Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
794
0

ДЕМ’ЯНЮК: «У секторі друзів не буває...»

Iнтерв'ю з Дмитром Дем’янюком та його тренером Валерієм Лебедюком напередодні відльоту до Японії

24-річний львівський стрибун у висоту Дмитро Дем’янюк (ФСТ «Колос» - ЗСУ), перемігши на змаганнях Кубка України у Києві чинного чемпіона світу Юрія Крімаренка та одного із найсильніших «висотників» планети Андрія Соколовського, здобув путівку на чемпіонат світу, який зараз триває в японській Осаці.   

- Дмитре, ти сам очікував, що так – в останню хвилину – зможеш пробитися на чемпіонат світу?
- Звичайно, це наслідок роботи кількох останніх років. Фізично і технічно я був готовий стрибати на таких висотах, однак довго не міг реалізуватися на змаганнях. Путівка на чемпіонат світу – це лише мінімальний поштовх у кар’єрі, який, сподіваюся, ще більше стимулюватиме до подальших успіхів.
Останні два роки я практично нормально не виступав через травму коліна. Наразі 232 – це дев’ятий результат сезону у світі. А найвище цього року – на 235 см - стрибали знаменитий швед Хольм та багамець Томас.

- Два роки тому Юрій Крімаренко також несподівано переміг Соколовського в Києві, а потім створив сенсацію на чемпіонаті світу, здобувши під дощем «золото» саме на висоті 2 м 32 см. Якихось аналогій в цьому не вбачаєш?
- Перемогти Крімаренка та Соколовського зовсім не означає стати у майбутньому чемпіоном світу (сміється). Мені ще рано «спочивати на лаврах».

- А як сприйняли твій успіх такі зірки світового спорту, як Крімаренко та Соколовський?
- Соколовського, особистий рекорд якого 238 см, підвела нестабільність виступів. А щодо Крімаренка, то напередодні цих змагань Кубка України я цілий тиждень жив у його квартирі. Спав на килимку на підлозі, але все нормально (сміється). У житті ми друзі, а в секторі - суперники.

- Чого від тебе можна очікувати на чемпіонаті світу в Осаці?
- Завдання – пробитися до фіналу. Кваліфікація в Осаці дуже висока – потрібно буде підкорити 228 см. Гадаю, в Японії буде достатньо сильних стрибунів, здатних злетіти вище, тож буде непросто. Впевнений, на моєму виступі позначаться також проблеми з акліматизацією.

- У твоєму житті вибір майбутнього фаху, мабуть, був очевидним, адже ти народився в сім’ї відомого стрибуна у висоту?..
- Крім батька, відомою легкоатлеткою була й мама Тетяна Маркевич, яка також займалась стрибками. Хоча я досить пізно почав стрибати у висоту – лише в дев’ятому класі. Як виступав батько, я вже не пам’ятаю, хоча припускаю, що гени дещо допомогли. У дитинстві я перепробував чимало видів спорту: футбол, карате, шахи, теніс, плавання тощо. Але врешті-решт все одно почав стрибати.

- Дмитре, що поза спортом?
- Я закінчив Львівське училище фізкультури і юридичний факультет Техніко-економічного коледжу. Зараз навчаюсь на екстернаті на факультеті дизайну в НУ «Львівська політехніка». Цікавлюся тюнингом автомобілів, допомагаю друзям навіть у дизайні реклами, візитівок тощо.

Розмову продовжує тренер Дем’янюка-молодшого – відомий у минулому «висотник» Валерій Лебедюк.

- Успіх Дмитра є наслідком трирічної тренувальної роботи. Випадковостей у стрибках у висоту не буває. Можна випадково програти, але злетіти на таку висоту неможливо. А справжній стрибун у висоту вирізняється відсутністю страху висоти. Образно кажучи, «висотники» змагаються не з суперниками, а із земним тяжінням.
На жаль, у Львові спортивні чиновники довго нам не вірили, натякаючи, що наша «стеля» – стрибки на 220-223 см. Через те ми мали певні проблеми: фінансування, харчування, губернаторська стипендія тощо. Що там говорити, коли зарплатня наставника чемпіона України Шаповала та володаря Кубка Дем’янюка – елітних стрибунів Європи – 400 гривень. Доводиться самому витрачати кошти на виїзди на змагання... П’ятеро начальників спорту – Петришин, Кашуба, Коцовський, Жужевич, Майборода – обіцяли нам придбати сучасну стрибкову яму, а віз і нині там. Хоча її ціна – 20 тисяч гривень. Відтак мусимо тренуватися в інших містах. На жаль, у Львові за останні 10-20 років практично втрачено систему підготовки «висотників», закладену ще відомим тренером Миколою Вальчуком, його батьком, наставником легендарного Брумеля Дмитром Оббаріусом та іншими фахівцями. Ми маємо пропозиції з інших міст, де нам готові навіть вирішити квартирне питання. Знаючи історію з Іриною Мерлені, якихось ілюзій щодо Львова ми в цьому плані не плекаємо... А у нас є непогана група 16-17-річних стрибунів з ЛУФК, які вже стрибають на два метри.
Щодо підготовки стрибуна високого класу, то тут важливо все. Навіть харчування «висотника»: тіло має бути гнучке, як у гімнастки, легке, координоване. Разом з тим, він має бути сильним і швидким. Тому у раціоні атлета мають бути чорна ікра, мед, молочні продукти, овочі, фрукти, горіхи тощо.

- «Висотники» часом мають свої секретні продукти...
- Це радше фармакологічний раціон. Разом з колегою із Івано-Франківська робимо настоянки з родіоли рожевої, або, як її ще називають, «золотого кореня». Колись у Карпатах була ботанічна станція, де навіть пробували розсаджувати женьшень. Але прижилась лише родіола, тож умовив його й надалі з нами співпрацювати.

- Скільки років ви вже тренуєте Дмитра?
- Ще напередодні Олімпіади-1980 я був свідком на весіллі його батька, а Дмитро – мій похресник. З Олексієм ми виросли на одній вулиці, разом займалися спортом, поряд йшли по життю. Регулярно Дмитро почав тренуватися в училищі фізкультури. Але це були результати на рівні першого спортрозряду. Козир Дем’янюка-молодшого - те, що він «зберігся» в юнацькому спорті, тому тепер має нормально сформований організм, здоров’я і мотивацію.

- Вже кілька років говорять про популяризацію стрибків у Львові. Були навіть плани влаштувати змагання елітних стрибунів на площі перед Оперним театром...
- Ми мріємо популяризувати наш вид спорту в рідному місті. Найперше, потрібно придбати поролонову яму, бо ніхто не приїде на змагання. Мріємо зробити сектор з синтетичним покриттям розміром 50х50 м, який би можна було встановити на одному із львівських стадіонів. Все інше, в тому числі фінансування, можемо взяти на себе. Адже традиційний День стрибуна і Меморіал О. Дем’янюка ми проводимо практично без залучення бюджетних коштів. Хороший результат в сучасному спорті – це продукт роботи команди. Дуже б хотілося, щоб така команда фахівців, спортивних менеджерів була й у Львові. Зараз так вже працюють за кордоном і у нас в Чернівцях, Запоріжжі, Донецьку та інших містах України.

Довідка
Кваліфікаційний норматив для потрапляння в Осаку у секторі був надзвичайно високим - 2 м 30 см (категорія «А»). Дмитро – син відомого стрибуна, учасника Олімпіади-1980 Олексія Дем’янюка (на жаль, покійного) здобув путівку до Осаки в останній момент – у серпні на змаганнях Кубка України у Києві. Там Дем’янюку-молодшому вдалося перемогти з особистим рекордом – 2 м 32 см. Образно кажучи, вихованець тренера Валерія Лебедюка (ще один вихованець наставника – чемпіон України-2007 Віктор Шаповал – нещодавно посів четверте місце (2 м 26 см) на Всесвітній Універсіаді у Бангкоку). Національна федерація (ФЛАУ) навіть не встигла оформити Дмитру візи на тренувальні збори до Кореї, тому спортсмен готувався до змагань у карпатському Розлучі. Відтак після десятирічної перерви – після виступу бар’єристки Ірини Ленської – львів’янин знову виступив на світовому форумі «королеви спорту».

P.S. На жаль, учора друзям Юрію Крімаренку та Дмитрові Дем’янюку не вдалося пробитися до фіналу змагань стрибунів.

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.