Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 30 травня 2021, 19:13
11793
0

Вальс лавок. У Серії А круговорот тренерів, хоча сезон тільки закінчився

Sport.ua - про всі перестановки та чутки навколо тренерів команд італійської Серії А сезону-2021/22

| Оновлено 30 травня 2021, 19:13
11793
0
Вальс лавок. У Серії А круговорот тренерів, хоча сезон тільки закінчився
Getty Images/Global Images Ukraine. Антоніо Конте

Здається, ще ніколи, як в цьому році, в командах італійської Серії А за досить короткий період часу після завершення сезону не відбувалося стільки тренерських змін. Клуби, незалежно від своїх досягнень і статусності, немов змагаються один з одним, хто швидше поміняє наставника. Причини у всіх різні, але причини, як відомо, завжди можна підтягнути під потрібні дії.

Вже зараз можна говорити, що 11 команд-учасниць Серії А-2021/22 з 20-ти вирішили змінити тренерів. Деякі клуби вже оголосили про своє рішення офіційно, інші повинні остаточно визначитися з висновками найближчим часом. Що ж, давайте проаналізуємо ситуацію з «господарями лавок» напередодні наступного чемпіонату Італії в кожній конкретній команді...

АТАЛАНТА

Нинішнім наставником «Аталанти» є 63-річний Джан П'єро Гасперіні, який зробив команду з Бергамо однією з найбільш грізних сил в італійському футболі. У клубі, незважаючи на відсутність трофеїв, повністю задоволені роботою Гасперіні, контракт якого з «Аталантою» розрахований до літа 2022 року. Та й сам фахівець, незважаючи на велику кількість чуток навколо своєї персони, не збирається щось змінювати, тому бергамаскам тренерські революції найближчим часом не загрожують.

БОЛОНЬЯ

52-річний серб Сініша Михайлович очолює «Болонью» з січня 2019 року. У сезоні-2020/21 «червоно-сині» фінішували на 12-му місці в турнірній таблиці і клубне керівництво робота Михайловича цілком влаштовує. Проблема лише в тому, що види на Сінішу мають боси «Лаціо», які, за чутками, збираються перетягнути свого екс-футболіста назад в Рим. У цьому випадку «Болоньї» доведеться підшукувати наступників для серба, й у список найбільш імовірних кандидатів журналісти вже внесли три прізвища - Марко Джампаоло, Вальтер Маццарі та Лука Готті.

ВЕНЕЦІЯ

У елітарний дивізіон італійського футболу «Венецію» вивів 38-річний наставник Паоло Дзанетті, з яким у клуба контракт до 2022 року. Однак далеко не факт, що «помаранчево-чорно-зелені» зможуть утримати перспективного наставника ще на сезон, адже інтерес до того проявляють інші клуби Серії А, готові надати Дзанетті більшу зарплату й можливості для формування складу. Втім, піти без дозволу босів «Венеції» Дзанетті все одно не зможе, а тому сторонам доведеться домовлятися цивілізованими методами, а не мовою ультиматумів.

ВЕРОНА

«Верона» фінішувала в сезоні-2020/21 на досить комфортному десятому місці, але головний тренер команди Іван Юрич вже вирішив за краще змінити ситуацію, подавшись в «Торіно». Зараз фаворитом на те, щоб очолити «жовто-синіх» вважається 43-річний хорват Ігор Тудор, який має досвід роботи з «Галатасараєм», «Удінезе» та «Хайдуком», а останнім часом обіймав посаду одного з асистентів Андреа Пірло в «Ювентусі».

ДЖЕНОА

Офіційного оголошення з цього приводу доки не послідувало, але наставником «Дженоа» повинен залишитися Давіде Баллардіні, який в черговий раз повернувся на пост коуча «грифонів» в грудні минулого року, й зберіг для команди прописку в елітарному дивізіоні. Поки відомо, що на найближчий час у Баллардіні намічена зустріч з президентом клубу Енріко Прециозі, сюрпризів від якої, як мінімум з точки зору майбутнього тренера «Дженоа», в італійській пресі не очікують.

ЕМПОЛІ

Влітку минулого року керівництво «Емполі» призначило головним тренером команди молодого Алессіо Діонізі, який з ходу зумів вивести команду в Серію А, ставши тріумфатором Серії Б. Контракт 41-річного фахівця з «синіми» розрахований до літа 2022 року, й кілька днів тому Діонізі особисто підтвердив в пресі, що продовжить роботу з командою і в елітарному дивізіоні. 

ІНТЕР

Getty Images/Global Images Ukraine. Сімоне Індзагі

У минулому сезоні вперше за одинадцять років «нерадзуррі» стали чемпіонами Італії. Команду до тріумфу привів Антоніо Конте, який після цього погодив з клубом питання дострокового розірвання контракту. Повідомлялося, що причиною відходу тренера є розбіжності з керівництвом. «Інтер» має фінансові проблеми, через що не міг гарантувати Конте посилення складу влітку. Нашарувався на це ще й намір босів «нерадзуррі» скоротити зарплатну відомість і продати гравців на суму приблизно у 80 мільйонів євро. Недивно, що миритись з подібним Конте не захотів, а на його місце у пресі вже сватають Сімоне Індзагі, який, немов на замовлення, встиг розійтися з «Лаціо».

КАЛЬЯРІ

Кілька днів тому відбулася зустріч між президентом «Кальярі» Томмазо Джуліні та головним тренером команди Леонардо Семплічі. За даними з преси, спілкування сторін було тривалим і начебто як плідним. Бос і коуч вирішили продовжити співпрацю та, ймовірно, навіть продовжити контракт, розрахований до літа 2022 року. Однак найближчим часом у Джуліні та Семплічі запланований черговий раунд переговорів, за підсумками якого повинні будуть підписані папери, що і дозволить говорити про тренерську ситуацію в «Кальярі» більш чітко.

ЛАЦІО

Спочатку президент «Лаціо» Клаудіо Лотіто погодив продовження контракту з Сімоне Індзагі, але той за ніч встиг передумати, й покинув клуб, та ще і встигнувши як слід посваритися з колишнім босом. Зараз Лотіто перебуває в активному пошуку нового наставника для своєї команди. У число найбільш ймовірних претендентів входять Сініша Михайлович та Вальтер Маццарі, але не варто виключати і призначення когось зовсім іншого, адже мова йде про людину з таким непередбачуваним характером, як Лотіто...

МІЛАН

Якщо ще рік тому в італійській пресі активно обговорювали можливість приходу на тренерський місток «Мілана» нинішнього коуча збірної України Андрія Шевченка, то зараз ця тема геть затихла. 55-річний Стефано Піолі виконав ключове завдання на сезон - повернув команду в Лігу чемпіонів, а тому нерозумно з боку босів «россонері» зараз затівати будь-які перестановки на лавці, тим паче, що контракт з чинним коучем розрахований до літа наступного року.

НАПОЛІ

Дженнаро Гаттузо не зміг виконати ключову задачу на сезон - повернути «Наполі» в Лігу чемпіонів, а тому влітку неаполітанці вирішили змінити «керманича». Надто довго шукати нового наставника в клубі не стали, зупинивши вибір на досвідченому Лучано Спаллетті. Контракт з 62-річним екс-коучем «Роми», «Зеніта» та «Інтера» підписано на два роки. Примітно, що рівно стільки ж Лучано залишався без роботи після свого відходу з міланського клубу влітку 2019-го.

РОМА

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Керівництво «Роми» довго виказувало максимальну довіру португальцю Паулу Фонсеці, але коли стало ясно, що «вовки» знову залишаються без Ліги чемпіонів, вирішило за краще діяти більш рішуче. У результаті договір з Фонсекою продовжений не був, а вже на початку травня римляни здивували всю Італію та багато кого в Європі, узгодивши умови співпраці з Жозе Моуріньо, який в Серії А раніше прекрасно себе зарекомендував з «Інтером». Втім, нині в кар'єрі «Особливого» куди більше труднощів, ніж раніше, а тому далеко не факт, що його прихід в «Рому» буде настільки ж успішним, як робота з «нерадзуррі» десять років тому.

САЛЕРНІТАНА

«Морські коники» уперше за 23 роки знову спробують свої сили в Серії А. Головним архітектором повернення «Салернітани» в елітарну лігу італійського футболу став 66-річний наставник Фабріціо Касторі, який продовжить свою роботу з командою і в подальшому. В аспекті «Салернітани» нині більш цікаве інше питання - одним із співвласників клубу є бос «Лаціо» Клаудіо Лотіто, якому доведеться в найближчі 30 днів вирішити, з яким активом розлучитися, адже правила УЄФА забороняють одній людині бути власником двох клубів, що беруть участь в одному змаганні.

САМПДОРІЯ

69-річний Клаудіо Раньєрі, який ставав сенсаційним чемпіоном Англії разом з «Лестером» у 2016 році, вже оголосив про своє прощання з «Сампдорією», у зв'язку з чим керівництву клубу доведеться підшукати для команди нового коуча. Згідно з останньою інформацією з італійської преси, президент «блучерк'яті» Массімо Ферреро нині намагається визначити правильну кандидатуру для ролі тренера команди, і його фаворитом є Марко Джампаоло, інтерес до якого, втім, виявляють й інші клуби.

САССУОЛО

Після завершення чемпіонату стан «чорно-зелених» покинув 41-річний Роберто Де Дзербі, який відпрацював з командою три роки, а зараз вирішив знайти новий виклик у кар'єрі, погодившись очолити віце-чемпіона України «Шахтар». Хто замінить відбувшого до України наставника в «Сассуоло», поки невідомо, але в клубі придивляються до двох досить авторитетних фахівців - Паулу Фонсеки та Андреа Пірло.

СПЕЦІЯ

Вінченцо Італьяно, який за підсумками сезону-2019/20 вивів «Спецію» в Серію А, зумів зберегти для команди прописку в елітарному дивізіоні й на наступний рік. Однак майбутнє наставника в команді поки знаходиться під питанням, оскільки інтерес до нього виявляє цілий ряд інших клубів - зокрема, «Верона», «Лаціо» та «Сассуоло». Очікується, що в найближчі дні Італьяно проведе зустріч з американськими власниками «Спеції», на якій і проясняться всі питання щодо майбутнього тренера в клубі.

ТОРІНО

 

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Юрич

«Бики» також вирішили за краще змінити наставника на наступний сезон. Давіде Ніколу, який відпрацював в «Торіно» трохи більше чотирьох місяців, зберігши для команди прописку в Серії А, змінить 45-річний хорват Іван Юрич, котрий покинув «Верону», і підписав з туринцями трирічну угоду.

УДІНЕЗЕ

Протягом останніх двох років з «Удінезе» в якості головного тренера відпрацював 53-річний італійський фахівець Лука Готті. Його контракт із «зебрами» закінчується 30 червня, і поки далеко не факт, що наставник збереже свою посаду в подальшому. «Удінезе», за чутками, проявляє інтерес до коуча «Венеції» Паоло Дзанетті, з яким навіть провів попередні перемовини. Втім, і з Готті «зебри» підтримують контакти, й в теорії не проти продовжити співпрацю, хоча тренер хотів би більш чітких роз'яснень щодо футболістів, на яких зможе розраховувати в наступному сезоні.

ФІОРЕНТИНА

Getty Images/Global Images Ukraine. Дженнаро Гаттузо

Команда з Флоренції вже отримала нового тренера на наступний сезон. Про те, що Джузеппе Якіні покине пост наставника «фіалок» стало відомо ще в середині травня, а тому тут жодної сенсації не сталося. Навпаки, боси «Фіорентини» добре зорієнтувалися на ринку, й зуміли домовитися з 43-річним Дженнаро Гаттузо, який підписав трудовий договір на два сезони. Цікаво, що раніше італійська преса повідомляла про наявність істотних вимог Гаттузо до «фіалок», а тому його призначення дає надію фанатам команди на суттєві пертурбації, які, можливо, допоможуть «Фіорентині» повернутися у верхню частину турнірної таблиці.

ЮВЕНТУС

Getty Images/Global Images Ukraine. Массіміліано Аллегрі

Головний гегемон італійського футболу останнього десятиріччя «Ювентус» минулий розіграш Серії А відверто провалив. У клубі зробили ставку на авторитетного в минулому футболіста, але малодосвідченого тренера Андреа Пірло, яка себе не виправдала. «Стара синьйора» буквально в останній момент вскочила на рятівне четверте місце за підсумками чемпіонату, яке гарантувало туринцям путівку в Лігу чемпіонів. А от повертатися на колишні чемпіонські позиції в наступному сезоні «Ювентус» буде вже під керівництвом нового-старого головного тренера Массіміліано Аллегрі. Свого часу цей фахівець штампував чемпіонські титули з «Юве» наліво і направо, але ось в Лізі чемпіонів взяти трофей не зміг, через що боси і вирішили за краще піти іншим шляхом, проте, як бачимо, в якийсь момент надумали повернутися на пару зупинок назад, й підібрати Аллегрі, що засидівся без діла.

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.