Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 квітня 2023, 19:08
21590
1

Новий тренер Челсі: заручник примх Боелі та контракту Мудрика

Тому, хто замінить Грема Поттера на чолі команди «синіх», не позаздриш…

| Оновлено 06 квітня 2023, 19:08
21590
1
Новий тренер Челсі: заручник примх Боелі та контракту Мудрика
Getty Images/Global Images Ukraine. Тодд Боелі

Через майже рік з того моменту, як американець Тодд Боелі на чолі консорціуму став новим власником «Челсі», можна сміливо стверджувати, що як мінімум зі сторони система управління в лондонському клубі виглядає вкрай хаотичною.

Незважаючи на численні заяви про стратегічне планування та чітке розуміння цілей на майбутнє, ситуація нагадує фрагмент з комп'ютерної гри Football Manager, коли за управління топ-клубом із практично необмеженими фінансовими ресурсами взявся недосвідчений підліток. Природно, не маючи лімітів та розуміння того, як все влаштоване у професійному футболі, новий власник із неймовірнім завзяттям починає «махати шашкою» направо й наліво. Він купує низку дорогих новачків, чим з кадрової точки зору відверто перенасичує команду, потім змінює тренерів, і врешті-решт не досягає швидких результатів…

Звільнення із «Челсі» Томаса Тухеля у вересні минулого року шокувало багатьох. Не менше здивувало й подальше призначення на пост коуча «синіх» екс-наставника «Брайтона» Грема Поттера, котрий ніколи раніше не працював із топ-командами, й близько не усвідомлював, що для нього готують боси «Челсі».

Коли у січні нинішнього року «Челсі» почав смітити грошима на трансферному ринку, підписавши Енцо Фернандеса (121 млн євро), Михайла Мудрика (70 млн євро) та ще шістьох новобранців, за яких довелося заплатити відступні, для всіх, окрім Боелі та його помічників, стало очевидним – Поттер може не впоратися із подібною ситуацією. Грем раніше звик працювати з досить обмеженою групою футболістів, і він банально не розумів, як можна ефективно використовувати такий роздутий склад, відверто перенасичений гравцями, котрі мають на руках багатомільйонні контракти. Для будь-якого тренера професійної команди подібна ситуація – величезний виклик та головний біль, над усуненням якого доводиться працювати ледве не інтенсивніше, аніж над розробкою нових тактичних схем та задумів.

Ще гірше у цій ситуації для Поттера виглядало те, як «Челсі» організовував свою співпрацю із новачками. Скажімо, Михайло Мудрик отримав восьмирічний контракт, і тим самим клуб вручив українцеві свого роду «вічну перепустку». Справа у тому, що навіть за явно невдалої гри Мудрика влітку в «Челсі» не буде порушене питання про продаж українця. Величезні гроші, заплачені за перехід «Шахтарю», а також неймовірно тривалий контракт дають футболісту розуміння, що він однозначно затримається у клубі довше, аніж Поттер та, мабуть, кілька його наступників.

Для будь-якого керівника завжди простіше зробити винуватцем невдач когось одного зі своїх підлеглих, ніж зізнаватися у повному провалі обраного курсу та починати глобальну перебудову. Саме тому Боелі було куди легше звільнити Поттера, ніж визнати, що Михайло Мудрик, Ноні Мадуеке, Давід Датро Фофана, Бенуа Бадьяшиль, Енцо Фернандес та деякі інші новобранці «синіх» цього сезону не готові з ходу забезпечувати той результат, якого від «Челсі» чекають вболівальники.

Недивно, що в такій ситуації Поттер намагався більше довіряти перевіреним кадрам, а новачки, які мали не так багато довіри та часу на полі, в тому числі й на виправлення власних стартових помилок, опинилися під хвилею нещадної критики з боку преси та експертів.

Наприклад, легендарний екс-форвард «Ліверпуля» Іан Раш після нещодавньої зустрічі «червоних» із «Челсі», яка проходила вже без Поттера й завершилася нічиєю 0:0, розкритикував керівництво «синіх», у тому числі й за трансфер Михайла Мудрика.

«Вони [«Челсі»] купили гравців та уклали з ними такі контракти. Вони кажуть, що ми побачимо щось у майбутньому… Але ж ми маємо бачити щось прямо зараз! У той момент, коли ви дивитеся на Мудрика, як думаєте, він надто стурбований? Мені здається, він не буде турбуватися про те, що відбувається зараз, бо має тривалий контракт, і логіка працює за наступним принципом: цей менеджер піде, подивимося, що зробить наступний. Все це розслаблює футболістів, позбавляє їх відповідальності», - заявив Раш.

І в чомусь Іан справді правий. Виносячи за дужки об'єктивні проблеми Мудрика, який у січні тривалий час готував себе до переїзду в «Арсенал», а потім буквально у останній момент опинився в «Челсі», можна з упевненістю говорити, що українець став лише яскравим прикладом того, як новий менеджмент «синіх» зробив із головного тренера (як колишнього, так і нового, котрим, за чутками, може стати Луїс Енріке) заручника власних примх (хаотичної січневої трансферної кампанії, коли клуб закуповував ледве не всіх доступних талановитих молодих виконавців) та довгострокових контрактів новачків, яким нікуди поспішати та які, на відміну від свого наставника, збережуть місце роботи незалежно від успішності виступів. Зрештою, футболіста продати можна лише двічі на рік – під час відкритого трансферного вікна, - а ось звільнити тренера вдасться будь-якої миті, варто лише цього захотіти керівництву.

Недивно, що в ситуації, що склалася, у пресу вже просочилася інформація про відмову екс-коуча «Шахтаря» Роберто Де Дзербі, котрий нині дуже успішний в АПЛ з «Брайтоном», очолити «Челсі» при надходженні відповідної пропозиції. Італієць чудово розуміє, в якому напрямку розвиваються події в лондонському клубі, а тому, коментуючи відставку Поттера, гранично чітко заявив – мовляв, відповідальність не може лежати виключно на тренері.

Але якими б правими не були Раш та Де Дзербі, а час все одно буде на боці Мудрика й інших багатомільйонних новобранців «Челсі» часів «закупівельної кампанії» Тодда Боелі. Коли до клубу одночасно приходить так багато нових футболістів, і вони з ходу не здатні забезпечити результат, крайнім все одно буде головний тренер – його фігура просто виявиться найбільш прийнятною на кандидатуру «витратного матеріалу». Адже саме з наставника найпростіше запитати за результат і за те, чому новачки не демонструють того рівня футболу, якого від них очікували.

Грем Поттер не був готовий до такого роду тиску, а тому опинився без роботи. Луїс Енріке, котрий може очолити «Челсі» вже з наступного сезону, стикався з підвищеними очікуваннями як у «Барселоні», так і в збірній Іспанії, через що виглядає більш підходящою фігурою на пост коуча «синіх». Але навіть йому (чи комусь іншому, якщо пост коуча буде довірений не іспанському фахівцю) доведеться відчувати на собі відповідальність за контрактну політику менеджменту Боелі та намагатися вміло лавірувати між досягненням миттєвих результатів та спробами все-таки зробити зірок світового футболу з Енцо Фернандеса, Михайла Мудрика, Ноні Мадуеке та інших молодих талантів, на купівлю яких в січні 2023 року не поскупилися власники клубу.

Оцініть матеріал
(70)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Суперрятівник. Визначено найкращого гравця матчу Євро Англія – Словаччина
Футбол | 30 червня 2024, 22:46 0
Суперрятівник. Визначено найкращого гравця матчу Євро Англія – Словаччина

Джуд Беллінгем забив на 90+5-й хвилині і перевів поєдинок 1/8 фіналу до екстратайму

Іспанія – Грузія. Відео голів та огляд матчу (оновлюється)
Футбол | 30 червня 2024, 23:23 0
Іспанія – Грузія. Відео голів та огляд матчу (оновлюється)

Дивіться відеоогляд поєдинку 1/8 фіналу Євро-2024

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
  Енцо Фернандес вже зірка світового футболу, але в такому хаосі, який зараз у Челсі,
може потьмяніти.