Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
976
2

ПАВЛОВ: «Мій гол у Саратові досі перед очима»

Юрій Павлов став першим киянином в складі хокейного «Динамо»

Цей брюнет сприймався шанувальниками «Динамо» та «Сокола» особливо: перший київський вихованець, який закріпився в «основі», став майстром спорту та ще на вісім років, до 1979-го, — капітаном. Він і досі в активному хокеї — виховує підлітків у СДЮСШ «Крижинка».

— Ну я не сам отримував майстрівський значок у 1969-му, але корінних більше тоді не було. Лише згодом з'явився Олександр Давиденко. В мене ж суто робітнича біографія. Разом з шулявськими приятелями ганяв шайбу на нижніх ставках, які замерзали так, що з листопада — дзеркало. Після восьмирічки пішов на завод Петровського учнем токаря, за рідний КФК «Старт» і грав на першість міста. Вечірню школу закінчував уже коли потрапив до динамівської «молодіжки». З юнаками працював Сергій Олександрович Сопін, з більш старшими — Петро Володимирович Котляр. На передсезонку мене брали ще в сезоні-1965/66, та мрія грати по-дорослому все відкладалася. Вкалував у «дублі» ще два роки. Вчився в КДІФКу. Мудрість не забувати про прямі обов'язки захисника прийшла згодом, а так інколи захоплювався атакою. Змалку ж грав у нападі, №9 на спині. Бува й потім, у команді майстрів, по 15 за сезон виходило...

—Про вашу шайбу «Кристалу», яка дала важливу для киян нічию, писала навіть союзна преса...
—Тоді ми конкурували в першій лізі, а повезти із Саратова три очки в спарених іграх, схоже, більш нікому того року не вдалося. Напередодні перемогли, а тут за сім секунд до кінця програємо, здається, 3:4 і вкидання в зоні господарів. Шайба відскочила зручно, я ще замахнувся, прицілився й смачно кинув. Досі все перед очима. Але доля наша, особливо, в першій половині 70-х, була незавидною. То Палац спорту на ремонті, ми три місяці приймаємо суперників у Мінську, мешкаємо в готелі, зрідка вибираємося на вихідний у Київ. То тренери міняються. Після від'їзду Анатолія Єгорова начальство перебирало низку претендентів. Навіть Анатолій Володимирович Тарасов приїздив, подивився: «Та ви цих хлопців цілувати повинні, що при таких «печерних» умовах за щось борються!» Усе скінчилося тим, що Анатолій Миколайович Хорозов, голова республіканської федерації, сказав Богданову: «Приймай команду!»

— Але на той момент клуб перекочував у ДСТ «Зеніт» і змінив назву...
— Питаєте, чи поліпшилося забезпечення? Однозначно, адже після 1973-го гравців закріпили за великими заводами воєнпрому, у «Динамо», навіть якщо пощастило з квартирою, які ставки були? 160-170 радянських карбованців. Уфа, Свердловськ, Казань — пішли далеко вперед. Але ми подарували-таки київській публіці вищу лігу. Тренерська рада була оплотом Богданова, перед кожною грою Анатолій Васильович збирав ветеранів — Миколу Свистухіна, Бориса Іванова, мене, й потім уже колегіальне рішення стосовно складу, корективів у тактиці, виносилося на команду. Це підвищувало довіру.

— Скажіть, Юрію Олександровичу, чи мали ви нагоду стажуватися за кордоном під час навчання у ВШТ — як Микола Кульков у Празі чи Олександр Сеуканд у Канаді?

— По-перше, я багато чого запозичив у самій Вищій школі, моїм науковим керівником був Юрій Корольов — глиба, скажу я вам. По-друге, не хотілося відриватися від свого берега, тож напросився на практику в... «Сокіл». Інша справа, що Юрій Морозов гукав до себе в «Хімік» (Воскресенськ) асистентом, а я на півтора роки поїхав у «Хімік», тільки дніпродзержинський. На відкритому майданчику пізнаєш усе на молекулярному рівні. Жартую. Чесно, я на долю не нарікаю. Просто береш малюків у школу, й одразу питання: як його вдягнути, коли найпересічніша форма зашкалює за 650 доларів? Сподіваюся, все перемелеться...


Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ
Хоккей | 24 апреля 2024, 20:03 3
9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ

В такой игре проверить свой уровень точно не удалось

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.