Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 квітня 2020, 09:27
34893
42

Найкращі з найкращих. Топ-10 центрфорвардів чемпіонату України

«Селя», «Винищувач», натуралізований бразилець, «Леон-кілер» і просто «Цар»

| Оновлено 12 квітня 2020, 09:27
34893
42
Найкращі з найкращих. Топ-10 центрфорвардів чемпіонату України
ФК Динамо. Андрій Шевченко

Завершуємо підсумовувати найкращих з найкращих футболістів нашого чемпіонату списком топових центрфорвардів. Список вийшов дивовижним. Втім, судити знову вам. Але на цьому крапку не ставимо. Вишенька на торті - топ-десятка тренерів нашого чемпіонату. Обов'язково дочекайтеся.

10. Олександр Гайдаш

Клуби: «Таврія», «Металург» М
Роки кар'єри: 1992-2003

Один з найкращих бомбардирів епохи становлення вітчизняного чемпіонату. Мав дуже хороші дані - відмінну швидкість, непогану техніку і чудову гру головою. Але на його кар'єру великий відбиток наклали травми. Досить рано перехворів на ревматизм, хворобу Боткіна. Потрапив в автокатастрофу - зламав ключицю.

Але Гайдаш стоїчно переносив ці неприємності. Став одним з найкращих футболістів «Таврії» у вітчизняній історії. З сімферопольської команди йшов тричі. І тричі повертався. У чемпіонатах України забив 95 м'ячів.

9. Іван Гецко

Клуби: «Чорноморець», «Дніпро», «Кривбас», «Карпати», «Металіст»
Роки кар'єри: 1992 - 2002

Вибору у Івана Гецка з приводу майбутньої професії не було: його батько був футболістом, виступав у другій союзній лізі. Його стопами пішов і Іван. Причому швидко так пішов. Уже в 20 років молодим форвардом цікавилися «Шахтар» і «Чорноморець». Одесити опинилися більш наполегливими, і Іван опинився в «Чорноморці». Там він відразу влився в основу. Молодого форварда запрошували до складу збірної СРСР, на нього претендували відразу кілька італійських клубів. Але в підсумку він опинився в Ізраїлі. А ще пограв у чемпіонаті Росії.

У 1997 році повернувся в Україну - захищав кольори «Дніпра». Найбільш помітний слід залишив в «Карпатах». Автор першого хет-трику і покеру в чемпіонатах країни. А ще автор першого в історії забитого м'яча за збірну України. Він був яскравим форвардом таранного типу, з відмінним гольовим чуттям і вмінням добре грати головою. А ще він класно виконував штрафні удари.

8. Тимерлан Гусейнов

Клуби: «Зоря», «Чорноморець», «Спартак» С
Роки кар'єри: 1992-2002

Цікавий був час - перші чемпіонати нашої футбольної Незалежності. Наприклад, нападник «Зорі» Тимерлан Гусейнов за два перші сезони забив за луганську команду 21 м'яч. Вельми непоганий показник. Але на третій сезон в «Зорі» Тимур не залишився: луганський клуб взяв курс на омолодження, тому Гусейнов йому виявився непотрібним. І він безкоштовно перебрався в «Чорноморець». В Одесі Гусейнов на довгі сім років став не лише головним забивалою, а й справжнім кумиром уболівальників. А ще - найрезультативнішим футболістом «моряків» в історії команди. Форвард з відмінним гольовим чуттям, хорошою швидкістю і ударом, який чудово грає головою - ось його характерні риси. З одеситами Гусейнов виграв Кубок України і «срібло» національного чемпіонату. Двічі ставав найкращим бомбардиром першості - в 1994 і 1996 роках. Перший серед українських футболістів, кому вдалося забити сто м'ячів в офіційних матчах.

7. Олександр Гладкий

Клуби: «Металіст», «Арсенал» Х, «Харків», «Шахтар», «Дніпро», «Карпати», «Чорноморець», «Динамо»
Роки кар'єри: 2004 - 2018

Людина штрафного майданчика. Опинитися в потрібний час в потрібному місці - ось одна з двох головних чеснот Гладкого. А друга - відмінна гра головою. Незважаючи на все-таки обмежений технічний потенціал цього футболіста, за свою кар'єру в українському чемпіонаті він встиг забити більше сотні м'ячів. А ще цей форвард - один з небагатьох в нашому футболі, хто зумів пограти відразу в п'яти найбільш відомих вітчизняних клубах: «Металісті», «Шахтарі», «Дніпрі», «Чорноморці» і «Динамо».

Правда, в «Динамо» він не стільки грав, скільки мучився. А ось у складі «Шахтаря» став дворазовим чемпіоном України, переможцем Кубка УЄФА. З Донецька до «Дніпра» він переходив за сім мільйонів євро. Зараз його послуги оцінюються значно дешевше.

6. Жуніор Мораес

Клуби: «Металург» Д., «Динамо», «Шахтар»
Роки кар'єри: 2011 - т.ч.

Крізь терни - до зірок: такою виявилася кар'єра цього нападника в чемпіонаті України. У наш чемпіонат Мораес потрапив з Румунії, де виступав за «Глорію». Трансфер бразильського форварда в команду з Бистриці обійшовся його колишньому клубу всього в десять тисяч євро. У «Глорії» за два сезони бразилець забив 18 м'ячів, чим привернув увагу більш сильних клубів. У підсумку він виявився в донецькому «Металурзі». Але вже за півтора мільйона доларів. Однак дебютувати у своїй новій команді Мораес не встиг - був відряджений в болгарський ЦСКА. І лише після року, проведеного в софійській команді, Мораес повернувся в Донецьк. У «Металурзі» він підтвердив свій бомбардирський талант, забивши 35 м'ячів. І знову він привернув увагу більш сильних клубів.

Після закінчення контракту з «металургами» на правах вільного агента перейшов в «Динамо», уклавши з киянами трирічний контракт. У Києві теж чимало забивав. Після завершення терміну угоди з «біло-блакитними» перебрався в «Шахтар». Цей перехід супроводжувався скандалом, так як Мораес нібито обіцяв президенту «Динамо» і партнерам по команді, що продовжить контракт з київським клубом. У донецькому клубі він став забивати ще більше. В останніх чотирьох сезонах цей нападник - кращий форвард чемпіонату України. Прийняв українське громадянство, заграний за нашу збірну, з якою пробився на Євро-2020.

5. Євген Селезньов

Клуби: «Шахтар», «Арсенал» К, «Дніпро»
Роки кар'єри: 2002 - 2016

Не особливо технічний, не володіє надзвуковою швидкістю, візуально має проблеми із зайвою вагою - ось таким іноді здавався цей форвард. Але по морально-вольових, вмінні зіграти головою, відчути момент або продавити захисника - йому практично не було рівних в нашому чемпіонаті. Українська кар'єра Селезньова вмістилася в трьох клубах. І лише в «Арсенал» він увійшов один раз. А ось між «Шахтарем» і «Дніпром» метався постійно. Так і не прибившись в результаті до жодного з цих берегів.

У команді Луческу «Селя» став переможцем Кубка УЄФА і чемпіоном країни, хоча грав нечасто: іноді програвав конкуренцію, іноді через свою сварливу ​​вдачу. У «Дніпрі» Євген став безальтернативним гравцем основи, одним з лідерів команди. Вніс величезний вклад в вихід «Дніпра» у фінал Ліги Європи в 2015 році. Після того, як «Дніпро» почав «валитися», транзитом через «Кубань» знову повернувся в «Шахтар». Але відносини з новим керманичем донеччан Фонсекою не склалися, і в 2016-му Селезньов назавжди покинув «Шахтар». На даний момент захищає кольори турецького «Бурсаспору». За збірну країни провів 58 матчів, забив 11 м'ячів.

4. Максим Шацьких

4. Максим Шацьких

Клуби: «Динамо», «Арсенал» К., «Чорноморець», «Говерла»
Роки кар'єри: 1999 - 2015

Його брали на місце Андрія Шевченка, коли той пішов у «Мілан». Другим Шевченком форвард, який прийшов з калінінградської «Балтики», не став. Він став першим Максимом Шацьких. На цього нападника претендував ще й московський «Спартак», але київські динамівці виявилися більш наполегливими. До того ж, Макс хотів грати під керівництвом Лобановського. Старт в новій команді для Шацьких - краще не придумаєш: дубль в матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Жальгіріса». У складі «Динамо» Шацьких виграв все, що можна виграти на внутрішній арені, двічі ставав кращим бомбардиром чемпіонату. Швидкий форвард, що вміє зіграти на випередження, з поставленим сильним ударом, непогано грає головою. Він міг забити нереальний за красою гол, а міг і промазати в порожні ворота. Але київські вболівальники його дуже любили.

Під час перебування тренером «Динамо» Сьоміна втратив місце в основі. Але прощальний матч для Шацьких Сьомін не влаштував, хоч вболівальники і вимагали випустити на поле «Винищувача». Після «Динамо» успішно грав в «Арсеналі». Завершив кар'єру в «Говерлі». На даний момент - найкращий в історії чемпіонатів України бомбардир - 124 м'ячі.

3. Луїс Адріано

Клуб: «Шахтар»
Роки кар'єри: 2007 - 2015

Кращий бомбардир в історії «Шахтаря» - 128 голів. З донецькою командою виграв шість чемпіонатів України, чотири Кубки країни. За «гірників» цей бразилець вірою і правдою грав дев'ять сезонів. У Донецьку Луїс Адріано з'явився в 19 років. Але вже в статусі молодої зірки. У складі бразильського «Інтернасіоналя» він став переможцем клубного чемпіонату світу. На нього розраховували клуби із Західної Європи, але бразилець опинився в «Шахтарі». Стати гравцем основного складу в команді Луческу Луїсу вдалося не відразу. У двох перших сезонах він був гравцем ротації.

Переломним для нього став чемпіонат 2008/2009. У тому сезоні бразильський форвард став регулярно грати за донеччан. А ще він зробив вагомий внесок в перемогу «гірників» у фіналі Кубка УЄФА, забивши один з двох м'ячів «Вердеру». Його відрізняли неабияка працездатність, хороша швидкість, відмінний удар. А ще він міг і асистувати партнерам. Найкращий форвард чемпіонату України початку-середини десятих. З «Шахтаря» пішов в «Мілан».

2. Віктор Леоненко

Клуби: «Динамо», ЦСКА, «Закарпаття»
Роки кар'єри: 1992-2002

Найкращий нападник чемпіонату України «дошевченкової» епохи. У «Динамо» зі столиці України потрапив зі столиці Росії. Теж з «Динамо». У 1992 році. У тому переході до сих пір багато білих плям. Через трансфер Леоненка був величезний скандал, футболіст був тривалий час дискваліфікований, тому і не зміг зіграти у фінальному поєдинку першого чемпіонату України проти «Таврії». Зате наступні сезони пройшли під знаком Леоненка. Віктор визнавався кращим футболістом країни три роки поспіль - з 1992 по 1994-й. Найбільш пам'ятні його м'ячі - «дублі» в ворота «Спартака» в груповому турнірі Ліги чемпіонів, і «Барселоні» - в кваліфікації ЛЧ. Як форвард вмів практично все. І навіть більше. Такого технаря, як Леон, в нашому футболі довго не було.

З приходом в «Динамо» Лобановського втратив місце в основі. Не в останню чергу через небажання дружити зі спортивним режимом. Тому був переведений в дубль. Догравав в ЦСКА і «Закарпатті». До кінця так і не зміг розкрити свій багатий потенціал. Зараз працює експертом на телеканалі «Футбол».

1. Андрій Шевченко

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 1993-1999, 2009-2012

«Цар, дуже приємно». Як Андрія тільки не називали на Заході: і «диявол зі Сходу», і «білий Роналдо», і просто «Цар». Але для всіх нас він був просто Шевою. А ще - найкращим українським футболістом часів Незалежності. Без варіантів. Перші футбольні кроки робив в якості опорного півзахисника. Але швидко був перекваліфікований на форварда. У першій команді «Динамо» дебютував в 18 років. І якщо в чемпіонаті країни цей дебют пройшов не дуже помітно, то в Лізі чемпіонів - ще як помітно: Андрій забив гол «Баварії». Після гри представники мюнхенського клубу обіцяли «Динамо» золоті гори за цього форварда. Але його ніхто не відпустив. І на чотири сезони Шевченко став головною зіркою «Динамо», головною атакуючою міццю.

Особливо Шева розквітнув після повернення Лобановського до Києва. У 1997 році - його незабутній хет-трик у ворота «Барселони» в ЛЧ, через рік він був визнаний кращим форвардом сезону в Лізі чемпіонів, коли дійшов до півфіналу Ліги. Андрій переписав наше сприйняття форварда; він одним з перших нападників почав відпрацьовувати в обороні, активно включаючись в контрпресинг. За технікою роботи з м'ячем міг посперечатися з Леоненком, а ось у всіх інших компонентах гри він був і залишається найкращим українським футболістом. У 1999-му за шалені на той момент 25 мільйонів доларів перейшов до «Мілана», став легендою «россо-нері». У 2009-му повернувся в «Динамо», де і завершив кар'єру. За збірну країни провів 111 матчів, забив 48 голів (рекорд). З 2016-го - головний тренер збірної України. Під його керівництвом «синьо-жовті» вийшли на Євро-2020.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте также: 

Найкращі з найкращих. Топ-10 відтягнутих форвардів чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 центральних півзахисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 правих півзахисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 лівих півзахисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 опорних півзахисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 центральних захисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 правих захисників чемпіонату України
Найкращі з найкращих. Топ-10 лівих захисників чемпіонату України всіх часів
Найкращі з найкращих. Топ-десять воротарів чемпіонату України всіх часів

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 5
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Куртуа розповів, коли повернеться у стрій і висловився про Луніна
Футбол | 23 квітня 2024, 20:17 0
Куртуа розповів, коли повернеться у стрій і висловився про Луніна

Бельгієць розповів, що нікуди не поспішає

Коментарі 42
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DKTheBest2
Шева это наш Галактикос.
dd dent
Шева № 1.
Можно было вне списка делать отдельно. Поскольку все остальные слишком большой отрыв имеют по всему.
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Peter Bombermenov
н После Шевы и Леона однозначно Тимерлан!!!!!!, деревянный калеч луис адриано на 3-е место ;)))) Даже кормилец с Узбеком поинтереснее оного, ИМХО Шева, Леон, Тимерлан, Гецко, Щацких, Кормилец,а уже после деревянный лусика...
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Саша Зардунов
Нда... Шева первый без вариантов
DSH88
Шева это 100 % Леон 2 так же да . но Луис ... Как по мне послабее будет узбека с селезнем-кормильцем .
roman_kros
Гецко явно не на 9-му місці повинен бути, - в нього відсоток результативності 0.59 і це один з найвищих показників. Ще в списку явно не вистачає Косиріна.
Для нападника самий важливий показник - це середня результативність. Якщо нападник умовно провів 300 матчів і забив 100 голів, то з якого дива він вважається кращим за футболівта, який провів 150 матчів і забив 75 голів?
Саша Зардунов
Какое имеет значение, кто будет вторым после Бога.
finka13
Видел вживую игру всех нападающих из списка, кроме Леоненко.
Гладкого можно выкинуть и вместо него ввести Косырина в список.
Гусейнов и Гецко однозначно выше Адриано и Селезнева по мастерству.
Для меня список такой:
Шевченко
Шацких
Гусейнов
Леоненко
Гецко
Мораес
Селезнев
Гайдаш
Косырин
Адриано
З.Ы. но самый любимый Гусейнов. Он как пружина, с мягким приемом мяча, без лишней мишуры. От каждого движения веет опасностью. Когда он доигрывал уже и выходил на замены, то весь стадион забыв про игру смотрел, как он разминается, в ожидании появления на поле
Саша Зардунов
Нда... Шева первый без вариантов
mmuk
Селезньов і Гладкий є кращими за Гецько і Гусейнова? Дискусійне питання. Тут як бачимо після Шевченка друге місце претендентів тьма, але така пропасти. І не тільки від Шеви. На всіх інших позиціях було багато достойних, а тут Шева і всі решта, або гарні форварди середнього рівня, або з великим нереалізованим потенціалом (в такій номінації Леоненко кращий тут)
Mac_Gyver
Вообще, хорошая рубрика на времена карантина. Срач удался на славу )))
Dynamo-s-Dnepra
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mishka_Tayson
Дякую! Загалом, дуже непоганий огляд вийшов. Чимало, виявляється, у нашому чемпіонаті дійсно визначних футболістів грало!)
p.s. хоча Дмитруліна і Кендзьору я би у цих десятках замінив на когось іншого...
Віталій Крупко
По личным достижениям, наградам, результатам, профессионаллизму - Шевченко однозначно. Самый техничный - Леоненко. В плане работы с мячом однозначно. Я видел его игру. Не всем нравится его характер, но на поле он умел все - это правда. Был бы таким профи как Шева однозначно бы поспорил за первое место. Посмотрите видео на youtube.
Ярослав Игоревич
ШЕВА!!!
Тут, в принципе, без вариантов. Шева долгие годы лучший футболист Украины. И, возможно, еще долгие будет. Но, надеемся на появление других звёзд
K_Sarioglo@i.ua
В принципе объективно. Единственное с чем принципиально не соглашусь - Мораес ниже Селезнева. Он явно круче как форвард, больше в среднем забивал и техничнее и на 5 лет больше игры в Украине не должны это нивелировать.
Футболистов расцвет которых пришелся на совсем ранние годы Независимости обсуждать не могу, так как футбол начал смотреть с 1998 года.
DSH88
А если в % то до Гецко даже Шева не дотягивает.
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил