Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 04 липня 2024, 19:15
6742
30

Чи можливий Euro без плей-оф?

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – у пошуках справедливої формули чемпіонату Європи

| Оновлено 04 липня 2024, 19:15
6742
30
Чи можливий Euro без плей-оф?
Getty Images/Global Images Ukraine

Щось давно не було розмов щодо формули Euro. Чи є альтернатива нинішній, як її назвав один із колег, «плей-офній гільйотині», чи слід залишати все без змін, чи варто виметикувати щось нове, чи є сенс взяти на озброєння попередній досвід крупних турнірів?

Гільйотина не гільйотина, однак чинник випадковості в іграх навиліт наявний, чого там. Незрідка це провокує команди грати на смарагдовому газоні таку собі позиційну шахову партію. Подеколи така гра призводить до фатальної помилки в ендшпілі (й водномить усі сподівання руйнуються безжальними опонентами), а вряди-годи суперники доходять до Армагеддону, якщо вже послуговуватися шаховими термінами. У футболі таким Армагеддоном слугують післяматчеві пенальті. Лотерея? Ну, з таким визначенням я не згоден. Скажіть про лотерею чудовому португальському кіперові Діогу Кошті, який так і не дав словенцям змоги переграти себе з точки («Це, певно, кращий матч мого життя», – не приховував післязвитяжних емоцій воротар). Однак усе ж таки, кількість серій пенальті й таких лотерей (ну, або «лотерей») можна мінімізувати. Обережність і закритість (а, як наслідок, і маловидовищність), що незрідка притаманні матчам на стадії плей-оф, ніде правди діти, провокують хвилю обурення в нейтральних уболівальників, спраглих до футбольного дійства. Ну, й, власне, в нас чемпіонат чи Кубок Європи? Якщо чемпіонат (Кубки були лише на зорі існування подібних змагів – на початку 1960-х), то чи не варто мінімізувати, а то й скасувати плей-оф стадію?

Історична пам’ять підкидає ідею, як це зробити. Чемпіонат світу 1982 р. в Іспанії – перший за участі 24-х команд. Саме стільки бере участь й у сучасних чемпіонатах Європи. Тодішня формула передбачала два групові етапи, й як такого етапу плей-оф не було. Отже, 24 команди розбито на 6 груп по 4 команди в кожній. Далі проходять по 2 кращі команди з груп, які формують своєю чергою нові 4 групи по 3 команди в кожній. Переможці цих груп грають у півфіналах, далі – фінал і гра за 3-тє місце (це – опціонально, хоча, як на мене, втішні фінали зчаста виходять вельми видовищними, з ними якось цікавіше). Переваги згаданої формули, власне, й засвідчив той чемпіонат-82. Непримиренне суперництво Аргентини, Бразилії та Італії на 2-му груповому етапі, вперта боротьба ФРН, Іспанії та Англії, наявність суперматчів (Італія – Бразилія на 2-му груповому етапі й ФРН – Франція в півфіналі), мінімізація кількості серій пенальті (у супердвобої ФРН – Франція вона мала місце, й стала прикрасою як матчу, так і турніру назагал без жодної пенальтійної буденності, як це буває на змагах, де їх починають пробивати вже на стадії 1/8 фіналу), а відтак і все ж таки об’єктивніша змога виявити сильнішого.

До речі, мене завше забавляли голосіння прихильників збірної Бразилії: мовляв, наша найсильніша команда в 1982 р. незаслужено не здобула титул. Ну, зазвичай, такі бразилофіли чомусь забувають про упередженість іспанського рефері Аугусто Ламо Кастільйо до команди Бескова – Лобановського – Ахалкаці в матчі проти команди Теле Сантани на старті чемпіонату. А всправжки змога домогтися нічиєї проти італійців у бразильців була, та занадто романтизований підхід на ту пору трекампеонів зіштовхнувся з тактичною бездоганністю та волею італійців. До слова, наприкінці того матчу, вже виграючи 3:2, «Скуадра Адзурра» забила й учетверте, гол тоді скасували, а в нашочасся, думаю, ВАР визнав би той м’яч легітимним.

Що ще добре в такій формулі, так це те, що у вирішальних матчах 2-го групового етапу, зазвичай, одну команду влаштовує нічия, а опоненту конче потрібна перемога. Й от цей конфлікт футбольних інтересів і зумовлює видовище, якого ми часто позбуваємося, коли в 1/8 чи в ¼ фіналу команди з перших секунд матчу мають абсолютно рівні шанси, що навіть мимохіть провокує острах помилитися.

Отже, я – за два групові етапи на Euro. Як на мене, цей спосіб визначення переможців об’єктивніший, ніж наявний. І, вважаю, що він певною мірою унеможливить грецький феномен 2004 р., коли тактично нерізноманітна команда, основною чеснотою якої була сувора гра в обороні, дісталася чемпіонства. Нейтральні футбольні гурмани тоді обурювалися, а наставник греків Отто Рехагель сміявся їм у відповідь. Та от не покидає мене відчуття, що за двох групових стадій команда, що грає суто від оборони, матиме вкрай малі шанси на загальну звитягу, знач, і футбольні гурмани не висловлюватимуть обурення. Футбол має бути збалансований, де всі ланки команди в ту чи іншу часину гри виявляють свої найкращі ознаки. Скажімо, феномен тієї самої Італії-82 якраз і полягав у тому, що в них потужними були всі лінії: і воротарська, й оборонна, й середня ланка, й напад! А от тодішня Бразилія відверто нехтувала організацією гри в обороні. Футбол такого, зазвичай, не прощає. Хоча винятки й бувають, чого там.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Він – сильний, але...» Італійський журналіст назвав недолік Довбика
Футбол | 08 жовтня 2024, 05:01 0
«Він – сильний, але...» Італійський журналіст назвав недолік Довбика

Лука Черчіоне порівняв Артема з Ромелу Лукаку

Тепер Реброву можна лише поспівчувати
Футбол | 08 жовтня 2024, 13:22 100
Тепер Реброву можна лише поспівчувати

Валерій Василенко – про складну кадрову ситуацію у збірній напередодні матчів Ліги націй

Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sviat_the_Rock
Це все безглуздо!  Адже красота футболу, це якраз коли команди грають на виліт, коли слабкі країни мають шанс виграти. Коли Грузія виходить в плей-офф чи Греція стає чемпіоном. Це казка. Всі обурювались, бо проста країна зробила не можливе! В чому проблема спробувати виграти в цієї команди один на один, а не придумувати кучу матчів аби фаворити повигравали. Вам би Суперліги!! 
І так,  справедливості немає в світі і вона до речі суб'єктивна. 
Mac_Gyver
Команди що не вийшли до плей-офф могли розіграти власну группу "невдах", і таким чином наповнити своїми іграми ті "проплешини" що виникаують на пізніх стадіях турніру. Залюбки би зараз дивилися ігри України з умовною Угорщиною чи Шотландією.
luceorius
 Також вважаю гол Джанкарло Антоніоні у ворота Бразилії лигітимним. А систему 1982р. забракували через нерівні умови для учасників другого групового етапу. Поталанило командам, зокрема Італії, Франції та Польщі, які пропускали другий тур цього етапу. Тобто у підсумковій таблиці ЧС 1982 три із чотирьох переможців отримали преференції від організаторів. А збірній Англії навіть це не допомогло.  
onco-clown
да, нынешний формат - это во многом рандомайзер
Словакия в матче с Англией в конце форвард выходил один на один, аккуратно бы перекинул вратаря и Англия тю-тю, но он во вратаря попал и всё завертелось в другую сторону. Один момент делает историю
Первый Среди Равных
Не треба вигадувати цих додаткових міні-групових етапів, це майже та сама фігня тільки вид збоку. Все дуже просто - формат Євро з 16-ма збірними. Це був ідеальний формат, я про це казав уже багато разів. У відборі групи були по 7-8 збірних, відбір був ретельний з багатьма іграми, виходили по дві команди з групи і це були дійсно достойні сильні збірні, випадкових пасажирів майже не було. От вам і найкращий рецепт як відібрати найкращих. Престиж Євро був набагато вищим, вийти туди - це вже була велика перемога і статус. Уже в груповому етапі грали дуже сильні збірні. 
І відмінити плей-офф ліги націй, де Естонія з Люксембургом будуть між собою вирішувати хто вийде на Євро. Або різні невдахи відбору отримають собі в плей-офф подарунок в суперники якусь Молдову з Боснією і за рахунок цього потраплять туди.
До речі, не згоден з автором, що захисний автобусний футбол не має права на існування і не має права на перемоги в турнірах і команди які так грають не повинні нікуди потрапляти, і такі як Греція 2004 чи Бразилія 1994 незаслужено виграли чемпіонати.
Panthera_onca__
Это какую  то пульку из 4-х команд в два круга можно проводить.   Да только заинтересованы будут зрители тех команд.
Olex
В принципі чемпіонати світу насправді як раз і є кубиками світу (World Cup). Звичайно, справжні чемпіонати були б цікавішими, я б і фінал чотирьох на групу замінив навіть. Але і тут є нюанси. Умовні Словаччина-Румунія після 65ої хвилини неможливі тільки тоді, коли дали проходить лише одна збірна. Сама справедлива система, це взагалі чемпіонат в одне коло, але тут або скорочувати число учасників до восьми (немає жодного сенсу), або грати весь півроку (також нереально).
Vitalii_Mykolaiv
ЧС-1982 року проводився з 2 ма груповими етапами. Це вже було. Має бути якась межа із кількістю матчів і часу проведення турніру.
Harun Bakircioğlu
Нынешний формат такой какой есть потому что за 70 лет многое другое перепробовали пусть и не на Евро, были другие турниры для апробации такие как Мориса Ревелло. И банально ничего не понравилось, либо не подошло. Формат придумать просто, например швейцарскую систему еще не применяли, но не просто его реализовать географически, все-таки логистика и отдых сборных, доступ болельщикам тоже имеют большое влияние. Сутки добираться на игру, а кому-то полчаса на маршрутке, такие проблемы решаются на стадии планирования.
По-моему, этот Евро как никогда конкурентоспособный. В четвертьфиналах собрались команды, любая из которых может победить. В голосовалке, которую я не могу найти на этом сайте я выбрал Францию, но реально чемпионом стать может любой из восьмерки.
ya_3
Автор, здається, забув, що груповий турнір - це завжди потенційні матчі а-ля "Румунія - Словаччина", коли жодній команді ця зустріч і даром не потрібна, а ось гра на виліт - це завжди непередбачувана інтрига, тому такий формат дуже не полюбляють мажори, коли кожен матч треба викладатися на повну, а не бавитися в пів-ноги. Як вболівальник - я за кубкову систему!
P.S. І на додачу: чомусь автор не згадав матч СРСР-Польща у тому ж таки 1982 році, коли поляки вишикували такий автобус, що й зараз блювати хочеться від згадки про нього((( А діамантом чемпіонату стала гра Франція-ФРН, яка була саме "на виліт"...
onco-clown
С учетом того, как любят сейчас расширять формат евро, можно провести турнир сборных, занявших третье место, 6 третьих мест разбивают на две группы по три сборные и в этих группах первые два места проходят в плей-офф 
Владислав Антонов
Треба щоб в плей-оф виходили одна найсильніша команда з кожної групи + два найкращі другі місця. Ось тоді всі бігатимуть як ошпарені і не зливатимуть матчі. 
Xvalenok03
Это украинский язык или новояз?
На чем он писал?
Макс Максов
В такому разі, ми б точно в другий груповий етап не пройшли б! Можливо ніколи... Але такий формат, був би цікавішим і справедливішим!
Crimea
Взагалі, найкращий формат Чемпіонату Європи це гра у декілька групових етапів, де найкраща команда у фіналі буде грати з Україною