Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 28 лютого 2020, 23:26
33370
17

ЧЄ-2020 з біатлону. Україна боротиметься за фінансування з джокером

Денис Шаховець анонсує чемпіонат Європи в білоруських Раубічах

| Оновлено 28 лютого 2020, 23:26
33370
17
ЧЄ-2020 з біатлону. Україна боротиметься за фінансування з джокером
Український біатлон. Юлія Журавок

У середу, 26 лютого, в білоруських Раубічах стартує чемпіонат Європи-2020 з біатлону. Спочатку біатлонне Євро повинно було пройти в естонському Отепяя, але в зв'язку з відсутністю снігу змагання перенесли в містечко під Мінськом.

Цікаво, що республіканський центр олімпійської підготовки з зимових видів спорту в Раубічах приймає вже третій великий турнір за останній рік. У лютому минулого року тут же проводився чемпіонат Європи-2019, а минулого літа пройшов літній чемпіонат світу.

Зі снігом в Білорусі теж не все гладко: білоруська зима, мабуть, не особливо хоче приймати спортсменів і влаштувала стабільний «плюс» за Цельсієм. Але декілька днів тому в комплекс завезли багато снігу і виклали з нього лижну трасу, так що проблему вирішено.

Відразу після європейської першості в Раубічах пройде заключний етап Кубка IBU, так що вболівальники, які хочуть відвідати чемпіонат Європи, можуть затриматися в Білорусі ще на тиждень.

Україна виступить з єдиною медалісткою ЧЄ-2019

Склад жіночої збірної України: Олена Підгрушна, Віта Семеренко, Валя Семеренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Дар'я Блашко.

Старший тренер жіночої збірної України Валерій Лєсніков, який після закінчення сезону цілком може позбутися своєї посади, повіз в Раубічі найсильніший склад. До біатлоністок, які були в складі на минулому чемпіонаті світу, додалася Дар'я Блашко. Рішення про участь Блашко оголосили ще на початку лютого, безпосередньо перед чемпіонатом світу. У лютому Дар'я не виступала на Кубку IBU, так що нинішня її форма залишається загадкою.

Журавок в Антхольці не пробігла жодної гонки і, щоб не втрачати час, виступила на сьомому етапі Кубка IBU в сусідньому Мартеллі (Італія), де завоювала бронзову медаль в спринті, а в персьюті фінішувала п'ятою. Схоже, ці результати вразили тренерський штаб, і вони вирішили взяти Юлію в Раубічі. До того ж, в минулому році саме Журавок стала джокером в рукаві колишнього старшого тренера жіночої збірної Андрія Прокуніна і врятувала Україну від повного фіаско.

Юлія Журавок і екс-наставник жіночої збірної України Андрій Прокунін

У 2019 році Україна традиційно повезла основний склад на чемпіонат Європи. Але, не дивлячись на те, що майже всі інші збірні виступили резервними складами (за винятком Білорусі та Швеції, але шведи достроково покинули Раубічі і пропустили гонки переслідування), українці завоювали лише одну нагороду. Єдину медаль в скарбничку принесла якраз Журавок, яка стала віце-чемпіонкою Європи в індивідуальній гонці. На жаль, в цьому році в програму чемпіонату Європи коронна для «Жужі» індивідуальна гонка не увійшла.

Санітра вирішив обійтися без ротації

Склад чоловічої збірної України: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко, Богдан Цимбал.

На відміну від свого колеги з жіночої збірної, наставник чоловічої команди Юрай Санітра вирішив обійтися без змін. Підручний, Прима, Дудченко, Семенов, Ткаленко і Цимбал виступили на чемпіонаті світу-2020, але не зуміли завоювати медаль. Жіноча команда, як і рік тому в Естерсунді, здобула бронзову медаль в класичній естафеті, а ось чемпіону світу-2019 Підручному цього разу не вдалося повторити минулорічний успіх.

Дмитро Підручний та Артем Прима

До чемпіонату світу в Антхольці про відставку Юрая Санітри не могло бути й мови, багато хто вірив, що Підручний знову візьме нагороду. Ходили розмови, що словацькому фахівцеві можуть віддати ще й жіночу збірну. Але якщо не брати до уваги єдиний подіум Підручного, результати роботи Санітри досить посередні. Прогресує тільки молодий Антон Дудченко, інші залишилися або на колишньому рівні, або стали виступати ще гірше. Тож важко переоцінити важливість заключних стартів сезону саме для команди Санітри.

Навіщо нам ці змагання?

Для держави чемпіонат Європи більш статусний, ніж етапи Кубка світу

Чому ж основні українські біатлоністи їдуть на чемпіонат Європи, якщо суперники переважно виставляють резервні склади? Все просто: для держави ці змагання за статусом стоять набагато вище за етапи Кубка світу, майже на одному ряду з чемпіонатами світу та Олімпійськими іграми. Але якщо на ЧС та ОІ виграти медаль шансів досить небагато, то завоювати безліч нагород на чемпіонаті Європи практично не складе труднощів. Спортсмени та їх тренери отримають за медалі стипендії, а федерація - хороше фінансування на наступний сезон.

В цьому році чемпіонат Європи проходить після світової першості, тож другого шансу у збірної України заробити фінансування не буде. З огляду на регрес в результатах на чемпіонаті світу, нашій команді потрібно виграти якомога більше нагород на майбутньому старті. В принципі, в боротьбі з резервістами інших збірних при хороших розкладах можна ледь не поборотися за перемогу в медальному заліку, але, як показав минулий рік, навіть за слабкої конкуренції можна зазнати фіаско.

Розклад чемпіонату Європи в Раубічах (час київський):

26.02.2020 - 12:00 - Суперспринт, чоловіки (кваліфікація)
26.02.2020 - 14:00 - Суперспринт, жінки (кваліфікація)
26.02.2020 - 16:30 - Суперспринт, чоловіки (фінал)
26.02.2020 - 17:00 - Суперспринт, жінки (фінал)
27.02.2020 - 13:00 - Одиночна змішана естафета
27.02.2020 - 16:00 - Змішана естафета
29.02.2020 - 11:30 - Спринт, чоловіки
29.02.2020 - 14:30 - Спринт, жінки
01.03.2020 - 11:30 - Гонка переслідування, чоловіки
01.03.2020 - 13:30 - Гонка переслідування, жінки

На чемпіонаті Європи відбудуться суперспринтерські гонки, одиночна і класична змішані естафети, спринти і персьюти. 28-го лютого, на екваторі змагань, біатлоністи отримають день відпочинку.

Варто відзначити, що суперспринт включений в програму чемпіонату Європи вперше, замінивши класику біатлону - індивідуальні гонки. Раніше ця дисципліна проводилася на етапах Кубка IBU, а також на літньому чемпіонаті світу-2019.

Українка Анастасія Меркушина в грудні стала срібною призеркою суперспринту в Ріднау, так що є всі підстави сподіватися на медальний почин вже в перший змагальний день.

Sport.ua проведе текстові трансляції всіх гонок, знайти їх можна буде за посиланням нижче.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Биатлон ЧЕ-2020
ТОП-спортсмены турнира
Мужчины, позиция в тотале КМ

15 ELISEEV Matvey
20 Дмитрий Пидручный
24 Артем Прима
28 RASTORGUJEVS Andrejs
31 ILIEV Vladimir
37 ANEV Krasimir
40 YALIOTNAU Raman
47 BOCHARNIKOV Sergey
52 Антон Дудченко
59 REES Roman
61 LATYPOV Eduard
69 GUZIK Grzegorz
74 Cергей Семенов
81 KRUPCIK Tomas
83 ZAHKNA Rene
86 EBERHARD Tobias
87 Руслан Ткаленко
- SINAPOV Anton
der_MaiStier
Жодного представника з топ-30 чи навіть топ-40 Кубку світу і наші основні склади. Жалюгідно. А потім на 3 етапах, що залишились, наші будуть прохолоджуватись на 40-80-х місцях, бо втомились на ЧЄ
euro2012_za_2012euro
Биатлон ЧЕ-2020
ТОП-спортсмены турнира
Женщины, позиция в тотале КМ

23 Елена Пидгрушная
25 KRYUKO Iryna
29 HOEGBERG Elisabeth
31 Юлия Джима
32 BENDIKA Baiba
37 Вита Семеренко
42 Валя Семеренко
52 REZTSOVA Kristina
54 Дарья Блашко
55 SOLA Hanna
56 ZBYLUT Kinga
60 KRUCHINKINA Elena
62 Анастасия Меркушина
64 ZHANG Yan
66 CHEVALIER Chloe
70 OJA Regina
75 ALIMBEKAVA Dzinara
77 GONTIER Nicole
78 HAMMERSCHMIDT Maren
79 PORSHNEVA Anastasiia
- GWIZDON Magdalena
- PAVLOVA Evgeniya
- Юлия Журавок
- RUNGGALDIER Alexia
der_MaiStier
Яскрава констатація рівня наших збірних, бо наврядчи з інших країн на це "аматорське" збіговисько теж їдуть основні склади. Навіщо нам максимальні квоти на Кубку світу, якщо 90% з діючих квот мають жалюгідний вигляд і треба їхати набивати статистику з "аматорами" ? Був би в нас нормальний керівник замість Бринзака, то була б постійна ротація з пошуком оптимального складу на майбутні ОІ
Kevko
Брынзак использует бюджетные деньги налогоплательщиков.
Участие основным составом в аматорском соревновании под названием "чемпионат Европы" для "завоевания" медалей - практически обман налогоплательщиков. Под мнимые достижения - вытянуть бюджетные деньги
euro2012_za_2012euro
Жду море позитива от выступления сборной Украины !!! Хоть здесь...
DK1961
С брынзаками и здесь обос...ся
TimurKhAI
Сначала в статье Денис радостно утверждает:
"... завоевать множество наград на чемпионате Европы практически не составит труда... "
А затем он же в комментах сокрушается:
"... Так что сложно будет нашей основе..."
----------------------------
Что-то я совсем запутался, нам будет легко или тяжко добывать медали в Раубичах?
euro2012_za_2012euro
В спринте и преследовании на медали будут претендовать спортсмены из ТОП-10 из списка приехавших на этот турнир.
В суперспринте могут вмешаться молодые, а некоторым опытным спортсменам может помешать здоровье, не только не победить, но и даже попасть в финал данной дисциплины.
Также возможны пропуски, ротация.
euro2012_za_2012euro
В эстафетах будем бороться за победу, в статусе фаворита.
Конкуренты в одиночной смешанной Россия, Беларусь, Эстония.
Конкуренты в смешанной Россия, Беларусь.
В принципе, если бы позволял регламент, могли бы выставить по ДВЕ КОМАНДЫ (с шансами на медаль) в каждой эстафете.
rosti79
Опять не одной медали не завоюет