Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 23 грудня 2023, 20:12
1278
0

Зорро проти Опетаї – не той бій, який варто пропускати. Буде гаряче

Гарантовано яскраве протистояння

| Оновлено 23 грудня 2023, 20:12
1278
0
Зорро проти Опетаї – не той бій, який варто пропускати. Буде гаряче
Getty Images/Global Images Ukraine. Джей Опетая (зліва) і Елліс Зорро

23 грудня в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, відбудеться величезний турнір. Головні зірки – Ентоні Джошуа та Деонтей Вайлдер. Вони боксуватимуть проти Отто Валліна та Джозефа Паркера, відповідно.

Але за всіма титульними поєдинками та зірковими протистояннями, дещо загубився поєдинок у крузервейті. Непереможений чемпіон IBF із Австралії Джей Опетая буде захищати пояс проти такого ж непереможеного претендента із Великої Британії Елліса Зорро. Поєдинок, в якому гарантовано буде багато шоу, як би він не закінчився.

Опетая та Зорро точно дадуть яскравий бій. Вони просто не боксують по-іншому

Фактично, 28-річний Джей Опетая голосно про себе заявив лише рік тому. Австралійські, новозеландські та інші боксери Океанії – це завжди загадка. Вони боксують між собою, влаштовують цікаві протистояння, але серйозно говорити про них можна лише після тесту кимось, окрім місцевих боксерів.

Опетая буквально влетів у такий тест. Влітку 2022 року він зустрівся з Майрісом Брієдісом. Після переходу у надважку вагу Олександра Усика та Мурата Гассієва, саме Брієдіс залишився лідером крузервейту.

Поряд були той же Кріс Білем-Сміт або Лоуренс Околі, але серйозно сприймався, як боксер, який пройшов тестування всім, саме Майріс. Воно й логічно. Перемога у другому сезоні Суперсерії, вкрай яскравий виступ у першому та статус одного з найбільш складних суперників для Олександра Усика. Все це просто так не проходить.

І от для Майріса стався Джей. Молодий Опетая зустрівся з чемпіоном у себе вдома і розбив того. На характері, швидкості, молодості та бажанні Джей перебоксував Брієдіса одноголосним рішенням суддів. Після поєдинку ще й стало відомо, що Опетая отримав травму щелепи під час поєдинку, і все одно, не тільки дотримався до кінця, а й переміг.

Велись розмови про реванш, але так ні до чого й не домовились. Натомість, Опетая зустрівся з Джорданом Томпсоном. Прилетів до британця без поразок у Велику Британію і влаштував яскраве, хоч і коротке, шоу.

Томпсон – здоровань ще той. Джордан має майже два метри зросту та довжелезні руки. Пройти на дистанцію до такого суперника – вже досягнення. Опетая пройшов, дістав і навіть забрав нулик поразок у рекорді Томпсона.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джей Опетая нокаутував Джордана Томпсона

Прилітало й Джею, але його захист все одно був кращим за захист суперника. А точні влучання раз за разом створювали проблеми опоненту. З чим-чим, а з силою удару у цього хлопця повний порядок. Він епічно розбив суперника і з дистанції, коли залітав на середню з точним ударом. І зблизька, коли насипав серійно і закінчував комбінації точним ударом лівою рукою.

Тепер на чемпіона очікує поєдинок проти Елліса Зорро. Британського боксера, який ще не програвав, але й не зустрічався ні з ким рівня Опетаї чи того ж Брієдіса. Але недооцінювати через це майбутнього суперника Джея точно не варто.

Зорро – габаритний крузер. Чудово готовий фізично та з ударом. Довгорукий, але не цурається роботи на середній та ближній дистанції. Проте більше любить ловити опонентів на помилці – контратакує, розриває дистанцію і б’є повторно.

Серед дійсно цікавих суперників та поєдинків, по яким можна оцінювати Зорро – останні два. Перший – проти Хосеа Бертона. Хорошого та міцного середняка, який не так, щоб занадто багато вміє, але завзятий, активний і має декілька вагомих імен у рекорді.

Його Зорро розбив достроково. Переміг технічним нокаутом у сьомому раунді десятираундового протистояння.

Другий – італієць Лука Д’Ортенеці. Міцний головою та активний боксер, якого, щоб звалити, треба дуже постаратись. Елліс декілька разів дуже постарався, але все одно не зміг довести перемогу до дострокової. Виграв одностайним рішенням суддів у десятираундовому протистоянні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Елліс Зорро

Але головне тут навіть не стільки минулий досвід, скільки перетин стилів. Ситуація схожа на ту, що була, коли Опетая бився з Томпсоном. Боксери просто створені один для одного. Дещо більший Зорро проти Опетаї, який загалом звик битись з більшими суперниками. Шульга проти правші. І обидва люблять працювати на зустрічних курсах. Джей створює ці курси, а Елліс вміє їх використовувати.

Хто фаворит?

Чемпіон із гігантським відривом. На перемогу Опетаї можна поставити за 1.05. На перемогу Елліса Зорро – аж за 11.00, просто уявіть.

Але дивуватись немає чому. Давайте до об’єктивних чинників. Претендент дещо вищий та має довші руки. Разом з цим, він не тільки не переживає, коли бій йде на середній дистанції, а й сам часто це ініціює. Точно на руку менш довгорукому чемпіону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джей Опетая

Вік – чемпіон молодший. 28 років проти 31. Не дуже принципово, так. Особливо, враховуючи кількість важких протистоянь з обох боків. Але Джей все ж не пройшов критичну точку важких поєдинків у той час, як Зорро досі не має якогось переламного поєдинку. Ось цей і має ним стати.

Досвід. Точно на боці чемпіона. Томпсон, який нічим не гірший за Зорро, але ще більший. І бій проти Брієдіса. Це вже вагоміше за весь рекорд Елліса, при всій повазі до суперників, з якими зустрічався Зорро.

Так що, бій в одну калитку? Точно ні. А навіть, якщо і так, то буде яскраво. Просто через те, що стилі чітко підходять один одному. Обидва люблять середню дистанцію і все, що на ній відбувається. Обидва працюють там завзято – розмінюються, боксують від захисту. Це все виглядає яскраво та круто.

Додатковий важливий момент – обидва боксери можуть вдарити. Опетая, прямо скажемо, розмазав Томпсона. Кожне влучання австралійця створювало британцю купу проблем. Зорро теж б’є важко. Це не так помітно за результатами, але, якщо прилетить, то вже так, що можна буде закінчувати бій. Опетая пропускає й часто. Інше питання, що й тримає він пречудово.

Опетая проти Зорро – точно не той бій, який варто пропускати 23 грудня. Крузервейт, нехай і напівживий майже весь час свого існування, але цей поєдинок – точно той, який сподобається абсолютній більшості фанів.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.