Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
731
0

Ілюмжинов: шахи стануть олімпійським видом

Перша особа шахового світу поділилася своїм поглядом на сучасний стан старовинної гри

Кримське селище Форос прославилося на весь світ у 1991 році під час комуністичного путчу в СРСР, коли тут було заблоковано Михайла Горбачова. Тепер у Форосі — літня резиденція Президента України. А останнім часом цей мальовничий куточок неподалік Ялти стає дедалі популярнішим і в спортивному світі. Адже друге літо поспіль у Форосі відбувається представницький міжнародний шаховий турнір «Аеросвіт».

За словами шахістів, з якими вдалося поспілкуватись у Форосі, організації цих змагань може позаздрити більшість турнірів, які проводяться як у ближньому, так і в далекому зарубіжжі. Склад учасників «Аеросвіту-2007» був дуже солідним. Імена чемпіонів шахової олімпіади у складі збірної України — Василя Іванчука (він, зрештою, і став переможцем), Сергія Карякіна, Павла Ельянова, росіян Петра Свідлера й Сергія Рублевського, іспанця Олексія Широва широко відомі у світі інтелектуального спорту. Більше того — аби відкрити український турнір, до Криму прилетів сам президент Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) й одночасно президент Республіки Калмикія Кірсан Ілюмжинов.

Організувати зустріч із провідником ФІДЕ виявилося справою непростою, але кореспондентові «УМ» вдалося перехопити першу особу світових шахів і попросити виділити нам трохи дорогоцінного часу.
 
«Я б порадив Федерації шахів України подати заявку на проведення Всесвітньої шахової олімпіади»
— Кірсане Миколайовичу, на відкриття шахового турніру у Форосі ви прилітаєте другий рік поспіль. Чи означає це, що у змагань — гарні перспективи, аби потрапити до числа найпрестижніших у світі?
— Відверто кажучи, коли я рік тому відвідав прем'єрний турнір у Криму, подумав: проведуть один старт — і на цьому все й закінчиться. На щастя, я помилявся, і тепер упевнений: ці змагання стануть традиційними. Думаю, найближчим часом питання про включення фороського турніру до міжнародного календаря ФІДЕ буде вирішене позитивно. Зрозуміло, що конкуренція за місце під сонцем досить висока, але, з огляду на чудову організацію змагань і прекрасні кліматичні умови, я вважаю, що шанси в «Аеросвіту» великі. Надалі, думаю, і так високий рівень змагань ще більше підвищиться.

— Перед стартом нинішнього турніру комусь із шахістів ви віддавали перевагу?
— Як президент ФІДЕ я від прогнозів утримався. Підтримую всіх учасників — кваліфікація у всіх висока.

— Україна відома своїми гросмейстерами значно більше, ніж престижними турнірами. Чи є в нас шанс у ближчому майбутньому провести Всесвітню шахову олімпіаду?
— А чому б і ні? Зараз за проведення цього елітного змагання ведуть відчайдушну боротьбу відразу вісім країн. Я б порекомендував Федерації шахів України подати заявку. Зі свого боку обіцяю всебічно підтримувати ваші ініціативи, оскільки Україна здавна славиться своєю шаховою школою. Ми мали чудових гросмейстерів і раніше, і зараз Пономарьова, Іванчука, Карякіна хочуть бачити у себе організатори багатьох престижних змагань.

Стосовно турнірів на вашій землі, то я запропонував, щоб Форос прийняв чемпіонат світу 2008 року серед жінок. Тепер слово за вами. 64 найсильніші шахістки світу могли б зібратися і визначити «королеву» саме у Криму. Хочеться сподіватися, що наступного року буду присутній на відкритті цих змагань.

«Ми повертаємося до схеми часів Стейніца, Альохіна й Капабланки»
— Нещодавно в Елісті завершився турнір претендентів за право зіграти у фінальній частині чемпіонату світу в Мехіко. Що продемонстрували змагання кандидатів на шахову корону?
— Баталії відбувалися на дуже високому рівні — 16 учасників зіграли велику кількість красивих партій. Краще підготовленими, насамперед у психологічному плані, виявилися Гельфанд, Аронян, Леко та Грищук, які й поїдуть до Мексики (крім них, у турнірі візьмуть участь також Крамник, Ананд, Свідлер і Морозевич. — Ред.).

— Чого ви очікуєте від головного протистояння року?

— Передусім — яскравого видовища. Адже у вересні в Мехіко зіграють справжні зірки світових шахів, серед яких особлива увага буде прикута до чинного чемпіона ФІДЕ росіянина Володимира Крамника та першого номера світового рейтингу індійця Віши Ананда. На жаль, не буде в Мексиці екс-чемпіона ФІДЕ, другого номера світового рейтингу болгарина Веселіна Топалова, але регламент є регламент, і його треба дотримуватися.

До речі, Мексика зараз переживає справжній шаховий бум. Нещодавно там провели сеанс одночасної гри за участі 24 тисяч людей! Зал, де відбудеться чемпіонат, може прийняти півтори тисячі глядачів. Вхід буде платним, але всі квитки вартістю 25-30 доларів уже давно розпродані.

— Нинішню формулу визначення чемпіона світу ви вважаєте найоптимальнішою?
— У перший день весни я підписав рішення, згідно з яким щороку відбуватиметься Кубок світу і турнір претендентів. Переможець Кубка світу вважатиметься претендентом на шахову корону. У парні роки він обов'язково гратиме з чинним чемпіоном світу, якого буде звільнено від участі в Кубку світу. Тобто ми повернулися до старої матчевої системи, яка існувала за часів Стейніца, Альохіна, Ласкера, Капабланки.

Не так давно, як ви знаєте, ми спробували розігрувати звання чемпіона шляхом нокаут-системи. Це було зроблено для того, щоб утримати гросмейстерів у ФІДЕ, але зараз ця схема себе вже не виправдовує.

«Туалетних» скандалів у чемпіонських матчах більше не буде
— Останній чемпіонський поєдинок між Крамником і Топаловим в Елісті запам'ятався знаменитим «туалетним скандалом». Наскільки складно було вам знайти вихід iз досить пікантної ситуації?
— За контрактом ФІДЕ зобов'язалася надати кожному шахісту по кімнаті відпочинку з туалетом, телевізійною апаратурою і камерами відеоспостереження. Але в туалеті, що цілком природно, відеокамеру не поставили. На це й вирішила бити команда Топалова, звинувативши опонента в тому, що під час частих виходів до вбиральні він через комп'ютер отримував підказки.

Без зайвої метушні я в присутності довірених осіб болгарина викликав свого міністра будівництва. Десятеро робітників на очах спеціально створеної комісії ламали плитку, стелю, підлогу. Все розкрили, але нічого підозрілого не виявили. Тож підписали протокол про те, що ніде, у тому числі й в унітазі, нічого забороненого немає. І Веселінові довелося зосередитись не на підводних течіях, а власне на шахах.

До речі, хочу подякувати Крамнику й Топалову за те, що торік вони підписали угоду, в якій відмовилися від матчу-реваншу після дуелі за звання чемпіона світу. Тим самим вони позбавили нас чергового скандалу. А про скандали хотілося б уже забути.

— Хто, на ваш погляд, з молодої генерації шахістів у найближчому майбутньому зможе кинути виклик визнаним авторитетам?
— Зараз з'явилося багато талановитих гравців, які демонструють не по роках зрілу гру. Але все ж серед них виділю трьох — норвежця Магнуса Карлсена і двох представників Азербайджану — Теймура Раджабова і Шахріяра Мамедьярова.

«Після об'єднання шахи мають навчитися заробляти і влитися в олімпійський рух»
— Пане Кірсане, ви вже 12 років очолюєте Міжнародну федерацію шахів. Яке ваше досягнення на цій посаді ви самі вважаєте найголовнішим?
— Об'єднання шахового світу. Зараз існує тільки ФІДЕ, немає ніяких професійних ліг. Шахи нині переживають підйом — до нашої організації уже входять 165 країн, ще 22 подали заявки на вступ.

— До речі, у вас немає проблем у стосунках зі своїм попередником — Флоренсіо Кампоманесом?
— А чому вони мають бути? Ми дружимо один з одним. Кампоманес — почесний президент ФІДЕ, бере участь у всіх наших засіданнях. Хотів він приїхати і до Фороса, але, на жаль, нещодавно в Туреччині потрапив у аварію і зараз перебуває на лікарняному.

— У будь-якому господарстві є й проблеми. Що насамперед турбує президента ФІДЕ?

— Те, що шахи — практично не комерційний вид спорту. Потрібно привести їх на телебачення, зробити з них продукт, який би продавався і купувався. Адже це популярний вид спорту, який має мільйони прихильників у всьому світi. Зрозуміло, що ми не можемо змагатися за видовищністю з футболом чи тенісом, але треба робити все можливе, щоб до шахів повернулися обличчям серйозні спонсори.

У зв'язку з цим ухвалено рішення про створення комерційної структури — корпорації «Глобальні шахи» з реєстрацією в Амстердамі. Її початковий статутний фонд (4,5 млн. євро) з часом плануємо значно збільшити. Намагатимемося власноручно здобувати гроші, що дасть змогу спортсменам на турнірах своєю працею заробляти більші кошти.

— Кірсане Миколайовичу, чи маємо ми шанс побачити колись шахи на Олімпійських іграх?
— Ми ледь не щодня працюємо в цьому напрямі. Нам начебто має допомогти й той факт, що штаб-квартиру ФІДЕ перенесли до Лозанни, де розташована і резиденція Міжнародного олімпійського комітету. Співпрацюємо у всіх структурах: комісіях, комітетах, асоціаціях МОК — і просимо Міжнародний олімпійський комітет сформулювати критерії, яким повинна відповідати міжнародна спортивна федерація для того, щоб стати олімпійським видом спорту. Дуже сподіваюся, що ми доб'ємося свого, причому це станеться в той час, коли я ще залишатимусь на посаді президента ФІДЕ.

Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.