Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 сiчня 2023, 18:50
1970
5

Майже втрачений сезон: у Челсі великі проблеми

Розповідаємо про труднощі лондонського клубу

| Оновлено 12 сiчня 2023, 18:50
1970
5
Майже втрачений сезон: у Челсі великі проблеми
Getty Images/Global Images Ukraine

У багатьох клубах перебудова проходить непросто, але для «Челсі» вона особливо болісна. Нові власники «синіх» зважилися на радикальні зміни невдовзі після початку сезону. Була ймовірність, що після зміни тренерського штабу та керівництва «аристократи» зіткнуться з труднощами, але мало хто припускав, що все буде так погано.

В даний час «Челсі» займає 10-те місце в турнірній таблиці англійської Прем'єр-ліги. Цікаво, що лондонський клуб знаходиться рівно за 10 очків і від зони Ліги чемпіонів, і від зони вильоту з АПЛ. В останніх восьми матчах у всіх турнірах «сині» здобули лише одну перемогу – обіграли «Борнмут» з рахунком 2:0. Але це не той випадок і не той суперник, щоб виділяти позитивні моменти для «аристократів».

У «Челсі» все погано, і на це є кілька причин. Перша – травми. У лондонців величезні кадрові проблеми. Прямо зараз у лазареті «синіх» 9 гравців – майже ціла команда. До цього списку входять Едуард Менді, Бен Чілвелл, Ріс Джеймс, Мейсон Маунт, Веслі Фофана, Н'Голо Канте, Рахім Стерлінг, Крістіан Пулішич та Армандо Броя. Більшість із них – гравці стартового складу.

Частково на ситуацію, що склалася, вплинула жага співвласника «Челсі» Тодда Боелі до змін. Функціонер звільнив багатьох членів попереднього медичного штабу, включаючи головного лікаря Паоло Біоску та головного фізіотерапевта Тьєррі Лорана. Перший провів 11 років у лондонському клубі, другий – 17. Американцю не подобалася кількість травмованих гравців. Він вирішив найняти нових фахівців через компанію Remedy, але краще не стало. Навпаки, ситуація із пошкодженнями погіршилася.

Друга проблема «Челсі» – незбалансований склад. Минулого літа лондонці витратили близько 270 млн фунтів на трансфери. Здавалося, посилення має бути серйозним. Але проблема в тому, що більшість цих гравців купували для попереднього тренера. Взимку «сині» вже підписали трьох новачків – захисника Бенуа Бадіашіле за 35 млн фунтів, нападника Давида Фофана за 8 мільйонів, хавбека Андрея Сантоса за 18 млн фунтів, а також орендували до кінця сезону форварда мадридського «Атлетіко» Жоау Феліша.

Getty Images/Global Images Ukraine

Новачків у «аристократів» багато, але через велику кількість травм команда виглядає розбалансованою. Склад у «Челсі» формується досі. З одного боку, логічно, що за великої кількості ушкоджень отримують шанси молоді гравці. Це, наприклад, Карні Чуквуемека, Омарі Хатчінсон і Льюїс Холл. Всі вони непогано проявляють себе, але зазвичай молодь поступово підводять до основи, а Поттеру доводиться відразу кидати їх у бій проти «Манчестер Сіті» та інших серйозних суперників.

У лондонців більш-менш нормально ситуація виглядає тільки в обороні. На цей час «сині» пропустили 19 м'ячів в АПЛ – це четвертий найкращий показник у лізі. З іншого боку, у «аристократів» регулярно виникають труднощі в атаці, і це їхня третя проблема, а саме – відсутність нападників. Після травми Армандо Брої, який вибув до кінця сезону, у «Челсі» залишився лише один центрфорвард – П'єр-Емерік Обамеянг, але він явно не в оптимальній формі.

Цього сезону на рахунку габонця лише один гол у дев'яти матчах АПЛ. Зараз найкращими бомбардирами «синіх» є півзахисник Кай Хаверц та вінгер Рахім Стерлінг. На рахунку обох гравців по 4 м'ячі у Прем'єр-лізі. Рішення продати Тімо Вернера і відпустити в оренду Ромелу Лукаку виглядають дивно з огляду на те, що один Обамеянг не міг замінити одразу двох гравців.

Німець забивав небагато, натомість регулярно роздавав результативні передачі. Бельгієць хотів залишити лондонський клуб через конфлікт із попереднім тренером. Але навіщо відпускати Лукаку, плануючи звільнення Томаса Тухеля? Можливо, після відходу фахівця ситуація для нападника змінилася б на краще.

Створення та завершення атак є серйозною проблемою для «Челсі» протягом усього сезону. На рахунку «синіх» 20 забитих м'ячів в АПЛ. За цим показником вони посідають лише 13-те місце у лізі. Лондонці поступаються не лише топам, а й тим командам, яких випереджають у турнірній таблиці. За кількістю ударів (сумарно 186) «Челсі» є п’ятою найгіршою командою ліги. Менше б'ють по воротах лише 4 команди, 2 з яких знаходяться близько до зони вильоту.

«Сині» підписали молодого нападника Давида Фофану, але навряд чи він сам вирішить усі їхні проблеми. Лондонці також підписали форварда «Атлетіко» Жоау Феліша, але це дуже ризикований варіант. Португалець нестабільно виступає у Ла Лізі і не факт, що потягне рівень АПЛ. «Аристократам» також приписують інтерес до форварда менхенгладбахської «Боруссії» Маркуса Тюрама, у якого закінчується контракт. «Челсі» відчайдушно намагається врятувати сезон, але не завжди можна обійтися лише трансферами.

Як би там не було, керівництво лондонського клубу вірить у свій проект на чолі із Поттером. Адже не дарма з фахівцем підписали 5-річний контракт. На відміну від попереднього керівництва, нинішні власники «синіх» мають терпіння, але, напевно, і воно не є безмежним. У «аристократів» ще зберігаються шанси на порятунок сезону, але що далі він просувається, то менше їх стає.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному
Футбол | 27 вересня 2024, 20:21 403
Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному

Команда Пушича перед матчем Ліги чемпіонів знову має проблеми в чемпіонаті

Ямал на 4-й позиції! Названо головних фаворитів на Золотий м'яч 2024
Футбол | 28 вересня 2024, 00:16 3
Ямал на 4-й позиції! Названо головних фаворитів на Золотий м'яч 2024

Лідирує у рейтингу Вінісіус Жуніор

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Менеджмент провалився повністю. Недавно, в умовах трансферного бану, Челсі тримався і навіть непогано грав зі своїми вихованцями. А зараз... хай ще Мудрика куплять до купи, чого вже там).
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Фанькин кот
Можно челсюкам попробовать всё таки Мудрика купить. Разнообразия в атаке он точно добавит. Может быть этот игрок то что нужно команде.