Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 червня 2019, 15:45
18667
23

Підсумки сезону. 9 найбільш технічних футболістів УПЛ-2018/19

Такої тотальної переваги гравців «Карпат» в рейтингу ви навіть не могли собі уявити

| Оновлено 22 червня 2019, 15:45
18667
23
Підсумки сезону. 9 найбільш технічних футболістів УПЛ-2018/19
Sport.ua

Українська Прем'єр-ліга, на жаль, не є одним з топових і найбільш видовищних футбольних турнірів континенту. Тут куди більший акцент робиться на фізичну готовність футболістів, а також їх самовіддачу і вміння заважати грати супернику. Втім, не все так погано - в чемпіонаті України теж є чимало гідних гравців, здатних демонструвати чудеса техніки і, завдяки обведенням та діям один-в-один, створювати небезпеку, а також вирішувати долю епізодів поодинці.

Представляємо топ-9 гравців УПЛ (в топ-10 на останній сходинці входить Хорхе Карраскаль, який ще з зими грає на правах оренди з «Карпат» за «Рівер Плейт», тому колумбійця ми вирішили залишити поза увагою і сфокусуватися на тих, хто дограв сезон в чемпіонаті до завершення), які вчинили більше всіх обведень та інших дій один-в-один.

9. Кирило КОВАЛЕЦЬ («Олександрія») - 152 обведення

Вік: 25 років
Матчі в УПЛ-2018/19: 26
Голи: 5
Гольові передачі: 2

Центральний півзахисник Кирило Ковалець перебрався в «Олександрію» минулого літа на правах вільного агента після трьох сезонів, проведених в «Чорноморці». Відразу ж Ковалець зміг стати одним з ключових виконавців у команді Володимира Шарана і чи не головним креативщиком в її рядах. Ігровий почерк «Олександрії» не передбачає великої кількості обведень у виконанні футболістів. Тут куди більше ставка робиться на організацію та злагодженість дій. Однак Ковалець опинявся здатним привносити щось особливе в гру «Олександрії», що дозволяло команді Шарана виглядати більш гнучкою та небезпечною для суперників.

Не можна сказати, що Ковалець був дуже вдалим в обведеннях. Тільки 67,8% цих дій закінчувалися для Кирила успіхом, однак подібного виявилося достатньо, щоб хавбек став другим у списку бомбардирів команди, а також зайняв другий рядок в колективі за системою «гол + пас».

8. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 153 обведення

Вік: 21 рік
Матчі в УПЛ-2018/19: 31
Голи: 18
Гольові передачі: 10

Коли «Динамо» залишав Андрій Ярмоленко, багато хто вважав, що в команді немає рівнозначної заміни для лідера. Однак вона знайшлася досить швидко і, з точки зору командних дій, пройшла практично безболісно. Нині Віктор Циганков - футболіст, що володіє не меншим рівнем впливу на гру «Динамо», ніж раніше Ярмоленко.

Не дивно, що саме 21-річний хавбек є лідером «Динамо» за кількістю обведень в УПЛ. При цьому, Циганков володіє одним з кращих якісних показників в лізі - 81,1% його дій один-в-один були вдалими. Це третє місце в чемпіонаті серед футболістів з найбільш успішним відсотком обведень. Завдяки азарту і впевненості у власних силах, Циганков став найкращим бомбардиром та асистентом «Динамо» в чемпіонаті, а також зайняв в УПЛ першу сходинку за системою «гол + пас».

7. ІСМАЇЛІ («Шахтар») - 154 обведення

Вік: 29 років
Матчі в УПЛ-2018/19: 27
Голи: 0
Гольові передачі: 7

Лівий фулбек «гірників» нині є одним з ключових футболістів в стані чемпіона України. «Шахтар» з Ісмаїлі і «Шахтар» без Ісмаїлі - часом дві абсолютно різні команди. Коли бразилець є на полі, то практично гарантовано це означає, що лівий фланг «помаранчево-чорних» відпрацює з максимальною користю і гостротою.

Ісмаїлі часто відрізняється рейдами з м'ячем по «бровці», під час яких вдається до використання свого широкого технічного арсеналу. 73,4% обведень Ісмаїлі закінчуються успіхом для бразильця, і це дозволяє йому загострювати гру своєї команди. Як правило, лівий фулбек «гірників» вважає за краще самостійно не завершувати атаки, а виконувати передачі в штрафний або навіть воротарський майданчик суперника, де форвардам або вінгерам «Шахтаря» для голу залишається буквально грамотно підставити ногу. Не дивно, що саме Ісмаїлі став третім в УПЛ за кількістю гольових передач за сезон.

6. Владислав ВАКУЛА («Маріуполь») - 155 обведень

Вік: 20 років
Матчі в УПЛ-2018/19: 30
Голи: 6
Гольові передачі: 3

Після краху кам'янської «Сталі» минулого літа, один з найбільш яскравих молодих гравців тієї команди Владислав Вакула прийняв рішення продовжити кар'єру в «Маріуполі». І, очевидно, не прогадав. В команді з берегів Азовського моря в свої 20 років Вакула спромігся відігравати важливу роль, взявши участь в 30 поєдинках. Поки у Владислава немає залізного місця в основному складі команди, проте куди важливіше, що він отримує регулярну практику на рівні УПЛ.

Вакула – один з найшвидших і технічних футболістів «Маріуполя» в сезоні-2018/19. Це футболіст нової формації українського футболу, який не боїться йти на одного або декількох суперників поодинці, щоб при вдалій дії створювати своїй команді перевагу в атаці. Поки тільки 71,6% обведень Вакули виявлялися успішними, проте немає сумнівів, що в майбутньому він обов'язково додасть в якісному компоненті. Але навіть зараз Владислав зміг стати третім у своїй команді за кількістю забитих м'ячів за сезон в УПЛ, а також другим після Зубкова за системою «гол + пас».

5. Павло КСЬОНЗ («Олімпік») - 161 обведення

Вік: 32 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 30
Голи: 0
Гольові передачі: 2

Досвідчений правофланговий фулбек повернувся в Україну влітку минулого року після п'яти не дуже вдалих місяців в польському чемпіонаті. В «Олімпіку» Ксьонз без особливих проблем виграв конкуренцію, провівши в результаті найбільше в команді поєдинків в УПЛ-2018/19. Завдяки своєму досвіду і майстерності, Ксьонз часто намагався брати ініціативу на себе, обігравати суперників і створювати простір в атаці для своєї команди.

Втім, виходило у Павла не надто - лише 68,3% його дій один-в-один завершувалися на користь гравця «Олімпіка». Партнери також виявлялися не кращим чином готові до підключень Ксьонза, через що в активі того скромні 2 асисти за чемпіонат.

4. МАРЛОС («Шахтар») - 163 обведення

Вік: 31 рік
Матчі в УПЛ-2018/19: 19
Голи: 9
Гольові передачі: 1

Сезон-2018/19 індивідуально видався далеко не кращим в кар'єрі Марлоса. Бразилець з українським паспортом, як і раніше, є одним з беззаперечних лідерів «гірників», опиняючись здатним самотужки обіграти опонентів пачками буквально на «носовій хусточці». Однак травми змусили Марлоса пропустити чималий відрізок сезону, у зв'язку з чим його показники виявилися куди як нижчі, ніж потенційно могли бути.

Втім, навіть так Марлос виявився другим бомбардиром «Шахтаря» в УПЛ-2018/19, пропустивши вперед лише Жуніора Мораеса. А ось з гольовими передачами на цей раз у вінгера не склалося - якщо роком раніше Марлос з 10 асистами був кращим за цим показником серед «гірників», то зараз в його активі вкрай скромна одна гольова передача.

3. Франсіско ДІ ФРАНКО («Карпати») - 164 обведення

Вік: 24 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 29
Голи: 3
Гольові передачі: 1

У сезоні-2017/18 керівництво «Карпат» чимало критикували за безліч сумнівних трансферних рішень, однак серед них скаутам «зелено-білих» вдалося знайти для команди і по-справжньому корисних гравців. Аргентинець Франсіско Ді Франко ось вже другий сезон - один з головних креативників та заводил «Карпат» в центрі поля. Беззаперечним плюсом цього футболіста є відсутність боязні помилитися. Ді Франко розуміє, що для досягнення успіху потрібно робити спроби і якісь дії, а помилки трапляються у всіх і всюди.

Індивідуально Ді Франко дуже непоганий гравець, що особливо впадало в очі, коли у другій частині сезону «Карпати» билися в нижній шістці. Однак певної мотивації та цілісності не вистачало всій команді, у зв'язку з чим багато футболістів «зелено-білих» намагалися брати ініціативу на себе. У Ді Франко це дуже непогано виходило - принаймні, 82,9% його обведень були успішні і це другий показник з точки зору якості дій в УПЛ (вище тільки у Соломона з «Шахтаря», який в 11 матчах здійснював в середньому по 6,6 обведень на 90 хвилин ігрового часу з успішністю в 87,8%).

2. Мар'ян ШВЕД («Карпати») - 169 обведень

Вік: 21 рік
Матчі в УПЛ-2018/19: 24
Голи: 14
Гольові передачі: 5

Після невдалого вояжу в «Севілью», Мар'ян Швед повернувся в «Карпати» і знайшов в собі сили стати ще більш якісним футболістом. У сезоні-2018/19 саме Швед, а не розкручений Карраскаль, зміг виявитися справжнім лідером атак «зелено-білих». Звичайно, варто вести мову про величезну кількість індивідуальних дій у виконанні Мар'яна, що в підсумку і позначилося на числі обведень футболіста, але така вже манера його гри.

Над чим Мар'яну однозначно варто серйозно попрацювати, так це над успішністю своїх обведень. Лише 58,6% з них (що є одним з найгірших показників серед всіх футболістів з представленого рейтингу) були вдалими, через що Швед не міг бути ще більш гострим і корисним для своєї команди, ніж це виглядало в теорії. Наступний сезон Швед проведе в «Селтіку», де боротися проти нього будуть ще жорсткіше, а тому Мар'яну потрібно ставати або більш командним гравцем, або відточувати виконавську майстерність до серйознішого рівня.

1. Сергій МЯКУШКО («Карпати») - 193 обведення

Вік: 26 років
Матчі в УПЛ-2018/19: 32
Голи: 8
Гольові передачі: 5

Хто б що не говорив про Шведа, а справжнім відкриттям минулого сезону в рядах «Карпат» став саме Сергій Мякушко. Цей футболіст, який перебрався до табору «зелено-білих» ще у вересні 2017 року, за два сезони показав дійсно серйозний прогрес і нині не дивно, що до нього є інтерес від інших клубів УПЛ, а також з-за кордону.

Мякушко - не тільки король дальніх стандартів в «Карпатах», а й беззаперечно кращий гравець команди й всієї ліги за кількістю обведень. Правда, про їх якість краще не поширюватися, щоб не засмучувати самого футболіста та його персональних шанувальників. На рахунку Сергія лише 56,5% вдалих обведень і дій один-в-один - безумовно, не найкращий показник. Однак сама гра «Карпат» буквально змушувала футболістів, які мають лідерські якості, щось робити індивідуально. Немає сумнівів, що якби не старання і робота Мякушка, то «Карпати» могли б і не зберегти прописку в еліті українського футболу на наступний сезон.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також:  Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів

                            Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 розчарувань

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ll_pogulianka_ll
Перефарбований з реабілітації повернувся , недопомогло-знову криза на грунті зоофілії
Vbolivalnyk-Peter
В команду де зібрані технічні гравці, які хочуть і вміють працювати з м'ячем та грати в цікавий та крмбінаційний футбол потрібно запрошувати відповілного тренера іноземця, а не вітчизняного фізрука, який тільки й вміє грати у силовий футбол типу бмй-біжи. У випадку з Карпатами інвесииція в тренера може бути дуже вигідною. В команді зібралося багато молодих технічних хлопців, яких при правильному розвитку можна буде ща рік-два продавати в іменитіші клуби за пристойні бабки... Але виглядає, що це в Карпатах нікому не потрібно.
Dmytro Dmytro
Фек@л є фек@л. Має цілу кучу пляжників,а толку 0. Українці і то більш технічніші. + свої вихованці продаються в Європу.
БЕЗ фанатів,без традицій...фек@л кусок г@мн@!!!!
roman_kros
До речі, те, що в рейтингу 3 гравці Карпат це не зовсім позитив. Це означає, що командна гра на поганому рівні, і гравці тягнуть ковдру на себе.
digital_summer
По 200 обводок у каждого и где они все? Смотреть без слез УПЛ сложно
Vyaches Samojlov
И вообще - по моему мнению, понятие "техничный" - интегральное, т.е. должно бы определяться не по одному, а где-то минимум по 3-м критериям.
Кроме обводок, должна быть, например, точность пасов (заведомо "отпадут" защитники, делающие много точных пасов между собой, но НЕ ходящие в обводки или попадут в перечень только лучшие из них) и что-то еще, например, точность навесов в штрафную/вратарскую площадку соперника...
Vyaches Samojlov
Самый техничный Мякушко... Самого техничного можно определить, если определить не абсолютное кол-во обводок, а относительное, т.е. выполняемое В СРЕДНЕМ за матч. Если же разделить общее их кол-во на кол-во сыгранных матчей, получим у Мякушко в среднем - 6,03125 обводок за матч, у Марлоса - 8,5789 обводок за матч. Также можно посчитать этот параметр, например, у Шведа.
Уж и не говорим о качестве этих технических действий у футболистов...
С какого перепугу назвали Мякушко самым техничным - странно. Просто он смог сыграть намного больше матчей, чем другие - он из технарей самый "непотопляемый". Все!
Vbolivalnyk-Peter
В команду де зібрані технічні гравці, які хочуть і вміють працювати з м'ячем та грати в цікавий та крмбінаційний футбол потрібно запрошувати відповілного тренера іноземця, а не вітчизняного фізрука, який тільки й вміє грати у силовий футбол типу бмй-біжи. У випадку з Карпатами інвесииція в тренера може бути дуже вигідною. В команді зібралося багато молодих технічних хлопців, яких при правильному розвитку можна буде ща рік-два продавати в іменитіші клуби за пристойні бабки... Але виглядає, що це в Карпатах нікому не потрібно.
Вадим Максимов
В такому чемпі, де половина команд і гравців валяють дурня, по тим або інакшим причинам, на результати обводок якось пофіг..
Особливо коли подивишся на гравців, яким не платять зарплату, фізично вони на полі є..а практиці їх немає, і обводь їх скільки хочеш. Або можливо поставили круглу суму на свою поразку)
Наприклад матчі:
02.04.2019 Карпаты Ворскла 4:0
24.02.2019 Ворскла Карпаты 0:4
Vitaliy Kuzuniy
Основной итог сезона УПЛ - нахрена такая УПЛ...
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил