Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 23 липня 2022, 08:38
26980
1

Терористична війна. День 10. НАТО, допоможи зупинити бункерного! LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій суботи, 5 березня

| Оновлено 23 липня 2022, 08:38
26980
1
Терористична війна. День 10. НАТО, допоможи зупинити бункерного! LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

10-й день війни. 5 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 10-го дня війни, 5 березня

  • Росіяни порушили домовленості про зелені коридори, якими мали виїхати мирні мешканці з Маріуполя та Волновахи. Під обстрілами російських градів вдалося евакуювати лише 400 людей.
  • Російські окупанти здійснили авіаудар по Білій Церкві. Знищені будівлі у приватному секторі, є потерпілі.
  • Авіація продовжує бомбардувати Харків. У центрі міста зруйновано будівлю спорткомплексу Харківського національного університету ім. Каразіна.
  • На Харківщині ворог фактично знищив ціле село. Після бомбардування, яке трапилось напередодні у Яковлівці, не вцілів жоден будинок. Із 45 осель – 21 домівка зруйнована вщент, ще 24 – пошкоджені.
  • У Бородянці Київської області росіяни захопили психоневрологічний диспансер. Там перебуває 670 людей, у них закінчуються запаси води і медикаменти.
  • Під час запланованої евакуації з Ірпеня до Києва росіяни підірвали залізничну колію.
  • Бої за місто тривали у Миколаєві. Українські військові вибили з міста окупантів та не дали їм закріпитись. Бійці Нацгвардії знищили російську розвідувальну групу на бронеавтомобілі «Тигр», взяли чотирьох полонених.
  • Російські загарбники все ще контролюють периметр міста Енергодар у Запорізькій області та знаходяться на Запорізькій АЕС.
  • Біля Волновахи ліквідували терориста так званої «ДНР». Володимир Жога входив до близького оточення бойовика «Мотороли».
  • На околицях Чернігова сили протиповітряної оборони України збили російський штурмовик, який бомбив місто.
  • Поблизу Миколаєва морпіхи ВМС знищили чотири ворожі вертольоти. Один з морпіхів сам збив три гвинтокрили.
  • Фахівці ППО бригади оперативного командування «Північ» знешкодили російський БПЛА, який фіксував інформацію для ворога.
  • Біля Києва російські загарбники застрелили жінку та її 17-річну дитину, обстрілявши їхнє авто. Це сталося, коли шестеро осіб їхали на автомобілі з смт Ворзель Бучанського району Київської області. 
  • У селищі Новопсков на Луганщині російські військові відкрили вогонь по мирних мешканцях. Люди намагалися зупинити росіян, ті відкрили вогонь по беззбройних людях. Троє отримали поранення, їх госпіталізували.
  • Втрати Росії серед особового складу становлять понад 10 тисяч військових.
  • За час вторгнення в Україну росіяни уже втратили техніки на 3 млрд доларів США.
  • Знищена ворожа техніка: танки ‒ 269, ББМ ‒ 945, артилерійські системи – 105, РСЗВ – 50, засоби ППО – 19, літаки – 39, гелікоптери – 40, автомобільна техніка – 409, легкі швидкісні катери – 2, цистерни з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Онлайн-трансляція подій, 5 березня

23:59. Звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «Коли не маєш зброї, а тобі відповідають пострілами – ти не біжиш. Коли не маєш броні, а на тебе їде БТР – ти не відходиш. Окупація – тимчасова та штучна. Українці не відступають і не здаються».

23:20. Правда життя.

23:10. Чергові повітряні атаки на Харків

Жителі Харкова повідомляють про звуки залпів та вибухів. Станом на 22:40 розриви снарядів лунають в районі Північної Салтівки, горить багатоповерхівка. Потужний вибух в районі центру міста.

22:50. Багато років минуло, а напрямок той самий.

21:30. Президент США Джо Байден звернувся до Росії.

Джо Байден: «Я не вірю, що ви хочете кривавої, руйнівної війни проти України – країни та народу, з яким вас пов'язують настільки глибокі сімейні, історичні та культурні узи».

20:00. Стало відомо, коли відбудеться третій раунд переговорів із агресором

Третій раунд переговорів делегації України із делегацією країни-агресора відбудеться 7 березня.

Український переговорник Давид Арахамія повідомив: «Третій раунд переговорів відбудеться у понеділок, 7 березня». Поки що немає інформації про точний час та можливе місце проведення таких переговорів.

3 березня пройшов другий раунд переговорів України та Росії. Гуманітарні коридори, про які було домовлено, не спрацювали, оскільки російська сторона розпочала обстріл у цей період.

19:25. РФ збирається розпочати війну проти Молдови? Там готують воєнний стан

РФ має намір розпочати війну проти Молдови. У цій країні готують воєнний стан.

Нардеп України Олексій Гончаренко повідомив: «У Молдові можуть запровадити воєнний стан.

Президент Молдови Майя Санду та найвище керівництво Молдови мають інформацію про те, що Росія може розпочати загарбницьку війну проти Молдови. Щоправда, ймовірність цього поки що низька».

19:05. Окупантів повністю вибили з Миколаєва, багато трофейної техніки

У Миколаєві ЗСУ вибили з міста російських окупантів та захопили ворожу техніку.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: «Окупантів вибили з міста. Ми маємо багато трофейної техніки. Ми їх вибили не лише з міста, з Кульбакіно, а зараз вони просто тікають. Здебільшого у напрямку Херсона. У напрямку Шевченка, Луча, Снігурівки. У місті немає жодної ворожої техніки. Місто на замку.

У місті є втрати серед мирного населення. Орки голодні, проситимуть їсти. Можете їх нагодувати, а потім затримати. Так би мовити – громадянське затримання».

18:45. Путін загрожує: Україна продовжить у тому ж дусі, то втратить державність

Президент країни-окупанта Владімір Путін заявив, що «якщо Україна продовжить так само, то вона поставить під питання майбутнє своєї державності».

Путін: «Сьогоднішнє керівництво у Києві має зрозуміти – якщо вони продовжать у тому ж дусі, вони ставлять під питання майбутнє української державності, і якщо це станеться – це буде цілком і повністю на їхньому совісті».

Робляться спроби розгойдати російське суспільство. Наслідки конфлікту НАТО і Росії, якби він стався, були для всіх зрозумілі. Російські військові у війні борються за майбутнє. Санкції проти Росії схожі на оголошення війни, але до цього поки не дійшло».

17:50. ФОТО. Рашистські свинособаки зруйнували спорткомплекс у Харкові

Рашистські свинособаки знищили спорткомплекс «Каразінський» у Харкові, де виступали футзальні команди.

Футзальна команда «Тесла» Харків: «Спорткомплекс Каразінський, наш «другий дім». Немає слів. Лише лють до слабкої, маленької й самотньої людини посеред бункера на Уралі. Ми всі відновимо, щоб ти, свинособака, не зробив».

17:25. ФОТО ДНЯ. Ірпінь, 5 березня 2022 року

Сотні українців – діти, жінки, старі люди – ховаються під руїнами мосту від ударів авіації та артилерії російських фашистів.

Закрийте небо або дайте нам системи ППО!

17:00. Солов'ячий послід приплив. Заарештована вілла Соловйова на оз. Комо в Італії

Співробітники італійської Фінансової гвардії Італії заарештували нерухомість російського мільярдера Алішера Усманова та телеведучого Владіміра Соловйова.

Вони обидва потрапили до санкційних списків ЄС через вторгнення російських військ в Україну, інформує італійська преса: «Дві вілли вартістю 8 мільйонів євро на озері Комо заморожені на ім'я 58-річного російського олігарха Володимира Соловйова, телеведучого та великого прихильника Путіна».

Йдеться про дві вілли пропагандона Соловйова на озері Комо в Італії. Він придбав другу віллу в Італії у 2013 році за 9 млн євро, загальна площа резиденції – майже 400 кв. метрів. У кількох кілометрах від неї розташовується його перший будинок, куплений в Італії декількома роками раніше, за 1 млн євро.

Будинки знаходяться у старовинному поселенні (комуні) Менаджо. Площа будинку займає 300 кв. метрів. Поруч стоять будинок для гостей, будинок для охорони та великий гараж загальною площею 90 кв. метрів. У ньому кілька спалень, п'ять ванних, басейн. Відомо, що у будинку постійно проживає прислуга. Поруч розташовані вілли Джорджа Клуні, Сільвестра Сталлоне, Мадонни.

Алішер Усманов придбав віллу Merloni придбав у 2012 році у Антоніо Мерлоні, голови італійського концерну, за 35 млн євро. Вілла Усманова оточена розкішним парком і має вихід до моря. Але це не єдина нерухомість олігарха на Сардинії. У районі Ромацціно, розташованому між найдорожчими курортами Сардинії (Порто Черво та Порто Ротондо), Усманову належать ще сім будинків.

Олексій Гончаренко: «У Соловйова забрали дачу в Італії. Послід в істериці»

16:45. ВІДЕО. Російські орки завдали авіаудару по житлових будинках у Білій Церкві

Вранці 5 березня російські окупаційні війська завдали удару Білій Церкві в Київській області. Ударом пошкоджено багато будинків. Про постраждалих поки що нічого невідомо.

Спочатку про сильний вибух повідомили у соцмережах мирні жителі, а потім відео перших наслідків авіаудару з'явилися у мережі. Як видно на кадрах, вибухова хвиля пошкодила житлові будинки, а на дорозі утворилася величезна вирва.

Мер міста Геннадій Дикий: «Щойно стався ракетний удар. Потрапили у приватний сектор. Нині шукаємо людей. Будьте обережні та слухайте сигнали повітряної тривоги».

Журналіст Денис Казанський: «У цьому місці немає солдатів, немає військових об'єктів, лише житла цивільних. І саме по ним б'ють російські військові злочинці».

Жителі міста опублікували кадри ракетного удару з різних точок міста, а також показали наслідки.

16:25. Збито російський літак в Одесі, в Миколаєві знищили 4 гвинтокрили ворога!

У суботу, 5 березня, в Одесі протиповітряна оборона знищила літак Росії.

Спікер Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив:

«Дуже добре відпрацювала наша система ППО. За даними, які є на цю хвилину, знищено ще один ворожий літак. Можливо, ці дані зміняться з користю для нас, і стане більше збитих ворогів».

На Миколаївщині українські морські піхотинці разом із побратимами з ОК «Південь» збили 4 вертольоти супротивника. При цьому один із морпіхів збив одразу три одиниці.

Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа:

«Один із морпіхів збив одразу три одиниці. Справжній приклад професіоналізму, мужності та героїзму! І це ще один впевнений крок до перемоги!»

Раніше Генштаб ЗСУ повідомляв, що з початку війни українськими силами було збито приблизно 39 літаків та 40 вертольотів.

15:35. Працював на ворога? СБУ при затриманні застрелила українського перемовника

При затриманні убито члена першої гомельської переговорної делегації України Дениса Кірєєва, якого підозрюють у роботі на ворога.

Члена української переговорної делегації вбито Службою безпеки України 5 березня. СБУ підозрює, що він був російським шпигуном. За інформацією ЗМІ, у СБУ були докази державної зради Кірєєва, зокрема телефонні розмови.

У період з 2006 по 2008 роки Кірєєв працював у СКМ Фінанс, де займав позицію заступника генерального директора. Потім він працював у австрійській компанії GROUP SLAV AG братів Клюєвих. З 2006 до 2012 року був членом Наглядової Ради Укрексімбанку.

З 2010 по 2014 рік за квотою Клюєвих займав позицію першого заступника Голови Правління Ощадбанку. Також Кірєєв займався керуванням фондами Private equity Fund та Fixed income Fund.

Незрозуміло, яким чином Кірєєв потрапив до складу делегації України з переговорів з окупантами в Гомельській області.

За даними 5 каналу, ще у липні 2020 року українські правоохоронці відкрили проти нього кримінальне провадження про можливу роботу на спецслужби РФ. Автори розслідування стверджують, що Денис Кірєєв кілька разів на рік їздив до Росії, де міг спілкуватися з кураторами.

Офіс президента не вказав ім'я Дениса Кірєєва у списку учасників делегації, яка провела переговори з Росією у місті Гомель 28 лютого, проте на опублікованих фото його можна побачити з боку української делегації. За столом чоловік сидів поруч із народним депутатом Рустемом Умеровим.

15:05. ФОТО. Я робив селфі! Шуфрич розповів, що сталося та як його відпустили

Народний депутат із ОПЗЖ Нестор Шуфрич заявив, що 4 березня, коли його затримали нібито біля блокпостів тероборони, він робив селфі, щоб показати, що знаходиться у Києві.

Шуфрич у Facebook написав: «Вчора, коли я робив селфі, щоб показати, що я в Києві, вибрав це місце, чому – пояснювати, я думаю, не треба. Повірте мені, довкола не було жодного блокпоста. Було кілька бетонних плит, на які у сьогоднішньому Києві вже ніхто не звертає уваги. Коли я практично перестав фотографуватися, не говоритиму звідки, через безпеку тих, хто це зробив, вискочило кілька людей, випустили кілька черг у повітря. При цьому ми не зробили жодного пострілу, що встановили правоохоронці!

Ми зупинилися на місці, я дав знак своїй охороні нічого не робити, бачачи, що це точно українці. Ми показали їм зроблені фотографії, а також поліції, яка була поряд, але потім терміново кудись поїхала. Поруч зі мною був підполковник Нацполіції.

Представники тероборони, які ви потім побачили, попросили зустрітися з їхнім керівництвом. Самостійно пішов до них, показав фотографії. Подивившись, вони не побачили в них нічого кримінального, але попросили, щоб я зачекав спеціалізованих правоохоронних органів і погодився.

Поки ми на них чекали, ви стали свідками того, що, на жаль, побачив увесь світ. Представники правоохоронних органів не знайшли у цих фото нічого злочинного. Але, на жаль, розпочалася комендантська година, і мені довелося переночувати з метою безпеки. Вранці я був доставлений на те місце, про яке домовилися.

Дякуємо всім за підтримку. Прошу всіх заспокоїтись – ця історія закінчена. Публікацію фотографії на фоні Лаври погоджено!»

Нагадаємо, 4 березня народного депутата з фракції партії ОПЗЖ Нестора Шуфрича було затримано в п'ятницю батальйоном Тероборони нібито за спробу сфотографувати блокпост.

14:45. Олексій Арестович: Конфлікт може тривати тижнями, але активна фаза буде затухати

14:30. Росіяни порушили домовленості про зелений коридор з Маріуполя

Російська сторона порушила домовленості про зелений коридор з Маріуполя і розпочала обстріл, евакуація переноситься.

Маріупольська міськрада: «У зв'язку з тим, що російська сторона не дотримується режиму тиші і продовжила обстріл як самого Маріуполя, так і його околиць, з метою безпеки евакуація населення переноситься.

Просимо всіх маріупольців розходитись і прямувати до місць укриття. Додаткову інформацію про евакуацію буде розміщено найближчим часом. На даний момент йдуть переговори з РФ щодо встановлення режиму тиші та забезпечення безпечного гуманітарного коридору. Також інформуватимуть мешканців міста поліцейські за допомогою гучномовців».

13:20. ВІДЕО. Анекдот про Беленюка: Синку, я й так бачу, що ти не москаль

Народний депутат України та олімпійський чемпіон Токіо-2020 Жан Беленюк розповів про курйозний випадок на одному з блокпостів.

«Щойно їду містом. Під'їжджаю до блокпосту. Двоє хлопців стоять. Я їм помахав. Бачу, що щось починає мені говорити. Я опускаю скло, питаю, що треба, а він каже: «Є такий анекдот: Синку, я так бачу, що ти не москаль».

12:00. Володимир Зеленський: «Росія вийшла на 10 тисяч вбитих своїх солдат»

Зеленський: «Впевнений, що скоро ми зможемо сказати нашим людям: повертайтесь! Повертайтеся з Польщі, Румунії, Словаччини та інших країн. Повертайтесь, бо загрози більше нема».

  • Україна не знає більше вихідних.
  • Пізно вночі говорив із Президентами Франції та Польщі, безмежно вдячний кожному з них.
  • Вдалось уникнути гуманітарної кризи на кордонах, фактично у нас немає кордону з Польщею.
  • Говорив з головою Світового банку та МВФ, ми вже працюємо над тим, як житимуть українці після війни.
  • Говорив про членство України в ЄС із Шарлем Мішелем та Урсулою фон дер Ляєн.
  • Дякуємо громадянам іноземних держав за підтримку України, 74% американців за підтримку безпольотної зони над Україною.
  • Ми завдаємо окупантам таких втрат, яких вони не бачили в страшному сні. Росія не вийшла на потрібні їй рубежі, але вийшла на 10 тисяч вбитих своїх солдат.
  • Дякую кожному українцю, які чинять спротив окупантам.
  • Гуманітарні коридори з Маріуполя та Волновахи мають працювати. Ми робимо все, аби домовленість працювала.
     

11:15. Сьогодні – день смерті Сталіна. А коли день смерті Путіна?

10:55. Ентоні Блінкен: Війна пішла не за планом Путіна, Україна здатна перемогти

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен переконаний, що Україна здатна перемогти у війні з Росією, яка пішла не за планом Путіна:

«Якщо Москва має намір спробувати якось скинути уряд та встановити власний маріонетковий режим, 45 мільйонів українців так чи інакше відкинуть це.

Не знаю, скільки триватиме ця війна. Високо оцінюю надзвичайну стійкість українського народу. Війна вже пішла не так, як планував президент Росії Володимир Путін.

Міжнародна спільнота прагне зробити все можливе, щоб допомогти Україні, а також здійснює сильний тиск на Росію, щоб вона припинила війну, яку розпочав Володимир Путін».

10:20. Генеральний штаб ЗСУ: загинуло понад 10 тисяч окупантів

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel – понад / more 10 000 осіб, 
  • танків / tanks ‒ 269, 
  • бойових броньованих машин / APV  ‒ 945, 
  • артилерійських систем / artillery systems – 105, 
  • РСЗВ / MLRS – 50, 
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems – 19,
  • літаків / aircraft – 39 (уточнюється), 
  • гелікоптерів / helicopters – 40 (уточнюється);
  • автомобільної техніки / vehicles – 409,
  • легкі швидкісні катери / light speedboats – 2,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 3.

10:05. Дружина Усика – Повєткіну: «Хрін ти моржовий і боягуз»

Дружина Олександра Усика Катерина звернулася до російського суперважковаговика Александра Повєткіна.

«А називав нас Братським серцем. Хрін ти моржовий і боягуз», – написала Катерина Усик.

09:50. Зелений коридор. Розпочинається евакуація з Маріуполя та Волновахи

Вранці 5 березня відкриваються гуманітарні коридори для виходу мирних жителів з Маріуполя та Волновахи, українська та російська сторони підтвердила таку домовленість.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко: «Саме зараз йде визначення часу відкриття гуманітарного зеленого коридору та початку режиму тиші для Маріуполя. Це дозволить розпочати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода та мобільний зв'язок. Також буде можливість забезпечення Маріуполя продуктами та медикаментами першої потреби».

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк: «З Маріуполя та Волновахи відкриють гуманітарні коридори для цивільних».

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко: «Нині маємо підтвердження режиму тиші з 09:00. У ці хвилини опрацьовуємо деталі евакуації. У Маріуполі буде кілька етапів евакуації протягом кількох днів, щоб кожен охочий зміг це зробити, заявив Кирилелко. 5 березня, з 09:00 до 16:00, буде встановлено режим тиші. З 11 години розпочинається евакуація мирного населення.

Гуманітарний зелений коридор прокладено за маршрутом Маріуполь – Микільське – Розівка ​​– Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Евакуація населення здійснюватиметься муніципальними автобусами з трьох точок: СК Іллічівець (пр. Нахімова, 53), Драмтеатр (Театральна площа, 1). Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193). Також можна буде виїхати на особистому транспорті, але суворо слідувати маршрутом гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00).

Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають з міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт. Відхилятись від маршруту гуманітарного коридору категорично заборонено».

Міністр з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук:

«Досягнуто домовленості щодо двох зелених коридорів. Узгоджені маршрути зелених коридорів:

  • Маріуполь – Микільське – Розівка – Вільмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Буде вивезено 200 тисяч людей
  • Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя. Буде вивезено понад 15 тисяч людей

Точки збору – центральні площі Маріуполя та Волновахи».

09:00. Діаспора! Напишіть листи до сенаторів: закрийте небо для України!

Життєво важливо для українців – позбавити можливості вбивати наших захисників та мирних жителів ракетами та авіацією.

Українці, які перебувають у США, просять всіх небайдужих американців написати сенаторам свого регіону листи з нижченаведеним текстом.

Лист містить вимогу до влади США виконати власну обіцянку про закриття українського авіапростору для польотів авіації та ракетних ударів з боку країни-агресора [текст від джерела Sport.ua].

Dear Senator,

Thank you for supporting Ukraine against the Russian aggression. I know the U.S. is doing everything it can to stop the war.

President Biden believes that Putin has made a decision to invade Ukraine and target Ukraine’s capital Kyiv.  The war would lead to the highest civilian death toll since WWII.

With the military assistance we are providing, the Ukrainian Army can withstand the Russian ground assault.  But they have nothing against Russian planes, rockets, and bombs. They need air support.

The U.S. signed the Budapest Memorandum. Under the deal Ukraine gave up its nuclear arsenal in exchange for security guarantees and territorial integrity. The United States can fulfil its promises under the agreement and establish a no-fly zone over Ukraine.  Putin will not dare to attack, and we could literally save hundreds of thousands of innocent lives.

But this is not just about Ukraine.  Putin has been using hybrid warfare against our allies and even interfered in the American elections.  He must be stopped once and for all.  Ukraine is where we must finally draw the line.

Thank you again for everything you do.

Sincerely,
YOUR NAME

08:30. Зведення Генштабу ЗСУ на ранок 5 березня.

07:40. У Сумах попереджають про вуличні бої.

Мер Сум Олександр Лисенко: «Сумчани, залишайтеся вдома. Загроза вуличних боїв! Знайдіть безпечне місце!

07:10. Карта бойових дій на поточний момент.

06:05. Український суд дозволив затримати російського гондона Нікіту Міхалкова

Український суд дозволив затримати російського режисера Нікіту Міхалкова. Його підозрюють у зазіханні на територіальну цілісність та незалежність України.

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова уточнила, що ОГП запустив процедуру оголошення режисера у міжнародний розшук:

«Нікіта Сергійович Міхалков. Радянський та російський режисер і актор. Мільйони людей дивилися фільми з участю. Майже всі вони колись подобалися. Це є об'єктивно. Але часи змінилися. З тієї чи іншої причини ви перестали зніматися в художніх фільмах і розпочали в документальних про війну.

Ми всі чудово розуміємо, яку сходинку в ієрархії влади РФ ви займаєте – далеко не останню. Гадаю, ви є близькими стосунками з першими особами РФ, і це саме та причина, через яку ви так завзято підтримуєте і пропагуєте війну. Принаймні так це бачимо ми тут в Україні. На цьому ілюстрація закінчується.

Офіційно інформую вас про те, що український незалежний, суверенний, справедливий суд дозволив українським прокурорам вас затримати з метою доставки в український суд для обрання запобіжного заходу як підозрюваному. Зараз я вам розповім, як саме розвиватимуться події та якою буде ваша реакція.

Спочатку ви зв'яжетесь з «сильними російського світу» і попросите їх прокоментувати моє повідомлення. Цієї хвилини ви ні про що погане думати ще не будете. Вони вам з ймовірністю 100% скажуть, що Венедиктова збожеволіла і нічого звертати на неї увагу. Розуміючи це, роблю підказку – ми запустили офіційну процедуру оголошення вас у міжнародний розшук.

Прочитавши абзац вище, ви все-таки в якусь хвилину замислитеся над тим, а чи треба таки отримати консультації у професійних юристів. Ви людина заможна і наймете добрих та досвідчених юристів. Упевнена, вашому подиву не буде межі, коли зрозумієте, що ризики є матеріальними, і ви дійсно можете бути затримані при перетині кордону практично будь-якої цивілізованої держави. До речі, рекомендую прояснити цю процедуру в юристів, яких ви попросите проаналізувати ваш кейс.

Спеціально не обтяжувала текст процесуальними термінами, щоби легше читався. Я не упереджена, я не намагаюся вас образити, я не емоційна, я говорю про це, сидячи на робочому місці як український прокурор і роблю це офіційно».

05:25. Місто Тростянець на Сумщині захопила і окупувала російська армія

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький: 

«Місто Тростянець захопила і окупувала російська армія. Зараз окупанти контролюють підстанцію швидкої допомоги, вони не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей у екстрених випадках. Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть самостійно. Швидку з інших населених пунктів не пускають. 

Місцеве населення немає можливості купити продукти та інші товари. Всі магазини пограбовані, в місті постійно проводять обшуки й працюють снайпери. Також немає можливості потрапити в місто, щоб допомогти населенню».

05:10. В Італії під арешт потрапили яхти ще двох олігархів Путіна

Яхти російських олігархів Алексея Мордашова та Геннадія Тимченка потрапили під арешт в Італії (La Repubblica).

Суперяхту бізнесмена під санкціями, власника «Сєвєрсталі» Алексея Мордашова Lady M заарештували в місті Імперія біля Сан-Ремо.

Розкішна яхта особистого друга Путіна та власника Volga Group Геннадія Тимченка Lena стояла у самому місті Сан-Ремо.

Видання оцінює вартість двох яхт у 140 млн євро. США та ЄС ввели санкції проти Путіна та великих російських бізнесменів після акту військової агресії РФ проти України.

04:40. Засновник SpaceX, винахідник Ілон Маск висловив підтримку Україні.

У Twitter Ілон Маск написав: «Будь сильною, Україно» і додав 6 українських прапорців.

04:30. Команда Навального закликала росіян вийти 6 березня на мітинг проти війни.

Команда російського опозиційного політика Алексея Навального закликала росіян вийти 6 березня по всій країні на мітинг проти війни. Початок – о 14:00 на головних площах російських міст.

«Виходьте проти війни. Проти Путіна. За Росію, яка має майбутнє. Закликайте кожного, до кого є шанс достукатися. Можливо, це останній шанс зупинити падіння у глибоку прірву. З кожним днем ​​ставатиме лише гірше. Більше немає часу на страх», – говориться у повідомленні команди Навального.

04:05. Повне відсікання від соцмереж. У Росії почали блокувати YouTube.

У Росії розпочалися проблеми із відеохостингом YouTube.

Про те, що ресурс заблокований свідчать дані сервісу Globalcheck. У разі вибору російського регіону відображається нульова доступність відеохостингу.

У Росії 4 березня заблокували соцмережу Twitter, це сталося майже одразу після відключення Facebook.

03:40. АКУНІН: «Розпад РФ практично неминучий. Будуть Сполучені Штати Росії»

Письменник Борис Акунін у великому інтерв'ю журналісту Юрію Дудю сказав, що розпад Росії неминучий.

Борис Акунін: «Думаю, що в результаті путінського правління розпад Росії практично неминучий. Коли Володін казав, що не буде Путіна – не буде Росії, він навіть не уявляв, наскільки був правий. Таким великим різнорідним державам як Росія складно. Одна справа – Чечня, інша – Якутія, третя – Санкт-Петербург, це зовсім різне життя, інша ментальність, інші традиції, все різне.

Така країна може існувати у двох режимах. Перший – коли все управляється з жорсткою вертикаллю з центру, все вирішується нагорі, а якщо трохи що – туди вирушає жорстка сила, щоб нічого не сталося. І другий спосіб – коли країна перетворюється на Сполучені Штати Росії, коли всі основні питання вирішує місцеве населення, як їм жити, а за центром залишаються деякі об'єднуючі функції – оборона, безпека, фінансова політика, великі національні проекти.

Будь-які спроби знайти щось посередині призводить до того, що країна починається розвалюватися. Припустимо, приходить до влади демократичний уряд, на кшталт Бориса Єльцина. Країна починає розпадатися на шматки, бо страху більше немає, усюди є місцеві царьки і хани, які центру більше не бояться, починається сепаратистський рух звідусіль, відбуваються ексцеси. З Москви дивитися на це неможливо, хочеться послати туди війська і навести там лад, і починається чеченська війна.

Щоб перемогти у чеченській війні, коли ліберальна преса каже правду, що у вас руки по лікоть у крові, треба затикати рот пресі, потрібна сильна рука. І виходить нова спіраль. А перед цим слід розігнати парламент. Тому що в такій країні не може бути двовладдя. Ця країна може бути лише вертикальною. І далі одне йде за іншим. Виявляється, що заради стабільності, заради збереження структури потрібно знищити всі свободи, встановити стабільну владу – монархію чи диктатуру, і ось це відбувається.

Коли стрижень розпадається, коли пропадає страх, пропадає насильство, що утримує це разом – все розвалюється. Коли закінчиться Путін, а він наблизив цей момент українською авантюрою, це все почне розвалюватися, це неминуче. Це обов'язково станеться».

02:55. ДАНИЛОВ – Шуфричу та КО: «Будете шлятися по блокпостах – вас вбиватимуть»

Секретар РНБО Олексій Данилов попередив нардепів від ОПЗЖ, що, якщо вони ще фотографуватимуть українські блокпости, їх вбиватимуть на місці:

«Я хотів би особливо сказати деяким народним депутатам від ОПЗЖ: якщо ви ще шлятиметеся нашими блокпостами, вас там просто вбиватимуть.

Коли ви їдете на наші пости та починаєте їх фотографувати, а потім передавати ворогові, ви будете знищені на місці. Вам нема чого там робити. Саме депутати ОПЗЖ, які є колаборантами, спільно з російськими агресорами привели до нашої країни війну».

Нардеп із фракції партії ОПЗЖ Нестор Шуфрич був затриманий батальйоном тероборони за спробу сфотографувати блокпост. Журналістка Валерія Єгошина розповіла, що охорона Шуфрича відстрілювалася від бійців тероборони.

02:00. Зведення Генштабу ЗСУ на початок 10-го дня війни. Ворог хоче створити сухопутний коридор

01:30. Жителі Херсона відмовилися від російської гуманітарки

Місцеві жителі Херсона повідомляють, що на центральній площі міста окупанти організували зйомку постановочної роздачі гуманітарки для російської пропаганди. Жителі Херсона вийшли на вулиці міста із національними прапорами України, щоб зустріти російських окупантів, які привезли до міста «гуманітарну допомогу».

Місцеві жителі організували протест і дали зрозуміти, що не мають наміру брати участь у роздачі гуманітарної допомоги, яку окупанти зніматимуть на камеру для російської пропаганди. Очевидці кажуть, що на центральному майдані підготували зйомку роздачі городянам сухпайків.

Мер міста Геннадій Лагута повідомив, що війська ЗС РФ заблокували рух транспорту біля міста та перешкоджають проїзду вантажівок із гуманітарною допомогою, незважаючи на домовленості про зелений коридор. За його словами, українська влада сформувала 19 вантажівок із гуманітаркою, проте проїхати до міста вони не можуть.

01:00. Зеленський присвоїв звання генерала Головнокомандувачу ЗСУ Залужному

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання генерала Валерію Залужному, головнокомандувачу Збройних Сил України.
 
«Я сьогодні нагородив орденами та медалями 76 українських героїв за особисту мужність та самовіддані дії заради нашої оборони. На жаль, із них 37 нагороджуються посмертно», – повідомив президент.
 
Також звання бригадних генералів було присвоєно Володимиру Швораку, Сергію Мельнику та Артему Богомолову. Генерал-лейтенант Олександр Павлюк удостоєний звання Героя України. Раніше Валерій Залужний носив звання генерал-лейтенанта.

00:30. Зеленський: «Хіба такого НАТО ми хотіли? Хіба такий Альянс ви будували?!»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українського народу жорстко розкритикував НАТО.

00:00. Розпочався 10-й день війни, 5 березня

Підсумки 9-го дня війни, 4 березня

  • Російські загарбники обстріляли Запорізьку атомну електростанцію, розташовану в місті Енергодар. Обстрілу передували тривалі бої. Виникла пожежа в учбовому корпусі, яку рятувальники загасили вранці. Радіаційний фон після обстрілів перебуває у межах норми. Троє людей загинуло під час нічного штурму росіян на Запорізьку АЕС, ще дві людини поранені, зокрема одна у важкому стані.
  • Вранці російські військові знищили авіаударом школу 25 у центрі Житомира.
  • Під Києвом унаслідок обстрілів загинули п’ятеро людей. У тому числі троє дітей загинули від рук окупантів під час обстрілів на Київщині.
  • Харківщина продовжує потерпати від ворожих атак. Місцеві рятувальники повідомляють, що з початку вторгнення росіяни вбили 39 мирних мешканців, ще 272 поранені, серед них є 10 дітей.
  • На півдні українські військові не допускають оточення Миколаєва. Військові відбили місцевий аеропорт, бої також тривають на околицях міста.
  • В окупованому Херсоні росіяни готували провокацію та звозили «мітингувальників» з Криму, щоб оголосити про об'єднання. Місцеві зустрічають російський «гуманітарний конвой» з українськими прапорами.
  • Від обстрілів російських військових потерпає й схід країни: українці на Донеччині обороняють свою територію. Селище міського типу Мангуш Донецької області потрапило під обстріл російських градів, є жертви серед цивільних, їх кількість уточнюється.
  • У Луганській області російські окупанти продовжують стріляти по житлових будинках та об'єктах інфраструктури, поцілили також у дитячу лікарню. 
  • Українська ППО збила російський штурмовик Су-25 у небі над Волновахою.
  • За дві доби в невеличкому селищі Гостомель під Києвом воїни вбили понад 50 російських військових. Там же знищили близько 20 одиниць ворожої техніки.
  • Начальник взводу гаубично-артилерійського дивізіону РФ Ігор Руденко здав у полон українським військовим весь свій взвод. Військовий раніше служив у ЗСУ, а у 2014 році перейшов на бік ворога під час анексії Криму.
  • Серед особового складу загинуло 9166 російських військових (на ранок 4 березня)
  • Багато різної техніки противника було знищено: танків ‒ 251, бойових броньованих машин ‒ 939, артилерійських систем – 105, РСЗВ – 50, засоби ППО – 18, літаків – 33, гелікоптерів – 37, автомобільної техніки – 404 од, легкі швидкісні катери – 2 од, цистерн з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SebastianTrueman
Пусть хоть одна лицемерная рожа с запада ещё раз скажет что они кого-то защищают...
Сборище трусов.
А макрон и немецкие власти - так вообще продали нас.