Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Боротьба
| Оновлено 22 травня 2024, 07:18
5529
3

В української борчині вкрали ліцензію на ОІ. Як це сталося

На кваліфікаційному турнірі з боротьби стався скандал

| Оновлено 22 травня 2024, 07:18
5529
3
В української борчині вкрали ліцензію на ОІ. Як це сталося
United world wrestling

На світовому кваліфікаційному турнірі зі спортивної боротьби, що пройшов в Стамбулі, у вазі до 57 кілограмів за Олімпійську ліцензію у складі жіночої збірної України змагалася представниця Київщини, неодноразова чемпіонка Європи та призерка чемпіонату світу Аліна Акобія-Грушина. Аліна впевнено перемогла борчиню з Італіі Аврору Руссо з рахунком 4:2. Однак, через протест італійців (зауважимо, челендж було кинуто після свистка і закінчення основного часу), українку дискваліфікували, цинічно позбавивши путівки до Олімпійського Парижу.

Ситуацію, що склалася, для Sport.ua прокоментували представники української спортивної боротьби.

Головний тренер жіночої збірної України з вільної боротьби Володимир Євонов:

«Такого ще не траплялося в моїй практиці. Щоби перемогу на килимі здобула борчиня, яка під час сутички не провела жодної атаки, за два періоди не виконала жодної, хочу це підкреслити, технічної дії! Логічне запитання - як взагалі можливо в цьому разі перемогти? Це неможливо! Це нонсенс в світовій практиці! Італійка не здобула жодного балу! За що давати перемогу?!!! Немає підстав! Тим більше, коли твоя опонентка на голову сильніша за тебе!»

В поєдинку проти Акобії в італійки було мало шансів. Сценарій аномальної поразки народжувався на очах. Руссо з перших секунд, і це помітно, побоювалася Акобію, оборонялася, блокувала дії українки, вдаючи активність, і за шість хвилин не отримала жодного попередження за пасивність. Натомість, вже на перших секундах сутички арбітр зробив зауваження Акобії і це було трохи дивно. Буквально через 20 секунд керівник килиму зупинив зустріч і під час консультації нав'язав свою думку та переконав арбітра і бокового суддю покарати Акобію ніби-то за хапання італійки за коси. Таким чином, Руссо, дякуючи суддям, заробила перший бал. Смикати за волосся суперницю, чи тримати за трико, правилами заборонено.

Суддя Олімпійської категорії Роман Павлов:

«Потрібно зрозуміти, що покарання за захват волосся зазвичай дається в тому разі, коли під час поєдинку борчиня, яка веде в рахунку, намагається будь-якою ціною утримати перевагу і не дозволити опонентці переломити хід сутички. Іншими словами - всіляко перешкоджає суперниці проявити активність, зробити результативну дію. В даному випадку, активність від початку демонструвала Акобія. Руссо працювала другим номером. Італійка віддала ініціативу. Акобія не мала потреби захоплювати волосся. Бо її суперниця не робила дій».

Аліна весь час домінувала, справді намагалася розсмикати суперницю, але за коси її не хапала. Аліна, це її стиль, і це правда - змагається жорстко. Як зізналась сама Аліна, вона навіть не звернула уваги на цей бал. «Я була настільки налаштована на перемогу, що була впевнена, що вигризу цю перемогу попри все!» - сказала українська борчиня.

Аліна підтвердила той факт, що завжди бореться жорстко, навіть агресивно, не жаліє суперниць і за кожен бал змагається до кінця. Вона бореться завзято, але не брудно. В неї були суперниці набагато сильніші за Руссо, з якими вона справді «билася» за кожен епізод, судді максимум робили їй зауваження, щоб вона контролювала себе, але жодного разу не карали так зухвало.

На заключній хвилині першого періоду Акобія впевнено здобула два бали, провалила суперницю донизу, вийшла уперед - рахунок став 2:1 на її користь. На початку другого періоду арбітр знову, коли Акобія проводила атаку, покарав її «за волосся», і рахунок зрівнявся - 2:2. За словами Володимира Євонова, це вже був сигнал. Досвідчений наставник, в якості секунданта, відчув, що судді знайшли «ахилесове місце» і намагаються в такий спосіб «з'їсти» українку.

«Не хапай її за голову!» - зриваючи голос кричав з кута Акобії Євонов. Якби ви бачили скирду на голові італійки ви би, друзі, погодились, що не торкнутися волосся в тій ситуації було неможливо. Торкання ставалося апріорі. Далі Акобія знову атакувала, зробила дію, здобула два бали, навіть намагалася покласти Руссо на лопатки. Їй цього не вдалося. Позиція була незручною. І коли Аліна далі спробувала зробити свою коронну дію в партері, і все ж таки приклеїти Руссо спиною до килима, в цей момент італійка закричала. Арбітр відразу дав свисток і зробив зауваження нашій борчині. Хоча Акобія все робила в рамках правил. Це доросла боротьба і треба вміти терпіти.

На думку Романа Павлова, в тій ситуації не потрібно було зупиняти зустріч. Свисток був передчасний, дія, яку проводила Аліна була на межі, але в рамках правил. І якби арбітр не поспішив, можливо би, Аліна дотиснула суперницю. Як потім зізналася наша борчиня, якби вона знала, що судді так відверто її засудять, вона б зробила все, аби покласти суперницю на лопатки. Як шкода, що їй цього не вдалося. Річ в тому, що чиста перемога на туше скасуванню не підлягає.

Отже, рахунок стає 4:2 на користь Акобії. Арбітр на килимі на заключній хвилині ініціює ще одне покарання Акобії «за волосся». Керівник килиму не підтримав ініціативу арбітра. Шеф килиму розумів, що підстав для покарання немає. Він усвідомлював, що його рішення ніхто не зрозуміє. Маємо пояснити всім, хто не добре орієнтується в правилах, що в разі отримання третього попередження, борчині автоматично зараховують поразку. Ще один важливий нюанс - коли на заключних секундах майже деморалізована Руссо пішла вперед, Аліна зачепила трико суперниці. Але це не був захват. Це було звичайне торкання, робочий момент.

У підсумку Аліна перемогла з рахунком 4:2. Пролунав свисток. Італійці кинули челендж. І ось починається саме цікаве. Технічний делегат змагань, голова суддівської комісії всесвітньої федерації спортивної боротьби Антоніо Сильвестрі, головний суддя світу, який має паспорт громадянина Німеччини, але народився в Італії та довгий час жив в цій країні, починає уважно переглядати челендж. Пан Сильвестрі розглядав його дуже довго - близько 6 хвилин. Ми прекрасно розуміємо, що Сильвестрі вишукує зачіпку. Можливість покарати Акобію. Якби захват за волосся чи трико із боку Акобії був явним, це було би видно. Але порушення немає, однак Сильвестрі вирішує по-своєму. І він дає третє попередження нашій борчині, за торкання трико на заключних секундах, нібито Акобія порушила правила, таким чином скасовує результат і віддає перемогу італійці.

Всі, хто дивився цю сутичку, після оголошення результату, відчули шок. Ще один важливий момент: третє попередження приймається спільно трьома рефері - головним, арбітром і боковим. Фактично це рішення одноосібно прийняв технічний делегат змагань, та ще й італієць. Це прямий доказ того, що в світовому суддівстві є серйозні проблеми. І напевне зойк Чамізо «Судді, ви вбиваєте боротьбу!» не порожній звук унікального спортсмена, а реальне попередження всім нам. Всім, хто любить боротьбу. Адже, на превеликий жаль, є судді, які знищують боротьбу. Якщо не знайти юридичний спосіб вирішення цих проблем - виявляти, карати та відлучати від суддівства безпринципних, корумпованих суддів, які на очах сотень тисяч вболівальників чинять безлад в боротьбі, ми втратимо наш спорт. А це трагедія для борців і всіх прихильників даного виду. За такого ганебного суддівства, боротьбу справді можуть вилучити з Олімпійської програми. Ми нещодавно писали про скандальну поразку Чамізо, але Байрамов заробив 8 балів, там була боротьба! Руссо ж проти Аліни Акобії не зробила абсолютно нічого.

Цю сутичку дивився особисто президент UWW Ненад Лалович. Після закінчення поєдинку в приватній розмові Лалович зізнався президенту АСБУ Юрію Копитко, що він не зрозумів рішення суддів. Це рішення справді складно зрозуміти і пояснити.

Асоціація спортивної боротьби України спільно з Міністерством молоді та спорту України та Національним Олімпійським комітетом відправили офіційний протест на адресу міжнародної федерації боротьби з метою кваліфікувати і застосувати санкції проти суддівської бригади, що обслуговувала матч за участю Аліни Акобії-Грушиної. Як заявив керманич українських борців Юрій Копитко, наша реакція має одну мету - не дозволити подібних випадків у подальшому. Ми будемо боротися за наших спортсменів і можливість повернути втрачену ліцензію. Кожен суддя має знати, що за спробу засудити українських борців чи борчинь на нього чекатиме справедливе і неминуче покарання. Ми наразі не знаємо яким буде висновок. Результат поєдинку згідно правил скасувати не вдасться. Але рішення спеціальної комісії UWW з розгляду цього прецеденту ми обов'язково дочекаємося та оголосимо.

Прес-аташе АСБУ Олександр Пастухов

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vitaha33
Добиватись щоб дали ліцензію додаткову
GloryUkraine
А наші тренери що, води в рот набрали?