Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 червня 2019, 14:16
6845
3

Підсумки сезону УПЛ. 7 гравців, що порушували правила частіше за інших

Sport.ua - про футболістів, які набрали найбільше порушень правил в чемпіонаті України-2018/19

| Оновлено 24 червня 2019, 14:16
6845
3
Підсумки сезону УПЛ. 7 гравців, що порушували правила частіше за інших
ФК Карпати. Франсіско Ді Франко

Природа фолу в футболі буває різною. Деякі порушення правил прийнято вважати тактичними, інші - безрозсудними, а певну їх частину вболівальники та фахівці і зовсім однозначно називають не інакше, як дурними. Однак, якою б логікою не користувався футболіст, який порушує правила, в статистичному розумінні він все одно лише нарощує власну кількість фолів у відповідній колонці.

Пропонуємо поглянути, хто ж, згідно зі статистикою Wyscout, в УПЛ-2018/19 частіше за інших порушував правила. На превеликий наш подив у верхній сімці знайшлося місце для трьох гравців, які і в минулому році потрапили до відповідного рейтингу.

7. В'ячеслав ШАРПАР («Ворскла») - 51 фол

Вік: 32 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 27
Голи / результативні передачі: 6 / 0
Жовті / червоні картки: 5 / 0

Після повернення в Україну до лав «Ворскли» взимку 2017 року В'ячеслав Шарпар є одним з беззаперечно ключових футболістів полтавської команди. Від дій цього футболіста вкрай багато що залежить в центрі поля у «ворсклян», а тому не дивно, що Шарпар часто стає однією з найбільш помітних фігур на полі в рядах своєї команди. В силу відповідальної позиції, а також солідного, як за футбольними мірками, віку В'ячеслав звично входити до когорти гравців, які більше за інших фолять в чемпіонаті України. Був він в аналогічній «сімці» рік тому, опинився в ній і зараз.

При цьому, Шарпар не так часто отримує за свої порушення картки. У минулому розіграші УПЛ на його рахунку тільки 5 «гірчичників» і жодної червоної картки. В'ячеслав навіть не є лідером полтавчан за кількістю отриманих жовтих прямокутників в сезоні.

6. Олексій ГУЦУЛЯК («Карпати») - 53 фоли

Вік: 21 рік
Матчі в УПЛ-2018/19: 28
Голи / результативні передачі: 4 / 2
Жовті / червоні картки: 5 / 0

Молодий Гуцуляк є головним універсалом в рядах «Карпат». По ходу сезону цей футболіст був задіяний відразу на декількох позиціях - зліва в обороні, ліворуч в півзахисті, праворуч у півзахисті і в центрі нападу. Виходило досить непогано, принаймні, у тренерського штабу львів'ян, який по ходу чемпіонату кілька разів змінювався, Гуцуляк завжди був у когорті найбільш задіяних футболістів.

Ймовірно, що часті перестановки не завжди йшли на користь грі Гуцуляка, який змушений був компенсувати деякі власні або командні помилки за допомогою фолів. Втім, робив це Олексій, як то кажуть, без фанатизму, а тому серйозних дисциплінарних санкцій у вигляді карток не назбирав - принаймні, у Гуцуляка в 28 іграх менше «гірчичників», ніж у Артема Федецького, на рахунку якого 6 жовтих прямокутників в 14 зіграних поєдинках.

5. БРУНО («Львів») - 55 фолів

Вік: 23 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 28
Голи / результативні передачі: 9 / 2
Жовті / червоні картки: 9 / 1

Бразильський нападник перебрався до лав «Львова» влітку минулого року і за сезон виявився здатен стати ключовим футболістом в передній лінії «синьо-золотих левів». Крім того, Бруно з 9 забитими м'ячами в активі зайняв шосте місце в таблиці бомбардирів сезону УПЛ.

Однак манера гри бразильського голеадора така, що він частенько робить акцент на силовій боротьбі з суперниками. Також Бруно не гребує активно відбирати м'яч, у зв'язку з чим нерідко виявляється серед порушників правил. Втім, часом форвард «Львова» відверто перегинав палицю, через що назбирав солідну колекцію карток, в тому числі і одну червону, отриману за два «гірчичника» в матчі проти «Арсеналу-Київ» (1:0), який відбувся 21 жовтня і автором переможного м'яча в якому був саме Бруно.

Вік: 21 рік
Матчі в УПЛ-2018/19: 24
Голи / результативні передачі: 14 / 5
Жовті / червоні картки: 2 / 1

Швед - беззаперечно кращий футболіст атаки «Карпат» в минулому сезоні. Від дій і настрою Мар'яна часто дуже багато залежало в передній лінії «зелено-білих», що безпосередньо відбивалося на підсумковому результаті. Невипадково Швед з 14 голами зайняв третю сходинку в таблиці бомбардирів УПЛ, а увагу на нього звернули в «Селтіку». В результаті ще взимку шотландський клуб викупив контракт українського таланта, але залишив його в «Карпатах» в оренді до моменту отримання гравцем британської робочої візи.

Досить незвично бачити Шведа в когорті футболістів, що найчастіше фолять. Мар'ян точно не є класичним тафгаєм, а тому його порушення правил в більшості своїй носили тактичний характер, або ж Швед не встигав в боротьбі за м'яч і «вставляв» захисникам суперника. Однак ніякої грубості або підлості в діях Шведа, як правило, не спостерігалося, через що майже за весь чемпіонат він отримав лише три картки, причому всі - в одному матчі проти «Арсеналу-Київ», який відбувся 5 травня і завершився поразкою львів'ян з рахунком 1:2.

3. Євген БАНАДА («Олександрія») - 58 фолів

Вік: 27 років
Матчі в УПЛ-2018/19: 30
Голи / результативні передачі: 9 / 2
Жовті / червоні картки: 6 / 0

Минулий сезон став, мабуть, найкращим у кар'єрі 27-річного Банади. На його рахунку 30 поєдинків в чемпіонаті - другий, після Паньківа, результат в стані «Олександрії». Крім того, Банада приємно здивував усіх своєю результативністю - Євген забив 9 голів, що більше, ніж за шість попередніх сезонів в рядах «Олександрії» разом узятих.

Однак Банада залишається одним з тих, хто найчастіше фолить у вітчизняному чемпіонаті. Що правда, Євген значно скоротив кількість порушень (з 73 в УПЛ-2017/18 до 58), але все одно входить в трійку головних порушників ліги. Такий вже «ігровий почерк» цього півзахисника, назвати грубим якого не можна ні в якому разі.

2. Рафаель САБІНО («Львів») - 69 фолів

Вік: 22 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 23
Голи / результативні передачі: 0 / 1
Жовті / червоні картки: 6 / 1

Ще один бразилець «Львова», який на відміну від Бруно, нічим взагалі-то не вразив. У командній грі «синьо-золотих левів» Рафаель Сабіно був досить важливим «гвинтиком», якщо оцінювати кількість поєдинків, які він провів в основному складі. Однак користі від цього хавбека для «Львова» було відверто небагато, через що є логічна підозра, що якби на місці Сабіно виявився будь-який інший виконавець, то гірше б навряд чи було. Як мінімум це футболіст того рівня, заради якого свого часу і вводився ліміт на легіонерів з метою хоч якогось захисту вітчизняних виконавців.

Сабіно на позиції в центрі поля досить часто опинявся нерозторопним, а також неефективним у боротьбі. З цієї причини доводилося часто порушувати правила, збиваючи атаки і контратаки суперників. Карток в пасиві Рафаеля не так і багато, але єдине вилучення він отримав у 13-му турі, коли «Львову» в Києві вдалося здобути сенсаційну перемогу над «Динамо» (1:0). На щастя для львів'ян, червону картку бразилець отримав вже в компенсований час, а тому це не позначилося на підсумковому результаті.

1. Франсіско ДІ ФРАНКО («Карпати») - 72 фоли

Вік: 24 роки
Матчі в УПЛ-2018/19: 29
Голи / результативні передачі: 3 / 1
Жовті / червоні картки: 11 / 0

Рік тому аргентинець з 66 фолами зайняв четверту сходинку в числі тих гравців чемпіонату України, які фолять частіше за інших. На цей раз вже саме Франсіско є беззаперечним лідером серед порушників. До цього, звичайно ж, спонукає амплуа Ді Франко, але чималу роль відіграє також характер ведення єдиноборств у виконанні аргентинця. Він - прихильник досить контактного футболу, у зв'язку з чим фоли для Франсіско така ж невід'ємна частина гри, як голи або результативні передачі для його співвітчизника Ліонеля Мессі.

Втім, серйозно критикувати Ді Франко навряд чи варто. Він жодного разу не був вилучений в сезоні, що говорить про рівень його зібраності й організованості. Крім того, якби не Франсіско, то є серйозні побоювання з приводу того, що «Карпатам» взагалі вдалося б зберегти прописку в еліті українського футболу.

P.S. На завершення представляємо покомандну викладку, в якій представлені лідери своїх клубів за кількістю отриманих карток, а також кількість порушень правил, які вони вчинили.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Команда

Футболіст

Жовті картки

Червоні картки

Фоли

«Шахтар»

Степаненко

9

-

49

«Динамо»

Шапаренко

6

-

17

«Олександрія»

Запорожан

7

-

26

«Маріуполь»

Ігнатенко

11

-

31

«Зоря»

Сілас

8

-

46

«Львів»

Мартан

11

1

47

«Ворскла»

Чеснаков

8

1

30

«Десна»

А. Фаворов

12

-

46

«Олимпік»

Г. Пасич

5

1

35

«Карпати»

Ді Франко

11

-

72

«Чорноморець»

Бабенко

8

-

43

«Арсенал-Київ»

Дубінчак

10

-

40

 

Читайте також:

Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів
Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 розчарувань
Підсумки сезону. 9 найбільш технічних футболістів УПЛ-2018/19
Топ-7 воротарів-рятувальників УПЛ

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
5 человек из 7 из львовских клубов. Статья как бы ненавязчиво намекает, что во Львове самые грубые футболисты что ли?
Олег Мандрівник
мдя, тут Карпаты лидер
RoNIkyo
Хто неуважно прочитав статтю, прочитайте ще раз оцей уривок, у ньому прекрасно все: "По ходу сезона этот футболист был задействован сразу на нескольких позициях – слева в обороне, слева в полузащите, справа в полузащите и в центре нападения"
Шапаренку треба щось робити. Дуже високий процент гірчичників за фоли.