Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 12 листопада 2023, 07:48
1446
0

Прохазка та Перейра можуть видати бій року. Майже нічого не може завадити

Ідеальне протистояння ударників

| Оновлено 12 листопада 2023, 07:48
1446
0
Прохазка та Перейра можуть видати бій року. Майже нічого не може завадити
Getty Images/Global Images Ukraine. Іржи Прохазка (ліворуч) і Алекс Перейра

У ніч з 11 на 12 листопада на арені «Медісон-Сквер-Гарден» у Нью-Йорку, США, відбудеться турнір UFC 295. У головному шоу зустрінуться бійці напівважкої ваги Їржі Прохазка (29-3-1) з Чехії та Алекс Перейра (8-2) з Бразилії.

Одне з найкращих протистоянь спортсменів ударного стилю за претендентство на титул у категорії, яка все ніяк не отримає повноцінного та хоча б якийсь період правлячого чемпіона.

Прохазка та Перейра – яскраві ударники. Хоча в останній час і покращили свої навички боротьби

Якщо шукати в UFC не просто бійців, які люблять працювати у стійці, а саме спортсменів, чий рівень ударної техніки не викликає питань, а задовольняє усіх, то Перейра з Прохазкою гарантовано будуть у топ-5. Ці хлопці просто створені для силового, яскравого протистояння у стійці з мінімумом боротьби.

Алекс – базовий ударник, який довгий час найкраще почував себе якраз у кікбоксингу. Він боксував у промоції Glory, був там чемпіоном, перемагав ледь не усіх топів. Це було видовищно, але недостатньо за гонорарами та популярністю.

Кікбоксинг та К-1, за всієї цікавості протистоянь, далекі за популярністю від ММА. І тим більше, від UFC. Тож, коли нагода прийшла, Перейра швидко перейшов до UFC. До речі, із Glory у них все нормально. Буквально на днях промоція ввела бразильця у свій зал слави.

В UFC Перейра переходив з метою влаштувати реванш з Ісраелем Адесаньєю, який переміг весь топ дивізіону, а подекуди і двічі, і нудьгував. Алекс додав веселощів – нокаутував чемпіона в останньому раунді програного поєдинку. А потім програв нокаутом у реванші – ідеальним влучанням Адесаньї.

Історія наразі виглядає так. Ісраель програв Шону Стрікленду титул чемпіона UFC і не знає, чи повернеться. Каже, що хоче дати своєму тілу відпочити. Перейра ж після поразки піднявся у вазі і одразу переміг колись домінанта та чемпіона категорії поляка Яна Блаховича.

Бій обіцяв стати величезною перевіркою перспектив бразильця, але він впорався доволі упевнено. Блахович не зміг запропонувати свою потужність та натиск, заборовши суперника. Та й загалом Перейра моментами дуже добре контролював опонента і не у рідній для нього стихії.

Їржі Прохазка увірвався в UFC не менш яскраво за Перейру, просто історія була не настільки хайповою, як завершення трилогії з чинним чемпіоном промоції. У 2020 році чех вперше провів поєдинок – на UFC 251. Тоді він яскраво зніс Волкана Оздеміра.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іржи Прохазка

Наступний суперник – і одразу підвищення рівня опозиції. Прохазка вийшов у клітку проти Домініка Реєса та влаштував тому шоу роботи ліктями. Виглядало приголомшливо яскраво. Реєс протримався стільки ж, скільки й Волкан – два раунди.

Фінальною картинкою стала бійка проти друга Перейри – Гловера Тейшейри. Це було неймовірне шоу. Ветеран не раз був на межі перемоги, але молодший суперник весь час вислизав та продовжував робити свою роботу.

У підсумку, ситуація склалась аналогічно з боєм Перейри та Блаховича. Той, на чию боротьбу ставили, з нею ж і не впорався. Тільки от Ян так і не дістався до нормального контролю суперника. А Тейшейра програв шию та упіймався на задушливий прийом вже у п’ятому раунді.

Оце і картинка була, коли знатно побитий Прохазка зачепив-таки суперника за шию і вийшов на больовий. Переміг суперника на його ж полі.

Після того Їржі мав зустрітись з Джамалом Гіллом, але не вийшло. Через травму чех відмовився від протистояння та залишив титул вакантним. На початку 2023-го Гілл побив того ж Гловера Тейшейру рішенням суддів і став чемпіоном. А тепер очікує на того, хто вийде на бій проти нього.

І що Перейра, що Прохазка – не подарунки для чемпіона. Якщо навіть не фаворити у протистоянні проти нього.

Хто фаворит?

Лише з невеликим відривом – бразилець. На Алекса Перейру можна поставити за 1.72. На Їржі Прохазку – за 2.18.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Перейра

Чи можна сказати, що стилістично хтось із них фаворит? Мабуть, так. Якщо так розбиратись, у Прохазки є проблема – занадто велика залученість у бійку. З його навичками та розумом, технікою, він міг знищити Тейшейру з дистанції. Міг не давати виходити на зручну позицію і, тим більше, бороти себе та ризикувати так часто.

Але Їржі не може. Йому потрібне шоу, красиві удари, виходи на лікті, тайський клінч. Це безумовний плюс для фанатів і, безумовно, завеликий ризик для самого бійця.

З іншого боку - досвідчений ударник. Перейра вміє і бити, і нокаутовувати, і терпіти, якщо треба. Дотерпів та дотиснув і Адесанью, який точно знав, як проти нього битись.

Де гарантія, що Прохазка не заграється у клітці з цією людиною? Жодної. Перейра буде тиснути та шукати вихід на удар. А удар у бразильця такий, що вистачає навіть одного влучання. І він триматиметься, навіть, якщо все піде не за планом.

Чи може все піти не за планом? Цілком так. Їржі – дуже і дуже незручний суперник. Передбачити його рухи та дії неможливо. Він атакує під абсолютно різними кутами. Може виходити на неочікувані атаки, залітати на ближню з ліктем, що одразу травмує, чи працювати з дистанції.

А ще, як показали попередні поєдинки, обидва покращились у боротьбі. Не настільки, що переходити у неї повноцінно. Але настільки, щоб вона виглядала добре і її не було занадто багато.

Тож що це, як не претендент на бій року ще до виходу бійців у клітку? Так, дуже часто такі поєдинки ламаються. Хтось вирішує, що він – страшенний борець і переходить у контроль. І тоді ми просто дивимось, як двоє чоловіків дуже довго намагаються зрозуміти, чому вони, маючи прекрасні ударні навички, борються за контроль на настилі клітки.

Але характери Прохазки та Перейри не створені для цього. Вони просто люблять ударну техніку. Жорсткий контроль ситуації та тиск від Алекса. І величезна творча свобода в атаці від Їржі.

Це саме те, з чого треба і починати, і продовжувати перегляд поєдинків UFC.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут
Футбол | 01 травня 2024, 07:22 8
Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут

Тібо вважає, що врятувати у такій ситуації було дуже складно

Феєрія новачка. Шахтар у Києві ефектно розібрався з Чорноморцем
Футбол | 01 травня 2024, 15:01 8
Феєрія новачка. Шахтар у Києві ефектно розібрався з Чорноморцем

Марлон Гомес оформив одразу три голи в першому матчі в стартовому складі за донецький клуб

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.