Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 червня 2019, 23:50
6591
1

Підсумки сезону УПЛ. Головні креативники - хто вони?

Sport.ua розбирається з тим, хто ж все-таки робив матчі вітчизняної ліги гострішими та яскравішими

| Оновлено 25 червня 2019, 23:50
6591
1
Підсумки сезону УПЛ. Головні креативники - хто вони?
ФК Шахтар. Тайсон і Віктор Ціганков

У будь-якій лізі, команді та у будь-якого тренера завжди особливою прихильністю користуються футболісти, здатні мислити на полі, робити нестандартні дії й виконувати паси, які надають атакам креативний напрям. Останні в світі статистики часто називають не інакше, як «розумні» передачі (smart passes).

Саме кількість виконаних розумних передач досить комплексно розкриває креативну сутність футболіста, даючи зрозуміти багато чого про його потенціал і здатності мислити на полі. Скажімо, у загальновизнаного футбольного генія сучасності Ліонеля Мессі в Ла Лізі-2018/19 179 розумних передач, що зробило його лідером в цьому компоненті і дозволило набагато обійти Джовані Ло Чельсо, який став другим з показником в 89 пасів.

Звичайно ж, в УПЛ показники дещо скромніші, але і у нас є майстри, здатні потішити глядача витонченою та ефективною передачею, а своїй команді дати можливість на додатковий креатив. Власне, тридцятку головних креативників УПЛ ми і виділимо в рамках даного матеріалу.

Футболіст

Клуб

Матчі

Розумні передачі

30

Владислав Вакула

«Маріуполь»

30

19

29

Франсіско Ді Франко

«Карпати»

29

19

28

Сілас

«Зоря»

26

19

27

Ліпе Велозу

«Львів»

12

19

26

Сергій Вакуленко

«Олімпік» / «Арсенал-Київ»

23

20

25

Бруно

«Львів»

28

21

24

В’ячеслав Шарпар

«Ворскла»

27

21

23

Максим Тейшейра

«Олімпік»

25

22

22

Віктор Коваленко

«Шахтар»

25

22

21

Володимир Шепелєв

«Динамо»

24

22

 

У третьому десятку переважно представлені футболісти не з команд-грандів. Зате тут знайшлося місце для двох повпредів «Львова», причому Ліпе Велозу виявився єдиним з цієї вибірки, хто зміг виконати розумних передач більше кількості матчів, в яких взяв участь. Очевидно, що певні задатки диспетчера у цього хавбека присутні, а тому не дарма аналітики Transfermarkt під час останньої переоцінки вартостей гравців, які виступають в УПЛ, збільшили «цінник» на 22-річного бразильця в шість разів - з 50 тисяч євро до 300 тисяч.

Також цікавою виглядає присутність в третьому десятку головних креативників УПЛ захисника Сергія Вакуленка, який відіграв першу частину сезону в «Олімпіку», а другу - в «Арсеналі-Київ». Він - єдиний представник цього амплуа, який присутній в цьому рейтингу, складеному на основі даних від Wyscout.

Футболіст

Клуб

Матчі

Розумні передачі

20

Павло Оріховський

«Арсенал-Київ»

24

22

19

Дмитро Хомченовський

«Зоря»

24

23

18

Олександр Караваєв

«Зоря»

31

24

17

Олександр Філіппов

«Десна»

28

24

16

Хорхе Карраскаль

«Карпати»

16

24

15

Бен’ямін Вербич

«Динамо»

21

25

14

Педро Вітор

«Львів»

13

25

13

Кирило Ковалець

«Олександрія»

26

26

12

Павел Ксенз

«Олімпік»

30

27

11

Олександр Піхальонок

«Маріуполь»

26

27

 

Лідерство серед клубів щодо своїх представників у другому десятку головних креативників УПЛ має вже «Зоря». Дмитро Хомченовський та Олександр Караваєв відігравали важливу роль в комбінаційних і креативних діях луганського колективу, а тому заслужено здобули свої позиції в топ-30.

Крім того, можна виділити присутність тут півзахисника «Олександрії» Кирила Ковальця. Він в 26 зіграних матчах віддав 26 розумних передач і став єдиним представником своєї команди в тридцятці головних креативників УПЛ, що досить дивно, так як «Олександрія» стала «бронзовим» призером першості.

 

Футболіст

Клуб

Матчі

Розумні передачі

10

Богдан Лєднєв

«Зоря»

22

27

9

Сергій Мякушко

«Карпати»

32

29

8

Денис Фаворов

«Десна»

31

29

7

Марлос

«Шахтар»

19

34

6

Алан Патрік

«Шахтар»

27

37

 

Основу нижньої половини топ-10 складають вже гравці «Шахтаря». Серед п'ятірки цих футболістів двоє представляють «помаранчево-чорних», а троє інших є повпредами «Зорі», «Карпат» та «Десни».

Тут найбільш виділяються Богдан Лєднєв та Алан Патрік, які виконали більше розумних передач, ніж кількість матчів, в яких вони взяли участь. Особливо варто відзначити й Марлоса - «гірник» відзначився практично удвічі більшим числом розумних пасів в порівнянні з числом зіграних ігор. Очевидно, що якби не проблеми зі здоров'ям, то Марлос без особливих складнощів потрапив би в топ-5 рейтинга головних креативників УПЛ, а так там знайшлося місце зовсім для інших героїв.

5. Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ («Динамо») - 39 розумних передач (22 матчі)

Роль 26-річного півзахисника в сучасному «Динамо» часто недооцінюють. Віталій Буяльський нині є одним із системоутворюючих футболістів команди Олександра Хацкевича. Його відрізняють універсальність, що виявляється в здатності непогано зіграти на кількох позиціях, хороша фізична підготовка, а також сміливість в прийнятті рішень.

Буяльський рідко буває головною дійовою особою в матчах «Динамо», а куди частіше є тим самим «чорноробом», який «носить рояль», щоб інші мали можливість на ньому грати. Число розумних передач від Віталія підтверджує цю тезу дуже наочно - в активі хавбека практично вдвічі більше таких пасів, ніж проведених матчів.

Не випадково Олександр Хацкевич довіряє місце на полі Буяльському, а той підкреслює важливу роль тренера в своєму прогресі. Зокрема, в інтерв'ю, яке дав хавбек рік тому після підписання нового контракту з «Динамо», Буяльський зазначав, що ключовим для нього моментом в команді стала довіра з боку Олександра Хацкевича.

4. Олександр ЗУБКОВ («Маріуполь») - 46 розумних передач (22 матчі)

22-річний півзахисник сезон-2018/19 провів на правах оренди з «Шахтаря» в «Маріуполі» і став, мабуть, однією з головних зірок приазовської команди, яка за підсумками чемпіонату посіла четверте місце і отримала путівку в Лігу Європи.

При цьому, говорячи про гру Зубкова, варто виділяти не тільки його хороше розуміння футболу й вміння вчасно видати передачу, націлену на креатив, але і відмінну гру в завершальній стадії атак. Не випадково, що саме Зубков став кращим бомбардиром і одночасно найкращим асистентом в рядах приазовців - на його рахунку 8 забитих м'ячів та 4 результативні передачі.

У наступному сезоні УПЛ глядачі не побачать Олександра Зубкова. Яскрава гра в рядах «Маріуполя» привернула увагу до хавбека з боку угорського «Ференцвароша», який і погодив чергову для футболіста оренду з «Шахтаря». Можливо, майбутній рік стане переломним в кар'єрі Олександра і дозволить тому домогтися прогресу, завдяки якому якийсь клуб зможе викупити контракт талановитого гравця у «гірників», адже тим хавбек відверто не потрібен.

3. Жуніор МОРАЕС («Шахтар») - 48 розумних передач (27 матчів)

Бразильський форвард, який ближче до кінцівки сезону отримав українське громадянство, легко замінив у складі «Шахтаря» Факундо Феррейру, що пішов влітку 2018 року. На відміну від аргентинця, Мораес показав, що вміє бути більш інтегрованим в командні дії футболістом - 7 результативних передач відмінне тому підтвердження.

Важливо, що в особі Жуніора Мораеса креативні хавбеки «гірників» знайшли хорошу «точку опори», яка здатна не тільки прийняти, обробити і повернути м'яч, але й зробити це максимально ефективно. Нерідко саме 32-річний форвард відходив в глибину зі своєї позиції, а потім одним пасом надавав атакам «Шахтаря» зовсім інший оборот та гостроту.

Крім здатності креативити на полі, Жуніор Мораес чудово виконував і основну свою роботу - забивав голи. Їх в активі форварда набралося 19, що дозволило йому виграти гонку бомбардирів.

2. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 53 розумних передачі (31 матч)

21-річний вінгер Циганков нині є беззаперечно кращим в рядах «Динамо». Від дій рудоволосого хлопця залежить дуже багато чого в тому, як «біло-сині» ведуть гру, і чи здатні вони добиватися в ній успіху. Частенько Циганков, розуміючи всю безвихідь ситуації, бере ініціативу виключно на себе, забиваючи ключові м'ячі і віддаючи найважливіші асисти на партнерів.

Бачення поля і здатність видати своєчасний гострий пас - це те, чого Циганкову не позичати. Не дивно, що саме Віктор є лідером «Динамо» за кількістю розумних передач в минулому сезоні. Втім, проблемою для «біло-синіх» є той факт, що як слід використовувати старання Циганкова часто виявляється просто нікому - про певний «кадровий голод» в «Динамо» нині не говорить хіба що ледачий.

Завдяки яскравій та ефективній грі «цінник» на Віктора Циганкова, за оцінками Transfermarkt, виріс до 20 мільйонів євро. Відтепер саме хавбек «Динамо» - найдорожчий футболіст вітчизняної Прем'єр-ліги.

1. ТАЙСОН («Шахтар») - 83 розумних передачі (25 матчів)

Беззаперечно кращим футболістом УПЛ за кількістю виконаних розумних передач за сезон є вінгер «Шахтаря» Тайсон. Бразилець не перший рік в рядах донецької команди, а тому прекрасно розуміє принципи гри і філософію, яку тут вимагають дотримуватися від футболістів.

Тайсон - типовий зразок гравця, який підходить «Шахтарю» і якого шукають на трансферному ринку селекціонери «гірників» з метою покупки підміни для бразильця, якому виповнився вже 31 рік. Головним плюсом Тайсона є, безумовно, його швидкість, проте навіть при божевільному розгоні цей хавбек виявляється здатним приймати правильні рішення і виконувати величезну, як для УПЛ, кількість розумних передач.

Після від’їзду Паулу Фонсеки в «Рому» в пресі чимало пліткують про бажання римського клубу викупити контракт Тайсона у «гірників». Також традиційно чимало пліток доноситься з Бразилії, де види на хавбека має рідний для футболіста «Інтернасьонал». Однак навряд чи зараз боси «Шахтаря» будуть готові продавати свого капітана і одного з лідерів команди, адже саме він може підставити плече Луїшу Каштру в налагодженні робочих відносин і контактів з багатоликою бразильською діаспорою «гірників».

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine
Тайсон звісно красавчик)
Приємно дивитись на його гру, молодець.
Ось таких футболістів побільше б в Шахті