Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 червня 2019, 13:03
12879
4

Топ-7 воротарів-рятувальників УПЛ

Sport.ua - про охоронців воріт команд української еліти, які виконали найбільше сейвів.

| Оновлено 23 червня 2019, 13:03
12879
4
Топ-7 воротарів-рятувальників УПЛ
Sport.ua

Сталий вираз, що «воротар - це половина команди» знають, мабуть, всі любителі футболу. Часом він виглядає надто перебільшено, проте іноді голкіпер дійсно видає фантастичний поєдинок, здійснюючи ряд неймовірних сейвів і дозволяючи, тим самим, своїй команді здобути позитивний результат.

В українській Прем'єр-лізі так уже повелося, що найбільше працювати в «рамці» доводиться аж ніяк не топовим воротарям країни, які захищають кольори «Шахтаря» та «Динамо». Ці функції перекладаються на плечі команд «другого ешелону», які ведуть відчайдушну боротьбу за результат і очки в кожному матчі.

Поговоримо про сімох воротарів, які в сезоні, що завершився, зробили найбільше сейвів, чим, звичайно ж, врятували свої команди від істотної кількості неприємностей та пропущених м'ячів.

7. Максим КУЧИНСЬКИЙ («Карпати») - 66 сейвів

Вік: 30 років
Матчів в УПЛ-2018/19: 22
Пропущених м'ячів: 37

У «Карпати» Максим Кучинський перебрався влітку минулого року на правах вільного агента з «Полтави», що втратила професійний статус. Досвідчений голкіпер з ходу зміг виграти конкуренцію у Германа Пенькова та Романа Підківки, застовпивши за собою місце ключового стража воріт «зелено-білих».

В цілому Кучинський провів досить рівний сезон, хоча як мінімум двічі серйозно провалювався разом з командою - 28 вересня «Карпати» на своєму полі згоріли «Шахтарю» (1:6), а 8 грудня там же були биті і «Динамо» (0:4). Якби не ці десять голів у двох матчах від лідерів, то індивідуальна статистика за пропущеними м'ячами у Кучинського була б куди презентабельнішою, а так він – воротар, який пропустив найбільше за інших в минулому чемпіонаті.

Згідно зі статистикою, Кучинський зробив 66 сейвів, при тому, що по його воротам суперники пробивали 103 рази. На реакції в активі Максима 26 сейвів, що дозволяє йому також займати сьомий рядок рейтингу за відповідним статистичним компонентом.

6. Сергій СІТАЛО («Арсенал-Київ») - 66 сейвів

Вік: 32 роки
Матчів в УПЛ-2018/19: 16
Пропущених м'ячів: 30

В «Арсеналі-Київ» Сергій Сітало грав з березня 2016 року і по січень 2019-го. Досвідчений голкіпер був номером один київської команди в першій частині розіграшу УПЛ-2018/19, однак після зимової паузи в «Арсеналі-Київ» вирішили за краще довіритися іншим героям.

Найбільш невдалим поєдинком для Сітала та «Арсенала-Київ» стало протистояння з «Зорею», яке відбулося 2 вересня в Києві і завершилося погромом «канонірів» з рахунком 5:0. По три м'ячі Сітало двічі отримував від «Шахтаря», а також по разу від «Олександрії» і все тієї ж «Зорі». А ось єдиний матч в УПЛ проти «Динамо», який провів за «Арсенал-Київ» Сітало, видався для нього досить непоганим - «каноніри» поступилися лише 0:1, а голкіпер зробив три сейви.

Всього ж на рахунку Сітала 66 сейвів у 16 ​​матчах. У перерахунку на чисті 90 хвилин ігрового часу в активі 32-річного воротаря 3,9 сейва, що дозволяє йому займати третю сходинку в цьому статистичному компоненті, а за загальною кількістю «порятунків» йти на шостому місці, випереджаючи Кучинського за рахунок меншого числа проведених матчів.

5. Сергій ЛИТОВЧЕНКО («Чорноморець») - 70 сейвів

Вік: 31 рік
Матчів в УПЛ-2018/19: 24
Пропущених м'ячів: 35

В Україну Сергій Литовченко повернувся влітку минулого року після трьох років виступів в чемпіонатах Грузії та Азербайджану. Уклавши дворічний контракт з «Чорноморцем», досвідчений страж воріт зміг без особливих проблем стати для «моряків» однозначним номером один. Молодий Кожухар має хорошу пресу і відгуки, але в 19 років ще не готовий повноцінно брати на себе таку серйозну відповідальність.

Дивно, але більш за все голів в окремо взятій грі минулого чемпіонату в ворота Литовченка змогли провести не «Шахтар» або «Динамо», а «Карпати». 18 жовтня львів'яни в Одесі рознесли «моряків» з рахунком 5:0. У тій зустрічі всього по воротах Литовченка було нанесено 9 ударів, з яких 5 стали гольовими - далеко не найкраща статистика. А ось 23 вересня, незважаючи на поразку «Чорноморця» від «Шахтаря» з рахунком 0:3, кіпер «моряків» провів непоганий матч. По його воротам «гірники» завдали 13 ударів і в 10 випадках Сергій зумів зробити сейви, причому 7 - на реакції.

Всього ж у Литовченка 70 сейвів у сезоні, але за кількістю пропущених м'ячів він поступається лише вже згаданому вище Кучинському.

4. Богдан ШУСТ («Ворскла») - 75 сейвів

Вік: 33 роки
Матчів в УПЛ-2018/19: 24
Пропущених м'ячів: 29

Шуст з 2016 року виступає за «Ворсклу», проте в кінці червня у воротаря закінчився термін контракту з полтавчанами і він покинув клуб.

У сезоні, що завершився, Шуст довгий час був ключовим голкіпером «Ворскли», поки не програв конкуренцію Олександру Ткаченку, який не на жарт розігрався. Ймовірно, саме на останнього і буде робитися ставка в новому сезоні. Що стосується Шуста, то він провів чемпіонат вкрай нестабільно. Міг зробити 10 сейвів в поєдинку проти «Шахтаря» (11 листопада полтавці на своєму полі поступилися «гірникам» з рахунком 0:2, уникнувши погрому лише завдяки хорошій грі Шуста), але в той же час опинявся здатний пропустити чотири голи після п'яти ударів (так сталося 24 лютого в домашньому матчі проти «Карпат», який львів'яни виграли з рахунком 4:0).

Згідно зі статистикою, на рахунку Шуста 75 сейвів у 24 матчах. 33 з них він зробив на реакції, що робить Богдана в такому компоненті п'ятим серед усіх голкіперів УПЛ, а за загальною кількістю «порятунків» - четвертим.

3. Євген ГАЛЬЧУК («Маріуполь») - 75 сейвів

Вік: 27 років
Матчів в УПЛ-2018/19: 18
Пропущених м'ячів: 23

Вихованець «Шахтаря» Євген Гальчук останні сім років виступає за «Маріуполь», де намагається створити серйозну конкуренцію майстерному та куди більш досвідченому Рустаму Худжамову. У сезоні, що завершився, ці воротарі так розділили між собою матчі в УПЛ: на рахунку Худжамова 14 поєдинків, Гальчука - 18.

Відверто невдалих матчів у Гальчука виявилося лише два - проти «Динамо» 11 листопада (0:4) та проти «Шахтаря» 26 травня (0:4). Але там, скоріше, варто вести мову про вкрай слабку гру приазовців в обороні взагалі, адже проти «Динамо» на рахунку Гальчука зафіксовано 7 сейвів, а проти «Шахтаря» - 4. Якби не вони, то «Маріуполь» міг би як мінімум в якійсь із цих битв з лідерами оновити свій антирекорд по крупній поразці.

За кількістю сейвів на реакції Гальчук з 36 діями займає третю сходинку, так само як на третьому місці цей досить молодий, як для воротаря, футболіст перебуває і за загальним показником виконаних «порятунків».

2. Олександр БАНДУРА («Львів») - 82 сейви

Вік: 33 роки
Матчів в УПЛ-2018/19: 24
Пропущених м'ячів: 30

Влітку 2017 року Олександра Бандура змінив «Сталь» на «Верес», а через сезон виявився у «Львові» в результаті всім відомої рівненсько-львівської пертурбації. Відверто кажучи, в складі «синьо-золотих левів» Бандура є найсильнішим воротарем, хоча наставники команди періодично довіряли в УПЛ місце і більш молодому Богдану Сарнавському.

Бандура спромігся провести практично весь сезон без серйозних зривів. Це стабільний і якісний воротар, але все одно не без мінусів. У пасив Олександру можна занести як мінімум дві гри - проти «Десни» (1:3) 7 жовтня, коли кіпер «Львова» пропустив всі три удари в площину, на які сподобився суперник, не зробивши жодного сейва, а також проти «Шахтаря» (0:5) 4 травня. Що правда, «гірники» завдали по воротах львів'ян цілих 13 ударів, а тому, пропустивши п'ять, Бандура виявився ще й кращим гравцем своєї команди, зробивши одразу 8 сейвів, причому 7 з них - на реакції.

Втім, сейви на реакції - не головний «коник» Бандури. Їх в активі досвідченого воротаря 34, що дозволяє йому бути четвертим за цим статистичним компонентом. Всього ж «порятунків» у Бандури 82, і це твердий другий рядок нашого рейтингу.

1. Юрій ПАНЬКІВ («Олександрія») - 99 сейвів

Вік: 34 роки
Матчів в УПЛ-2018/19: 31
Пропущених м'ячів: 31

Вік: 34 роки
Матчів в УПЛ-2018/19: 31
Пропущених м'ячів: 31

Багаторічний партнер Бандури по донецькому «Металургу» та кам'янській «Сталі» Юрій Паньків перейшов в «Олександрію» влітку 2017 року. З тих пір цей страж воріт - беззаперечний ключовий футболіст команди і один з головних її лідерів.

Надійність в обороні, яку демонструє «Олександрія» найчастіше пов'язана саме з ефектною та ефективною грою Паньківа. У сезоні, що завершився, жодна команда УПЛ, включаючи «Шахтар» й «Динамо», не змогла забити Юрію більше двох м'ячів за гру. Більш того, 9 з 31 матчів Паньків провів на нуль.

Паньківу не вистачило лише одного сейва до круглої цифри в 100 таких дій. Однак і цього з головою вистачило досвідченому воротареві, щоб стати головним «рятувальником» серед воротарів вітчизняної ліги. При цьому, Паньків також є найкращим і за кількістю сейвів на реакції - їх в активі Юрія 43.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також: Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів

                           Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 розчарувань

                           Підсумки сезону. 9 найбільш технічних футболістів УПЛ-2018/19

             

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 17:05 4
Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді

Ангеліна в трьох сетах поступилася американці Керолайн Доулхайд

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fifadinamo
Эти рейтинги, сейвы, технари, футболисты-обломщики...ну не знаю, ну еще рейтинг "Удары в створ-отразил-процент" что то отображает, а сейвы... или количество попыток обводки...Сильно политику напоминает, по типу: "Депутат Гаврылюк пришел на все 100 сессионных заседаний (а толку, может если бы не ходил было бы намного лучше) или депутат Сидорчук подал 100 поправок (а толку, может их ни одну не приняли)". Автор конечно работу проделал, но это даже не вода-водная, а вода-водо-мутная. Да и за топ 7 Власовича частично поддерживаю, почему не топ 3 или топ 5? Можно просто было дать статистику по всем вратарям премьер лиги. Опять же возвращаемся к воде. Есть куча литературы на основе ТТД и КПД футболиста. Можно отбить 5 ударов (сейвов) и все на ногу набегающему сопернику и..... ОПА 5 СЕЙВОВ, а на табло 0-5, или попытатся обвести соперника 5 раз (техническое действие) и получить 5 контратак, а на табло все те же 0-5. Это настолько грустно, что даже не смешно.
Тарас Пипко
А прикиньте из-за того что в матче "Паравоз(Здолбунов)-Локомотив(Казатин)" при счете 0:1 было зафиксировано 592 сейва у Здолбуновских футболистов и 7239 сейвов+гол у вратаря Локомотива?
Все, у Буффона узнавшего статистику - инфаркт!
Анатолий Власович
А почему не топ 10? Бля 12 команд, а они ТОП-7 отметили.