажаль, та гра так і залишилася єдиною для Олександра в своїй рідній команді, а після того, як у тій почалися проблеми, захисник вирішив за краще прийняти пропозицію про перехід в «Динамо». Втім, в Києві успішну кар'єру Азацький побудувати не зміг...

Нині Азацькому 26 років. У 2017 році він перебрався до Чехії, підписавши угоду з «Баніком» з Острави. Втім, за цю команду зіграв не так багато, і переважно мотається по орендах - наприклад, в сезоні-2019/20 захищав кольори «Фастава» з міста Злін.

Центральний півзахисник - Іван КАЛЮЖНИЙ

Калюжний народився в селі Довжик Харківської області, а в футбол починав грати в обласному центрі в рядах «Арсеналу». Однак досить швидко перебрався в академію «Металіста», в якій пробув 7 років. Дебютувати за «жовто-синіх» в силу молодості так і не встиг, а після розформування клубу подався в «Динамо». У минулому сезоні кияни віддавали Калюжного в оренду «Металісту 1925» в рядах якого хавбек провів 26 матчів і забив 1 гол в Першій лізі.

Нині Калюжному 23 роки. Його контракт, як і раніше, належить «Динамо», але сезон-2019/20 футболіст на правах оренди проводить у львівському «Руху».

Центральний півзахисник - Олександр АНДРІЄВСЬКИЙ

Андрієвський народився в Києві і дуже швидко опинився в академії «Динамо», але в 15 років вирушив до Харкова, поступивши вже до академії «Металіста». Там Олександру знадобилося три роки, щоб дорости до дебюту в першій команді. Перший матч на професійному рівні Андрієвський провів за Мирона Маркевича. Досвідчений фахівець кинув молодого хавбека в бій в уже згадуваному вище матчі УПЛ проти «Ворскли» (2:2) - на 80-й хвилині Олександр замінив Марлоса. Всього за першу команд «жовто-синіх» провів 2 матчі, покинувши клуб під час кризи.

Нині Андрієвському 26 років. Після відходу з «Металіста» він підписав контракт з «Динамо», яке спершу віддавало футболіста в оренду в «Чорноморець» і «Зорю», перш ніж повернути назад для створення резерву в першій команді.

Правий півзахисник - Богдан БОЙЧУК

Бойчук народився в Херсоні, але перші кроки у футболі робив в академії «Олімпіка». Згодом Богдан залишив Донецьк і подався до Харкова, де продовжив опановувати премудрості гри в футбол в академії «Металіста». На контракті в цьому клубі Бойчук пробув 5 років, встигнувши за Ігоря Рахаєва дебютувати в першій команді - 24 серпня 2014 року хавбек вийшов на поле в кубковому матчі проти «Сум» (1:0). Всього зіграв за «Металіст» 7 матчів, перш ніж піти з клубу в 2016 році.

Нині 24-річний Бойчук є одним з ключових футболістів львівського «Руху», кольори якого захищає з лютого минулого року.

Лівий півзахисник - Олег СИНИЦЯ

Синиця народився і виріс в Харкові, де і починав грати у футбол в академії «Металіста». У складі команди U-19 в сезоні-2013/14 ставав переможцем юнацького чемпіонату України, а за першу команду «жовто-синіх» дебютував 8 квітня 2015 року, коли Ігор Рахаєв випустив Олега на 73-й хвилині на заміну в кубковому матчі проти «Шахтаря» (0:1). Всього зіграв за «Металіст» 5 матчів, а після фактичного розвалу клубу продовжив виступи у складі «Металіста 1925».

На даний момент 24-річний Олег Синиця є гравцем «Руху», куди перебрався влітку минулого року.

Атакуючий півзахисник - Кирило КОВАЛЕЦЬ

Уродженець Києва Кирило Ковалець в 14 років опинився в академії «Металіста», провівши там три роки, перш ніж повернутися в столицю до лав «Оболоні». За першу команду «жовто-синіх» Ковалець дебютувати не встиг в силу віку, а після цього кар'єра вже не закидала Кирила до Харкова - він виступав за молодіжний склад «Шахтаря» і «Чорноморець».

Нині Ковальцю 27 років, і він є одним з лідерів «Олександрії», кольори якої захищає з 2018 року.

Нападник - Сергій ДАВИДОВ

Сергій народився в селищі міського типу Есхар Харківської області, і в футбол починав грати в академії «Металіста». За першу команду «жовто-синіх» дебютував 20 листопада 2005 року в матчі УПЛ проти «Іллічівця» (1:1). Тоді Мирон Маркевич випустив молодого форварда на 75-й хвилині на заміну замість Лаші Джакобії. Всього за «Металіст» провів 32 матчі, забив 1 гол. Двічі залишав клуб, причому в останній раз - влітку 2015 року, коли було очевидно, що харків'янам вже нічого не світить.

Нині Давидову 35 років. Після відходу з «Металіста» він протягом року не міг знайти собі новий клуб, а потім прийняв пропозицію «Металіста 1925», з яким пройшов шлях від Другої ліги (в сезоні-2017/18 забив 23 м'ячі в 32 матчах турніру) до претендента на вихід в УПЛ.

Нападник - Андрій КУЛАКОВ

З 13 років Андрій Кулаков був в академії «Металіста», перш ніж влітку 2016 року його запросив до себе «Шахтар». З тих пір форвард вважався одним з найбільш талановитих гравців молодіжної команди «гірників», демонструючи пристойну результативність. Однак цього було недостатньо, щоб Кулаков отримав шанс зіграти за першу команду «помаранчево-чорних». В УПЛ Андрій дебютував 22 лютого нинішнього року в матчі «Маріуполя», де грає на правах оренди, проти «Зорі» (1:2).

Нині Кулакову 21 рік, і в останні місяці він все частіше виграє конкуренцію за право вийти на поле в основі «Маріуполя», оренда в якому у нього розрахована до кінця сезону.

Як бачимо, ставка на легіонерів, якій дещо грішили Маркевич та Красніков в «Металісті», призвела до того, що серед вихованців академії цього клубу нині не так багато зіркових виконавців. Втім, подібній команді цілком під силу було б вирішувати завдання навіть на рівні УПЛ, не кажучи вже про більш низькі дивізіони, звідки, власне, і планує незабаром почати свій підйом на вершину потенційний «донор» для реінкарнації справжнього «Металіста» - ФК «Метал».

Повна серія матеріалів на тему:

Ідеальний Чорноморець. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Маріуполь. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Олімпік. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальна Зоря. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальна Ворскла. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальні Карпати. Топ-команда з вихованців клубу

Ідеальний Металург Запоріжжя. Топ-команда з вихованців клубу

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Если посмотреть на уровень мирового и европейского футбола-то это команда покойников
Александр Клименко
Самая слабая команда в Украине из топов. И это как то странно, Александрия и Зирка, население городов в 10 раз меньше, а команды были бы куда сильнее.
gajvir
Эту топ - сборную вчерашняя Ворскла -19 обыграет.
euro2012_za_2012euro
Не актуально. Давайте про Идеальные Карпаты !
Різник Сергій
Таке сяке... На думку Діда Різника більшість згаданих і футболісти посередні і як люди з гівніцом. А головне це просто бла-бла-бла - що має на меті насолити справжньому харківському клубу Металіст 1925
Mr.Frost
Випадає тільки Давидов (за віком) , а так команда була би середнього рівня УПЛ.
pike1
Топ конечно, что тут ещё сказать