Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 травня 2021, 03:35
7110
16

Чому чутки про топ-трансфер Локателлі в Шахтар - мильна бульбашка з преси

Колумніст Sport.ua Олексій Сливченко не вірить, що хавбек «Сассуоло» переїде в Україну

| Оновлено 24 травня 2021, 03:35
7110
16
Чому чутки про топ-трансфер Локателлі в Шахтар - мильна бульбашка з преси
Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Локателлі

Останні кілька тижнів вболівальники «Шахтаря» повністю зосереджені на новинах, що надходять з Апеннінського півострова. Ключовим очікуванням для фанів «гірників», звичайно ж, є призначення Роберто Де Дзербі, який уже заявив про відхід з «Сассуоло», на пост головного тренера донецької команди. З цим, здається, жодних проблем виникнути не повинно, і 41-річний італієць наступного тижня буде офіційно презентований в якості нового «керманича» віце-чемпіона України.

Однак тепер цікаво, кого ж приведе до команди Де Дзербі, тому що повірити в його готовність працювати практично без трансферів, що раніше було за Луїша Каштру, неймовірно складно. Швидше навіть, неможливо, тому як амбітність португальця і ​​італійця навіть не варто класти на різні шальки терезів - і так очевидно, що переважить.

Подейкують, що Де Дзербі хоче бачити в «Шахтарі» цілий ряд гравців з «Сассуоло». Серед пліток фігурують як цілком реалістичні варіанти, як наприклад, Марлон, Бога або Джурічич, так і відверто сумнівні. До останніх можна віднести не тільки чутки про трансфер в стан «гірників» ветеранистих 34-річного воротаря Андреа Консільї або 31-річного центрбека Влада Кірікеша, але й байки, які встигли набили оскому, про ймовірний перехід в «Шахтар» 23-річного опорного півзахисника збірної Італії Мануеля Локателлі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Останній дійсно є одним з головних діамантів нинішнього «Сассуоло», причому як з ігрової, так і з економічної точок зору. Тому недивно, що вже зараз в пресі звучать нечувані цифри, в які для бюджету «зелено-чорних» може вилитися вихідний трансфер Локателлі. Але до «Шахтаря» цей гравець не має жодного стосунку, і ось чому...

40 мільйонів євро - сума, що виходить за фінансовий ліміт «Шахтаря»

Перш за все, варто розуміти, про яку суму відступних ми говоримо, якщо заводимо мову про потенційний трансфер Локателлі. Розлучатися з молодим півзахисником, який викликається в збірну Італії, за копійки в «Сассуоло», природно, не побажають. Тому вже зараз у пресі миготять чутки, що боси «зелено-чорних» фактично повісили цінник на свого футболіста - 40 мільйонів євро.

Пліткують, що «Шахтар» практично готовий заплатити стільки. Нібито «гірники» запропонували «Сассуоло» 35 мільйонів євро, а самому Локателлі готові платити по 3 мільйони на рік протягом п'яти сезонів.

Однак в таку інформацію повірити вкрай складно. Справа в тому, що успішну бізнес-модель «Шахтарю» вдалося вибудувати, перш за все, через відмову виходити за межі певної встановленої межі. Яким би талановитим та здібним не був футболіст, але «гірники» не готові витрачати на нього позамежну суму. Винятки траплялися, але обидва вони (Нері Кастільо та Бернард) лише підтвердили правило, що виходити за межі розумності не варто.

Нещодавно Карло Ніколіні, який зараз у «Шахтарі» займає посаду асистента директора з футболу, в інтерв'ю, до речі італійським медіа, розповідав, чому донецький клуб не зумів підписати у свої ряди шалено талановитого бразильського вінгера «Палмейраса» Габріела Верона. Виявляється, що в українському клубі існує фінансовий ліміт на одну операцію, що дорівнює 20 мільйонам євро. Говорячи простіше: жоден вхідний трансфер не буде схвалений вищим керівництвом, якщо він обійдеться клубу дорожче двох десятків мільйонів євро. Крапка.

Getty Images/Global Images Ukraine

І вкрай складно повірити, що якщо у випадку з 18-річним бразильцем Вероном, про якого мріють ледве не всі гранди європейського футболу, «Шахтар» не пішов на порушення своєї концепції, то зараз в ситуації з 23-річним італійцем Локателлі цей відступ від власних правил в клубі все-таки відбудеться. Звичайно, Де Дзербі може вмовити босів розщедриться, але цим він з самого початку поставить себе в незручне становище, зваливши на себе додаткову ношу відповідальності за результат не тільки команди, а й успішну адаптацію, а потім і якісну гру самого Локателлі. Сумнівно, що любитель раціоналізму Де Дзербі ступить на цю відверто «слизьку доріжку»...

Україна - дуже ризикований варіант в кар'єрі Локателлі

Для самого Локателлі варіант з переїздом в українську Прем'єр-лігу, нехай навіть з лав середняка італійської Серії А, не виглядає межею мрій. Так, якщо все-таки повірити чуткам про нечуваний оклад, який нібито гарантують Мануелю в «Шахтарі», то спокуситися на таку пропозицію можна, але чи не поставить це хрест на подальших очікуваннях хавбека від власної кар'єри? Колись добре знайомий вітчизняним уболівальникам талант, чиє ім'я Алекс Тейшейра, вже спокусився на гроші, і крім них, власне, більше нічим і не розжився в футболі.

До Локателлі зараз придивляються відразу кілька європейських грандів. Мова, перш за все, йде про «Ювентус», але не варто скидати з рахунків і чутки про «Манчестер Сіті» та «Барселону». Сам хавбек, здається, не проти залишитися в Серії А, де для нього все знайоме і зрозуміле. З цієї причини можливість трансферу в «Ювентус» для Мануеля - це те, від чого гріх відмовлятися, та й в керівництві «Сассуоло» хавбека зовсім не видавлюють в «Шахтар», а навпаки, за чутками, хочуть, щоб гравець залишився в Італії.

І ось останній момент, на перший погляд, якось слабко в'яжеться з бізнесом. Адже продавати гравця в бажанні заробити максимум потрібно туди, де більше дають, а не туди, куди більше хочеться. Якщо в цьому питанні є якісь нестиковки, то, вірогідно, не все в ньому настільки очевидно. І тут ми підходимо до ще одного пункту...

Чутки про «Шахтар» - агентські вкидання з метою натиснути на «Ювентус»

Зараз саме ця теза здається найбільш правдоподібною в купі всієї інформації, поширюваної навколо персони Локателлі в італійській пресі. Що ми маємо на поверхні? Нібито «Шахтар» готовий заплатити за хавбека 35 мільйонів євро, що майже відповідає вимогам «Сассуоло», який хоче отримати 40 мільйонів. «Ювентус» же зробив сумарну пропозицію на 40 мільйонів, але реально готовий заплатити живими, як то кажуть, грошима за хавбека тільки половину цієї суми - 20 мільйонів. Решту туринський гранд пропонує «Сассуоло» добрати у нього натурою, тобто футболістами, яких готовий відпустити сам «Ювентус». Йдеться про 20-річного Ніколо Фаджолі та 21-річного Джанлуку Фработту, які, відверто кажучи, навіть сумарно ніяк не тягнуть на 20 мільйонів - оціночна вартість першого на Transfermarkt становить 1,2 мільйони євро, другого - 2,5 мільйони.

Getty Images/Global Images Ukraine

Іншими словами, «Ювентус» готовий зараз домовлятися про трансфер Локателлі, але заплатити за хавбека готовий тільки 20 мільйонів євро, віддавши, причому не факт, що без додаткових умов, двох гравців, яких ще тільки належить розкрити. Очевидно, що в «Сассуоло» сидять не безголові чайники, і з цим прийомом «старої синьйори» вони розібралися моментально. Але категорично відмовляти «Ювентусу» в цій ситуації - означає згорнути переговори і позбавити клуб можливості до хорошого заробітку, а «Сассуоло» - це зовсім не банківський сейф, куди вже неможливо підкинути додаткові кілька десятків мільйонів євро.

Єдиним правильним варіантом на ринку, який би зумів простимулювати «Ювентус» не втратити інтерес до переговорів, і самостійно піти на поліпшення умов - це як раз подібного роду плітки, як з'явилися зараз про «Шахтар» і Локателлі. І на перший погляд все виглядає цілком правдоподібно - з команди йде головний тренер, який не проти забрати з собою лідерів. Але Де Дзербі може бути скільки завгодно не проти цього, проте фінансові реалії і багато інших аспектів (ніхто ж не казав, що «Шахтар» з Де Дзербі буде відмовлятися від обраного бразильського вектора в роботі на ринку) говорять про те, що Локателлі в «Шахтарі» - це мильна бульбашка, яку активно надувають в італійських ЗМІ, тому що це комусь вигідно.

Getty Images/Global Images Ukraine

Кому це може бути вигідно? З цим ми вже розібралися - агентам і особам, зацікавленим в переході Локателлі в «Ювентус». І це зараз єдиний трансферний шлях, який складе всі деталі пазлу воєдино: туринці отримають якісного футболіста, «Сассуоло» заробить фантастичну за теперішніх часів суму на ринку, а Локателлі залишиться в рідній Серії А, де завжди буде на очах у тренерського штабу збірної Італії, причому в рядах однієї з найсильніших команд дивізіону.

***

Зауважте, говорити про те, що Локателлі не зміг би вписатися в ігрову модель «Шахтаря» при Де Дзербі ми навіть не намагаємося. Цей півзахисник дійсно виглядає дуже перспективно, і з урахуванням потенційних питань в середній лінії у «гірників» (Степаненко та Алан Патрік вже наближаються до заходу кар'єри, а Майкон та Маркос Антоніо поки не виглядають готовими гравцями основного складу, хоча і провели в команді вже кілька сезонів) його переїзд в донецьку команду допоміг би тій куди швидше вирішити деякі ігрові завдання, але в «Шахтарі» зараз налаштовані на інші принципи роботи на ринку, про що нещодавно говорив і президент клубу, який підкреслив, що не хоче показувати видимість роботи, хоча і готовий купувати нових виконавців.

Мабуть, єдиним шансом побачити Локателлі в «Шахтарі», про який вже говорилося вище, є тверде і наполегливе бажання Де Дзербі, за яке італієць висловить готовність відповідати перед керівництвом. Але й тут, здається, історія не зростається, тому як, якщо вірити все тим же італійським журналістам, то поки єдиним футболістом, якого 41-річний Роберто твердо попросив «гірників» підписати з «Сассуоло» є 25-річний центральний захисник Марлон. Так що на столі у нас величезна кількість деталей, які далеко не факт, що є складовими частинами лише одного пазлу, а не двох, трьох або ще більшого їх числа... Трансферні ігри - вони такі.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zzg77
Никто из Италии не попрется в Украину, и Шахтёр не тот клуб куда стоит идти. Только большими деньгами можно заманить! И то непонятно кого.
Weasel Zipper
Аллегри не пришёл, Флик не пришёл, даже игроки Сасоло не хотят в бомбасскую помойку. В итоге придёт какой нибудь Коноплянка очередной или Ракицкий
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Литвиненко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
VAD
Сплрут сам роздуває бульку і сам спростлвує
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил