Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 26 жовтня 2023, 00:43
621
0

Анадолу Ефес – Валенсія. Прогноз і анонс на матч Євроліги

Іспанський клуб, який чудово стартував в Євролізі, гостює у стамбульського топа

| Оновлено 26 жовтня 2023, 00:43
621
0
Анадолу Ефес – Валенсія. Прогноз і анонс на матч Євроліги
Getty Images/Global Images Ukraine

Зустріч «Анадолу Ефес» – «Валенсія» відбудеться в п’ятницю, 20 жовтня, в Стамбулі. Початок поєдинку о 20.30 за київським часом.

Набирає обертів регулярний сезон Євроліги і команди поступово розподіляються за поверхами турнірної таблиці. У більшості випадків передсезонні розклади поки що підтверджуються. Проте є кілька винятків причому в обидві сторони. Так, турецькому гранду «Анадолу Ефес» більшістю фахівців прогнозувалася боротьба як мінімум за плей-оф, але стамбульський клуб поки що пасе задніх у хвості турнірної таблиці. А долею «Валенсії» вважалося перебування у нижній частині пелетону, але іспанці після трьох турів перебувають на самій верхівці, ще жодного разу не зазнавши поразки у найсильнішому клубному турнірі Старого Світу. І сьогодні ці клуби зустрінуться віч-на-віч на берегах Босфору.

Анадолу Ефес

Турецький гранд у міжсезоння зробив кілька дуже важливих змін. Залишив команду її багаторічний наставник, а за сумісництвом – один із найуспішніших, авторитетних та епатажних тренерів Європи Ергін Атаман, який зовсім нещодавно приводив «Ефес» до двох поспіль чемпіонських титулів у Євролізі (сезони 2020/2021 та 2021/2022). Одночасно з ним пішов і сербський захисник Васіліє Міцич. Ключовий у недалекому минулому гравець стамбульців вирішив спробувати свої сили в НБА.

Замість Атамана на тренерський місток керівництво запросило Ердема Джана, який минулого сезону дійшов до фіналу Кубка Європи з «Тюрк Телекомом» і став найкращим тренером турніру. Новий керманич перетягнув до «Ефесу» зі свого колишнього клубу атлетичного американця Тайріка Джонса та місцевого гравця Еркана Йілмаза. Однак головним трансфером на вхід стало підписання захисника Даріуса Томпсона –лідера торішньої «Басконії». Також клуб зумів зберегти багатьох ключових гравців, таких як Шейн Ларкін, Родріг Бобуа, Анте Жижич, Вілл Клайберн, Тібор Пляйсс та Елайджа Брайант.

Попри солідний ростер, новий сезон Євроліги «Ефес» розпочав невдало. Команда на старті турніру виглядає дуже розібраною. У перших двох турах турки без найменших шансів поступилися в гостях «Барселоні» – 74:91 та мадридському «Реалу» на своєму паркеті – 80:103. У цих матчах стамбульський колектив був настільки поганий, що у баскетбольній європейській спільноті поповзли чутки про швидку відставку Ердема Джана. Трохи заспокоїла недоброзичливців перемога над французьким «Асвелом» – 89:84, що відбулася три дні тому. Цей результат + три перемоги у трьох матчах на старті турецької першості поки що дозволяють видихнути новому головному тренеру «Ефеса», але поєдинок проти «Валенсії» йому вкрай бажано виграти.

Валенсія

Іспанський клуб не має ліцензії А в Євролізі і зберіг своє місце у найсильнішому єврокубку на сезон 2023/2024 лише завдяки добровільній відмові від участі в турнірі «Гран Канарії». Розуміючи, що суперничати знову доведеться з кращими клубами континенту, левантійці спробували зібрати конкурентний ростер, тим більше що в міжсезоння команда втратила кубинця Хасіеля Ріверо та американця Джеймса Вебба, які добре проявили себе (обидва перейшли в тель-авівський «Маккабі»). Натомість клуб поповнили статусний за мірками Євроліги бігмен Брендон Девіс, французький форвард Дам'єн Інглі з «Гран-Канарії» та досвідчений сербський захисник Стефан Йовіч із «Сарагоси».

Загалом, склад у «Валенсії» нехай і без зірок першої величини, але досить непоганий. Однак проблема левантійців у тому, що в більшості їхніх суперників по Євролізі ростери просто забиті топовими гравцями. Попри це іспанці у трьох перших турах статусного єврокубка здобули три перемоги. У хронологічному порядку були обіграні «Монако» – 70:65, «Фенербахче» – 77:74 та «Маккабі Тель-Авів» – 75:66. Варто зазначити, що всі ці три поєдинки левантійці проводили вдома. У чемпіонаті Іспанії підопічні Алекса Мумбру також йдуть без поразок, обігравши у перших двох турах середняків домашньої першості «Обрадойро» та «Ріо Бреоган».

***

За статусом та своїм потенціалом «Ефес Пілсен» виглядає фаворитом майбутньої зустрічі. Проте нинішня далеко не блискуча форма турецького клубу і, навпаки, відмінний старт «Валенсії», роблять сьогоднішній матч дуже непередбачуваним. Але все ж таки шанси на успіх у господарів паркету виглядають кращими.

Прогноз Sport.ua: перемога клубу «Анадолу Ефес»

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.