Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 05 грудня 2023, 23:47
4826
0

Гарсія повертається після поразки боєм у новій вазі. Суперник – непростий

На Раяна чекає важкий бій

| Оновлено 05 грудня 2023, 23:47
4826
0
Гарсія повертається після поразки боєм у новій вазі. Суперник – непростий
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч з 2 на 3 грудня у Х’юстоні, США, відбудеться поєдинок між американцями Раяном Гарсією (23-1, 19 КО) та Оскаром Дуарте (26-1-1, 21 КО). Важливий поєдинок, як для першого, так і для другого спортсмена, попри нетитульний статус і загалом, здавалось би, прохідний формат.

Зірка проти не зіркового боксера, бій, в якому переможець не стане ні чемпіоном, ні претендентом на титул. Але протистояння дійсно важливе для обох бійців.

Раян битиметься у новій вазі та з новим тренером. Багато тестів в одному місці

Вперше в кар’єрі Раян Гарсія програв навесні 2023 року. Його протистояння проти Джервонти Девіса – дивне для сучасного боксу. Ніхто не зводить двох суперзірок, які заробляють для компаній і для себе мільйони ось так – взяли та зробили бій. Зазвичай тягнуть, чекають, поки якась сторона помилиться, десь оступиться, покаже слабкість. У ще гірших варіантах роблять протистояння, коли обидвом вже забагато років.

На щастя, у 2023 році ми побачили бій Еррола Спенса та Теренса Кроуфорда у час, коли обидва не були занадто старими. Якщо геть чесно та відверто, можна навіть сказати, що і Еррол, і Теренс були у тому фізичному та емоційному стані, який є близьким до пікового. Далі точно не буде краще, але і раніше не було настільки краще, щоб жалкувати про втрачені можливості.

Поєдинок Джервонти та Гарсії інший, але все одно зроблений якісно та вчасно. Поєдинок двох суперзірок до 30 років. Двох нокаутерів, боксерів, які збирають мільйони тільки аудиторією в Instagram.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джервонта Девіс і Раян Гарсія (праворуч)

Проблема була тільки в умовах, які диктував Девіс і на які погоджувався Раян. Точніше, проблема навіть не в самих умовах. Наприклад, Джервонта вимагав, щоб у день поєдинку вони важили не більше певної ваги. Не тільки Гарсія, а обидва боксери. Також обидва боксери мали здати тест на регідрацію.

Проблема тут у тому, що Раян, як би він не тримався, все ж згадав про них після. Бій пройшов добре. Гарсія не виглядав погано, але програв, бо пропустив те, що не треба було. У другому раунді пропустив важкий удар в голову, але встав. У сьомому прилетіло по тулубу, і Раян не витримав болі. Після поразки Гарсія спочатку сказав, що жодних виправдань не було, але минув час і вони все ж з’явились. Каже, що його занадто обмежили, а без цих обмежень він був би сильно кращим. І взагалі каже, що у ринзі то був не він.

Але то справи минулого. Після поєдинку Гарсія пішов до нового тренера. Тепер він співпрацює з Дерріком Джеймсом, який є тренером Ентоні Джошуа, Еррола Спенса і ще декількох вкрай відомих боксерів. Той почав навчати Гарсію боксу – судячи з відео. Де треба тримати руку, як тримати її на місці, як контратакувати. Загалом, додати в школі боксу нікому не буває зайвим. А Раяну з його проблемною опущеною рукою - так тим більше.

А ще перейшов у нову вагу. Тепер Гарсія офіційно боксер першої напівсередньої ваги. Там, де чемпіони Теофімо Лопес, Реджис Прогрейс, а до титулу рветься ще й Девін Хейні. Конкурентна, цікава вага, складна. Буквально важчі суперники, але із габаритами Раяна, він тут маленьким хлопцем не буде почуватись.

Зустріч проти Дуарте може здатись поєдинком проти ноунейма. Тому що популярність Оскара і близько не стоїть з такою у Раяна. Але у боксерському плані це точно не так. На щастя, це не баталія інстаграмів, тому буде цікаво.

Для Дуарте протистояння також важливе. Не все стоїть на кону, як у випадку з Раяном, але все одно дуже важливо перемагати. Ситуація складається так, що Дуарте має золотий шанс. Поб’є Гарсію – отримає і грошовий реванш і ще два-три протистояння, за які заплатять точно більше звичного. Та й загалом, акції боксера одразу підскочать. Заради такого точно варто постаратись і увімкнутись на всі сто відсотків.

Раян теж має відповісти на купу питань. Більше, ніж Оскар. У Дуарте все просто. Переміг – злетів до небес. Програв – значить, програв. Ситуація не стане кращою, але й не сильно гіршою.

А от Гарсія має відповісти на те, чи не безхарактерний він боксер. У цьому його звинувачують багато фанатів. Що не потерпів, не спробував піднятись, достояти до перерви та дати бій. Мають право – вони не відчували те, що відчував Раян, а отже не знають, чи було там щось. А ще відповісти на те, чи є сенс у постійній зміні тренерів. Чи вартий він нової ваги і чи вистачить йому тут габаритів, щоб протистояти більшим хлопцям. Це все ж не легковаговиків зносити, маючи перевагу у розмірах.

Хто фаворит?

Getty Images/Global Images Ukraine. Раян Гарсія

Букмекери дають на перемогу Раяна Гарсії 1.27. На перемогу Оскара Дуарте – 3.65. Загалом, логічно. Відрив не сильний, але у бік більшої зірки. Не будемо забувати, що іноді Гарсія вміє й сушити поєдинки. І у таких випадках перемога маловідомого Дуарте дійсно не буде нікому потрібна.

Але якщо дивитись стилістично? Оскар – непростий суперник. Загалом, а не тільки для Раяна. Він не сильно менший за Гарсію, але має коротші руки. При цьому, доволі сильний фізично. Саме це і є його перевагою. Дуарте впевнено почуває себе у першій напівсередній вазі, звик до неї й чудово працює на силу саме в рамках цієї категорії.

Його стихія – середня та ближня дистанція і саме туди його не можна підпускати. Важкі бокові та аперкоти, комбінаційна робота. Вона не дуже розумна, але вкрай потужна. Комбінує Оскар сильно та жорстко. Навіть, якщо десь точність кульгає, приймати такі удари на блок точно не буде приємно.

Раяну треба згадати про все. Про джеб, про жорсткий лівий боковий назустріч, але без опущеної правої руки. Навіть про роботу у клінчі. А краще не просто згадати, а й покращити її. Бо тут не буде такої точності та вибуховості, як у випадку Джервонти, але жорсткості достатньо і для того, щоб Гарсія замучився, і для того, щоб він знову впав.

Виходить, ризиковане протистояння. Раян переходить у нову вагу і обирає собі суперником не якогось посереднього візаві, який підходить йому стилістично. Це справді непростий опонент, для перемоги над яким треба по-справжньому постаратись, увімкнутись та попрацювати.

За це Гарсія точно заслуговує на повагу. Занадто багато до нього хейту тільки через те, що він став популярним через Instagram. Хлопець справді намагається показати, що він не лише блогер, який гарно б’є груші та знімає челенджі, а й спортсмен, який може щось у ринзі.

А от чи може і чи впорається з моральним та фізичним тиском – точно продемонструє протистояння проти Оскара Дуарте.

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.