Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:36
43735
3

Путлер погрожує ядерною бомбою. День 7. Закрийте Україні небо! LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій середи, 2 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:36
43735
3
Путлер погрожує ядерною бомбою. День 7. Закрийте Україні небо! LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

7-й день війни. 2 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 7-го дня війни, 2 березня

  • Гарячі точки – Київ, Харків, Херсон, Миколаїв, Суми, Чернігів, Житомир, північ, південь та схід країни.
  • Потужні вибухи сталися у Харкові. Після авіаудару в управління поліції виникла пожежа, 4 загиблих та 10 поранених. Згодом крилата ракета влучила у офіси біля міськради, вибухи сталися у різних районах. Зруйнована школа, житлові будинки, автомобілі цивільних. Відомо ще про 2 загиблих та 9 поранених.
  • Внаслідок авіаудару у Житомирі загинули щонайменше двоє людей, ще 16 отримали поранення.
  • На Миколаївщині українські захисники знищили колону з 800 одиниць російської техніки. Росіяни намагались потрапити до Кривого Рогу, натомість їхня техніка перетворилась на металобрухт.
  • У Херсон заїхала російська військова техніка, а залізничний вокзал та морський порт взяли під контроль окупанти. Місцева влада не здала місто та продовжує оборону.
  • Російські війська зайняли містечко Тростянець на Сумщині. Росіяни ходили по хатах, діставали людей з підвалів та примушували їх сидіти на вулиці вночі.
  • Українські військові закріпились у Горлівці, що була під контролем окупанта з 2014 року, та планують наступ.
  • У небі на Київщині відбувся бій між українськими винищувачами та парою російських Су-35С. Обидва літаки були знищені. Українці також ліквідували російського полковника Віктора Ісайкіна, його смерть навіть офіційно визнала РФ.
  • За тиждень війни з Україною Росія втратила загиблими майже 9000 військових.
  • ЗСУ знищили та пошкодили таку ворожу техніку: танки ‒ до 211, бойових броньованих машин ‒ 862, артилерійських систем – 85, РСЗВ – 40, засоби ППО – 9, літаків – 30, гелікоптери – 31, автомобільної техніки – 355, легкі швидкісні катери – 2, цистерни з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Онлайн-трансляція подій, 2 березня

23:59. Звернення Володимира Зеленського

Володимир Зеленський повідомив, що за тиждень українська армія знищила майже 9 тисяч окупантів.

22:20. Українська делегація їде на переговори з Росією до Біловезької пущі

Раніше позаштатний радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович заявив, що продовжуються консультації щодо дати та місця другого раунду переговорів між українською та російською делегаціями.

Українська делегація 28 лютого зустрілася з російським на українсько-білоруському кордоні в районі річки Прип'ять. Ключовим питанням переговорів було негайне припинення вогню та відведення військ з території України.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк, який взяв участь у зустрічі, повідомив, що українська та російська делегації під час переговорів обговорили низку пріоритетних тем та тепер їдуть до своїх столиць, щоб провести консультації щодо подальших рішень. Крім того, за його словами, сторони обговорили можливість проведення другого раунду переговорів найближчим часом.

22:10. У Кривому Розі евакуюють мешканців

Переселяють тимчасово тих, хто живе біля військової частини. І рекомендують цілому району теж переїхати. Інформація Sport.ua.

22:00. Укрзалізниця: рух потягів триває

Укрзалізниця повідомляє: «Російські терористи завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок та дітей.

Снаряд вдарив поблизу готелю Ibis, будівля вокзалу встояла і зазнала незначних пошкоджень. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Рух потягів триває».

21:50. Момент вибуху поблизу Південного вокзалу в Києві

21:20. Потужний вибух у Києві у районі вокзалу

Великий вибух у районі підземного переходу вокзалу. Між готелем «Ібіс» та Південним вокзалом.

В районі залізничного вокзалу розірвало велику теплотрасу. Частина Києва може залишитись без тепла.

20:30. Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо російського вторгнення в Україну

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська.
 
За проголосувала 141 держава, проти – п'ять (Росія, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея), утрималися 35 (серед них Китай, Індія, ПАР, Казахстан, Пакистан, Іран, Ірак, Куба, ЦАР).
 
«Вітаю схвалення Генасамблеї ООН безпрецедентною більшістю голосів резолюції з рішучою вимогою до РФ негайно припинити віроломний напад на Україну. Вдячний усім і кожній державі, що проголосували «за». Ви обрали правильну сторону історії.
 
Нищівні для агресора результати голосування в ООН переконливо свідчать: глобальна антипутінська коаліція сформована та діє. Світ – з нами. Правда – за нами. Перемога буде наша!», – прокоментував рішення ООН президент України Володимир Зеленський.

20:10. Мер Херсона: «Ненавиджу політику. У нас немає у місті ЗСУ, тільки мирні жителі»

Ігор Колихаєв: «Це не були переговори чи щось таке, про що вже поповзли чутки. Зі мною ніхто ні про що не домовлявся. Проте справді озброєні відвідувачі у міськвиконкомі сьогодні були. Ми з командою – мирні люди, ми не мали зброї чи агресії з нашого боку. Ми показали, що працюємо на забезпечення міста та намагаємось ліквідувати наслідки вторгнення. Ми відчуваємо колосальні труднощі зі збиранням та похованням убитих, доставкою продуктів та медикаментів, вивезенням сміття, усуненням аварій тощо.

Все, що відбувається зараз у нашому місті – політика, яку я ненавиджу. Я прийшов оновити інфраструктуру, заводити в Херсон інвестиції, будувати будинки, дороги, парки та нове життя для рідного міста. В результаті я шукаю спецпакети для вбитих, ставлю на вуха весь світ, просячи «зелений коридор» і думаю, як мені тепер відновлювати місто після танків та БТРів. Я не давав їм жодних обіцянок. Мені просто нічого пообіцяти. Мене цікавить лише нормальна життєдіяльність нашого міста! Я просто попросив не стріляти у людей. У нас немає в місті ЗСУ, лише мирні жителі та люди, які хочуть тут жити!

Результат:

  • 1. До міста можна виїжджати лише вдень.
  • 2. Комендантська година з 20:00 до 06:00 зберігається суворо.
  • 3. Виїжджають у місто лише машини з продовольством, медикаментами та іншим.
  • 4. Ми знову випустимо комунальний транспорт, щоб працювати добиралися співробітники хлібозаводу, магазинів, аптек тощо.
  • 5. Пішоходи ходять по одному, максимум по двоє. Військових не провокують. За першої ж вимоги зупиняються. Чи не конфліктують.
  • 6. Автомобілі, яким за умовами можна перебувати в місті, їздять з мінімальною швидкістю, повинні будуть готові будь-якої миті показати вміст перевезень.

Поки так. Прапор над нами український. І щоб він залишався таким же, цих вимог доведеться дотримуватися. Нічого іншого поки що запропонувати не можу».

20:00. Генштаб ЗСУ, оперативне зведення

19:50. Ридаючий Ходорковський. Путін у клітці, росіяни на вулицях, розвал Росії

19:10. Мер Херсона просить допомогти запобігти гуманітарній катастрофі

Ігор Колихаєв у Facebook: «До уваги всіх ЗМІ – херсонських, обласних, всеукраїнських, світових! Усіх журналістів, які мене знають, котрі люблять Херсон, вболівають за його долю, прошу скористатися силою своєї четвертої влади та допомогти нам отримати «зелений коридор» для вивезення поранених та вбитих, провезення до міста медикаментів та продуктів харчування. Без цього місто загине!

Я розраховую на дружню участь журналістів та їх зв'язки не лише з українськими, а й з світовими політиками. Допоможіть Херсону отримати можливість врятувати своїх мешканців від гуманітарної катастрофи, що насувається!»

18:45. Російські окупанти вдарили по переселенцям на вокзалі Харкова.

18:05. Байрактар прицільно влупив по САУ на Сумщині

Дмитро Живицький, Сумщина: «Байрактар прицільно влупив по САУ, яка обстрілювала наші населені пункти! САУ палає. Знищуємо ворога. Місце – Тростянець. Круглий двір. 02.03.2022»

17:30. Екс-президент Литви закликала НАТО вступити у війну за Україну

Екс-президент Литви Даля Грибаускайте закликала Північноатлантичний альянс вступити у війну за Україну, що відстоює свою незалежність:

«Одні лише санкції, хоч би якими жорсткими були, не можуть зупинити Путіна. Лише війна може зупинити війну. Не треба вдавати і намагатися заспокоїти совість лише постачанням Україні зброї, надто пізно. Український народ воює за нас. Повторення мантри про те, що НАТО не може допомогти, Україні вже виглядає патетично і викриває боягузтво Заходу. Залишаючись у цій війні стороннім спостерігачем, Захід фактично стане учасником того, що роблять російські війська з Україною. Якщо Путіна не зупинити в Україні – країнам Заходу все одно доведеться воювати, але вже на своїй території.

Україна просить реальної допомоги, ми бачимо на телеекранах вибухи у житлових кварталах та заявляємо про «рішучу підтримку України». Мені соромно чути, як лідери і чиновники НАТО кажуть, що не можуть втручатися в конфлікт – але ж ми могли в Сирії, Лівії, Африці, Югославії, Афганістані? Україна зараз бореться за власне існування та за мир у Європі. І що ми продовжимо дивитися на руйнування незалежної держави? Слава Україні та її героям! Поки що лише її героям, бо інших на горизонті не видно».

17:10. Ярослав Ракицький залишив російський «Зеніт»

Колишній захисник збірної Ярослав Ракицький залишив російський «Зеніт» через тиждень після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Ракицький назвав причиною відходу «важку сімейну ситуацію» і попросив про дострокове розірвання контракту. У відповідь росіяни побажали «благополуччя рідним та близьким Ярослава».

«Зеніт» подякував гравцю за «професійне та пристрасне ставлення до гри». Ракицький за російський клуб провів 108 матчів, забив сім м'ячів.

16:45. Великобританія не може забезпечити безпольотну зону для України

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон під час прес-конференції у Варшаві, відповідаючи на запитання української журналістки, сказав, що Великобританія не може забезпечити безпольотну зону для України, оскільки для цього доведеться збивати російські літаки:

«Я чітко усвідомлюю, що ми, як уряд Великобританії, можемо зробити недостатньо, щоб допомогти вам у спосіб, який ви хочете. Я мушу про це чесно сказати. І коли ви говорите про безполітну зону, я вже говорив Володимиру Зеленському кілька разів. Вийде, що Великобританія займатиметься збиванням російських літаків, братиме участь у прямих боях із Росією. Це не те, на що ми б могли піти».

15:50. РФ готує провокацію з території України. Є декілька варіантів

Російські окупанти готують провокацію з території України. Розглядаються кілька варіантів такої провокації.

Можливі розстріли прикордонних пунктів диверсантами в українській формі, завдання ракетних ударів по містах Білорусі, підрив НПЗ у Мозирі Гомельської області (УП з посиланням на джерела в СБУ).

15:30. ЄС відключив від SWIFT 7 російських банків та заборонив постачати євро агресору

Євросоюз відключає сім російських банків від системи SWIFT, та забороняє громадянам та компаніям передавати Росії банкноти євро. Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Євросоюз забороняє використання міжнародної системи SWIFT для банку Откритіє, Новікомбанку, Промсвязьбанку, Банку Росія, Совкомбанк, Внешекономбанку (ВЕБ) і ВТБ Банку. 

Ця заборона набуде чинності на десятий день після публікації в Офіційному журналі ЄС (тобто з 12 березня). Вона також поширюватиметься на будь-яку юридичну особу чи організацію, зареєстровану в Росії, чиї майнові права належать понад як на 50% вищезгаданих банків.

Крім того, європейським юридичним та фізичним особам заборонено брати участь у будь-яких майбутніх проєктах Фонду прямих інвестицій, санкції на який раніше вже наклали Британія та США.

Також Євросоюз забороняє продавати, постачати, передавати або експортувати банкноти в євро до Росії або будь-якій фізичній або юридичній особі, юридичній особі або органу в Росії, включаючи уряд і Центральний банк Росії, або для використання в Росії.

Зауважимо, що посли ЄС зрештою вирішили не включати до SWIFT такі російські банки як Сбєрбанк, найбільшого кредитора країни, та Газпромбанк.

Відключення від SWIFT означає, що ці банки не зможуть здійснювати міжнародні розрахунки, грошові перекази з Росії або в Росію (зокрема, від трудових мігрантів). Основний удар це завдасть по російській промисловості. До системи підключені всі великі російські банки у всіх куточках країни. [УП].

15:20. Михайло Подоляк: парламент РФ запровадить воєнний стан

Михайло Подоляк: «4 березня обидві палати російського парламенту зберуться на екстрене позачергове засідання. На порядку денному, як я розумію, превентивне запровадження воєнного стану у РФ».

15:10. Ганна Маляр: Втрати ворога за 6 днів війни

Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 02.03 склали:

  • особового складу / personnel – 5840 осіб,
  • літаків / aircraft  – 30, 
  • гелікоптерів / helicopters  – 31, 
  • танків / tanks ‒ до 211, 
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 862, 
  • артилерійських систем / artillery systems – 85, 
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems – 9,
  • РСЗВ / MLRS – 40, 
  • цистерн з ПММ / fuel tanks – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational and tactical level – 3, 
  • легкі швидкісні катери / light speedboats – 2 одиниці, 
  • автомобільної техніки / Vehicles – 355.  

15:00. Це зрада. МПК припустив російських та білоруських спортсменів до Паралімпіади.

Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) допустив російських та білоруських спортсменів до зимових Паралімпійських ігор 2022 у Пекіні. Вони виступатимуть у нейтральному статусі без прапора та гімну.

Результати паралімпійців з рф та білорусі не враховуватимуться у неофіційному загальнокомандному заліку. Паралімпійські ігри у Пекіні 2022 відбудуться з 4 до 13 березня.

14:50. Пісня про байрактар. Новий хіт 2022 в Україні

14:40. Лавров пригрозив світові ядерною війною. Країна, у якої знесло дах

Глава російського МЗС серГей Лавров заявив, що третя світова війна буде ядерною:

«Третя світова війна була б ядерною та руйнівною. Ми не дозволимо Україні отримати ядерну зброю».

За словами Лаврова, наслідки ядерної війни розуміє й президент США Джо Байден. Тому американський лідер із західними союзниками вирішили обмежитися санкціями у відповідь на спецоперацію в Україні.

Лавров також висловився про санкції, заявивши, що у РФ багато друзів, тому її не можна ізолювати. Також нібито росіяни були готові до санкцій, але не очікували, що «їх запровадять проти спортсменів, журналістів та представників сфери культури».

Зазначимо, що раніше під час виступу Лаврова на засіданні Ради безпеки ООН усі європейські дипломати повернулися до нього спиною.

14:00. Окупанти влучили крилатою ракетою у будівлю Харківської міськради

Російські окупанти потрапили крилатою ракетою до будівлі Харківської міської ради.

Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха у Facebook: «Щойно, Харків, пряме влучання крилатою ракетою у будівлю міськради».

Крім того, був удар по телевежі. Прилетів снаряд до Палацу праці, у всіх будівлях поруч – немає вікон. На Студентську теж прилетіло.

 

13:50. Звернення Володимира Зеленського. «Сьогодні українці – символ незламності».

13:30. Брифінг Олексія Арестовича. Ситуація на фронтах війни

  • У Харкові противник наносить удари по місту тяжкими реактивними системами залпового вогню. Є мета – психологічно зламати Харків. Харків – це Сталінград 21-го століття.
  • Вчора ЗСУ у Харкові пішли у контратаку – в зустрічних боях українські військові розгромили 200-ту бригаду противника – елітний підрозділ ЗС РФ.
  • На напрям Сум та Чернігова повністю зупинено наступ РФ.
  • У Херсоні продовжуються вуличні бої. Попри численні спроби інформаційної війни та повідомлення про те, ніби Херсон впав – це неправда. ЗСУ продовжують спротив і в місті і навколо міста.
  • Щодо зони ООС, всі позиції ЗСУ тримає, поблизу Горлівки ЗСУ розпочали наступ.
  • Енергодар, Запроізька АЕС – противник зупинений на вході у місто, Україна попереджає про небезпеку бойових дій біля ядерних об'єктів.
  • У Миколаєві РФ висадили десант, зараз ЗСУ веде зачистку.
  • Біля Кривого Рогу знищено величезну колону окупантів.
  • По Маріуполю все спокійно, були спроби атакувати місто, але ЗСУ та Азов їх всі припиняють.
  • Другий раунд переговорів між українською делегацією та російською відбудеться ввечері, 2 березня.

12:50. Святослав ВАКАРЧУК: «Харків, ти Герой!»

12:30. Оперативна інформація Генштабу ЗСУ на 2 березня 12:00

12:00. Виталий КЛИЧКО: «Ворог стягує сили ближче до столиці, але Київ стоятиме»

11:30. Янукович у Мінську, Кремль хоче зробити його президентом України

Президент-втікач Віктор Янукович нині перебуває в Мінську, нині Кремль готує його до спецоперації (УП із посиланням на українську розвідку).

За одним зі сценаріїв Януковича спробують оголосити президентом України. Отримана інформація вказує на можливу підготовку Кремлем інформаційної операції чи акції щодо повернення в Україну екс-президента Януковича, або публікації найближчим часом звернення від його імені до українського народу.

11:05. У Миколаєві висадився ворожий десант, оголошено комендантський час

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: «Миколаїв. Висадка десанту в районі Балівного. 4 вертольоти. Оголошую комендантський час! До наступних вказівок. Всі йдемо з вулиць.

Також тривають бої біля Калинівки. Їх там розбили. Частина назад пішла у бік Баштанки. Військові працюють. У Миколаєві ворога нема. Ворожий десант висадився. Я наказав: Стріляти на ураження. У місті оголошена повітряна тривога, всім слід спускатися в укриття». 

10:35. Окупанти розбомбили багатоповерхівку в Ірпені

В Ірпені під Києвом російські загарбники бомбардували, атакували житлові квартали та зруйнували багатоповерхівку.

Ірпінь зазнав авіаудару з боку росіян. Ракета окупантів влучила в жилий будинок. На місці працюють правоохоронці та військові. Інформація щодо жертв уточнюється.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин: «Сьомий день війни. Ранок розпочався з авіаударів. Працюємо над медевакуацією!»

10:00. У Харкові – ракетні удари по будівлі Нацполіції та СБУ

У Харкові російські загарбники завдали удару по будівлі обласного ГУ НП і СБУ. Мішенню ударів може бути губернатор і вся владна верхівка.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Роман Семенуха: «Влучили також в сусідній будинок. Там житловий. Руйнування жахливі».

Радник міністра МВС Антон Геращенко: «Щойно у Харкові було завдано удару по будівлі обласного Управління поліції. Горить будівля соціологічного факультету Національного університету імені Каразіна, яка знаходилася через дорогу від будівлі УМВС».

ДСНС: «Внаслідок ворожих обстрілів горить дах будівлі обласного управління внутрішніх справ, житлові будинки, існує загроза розповсюдження пожежі».

09:40. Жителі Баштанки відібрали та спалили ворожий комплекс Панцир-С

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що мешканці Баштанки на Миколаївщині відібрали у ворога та спалили зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С»:

«Колгоспники з Баштанки, самі того не розуміючи, віджали та спалили найновіший хвалений комплекс «Панцир-С» вартістю 15 мільйонів доларів. «Народ-переможець» розбігався українськими полями, як щури».

09:20. Нове звернення Зеленського. Українці – символ незламності!

08:30. Зведення Генштабу ЗСУ на ранок 2 березня

07:50. ФОТО. Російські виродки знищили київський СК Авангард

У вівторок, 1 березня, російські загарбники зруйнували Спортивний комплекс «Авангард». Споруда зайнялася після ракетного удару ворога по телевізійній вежі.

Спорткомплекс був базовою ареною столичної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи з баскетболу.

07:25. Заколот! Російські військові моряки відмовилися атакувати Одесу

Російські військові моряки не хочуть атакувати Одесу. Вони деморалізовані міцною системою оборони міста та професіоналізмом його захисників та бояться їх більше, ніж своїх командирів та трибуналу.

Військовий журналіст Сергій Братчук повідомив у Facebook: «Московити вражені створеною системою оборони Одеси, тому їхні військові моряки не хочуть атакувати наше місто. Гарматне м'ясо у консервних банках просто з'їдять одеські чорноморські бички, а кацапські мамки не отримають навіть цинкових трун. Адмірали спонукають флот до виходу на одеський рейд, але серед екіпажів уже визрівають бунти».

06:55. Підпишіть петицію: закрити захистом авіапростір над Україною!

Набирає голоси петиція з проханням до США закрити захистом авіапростір над Україною. Це не дозволить оркам продовжувати бомбардувати мирні міста України.

Петиції потрібно набрати 1 млн голосів. Підпишіть петицію!

06:25. Гордон: Російські фашисти б'ють по праху євреїв у Бабиному Яру та по російськомовному Харкову

06:10. У Харкові біля військового шпиталю стались бої

У Харкові біля військового шпиталю відбулися бої: втрат серед українських військових немає. Наразі ситуація біля шпиталю під контролем, охорону посилили. [Суспільне, голова обласної поліції Володимир Тимошко]

Не підтвердилася інформацію про нібито висадку російського десанту в місті. [Суспільне, речники СБУ та СБ Харкова]

06:00. Поточна карта бойових дій.

05:35. Влада РФ погрожує заблокувати Вікіпедію через статтю про вторгнення

Російський Роскомнадзор надіслав російській Вікіпедії повідомлення від Генпрокуратури Росії із загрозою заблокувати російську Вікі за статтю про вторгнення Росії в Україну, де згадується загибель мирного населення та російських військових.

В опублікованому скріншоті йдеться, що у статті є «відомості про численні жертви серед військовослужбовців Російської Федерації, а також цивільного населення України, зокрема дітей, про необхідність зняття коштів з рахунків у банках Російської Федерації у зв'язку із запровадженими іноземними державами санкціями».

Міністерство оборони Росії та російська влада приховує від населення РФ дійсний масштаб втрат своєї армії. Крім того, окупанти вдають, ніби атакують виключно військову інфраструктуру в Україну, а жертв серед цивільного населення немає. У Росії масово блокують Інтернет-видання та сайти, які висвітлюють справжній масштаб втрат окупаційних військ РФ та повідомляють про факти військових злочинів росіян проти українського цивільного населення.

Роскомнадзор заблокував росіянам доступ до опозиційних видань «Ехо Москви» та телеканалу «Дощ», які висвітлювали втрати серед російських військових внаслідок бойових дій в Україні та обстріли російськими окупантами цивільного населення.

05:05. Розгром у Мексиці. Світоліна знищила росіянку в принциповому матчі

Українська тенісистка Еліна Світоліна розгромила росіянку Анастасію Потапову на турнірі у мексиканському Монтерреї. Суперницю було знищено з розгромним рахунком 6:2, 6:1.

Раніше організатори турніру в Мексиці та WTA виконали умови, які поставила перед ними Еліна Світоліна. Перша ракетка України заявила, що не гратиме проти суперниць із РФ чи Білорусі, якщо вони не отримають нейтрального статусу. І після рішення WTA – Потапова грала без прапора як індивідуальний учасник.

04:45. Байден ухвалив рішення. США закрили своє небо для російських літаків

Президент США Джо Байден оголосив, що США закривають повітряний простір для російських літаків:

«Сполучені Штати закривають повітряний простір для російських літаків. Росія буде абсолютно ізольована від повітряного простору.

Президент РФ розпочав війну проти України. Проте Путін прорахувався. І стосовно народу України, який усіма силами захищає батьківщину. І стосовно ООН і НАТО, які єдині у своїй позиції та діях. Їх цього він потрапив під санкції, які застосовані проти Росії у всьому світі».

04:15. У Херсоні орки захопили вокзал і порт, російська техніка під ОДА 

У Херсоні перед будівлею обласної держадміністрації стоїть військова техніка РФ, залізничний вокзал та морський порт перебувають під контролем росіян (УП).

Кореспондентка у Херсоні Еріка Авдієва в спільному ефірі телеканалів розповіла: «Станом на зараз те, що ми бачимо по веб-камерах міста: перед облдержадміністрацією вистроїлися військова техніка окупантів.

Херсонський міський голова Ігор Колихаєв звернувся до президента України, Верховної Ради, міжнародних місій, аби вони допомогли організувати зелений коридор, щоб зібрати сотні трупів та дозволити вивезти продукти харчування і медикаменти. Він наголошує, що багато загиблих серед військових, а саме територіальної оборони. За його інформацією, захопили залізничний вокзал та морський порт».

Люди майже весь день не виходили з укриття, бо постійно чули вибухи й постріли. Вибухи лунали до самого вечора, вночі чути автоматні черги. Є влучання у будинки в різних мікрорайонах: Таврійський, Шуминський, ХБК.

03:40. КАФЕЛЬНИКОВ: «Росіян тепер у Європу навіть туалети мити не візьмуть»

Російський тенісист минулого року Євген Кафельников виступає проти вторгнення РФ в Україну:

«Прекрасно пам'ятаю, як ще якийсь час тому деякі індивіди писали, що українці їдуть до Європи туалети мити! Поспішаю нас засмутити – ми [росіяни] тепер й на цю роботу там небажані».

03:00. Україна може незабаром отримати понад 4 мільярди доларів від МВФ та Світового банку

Світовий банк готує для України пакет допомоги у 3 млрд доларів на найближчі місяці, а наступного тижня МВФ ухвалить рішення щодо екстреного фінансування обсягом до 1,4 млрд доларів. «Наші установи працюють разом, щоб підтримати Україну на фронтах фінансування та політик, і терміново збільшують свою підтримку», – заявили в МВФ.

Фонд реагує на запит української сторони щодо екстреного фінансування, який Рада директорів розгляне наступного тижня. Нагадаємо, що в рамках Rapid Financing Instrument (RFI) Україна може отримати до 1,4 млрд доларів, тобто 50% квоти в МВФ. «Крім того, ми продовжуємо працювати над українською програмою Stand-By Arrangement, згідно з якою з цього моменту до кінця червня доступні додаткові 2,2 мільярда доларів», – продовжили у Фонді.

Група Світового банку, водночас, готує пакет допомоги обсягом 3 млрд доларів на найближчі місяці, починаючи з екстреної бюджетної підтримки у щонайменше 350 млн доларів, який Рада директорів розгляне вже цього тижня. За цим траншем послідує ще 200 млн доларів швидкої допомоги на здоров’я та освіту. Цей пакет міститиме мобілізацію коштів від декількох сторін, і СБ вже вітає анонсовану підтримку від багатьох двосторонніх партнерів (УП). 

02:00. Зведення Генштабу ЗСУ на 00:00

01:30. У Житомирі окупанти влучили авіабомбою у житловий будинок біля лікарні.

Мер міста Сергій Сухомлин: «Щойно у житловий будинок по вулиці Сабурова поруч із нашою другою лікарнею ім. Павлусенка влучила авіаційна бомба. Бомб було декілька. Будинок вщент зруйнований. В лікарні повністю вибило всі вікна і двері.  Кількість потерпілих уточнюємо. На місці працюють пожежники, МВС і всі, кому не байдужий Житомир».

Рятувальники повідомили, що внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків (у 3-х з них виникла пожежа) та пошкоджено вікна в будівлі міської лікарні.

Житомирська міська рада повідомила, що внаслідок авіаудару мінімум 4 загиблих, серед них є діти.

Окупанти вирішили завдати удар по базі десантників з 95 Окремої десантно-штурмової бригади в Житомирі, але від ракетного удару загорілися житлові будинки. На місці працюють рятувальники.

«Удар завдано з території Фашистської Білорусі», – написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, вже зараз четверо загиблих, серед яких – дитина.

00:00. Розпочався 7-й день війни, 2 березня. Україна, тримайся!

Підсумки 6-го дня війни, 1 березня

  • Найгарячішими точками продовжують залишатись Київ, Харків, Херсон, Миколаїв, Чернігів та Суми.
  • У Харкові вранці стався потужний вибух. Росіяни завдали авіаудару по центральній площі – Майдану Свободи. Ворожа ракета влучила у будівлю ОДА. 10 людей загинуло та близько 20 поранених.
  • Згодом ще одна бомба у Харкові влучила у житловий будинок, люди опинились під завалами, є жертви, інша бомба – влучила у лікарню. Військові збили ворожий літак, що бомбардував місто.
  • У Києві під обстріл потрапила телевежа. Ракета влучила у Бабин Яр. 5 людей загинуло, 5 поранених.
  • На Сумщині російські військові їздили під білим прапором та розстрілювали цивільних.
  • Колона російської техніки прорвалася у Херсон. Окупанти брали у полон мирних мешканців, щоб прикриватись ними.
  • Снаряд влучив у житловий будинок у Херсоні, відомо про одного загиблого.
  • На Одещині стався обстріл, внаслідок чого пошкоджено газовий трубопровід, близько 9 приватних будинків та виникло загорання приватного гаражу, внаслідок чого загинула одна людина, ще двоє постраждали.
  • У Маріуполі під обстріли знову попали житлові будинки, кількість потерпілих встановлюється.
  • Сумарно втрати ворога становлять понад 5700 осіб. Також близько 200 російських окупантів потрапили в полон.
  • Загалом українські військові знищили та пошкодили понад 1,5 тисяч одиниць техніки ворога, у тому числі 29 літаків, 29 гелікоптерів, 198 танків .
  • Володимир Зеленський звернувся до путіна: «Ти убив 16 дітей!» Виступ Президента України у Європарламенті зустрічали та проводжали оплесками і стоячи.
  • Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. За відповідне рішення віддали 637 голосів, лише 13 євродепутатів виступили проти, 26 утрималися.

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Мам, я в плену, но ты не плачь.
Заштопали, теперь как новый.
Меня лечил херсонский врач
Уставший, строгий и суровый.
Лечил меня. Ты слышишь, мам:
Я бил по городу из «Градов»,
И полбольницы просто в хлам,
Но он меня лечил: «Так надо».
Мам, я - чудовище, прости.
В потоках лжи мы заблудились.
Всю жизнь мне этот крест нести.
Теперь мои глаза открылись.
Нас провезли по тем местам,
Куда снаряды угодили.
А мы не верили глазам:
Что мы с Херсоном натворили!
В больницах раненых полно.
Здесь каждый русских проклинает.
Отец, белей, чем полотно,
Ребенка мертвого качает.
Мать, я - чудовище, палач.
И нет здесь, мама, террористов.
Здесь только стон людской и плач,
А мы для них страшней фашистов.
Нас, мам, послали на убой,
Не жалко было нас комбату.
Тут мне херсонец крикнул: «Стой!
Ложись, сопляк!» - и дальше матом.
Он не хотел в меня стрелять.
Он - Человек, а я - убийца.
Из боя вынес! Слышишь, мать,
Меня, убийцу, кровопийцу!
Мам, я в плену, но ты не плачь.
Заштопали, теперь как новый.
Меня лечил херсонский врач
Уставший, строгий и суровый.
Он выполнял врачебный долг,
А я же, от стыда сгорая,
Впервые сам подумать смог:
Кому нужна война такая?
SebastianTrueman
Помоліться будь ласка за путіна:
Псалом109
Боже моєї хвали, не мовчи!
Бо губи грішні й лукаві вони на мене розпустили, брехливим язиком зо мною говорили; і словами ненависти мене обступили, зо мною воювали без причини. За любов мою вони зо мною ворогують; я ж молюся. Зло за добро навалюють на мене і ненависть замість любови. Пусти лукавого до нього, і обвинуватель хай стоїть праворуч нього. Як стане на суді, хай вийде винуватий; і його молитва хай йому за гріх буде. Віку свого хай не звікує, уряд його хай візьме інший. Сини його хай стануть сиротами, а його жінка - удовою. Нехай сини його, блукаючи, на жебри розійдуться, нехай повиганяють їх з їхніх хат-пусток. Нехай лихвар загарбає все, що той має, і чужі нехай розграбують його працю. Нехай ніхто над ним не має милосердя, ніхто нехай не милує його сиріток. Потомство його нехай згине, у другім поколінні ім'я їхнє хай буде стерте. Хай перед Господом згадається провина його предків, гріх матері його нехай не затреться, - хай будуть перед Господом назавжди, щоб він міг знищити з землі їхню пам'ять. За те, що він не мав на думці чинити милосердя, але переслідував нужденного та злиденного, і розбитого серцем готовий був убити. Любив прокляття: хай же спаде на нього! Благословення не хотів: хай же відійде від нього! Нехай одягнеться, немов одежею, прокляттям, хай увійде, мов вода, у його нутро і, як олива, в його кості! Нехай йому буде, немов одежа, що його вкриває, неначе пояс, що ним він підперізується завжди. Така від Господа нехай буде заплата тим, що мене обвинувачують і що на мене зле говорять. Ти ж Господи, о Боже, чини зо мною ради твого імени! Спаси мене, бо добра твоя милість, бо я недужий та бідний, і серце моє зранене в моїх грудях. Неначе тінь, що похилилась, я зникаю: неначе сарану мене стрясають. Коліна в мене хитаються від посту тіло моє змарніло без жиру. Сміховиськом для них я зробився; вони, побачивши мене, кивають головою. Поможи мені, о Господи, мій Боже! Спаси мене по твоєму милосердю! Щоб вони знали, що то твоя рука що ти, Господи, оте вчинив. Нехай собі кленуть, а ти благослови! Встануть вони й осоромляться, а слуга твій буде радіти. Противників моїх хай поб'є сором, нехай огорнуться, немов плащем, власною ганьбою. Я буду вельми дякувати Господеві моїми устами, хвалитиму його між багатьма.
-smart--Forever
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил