Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 червня 2019, 22:41
11541
52

Підсумки сезону УПЛ. Найкращі гравці по системі гол+пас

Sport.ua завершує огляд минулого чемпіонату України, називаючи найрезультативніших гравців

| Оновлено 27 червня 2019, 22:41
11541
52
Підсумки сезону УПЛ. Найкращі гравці по системі гол+пас
ФК Динамо. Віктор Циганков

Голи та асисти - чи не найважливіші і вже точно найбільш видовищні й захоплюючі дії в футболі. Багато хто з вболівальників тільки заради цього і дивиться гру, не бажаючи пильно вникати у всю глибину глибин тактичних задумок, перестановок і інших атрибутів тренерської роботи.

Давно відомо, що атакуючі гравці більш розкручені і отримують більше уваги з боку вболівальників, фахівців, преси, ніж, наприклад, голкіпери або представники лінії оборони. Все завдяки тим же голам і результативними передачами, які дозволяють їх авторам вписувати свої імена не тільки в підсумкові протоколи, а й в історію футболу.

Тому сьогодні ми підведемо підсумки в УПЛ, де ключовим критерієм буде сума результативних дій, підрахована за системою «гол+пас». Детально зупинимося на показниках і досягненнях семи найбільш успішних гравців. Чому топ-7, а не, скажімо, топ-10? Хоча б тому, що відразу п'ять футболістів, згідно з даними Wyscout, мають однакові показники в 10 голів та асистів. Це Банада, Марлос, Бруно, Вербич і Денис Фаворов. Саме тому викидати когось з них за якими-то додатковими критеріями було б досить суб'єктивним явищем, а тому зупинимося на тих, хто зміг за сезон в УПЛ набрати більше 10 балів за системою «гол+пас», а це і є топ-7.

7. Олександр ЗУБКОВ («Маріуполь») - 11

Матчі: 22
Голи: 8
Асисти: 3

«Маріуполь» не дуже вдало почав сезон, але в кінці серпня приазовці отримали солідне кадрове посилення з «Шахтаря». Одним з тих, кого «гірники» вирішили на сезон відправити набиратися досвіду на береги Азовського моря виявився вінгер Олександр Зубков.

У підсумку саме Зубков зміг стати беззаперечним лідером атак «Маріуполя». Від його дій і вигадки залежало дуже багато в підсумковому результаті команди Олександра Бабича. По ходу чемпіонату Зубков по два голи провів у ворота «Зорі» та «Львова», чим суттєво допоміг «Маріуполю» в битві за четверте місце та кращу позицію в кваліфікації Ліги Європи на сезон-2019/20.

Не дивно, що практично відразу ж після завершення сезону стало відомо про перехід Зубкова на правах оренди в «Ференцварош», де талановитого хавбека захотів бачити Сергій Ребров.

5-6. Сергій МЯКУШКО («Карпати») - 12

Матчі: 32
Голи: 8
Асисти: 4

Для «Карпат» сезон-2018/19 в УПЛ в черговий раз видався невтішним. Команда, керівництво якої вже втомилося віщати про свої єврокубкові амбіції, в черговий раз була змушена борсатися в низинах турнірної таблиці. Дійшло навіть до стикових матчів, де «зелено-білим» все ж вдалося відстояти своє право грати в еліті проти першолігової «Волині».

Найбільш стабільним і корисним футболістом «Карпат» був Сергій Мякушко. Тренери, які по ходу минулого чемпіонату змінювалися у Львові з калейдоскопічною швидкістю, задіяли універсального футболіста на ряді позицій - лівого вінгера, правого захисника, а часом «засували» Сергія навіть на місце центрфорварда.

Однак Мякушко вдалося проявити себе з кращого боку, незважаючи на всі складнощі. 8 забитих м'ячів за сезон - особистий рекорд футболіста за історію його виступів в УПЛ. Все це в комплексі не дає приводів сумніватися в логічності та правильності вибору уболівальників, згідно з яким саме Мякушко став найкращим гравцем «Карпат» в минулому сезоні.

5-6. Олександр КАРАВАЄВ («Зоря») - 12

Матчі: 31
Голи: 8
Асисти: 4

«Зоря», яка привчила всіх до успіхів (з урахуванням існуючих реалій, звичайно ж), в УПЛ-2018/19 несподівано просіла. Луганчани в підсумковій турнірній таблиці чемпіонату пропустили вперед не тільки «Шахтар» і «Динамо», але й «Олександрію» з «Маріуполем», фінішувавши на вкрай скромному п'ятому місці. Ймовірно, цей результат став каталізатором для відставки Юрія Вернидуба, а також приходу на посаду головного тренера Віктора Скрипника.

Але навіть в такій кризовій «Зорі» був футболіст, який відіграв чемпіонат практично без серйозних спадів. Мова про Олександра Караваєва, що успішно закривав по ходу сезону позиції правого фулбека і правого вінгера. Працездатність і націленість на успіх - головні чесноти Олександра, які багато в чому допомогли йому стати найкращим голеадором команди в минулому чемпіонаті.

Крім повторення особистого рекорду в рамках одного сезону УПЛ по голам (8 м'ячів Олександру вдавалося забивати і в чемпіонаті-2015/16), Караваєв виконав також 4 результативні передачі, хоча в його активі таких могло б виявитися і куди більше, якби в завершальних стадіях атак вдалішими й більш майстерними опинялися б партнери Олександра.

4. ТАЙСОН («Шахтар») - 15

Матчі: 25
Голи: 3
Асисти: 12

«Шахтарю» в останньому сезоні з Паулу Фонсекою вдалося в черговий раз відстояти титул чемпіона країни, і внесок в це з боку Тайсона був дуже великий. Бразилець розкрив себе з іншого боку, опиняючись здатним багато працювати не тільки в завершальних стадіях атак, але й при їх організації, в тому числі і з глибини.

У підсумку на рахунку Тайсона лише 3 забиті м'ячі (індивідуально найгірший показник для футболіста за останні чотири сезони в УПЛ), проте за кількістю гольових передач бразильцеві не виявилося рівних в лізі - 12. По ходу всього чемпіонату не покидало відчуття, що Тайсон особливо кайфує від своїх «конструкторських» функцій, будучи по-справжньому наріжним каменем в організації гри «Шахтаря».

Абсолютно не дивно, що саме Тайсона вболівальники «гірників» в результаті визнали найкращим футболістом команди в сезоні. Але ж на рахунку бразильця всього-то 25 проведених в чемпіонаті поєдинків. Можна тільки уявляти, скільки б ще додав собі «гольових вістів» Тайсон, якби відіграв на три-чотири поєдинки більше...

3. Мар'ян ШВЕД («Карпати») - 17

Матчі: 24
Голи: 14
Асисти: 3

21-річний вінгер «Карпат» Мар'ян Швед за підсумками минулого сезону став своєрідним антиподом Тайсона, про якого йшла мова вище. Якщо бразилець отримував більше задоволення від виконання гольових передач, то ось Швед радів безпосередньо забитим м'ячам у власному виконанні.

Крім досить індивідуалістичної манери гри Шведа, саме до такого результату призвели проблеми «Карпат» в атаці. Найчастіше у львівській команді не виявлялося футболістів, здатних якісно підтримати ідеї Мар'яна в завершальній фазі. З цієї причини Шведу доводилося «кидатися на амбразуру» поодинці, що і знайшло своє відображення в 14 забитих м'ячах.

У наступному сезоні Шведа в УПЛ не буде. Талановитого хавбека ще взимку викупив «Селтік», куди Мар'ян і відбув через пару місяців, отримавши дозвіл на роботу у Великобританії. У Шотландії, судячи з відгуків уболівальників, всі знаходяться в радісному передчутті від дій Шведа, який володіє відмінною швидкістю, дриблінгом і умінням завершувати атаки.

2. Жуніор МОРАЕС («Шахтар») - 26

Матчі: 27
Голи: 19
Асисти: 7

Бразильський форвард виконав головне завдання на сезон - безболісно для команди замінив Факундо Феррейру, який вирішив відправитися підкорювати Європу, але в підсумку провалився спершу в «Бенфіці», а потім і в «Еспаньйолі». Жуніор Мораес показав, що ключовою чеснотою гравця його амплуа в «Шахтарі» повинна бути хороша реалізація, адже моментів для форварда в стані «помаранчево-чорних» завжди створюється в надлишку.

В результаті Жуніор Мораес, який пропускав останні матчі чемпіонату через травму, досить комфортно забезпечив собі лідерство в бомбардирських перегонах, однак за системою «гол+пас» все ж тріумфувати не зміг. І це при тому, що на рахунку бразильця з українським паспортом чималі, як для форварда, сім асистів в активі.

1. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 29

Матчі: 31
Голи: 18
Асисти: 11

Про Циганкова можна писати багато і зі смаком, а можна обмежитися просто парою слів - він справжній геній нинішнього «Динамо». Мабуть, це і буде найкращою характеристикою тієї ролі, яку виконував і, очевидно, продовжить виконувати Віктор в стані «біло-синіх».

Проблеми з атакою і реалізацією спостерігалися у «Динамо» практично по ходу всього сезону, але найчастіше в найбільш гострі та складні моменти проявляв себе як раз Циганков. Він і забивав, і віддавав, і просто демонстрував таку активність, від якої у суперників голова йшла обертом. Олександру Хацкевичу і керівництву «Динамо» залишається тільки шкодувати, що в їх розпорядженні немає ще хоча б трьох або чотирьох виконавців з таким же рівнем, талантом і працездатністю, як у Циганкова. Інакше, найімовірніше, не «Динамо» дивилося б в спину «Шахтарю» в турнірній таблиці, а зовсім навпаки.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також: 

Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів
Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 розчарувань
Підсумки сезону. 9 найбільш технічних футболістів УПЛ-2018/19
Топ-7 воротарів-рятувальників УПЛ
П
ідсумки сезону УПЛ. 
 7 гравців, що порушували правила частіше за інших
П
ідсумки сезону УПЛ. Головні креативники - хто вони?

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Канада – Чилі. Прогноз і анонс на матч Копа Америка 2024
Футбол | 30 червня 2024, 02:23 1
Канада – Чилі. Прогноз і анонс на матч Копа Америка 2024

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Іспанія – Грузія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи
Футбол | 30 червня 2024, 07:00 2
Іспанія – Грузія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Фаворит турніру зустрінеться з командою, яка стала відкриттям цьогорічного Євро

Коментарі 52
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ABA
Знающий человек готовил статью! Борячук (на фото) стал Зубковым.
MetalKH
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Laeda
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kovalenkobrevno
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Laeda
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Святослав Сташевский
Динамо в сезоне 2019-2020 в Украине выиграет все! Если Цыганкова не продадут и усилятся безумными U 20!!!!!!!
MaxUa
Если честно, то система гол + пас бессмысленна, если ее рассматривать в качестве некоего универсального критерия оценки футболиста.
Во-первых сейчас практически половина команды не просто подключается, а все время работает на оборону, но при такой системе оценки внимание сконцентрировано на том, кто забил гол, либо отдал последний пас, хотя понятно, что результативные действия впереди невозможны без слаженной работы как защиты, так центра/флангов.
Во-вторых каждый успешный игрок наиболее успешно проявляет себя в рамках определенного тактического амплуа, которое напрямую зависит как от используемой тактической схемы, так и от взаимодействия с конкретными партнерами, то есть дополнительно зависит от уровня мастерства партнеров.
В-третьих нужно учитывать манеру игры большинства соперников. Если, например, форвард наколотил 20 голов в чемпионате, где ему что называются дают играть, и он к этому привык, то не факт, что он покажет такую же результативность в чемпионате, где его будут регулярно бить по ногам.
Именно поэтому нередки ситуации, когда игрок, успешно проявивший себя в одном клубе, теряется в другом. И тем более в другом чемпионате. Потому что там другое тактическое построение, другие партнеры, другое видение у тренера, другая психология. И чем менее известен игрок, тем меньше вероятность, что тренер будет под него подстраиваться.
И наоборот - под Месси в Барселоне выстроена вся тактика, а Рональду в Юве играет по сути точно в таком же амплуа, как и раньше в Реале. Потому что тренеры этих клубов понимают, что это игроки высочайшего класса, а значит если дать им проявить себя на позиции, где они наиболее успешны, результат гарантирован. Но я повторюсь, что такое отношение логично ожидать только по отношению к топовым игрокам, тогда как чем меньше игрок оценен, тем меньше вероятность, что он будет непременно заигран на позиции, на которой способен себя проявить лучше всего.
faze92
Жека, вот на этом сайте я уже второй месяц в плюсе. Прогнозы у них просто супер и много разной информации. Сайт - 1b2k.info
electron440v60hz
так у Цыганкова 7 голов из пенальти!!