Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 травня 2024, 07:09
10977
3

Салах та ще п'ять зірок АПЛ, які влітку можуть поїхати в Саудівську Аравію

Грандіозних закупівель саудити робити не збираються, але кілька топ-трансферів здатні здійснити

| Оновлено 22 травня 2024, 07:09
10977
3
Салах та ще п'ять зірок АПЛ, які влітку можуть поїхати в Саудівську Аравію
Getty Images/Global Images Ukraine

Сезон-2023/24 в англійській Прем'єр-лізі завершений. Чемпіоном став «Манчестер Сіті», у Лізі чемпіонів, окрім «містян», також зіграють «Арсенал», «Ліверпуль» та «Астон Вілла», а ось у Чемпіоншип спікірували «Шеффілд Юнайтед», «Бернлі» та «Лутон». Більше ніяких інтриг, якщо йдеться про найближчі кілька місяців, з англійських полів поступати не буде, але це зовсім не означає, що тамтешні таблоїди залишаться без гучних інформаційних повідомлень, адже починається одна з найцікавіших стадій сезону – трансферна пора!

Прийдешнім літом, зокрема, очікується від'їзд з АПЛ як мінімум кількох зірок останніх років, частину з яких сватають до Саудівської Аравії. Тамтешні «купці» не планують робити багатомільярдних інвестицій у новачків в найближче трансферне вікно, проте кілька топових переходів здійснити все ж таки збираються.

Кого ж з зірок АПЛ чекають у Саудівській Аравії найближчим часом?

Мохамед Салах

Вік: 31 рік
Громадянство: Єгипет
Клуб: «Ліверпуль»
Вартість на Transfermarkt: 65 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Переїзд Мохамеда Салаха до Саудівської Аравії влітку 2024 року є, мабуть, найбільш очікуваною угодою, яка може бути здійснена між європейським та арабським клубним футболом. Ще рік тому на керівництво «Ліверпуля» виходили представники «Аль-Іттіхада», які заявляли про готовність заплатити за зіркового єгиптянина ані мало ані багато, а 150 мільйонів фунтів. І хоча тоді «червоні» від угоди відмовилися, все вказує на те, що найближчими місяцями саудити зроблять ще одну спробу домовитися, й не факт, що цього разу «Ліверпуль» знов буде впиратися.

Справа в тому, що контракт Салаха з англійським клубом спливає за рік – наприкінці сезону-2024/25. Чи вдасться сторонам домовитися про пролонгацію співпраці – питання, відповіді на яке сьогодні не знає ніхто, і ця обставина може підштовхнути «Ліверпуль» до продажу Мохамеда, щоб використати фактично останній шанс на отримання солідних відступних.

Не варто скидати з рахунків і грандіозний проект з перебудови «Ліверпуля», який однозначно розпочнеться у клубі найближчого літа. Юрген Клопп залишає посаду головного тренера, на яку приходить нідерландець Арне Слот з «Феєнорда». Однозначно «нова мітла» принесе щось своє, й багатьом оглядачам це здається оптимальним періодом, коли в «Ліверпулі» варто провести перезавантаження як щодо певної частини ігрових принципів, так і щодо кадрової складової.

Втім, не можна виключати, що у «Ліверпулі» все ж таки вирішать залишити Салаха ще на сезон, аби той допоміг Слоту із самого початку бути більш ефективним у своїй ролі, та й саудівські клуби можуть вирішити, що набагато вигідніше перечекати ще рік, щоби потім оформити переїзд Мохамеда абсолютно безкоштовно.

Аліссон

Вік: 31 рік
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Ліверпуль»
Вартість на Transfermarkt: 32 млн євро

Ще одним гравцем «Ліверпуля», на якого є попит у Саудівській Аравії, є 31-річний голкіпер Аліссон. Контракт бразильця із «червоними» діє до літа 2027 року, й поки англійський клуб не має жодних серйозних передумов для того, аби поспішати позбуватися досвідченого стража воріт, який саме у «Ліверпулі» став зіркою світового рівня. Проте все може змінитися, якщо надійде вигідна пропозиція від «Аль-Насра», який зондував ґрунт щодо переїзду воротаря «червоних» ще минулого року.

Останнім часом Аліссона все частіше починають турбувати різні болячки, і ця обставина вже дозволила у сезоні-2023/24 зіграти аж 26 офіційних матчів за «червоних» номінальному дублеру бразильця Куївіну Келлехеру. Останнього на «Енфілді» навряд чи бачать повноцінним змінником для Аліссона, через що на продаж південноамериканця найближчого літа «червоні», швидше за все, не погодяться, проте… Хто знає, яких поглядів з цього питання дотримуватиметься Арне Слот, і чи не побажає нідерландець привезти із собою в «Ліверпуль» нового голкіпера...

Едерсон

Вік: 30 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Манчестер Сіті»
Вартість на Transfermarkt: 40 млн євро

Конкурент Аліссона у збірній Бразилії Едерсон, котрий є ключовим стражем воріт «Манчестер Сіті», також входить до сфери інтересів клубів із Саудівської Аравії. За даними інсайдера Джейсона Берта, неназвані саудівські колективи вже зараз серйозно розглядають можливість літнього запрошення Едерсона. Жодних інших подробиць потенційного переїзду бразильця на аравійський півострів поки що немає, проте до такого роду інформації варто ставитися всерйоз, виходячи із тієї логіки, що саудити раніше особливо активно цікавилися футболістами атаки та воротарями.

Едерсон грає за «Манчестер Сіті» з 2017 року та має трудову угоду з «містянами» до літа 2026-го. Цього голкіпера навряд чи можна назвати еталоном надійності, проте він дуже непогано грає ногами, що однозначно подобається Жузепу Гвардіолі, котрий особливо акцентує увагу на контролі м'яча.

Каземіро

Вік: 32 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Манчестер Юнайтед»
Вартість на Transfermarkt: 30 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Трансфер Каземіро з «Реала» влітку 2022 року за 71 мільйон євро виявився, вочевидь, одним із найдивніших рішень топ-менеджменту «Манчестер Юнайтед» за останні роки, при тому, що таких і так було надміру. У сезоні-2023/24 бразильський опорник, на думку багатьох британських експертів, значно знизив вимоги до себе та почав демонструвати абсолютно не той рівень виступів, на який розраховували «червоні дияволи».

При цьому, Каземіро є найбільш високооплачуваним футболістом «Манчестер Юнайтед» прямо зараз. Його щотижневий рівень окладу становить 350 тисяч фунтів, а контракт із клубом розрахований до літа 2026 року. Не дивно, що новий співвласник «червоних дияволів» Джим Реткліфф та його радники, які планують найближчого літа здійснити масштабну реконструкцію складу команди, розглядають Каземіро ледве не як одного з перших футболістів, яких потрібно негайно працевлаштувати в інший клуб.

Сам Каземіро, як пліткують у британських та бразильських ЗМІ, зовсім не проти змінити обстановку та податись навіть до Саудівської Аравії, якщо там йому будуть готові платити гарні гроші. Питання тільки в тому, чи вдасться сторонам домовитися, адже Каземіро відпускати безкоштовно у «Юнайтед» не хочуть, а платити надто високу компенсацію навряд чи забажають вже самі саудити, які поступово вчаться рахувати гроші у футболі.

Бруну Фернандеш

Вік: 29 років
Громадянство: Португалія
Клуб: «Манчестер Юнайтед»
Вартість на Transfermarkt: 70 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Капітан та лідер нинішнього «Манчестер Юнайтед» Бруну Фернандеш також готовий змінити клубну прописку найближчим літом. Португалець, який виступає на «Олд Траффорд» із січня 2020 року, нещодавно у спілкуванні з пресою заявив, що про своє клубне майбутнє буде готовий спілкуватися лише після завершення фінального турніру Євро-2024. Це підлило олії у вогонь дискусій та обговорень щодо бажання Фернандеша залишити МЮ.

Зараз у пресі обговорюється лише два потенційні напрямки відходу Фернандеша з «Манчестер Юнайтед». Перший – мюнхенська «Баварія», яка буцімто дуже розраховує на підписання влітку креативного півзахисника. Другий – чемпіонат Саудівської Аравії, де види на Бруну мають одразу кілька клубів.

Примітно, що в британських таблоїдах повідомлялося, нібито сам Фернандеш хоче продовжити кар'єру у країні з теплим кліматом та значно менш вимогливим у плані фізичних кондицій чемпіонаті, аніж англійська Прем'єр-ліга.

Контракт португальця з «червоними дияволами» діє ще два роки, і клуб напевно спробує отримати якнайбільше грошей за потенційний відхід одного зі своїх лідерів, якщо той таки «назріватиме». Зрештою, фінансовий фейр-плей в АПЛ останнім часом працює дуже суворо, і тому Реткліфф має десь роздобути вільні кошти для амбітного проекту з перебудови команди.

Кевін Де Брюйне

Вік: 32 роки
Громадянство: Бельгія
Клуб: «Манчестер Сіті»
Вартість на Transfermarkt: 60 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Один з найкращих асистентів сезону-2023/24 англійської Прем'єр-ліги (10 передач) Кевін Де Брюйне прийдешнього літа також може залишити Туманний Альбіон. Наприкінці червня бельгійцю виповниться вже 33, а його контракт розрахований до літа 2025 року, що ставить в аспекті майбутнього Кевіна не меншу кількість запитань, аніж виникають у «Ліверпуля» в ситуації із Салахом.

З одного боку Де Брюйне справді ще дуже й дуже корисний «Манчестер Сіті», але з іншого – бельгійця останніми роками буквально замордували травми й пошкодження, через які він вже має ледве не власний абонемент у клубному лазареті. Саме через часті проблеми зі здоров'ям керівники «містян» наприкінці минулого року так і не наважилися запропонувати Де Брюйне обговорити умови продовження контракту, що ще більше наштовхує на припущення про готовність «Сіті» спробувати продати Кевіна у найближче трансферне вікно.

Інтерес до Де Брюйне з Саудівської Аравії був ще минулого літа. Але тоді «Манчестер Сіті» відкинув можливість продажу хавбека у не менш категоричній формі, аніж боси «Ліверпуля» зробили це щодо Салаха. Однак кілька днів тому авторитетний європейський інсайдер Ніколо Скіра повідомив, що саудити знову повернулися до варіанту із покупкою Де Брюйне й наразі готують «фантастично щедру» з фінансової точки зору пропозицію як для «містян», так і для самого гравця.

Якщо такий запит щодо Де Брюйне все ж таки надійде, то існує висока ймовірність, що цього разу керівництво «Сіті» його схвалить…

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Anna.
Салах і Каземіро очевидно, що змінять команди. Але іншим поки ранувато в СА, вони ще не один сезон можуть на топ рівні відіграти. 
Стюард #11
Каземиро тут только из этого списка пойдет лесом