Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 сiчня 2023, 09:20
3249
3

Шанс перечекати. Чому трансфер Феліша не стане вирішенням проблем Челсі

«Сині» орендували гравця, за якого «Атлетіко» колись заплатив 127 мільйонів євро

| Оновлено 13 сiчня 2023, 09:20
3249
3
Шанс перечекати. Чому трансфер Феліша не стане вирішенням проблем Челсі
Getty Images/Global Images Ukraine. Жоау Феліш (в центрі) на презентації в Челсі

Три із половиною роки тому мадридський «Атлетіко» розбурхав трансферний ринок Європи, оформивши перехід 19-річного на той момент таланта лісабонської «Бенфіки» Жоау Феліша. За португальця «матрацникам» довелося заплатити дуже багато – 127 мільйонів євро, після чого жоден клуб світу не викладав за свого новобранця більших відступних.

Стверджувати, що цей цінник сильно позначився на кар'єрі Феліша у Мадриді було б, мабуть, не зовсім справедливим, проте не буде перебільшенням твердження, що португалець навіть на 50% не виправдав тих надій на його талант, які були у босів «Атлетіко». В стані «матрацників» останніми роками вміли вибирати нападників, але з Фелішем, здається, гаряче обпеклися, після чого січневий переїзд португальця на «Стемфорд Брідж» не виглядає таким вже й дивним рішенням мадридського клубу.

На відміну від Фернандо Торреса, Радамеля Фалькао, Дієго Кости, Дієго Форлана, Серхіо Агуеро та Давіда Вільї, які чудово показували себе у нападі «Атлетіко» до португальця, Жоау Феліш не продемонстрував себе таким видатним наконечником атак. Арсенал його ігрових можливостей виявився більш багатогранним, через що вбудувати Феліша в усталену модель команди для головного тренера «Атлетіко» Дієго Сімеоне виявилося вкрай непростим завданням.


Твіттер Атлетіко Мадрид

Відверто кажучи, Сімеоне так і не зміг отримати максимум користі з Феліша, а тому розлад між аргентинським тренером та португальським футболістом був лише питанням часу. Коли він стався, дивуватися чомусь вже було й не варто…

Восени минулого року головний тренер «Атлетіко» заявив, що Феліш нічим не кращий за решту його підопічних, а тому не заслуговує на місце у складі лише через заплачені за нього влітку 2019 року гроші.

«Коли Феліш не показує гарного футболу, свій шанс отримуватимуть інші футболісти. Я вважаю, що Жоау рівнозначний Анхелю Корреа та решті. Як тільки він повернеться до кращої форми й показуватиме результати на тренуваннях, як тільки він відновить результативність, яку ми від нього чекаємо, він гратиме. Але поки я тут, все йде за моїм сценарієм. Ось чому інші футболісти грають у стартовому складі. Залишається очевидним, що кожного разу, коли він був гарним, він грав», - говорив Сімеоне.

Цей коментар аргентинський коуч дав через кілька днів після того, як залишив Феліша на лаві запасних у домашньому поєдинку групової стадії Ліги чемпіонів проти «Брюгге», який відбувся в жовтні й завершився нульовою нічиєю, і в якому наставник «матрацників» вирішив за десять хвилин до кінця матчу використати останню заміну заради виходу на поле Акселя Вітселя замість Антуана Грізманна. Жоау Феліш залишився на лаві запасних і коли його зловили камери, виглядав вкрай спантеличеним.

Getty Images/Global Images Ukraine

Невдовзі, поїхавши зі збірною Португалії на чемпіонат світу до Катару, Жоау Феліш, спілкуючись із пресою, дозволив собі завуальовану критику головного тренера «Атлетіко». Він був вкрай небагатослівним, але того, що португалець вимовив, виявилося достатньо, щоб вловити суть – у клубі Феліш, на його думку, є заручником тактики та рішень свого наставника.

«Те, як я граю тут, за збірну, і у своєму клубі, відрізняється. Коли умови сприятливі, справи будь-якого футболіста йдуть краще», - заявив Феліш.

Тоді ж, під час фінальної частини ЧС-2022 у Катарі, виконавчий директор «Атлетіко» Мігель Анхель Хіль Марін визнав, що Феліш, очевидно, залишить мадридський клуб через розбіжності у відносинах із Дієго Сімеоне.

«Жоау Феліш – найдорожчий трансфер, який наш клуб робив у своїй історії. Особисто я вважаю його визначним талантом, гравцем світового класу. Причини, в які не варто вдаватися – стосунки між ним та босом [Сімеоне], кількість проведеного часу на полі, нинішня мотивація футболіста – змушують нас думати, що розумним виглядає варіант, який буде добрим як для гравця, так і для клубу. Якщо такий виникне, ми готові над ним подумати. Особисто я хотів би, щоб Жоау залишився, але не думаю, що про це мріє і сам футболіст», - сказав функціонер «Атлетіко».

Як підсумок – Жоау Феліш вже у січні 2023 року перейшов до «Челсі» на правах піврічної оренди. За цей перехід «сині» заплатили 11 мільйонів євро, а також будуть зобов’язані повною мірою виплачувати зарплату португальця, яка становить майже 1,3 мільйона євро на місяць. При цьому, лондонський клуб навіть не матиме опції на викуп португальця.

В «Челсі» Жоау Фелішу належить робити те, що йому не дуже вдавалося останнім часом в «Атлетіко» - багато забивати. «Сині» зараз мають один із найгірших показників очікуваних голів в англійській Прем'єр-лізі (21,59xG, нижче тільки у «Крістал Пелас», «Евертона», «Вулверхемптона», «Лестера» та «Борнмута»), але й за кількістю реально забитих м'ячів лондонці зовсім не виблискують (таких лише 20, що вдвічі менше, ніж у лідера турніру «Арсенала» і в півтора рази менше, ніж у земляків з «Фулхема»).

Найкращими голеадорами «Челсі» на даний момент в АПЛ є Кай Хаверц та Рахім Стерлінг. Обидва відзначилися скромними 4 голами, у той час як у лідера бомбардирських перегонів турніру Ерлінга Холанда з «Манчестер Сіті» в активі 21 точний удар, а у Гаррі Кейна з «Тоттенхема», що йде слідом за ним, - 15.

В «Арсенала», до прикладу, також немає яскраво вираженого бомбардира, але там у поточному сезоні забивають практично всі, адже у Мартіна Едегора та Габріеля Мартінеллі по 7 голів у активі, в Букайо Сака – 6, у Габріела Жезуса – 5. Ці четверо сумарно забили на п'ять м'ячів в АПЛ-2022/23 більше, аніж весь «Челсі»!..

Getty Images/Global Images Ukraine

Тому було б наївно вважати, що Жоау Феліш стане очевидним вирішенням проблем з атакою, яких нині зазнає «Челсі». У португальця всього 5 голів у 20 матчах цього сезону за «Атлетіко» та 34 голи у 131 матчі відтоді, як він приєднався до «матрацників»… Але «сині» самі винні у тому, що мають. Вони в черговий раз провалилися зі своєю авантюрою щодо повернення Ромелу Лукаку, потім були змушені в авральному порядку хапатися за варіант із П'єром-Емеріком Обамеянгом, який також виявився невдалим, і в результаті дійшли до того, що в останніх матчах центрфорвардом був номінальний атакувальний півзахисник Кай Хаверц, очікувати від якого результативності, схожої на ту, яку демонструє умовний Роберт Левандовськи – це цинізм у чистому вигляді.

Все виглядає так, що Жоау Феліш потрібен «Челсі» лише для того, щоб тимчасово заткнути проблемну позицію в атаці, хоча б чисто декоративно, не дозволивши вболівальникам критикувати керівництво через відсутність кадрових рішень на ринку. Влітку «сині», ймовірно, підпишуть Крістофера Нкунку з «Лейпцига», який і буде покликаний реально допомогти команді покращити як креативність, так і результативність.

Безумовно, очікування миттєвих результатів, із яким Жоау Феліш зіткнеться, перебираючись на «Стемфорд Брідж», ще більше посилить тиск на португальця, але хіба той не розумів, що, переходячи з «Атлетіко» до «Челсі», діє за принципом «з вогню та в полум'я»? Здається, що це цілком свідоме рішення Феліша, якому, можливо, не таке важливе майбутнє «Челсі», як потенційна ймовірність повернення в «Атлетіко» влітку, де вже не буде злощасного Сімеоне. Такий собі шанс перечекати найгірше у не найгіршому місці, не інакше…

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил