Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Легка атлетика
| Оновлено 10 серпня 2021, 16:47
6267
5

Дискваліфікація легкоатлета Главана. Деталі справи

Скорохода відсторонили у справі, яка тягнеться з 2017 року

| Оновлено 10 серпня 2021, 16:47
6267
5
Дискваліфікація легкоатлета Главана. Деталі справи
Фото Івана Вербицького

Спортивний арбітражний суд раз переглянув справу українського легкоатлета Ігоря Главана і ухвалив рішення щодо строку його дискваліфікації до трьох років з анулюванням результатів, показаних, починаючи з 25 липня 2017 року. Ця звістка надійшла у Федерацію легкої атлетики 15 липня. Згідно з цим рішенням, Главан не може виступати на Олімпіаді-2020. Його на дистанції 50 км у спортивній ходьбі замінить івано-франківець Валерій Літанюк, котрий ішов у світовому топ-листі першим серед тих українців, які не пробилися на Ігри.

30-річний Ігор Главан вважається одним із найкращих скороходів у незалежній історії української легкої атлетики. В 2013-2015 роках, на трьох чемпіонатах світу поспіль він був четвертим. Через шість років одна з тих «дерев’яних» медалей стала бронзовою внаслідок дискваліфікації одного з призерів на чемпіонаті світу-2013. Главан – триразовий чемпіон України. Він тричі був срібним призером командних чемпіонатів світу (у 2012 і 2016 роках) і двічі вигравав золото командних чемпіонатів Європи (2013, 2017). Також за плечима Главана дві Олімпіади. У Лондоні-2012 і Ріо-2016 він не зміг поборотися за медалі і розраховував це зробити у Токіо. Але не судилося.

Допінгова історія Главана тягнеться з літа 2017 року. Причому сам Ігор вважає, що його підставили. «У мене начебто виявили препарат групи S2, - казав він. – Коли провів власне розслідування, дізнався, що цей препарат можна виявити лише в спеціальних умовах. Але їх Національний антидопінговий центр (НАДЦ) не дотримався. Коли сказав про це представникам НАДЦ, мені відповіли: «Навіть якщо якісь порушення й були, їх ніхто розглядати не буде». Мені з самого початку дали зрозуміти, що їхнє завдання – мене прибрати. Жодними розслідуваннями ніхто не переймався».

«Проба Главана була недоторканою і зберігалася в морозильній камері у Національному антидопінговому центрі, - коментує заступник директора НАДЦ Ярослав Кручек. – У лабораторію вона була доставлена тоді, коли в нас на те з’явилася технічна і фінансова можливість. Після того фахівці проводять аналіз. Не лише на наявність заборонених речовин, а й на предмет розкладання проби. Іншими словами, якщо б проба зберігалася у неналежних умовах, аналіз показав би, що в ній містяться сліди термічного або бактеріологічного розкладання. Тобто, перевіряється, чи тест, скажімо, не прокип’ятили. Раз цього не було, то експерти визнали, що проба зберігалася в належних умовах. Крім того, проба зберігається в контейнері, втручання в який легко виявити. Перед прийняттям проби лабораторія найперше перевіряє герметичність закриття упаковки. Пробу на місці здачі закриває сам спортсмен, після чого вона пломбується. Відкривали її лише в лабораторії».

Найгірше, що відстоюючи свої права, Главан не шкодував публічних звинувачень не лише для колишнього керівництва ФЛАУ на чолі з Ігорем Гоцулом, але й для тренерів та колег-атлетів. Чим налаштував проти себе навіть тих, з ким пліч-о-пліч змагався і тренувався. Старшого тренера збірної України зі спортивної ходьби Дениса Тобіаса Ігор звинувачував у корупції. За інформацією джерел Sport.ua, у намаганні відбілити себе і отримати менший строк дискваліфікації, Главан надавав WADA інформацію щодо інших українських скороходів, які, за його словами, теж вживали заборонені препарати. Причому не цурався «здавати» навіть тих, з ким ще недавно мав тісні особисті стосунки. Більшість цих звинувачень врешті були відкинуті за відсутністю аргументів, але окремі спортовці мали чималі неприємності.

Валерієві Літанюку, який, замінить Главана в Токіо-2020 – 27 років. Його тренує одна з найкращих українських скороходок на дистанції 50 км Христина Юдкіна. Валерій – переможець командного чемпіонату Європи-2019, володар срібної нагороди командного чемпіонату світу-2019.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Копяк
Допинг- такая хитрая штука, ну как бы рулетка - пронесет или нет. На Западе с этим более менее все нормально,каждая страна имеет свою современную лабораторию,спортсмен перед соревнованиями сдает анализы и ему с вероятностью в 99% говорят- все нормально, допинг выведен с организма, вперед за медалями. В Украине все гораздо сложнее, свои не могут точно определить - остался допинг в организме или нет,приходиться обращаться в другие страны,сейчас РФ и Беларусь отлетели, выбор не большой и где гарантия что не обманут? Рулетка.... Теперь немного о другом аспекте проблемы. Ведь ни у одного спортсмена Украины,которого ВАДА поймала на применении допинга, не забрали премиальные,машины,квартиры,,,Все оставили у спортсмена.Вопрос - почему? Может такое быть,что оставили потому,что руководство МОК Украины знало,что спортсмен на допинге, все делалось под их крышей и с их благословления, потому и не поднимается вопрос о возврате незаконно полученных благ. По другому просто не может быть... А если бы спортсмен знал, что если его поймают через несколько лет,и все что он получил мошенническим способом у него отберут,а сам он до конца жизни больше никогда не сможет выступать в любых соревнованиях,но и работать тренером - вот тогда многие задумались - а стоит это того?Может надо менять профессию? Честное имя дороже?
limb0101
Бізнес, тільки бізнес.
Юрій Ганусяк
корупційні інтереси чинуш знову більш пріоритетні за престиж держави. корупція погубить країну
Иван Иванов
Меняют лозунг Олимпиады, а какой смысл в этих переменах если у вас половина спортсменов юзают? Какой смысл гимны включать стран, какой смысл во всех этих скандалах из-за того что какой-то флаг кого-то оскорбляет или страну не признают если потом проходит год и медаль забирают за допинг
Иван Иванов
Все эти скандалы вокруг допинга превращают Олимпиаду с грёбаный цирк. Как можно радоваться за спортсменов или считать их достижения чем-то крутым, если через пару-тройку лет обнаруживается что спортсмен юзал допинг. Нужно в таком случае и медали выдавать спустя 5 лет, когда всё перепроверили, и тогда уже награждать заслуженных победителей. А так всё это больше и больше на цирк походит