Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 жовтня 2023, 18:09
3736
12

Олександр СОПКО: «У Шахтаря Йовічевіча не було перспектив для розвитку»

Легендарний гравець «Шахтаря» прокоментував зміну тренерів у донецькому клубі

| Оновлено 02 жовтня 2023, 18:09
3736
12
Олександр СОПКО: «У Шахтаря Йовічевіча не було перспектив для розвитку»
Футбол 1/2/3. Олександр Сопко

Легендарний гравець «Шахтаря» Олександр Сопко прокоментував зміну тренерів на чолі донецького клубу та розповів про головні проблеми команди Патріка ван Леувена.

– Матчі «Шахтаря» викликають тривогу та певне розчарування. А ще – розуміння, що якнайшвидше потрібно щось робити. Адже є усі ознаки кризи в команді. Це і втрата ігрового тонусу більшості футболістів та падіння рівня їхньої майстерності. Це і робота в обороні – командна та індивідуальна. Це слабка функціональна готовність – команда не може по ходу матчів підтримувати високий темп та інтенсивність.

– А як щодо тренерської роботи?
– Також є проблеми з керованістю командою. Як підтвердження – регулярні непотрібні червоні картки та проблеми з ігровою дисципліною, іноді незрозумілі тактичні ідеї та заміни. А ще – відсутність тренера в технічній зоні майже в усіх матчах за виключенням гри проти «Ворскли». Футболісти на полі мають відчувати тренера. У Йовічевіча, навпаки, можливо, це була його найсильніша якість.

– Хто винний в тому, що відбувається?
– У клубі відбулася зміна вектору та самої футбольної філософії. Той футбол, який команда демонструвала останні роки ще з часів Каштру – це футбол, який не мав жодної перспективи. «Стоячий» футбол з контролем м’яча і відпочинком під час ігор, граючи фактично без моментів, без гостроти і, найголовніше, без емоцій, які потребують вболівальники. Такий футбол не тільки не привабливий, він взагалі вже пішов у минуле.

– Як це впливає на прогрес гравців?
– Коли молоді футболісти змушені грати в такий «ветеранський» футбол з контролем заради контролю, замість прискорення гри – її стримування, паси назад, на воротаря – це не сприяє прогресу. Футбольний інтелект нівелюється з такою схематичною та простою грою. Навіть попри те, що в минулому сезоні це призвело до чемпіонства і вдалого виступу в єврокубках.

– Як це вдалося Йовічевічу?
– Є прислів’я: «Не треба ремонтувати те, що працює». Він так і зробив. Результат був, гри не було, але не було і перспектив подальшого розвитку з точки зору гри.

В цьому сезоні «Шахтар» під керівництвом Патріка ван Леувена набрав 18 очок у 9 турах УПЛ. Цей результат все ще дозволяє команді посідати 1-е місце у чемпіонаті, але завдяки матчам у запасі «гірників» може наздогнати «Рух», а «Динамо» має шанси забезпечити відрив у 6 очок.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mist76
Цікаво що Лучнску в Динамо, а Шахтар намагається грати у футбол Лобановського) Отака *уйня малята)))
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Володимир
" легенда" наговорил все , что попросили . Продолжение следует..
AndiM
ЛеХендарний гравець "шаХрая" ????))))))))) Після цього навіть не читав його маячню.