Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 04 листопада 2022, 21:10
4272
11

Прісний сезон українок: довгоочікуваний прогрес Костюк, спад у всіх інших

Згадуємо, як українки 2020-й рік провели

| Оновлено 04 листопада 2022, 21:10
4272
11
Прісний сезон українок: довгоочікуваний прогрес Костюк, спад у всіх інших

Пандемія коронавірусу завдала тенісу нищівного удару. Сезон-2020 був скорочений більш ніж наполовину, хоча, здавалося б, індивідуальні види спорту мають пережити коронакризу трохи легше. Але професійний теніс – це така собі всесвітня ліга, яка не прив'язана до однієї точки на мапі чи навіть певного континенту, що в теперішніх умовах і стало найбільшою проблемою.

Незважаючи на всі скасування і перенесення, деякі навіть топові змагання все ж вдалося врятувати і провести хоча б у спрощеному форматі. А ще ж було трохи більше двох місяців передкарантинного періоду, коли ми навіть і не здогадувалися, яка жесть чекає на нас попереду. Українські тенісистки провели далеко не найкращий сезон, але були і приємні моменти. Зрештою, саме вони нас привчили до чогось більшого, і кожна нова невдача била сильніше, ніж раніше.

Сьогодні згадаємо, чим запам'яталися цьогорічні виступи українок з топ-200. Трохи детальніше про наших одеситок можна прочитати тут і тут.

Еліна СВІТОЛІНА

Вік: 26
Рейтинг на початок року: 6
Рейтинг на кінець року: 5 (+1)
Особистий рекорд: 3 (11.09.2017)
Призові у 2020-му: $625,299
Топ-4 турніри за призовими: $313,350 (Ролан Гаррос), $124,706 (Australian Open), $47,008 (Рим), $43,000 (Монтерей)
Матчі: 21-9 (турніри WTA 19-8)
Досягнення сезону: два титули WTA International, 1/4 фіналу Ролан Гаррос



Еліна дуже важко входила в сезон. Австралійська серія залишила більше неприємних спогадів. В Брісбені Світоліна була розбита вже в першому колі американкою Даніель Коллінз, а в Мельбурні її вдруге за рік зупинила на Шоломі Мугуруса. Сталося це в 3-му колі.

Матчі тоді ще Кубка Федерації також пройшли на досить посередньому рівні, єдина конкурентна суперниця, Анетт Контавейт, виграла в трьох сетах. Еліна намагалася знайти свою гру, але ні в Хуахіні, ні на Близькому Сході цього зробити не вдалося. Але прорвало в Мексиці, де Світоліна стала переможницею хардових змагань категорії International в Монтереї. Фінал проти чешки Бузкової був непростим, та все ж досвід дався взнаки. Від цього титулу в майбутньому можна було б відштовхуватись, але теніс пішов на карантин.

Наступного разу українка вийшла на корт вже в Римі аж у вересні, пропустивши до цього цілу купу турнірів, включно з US Open. Перемоги над росіянками Павлюченковою і Кузнєцовою вселяли надію, але чешка Вондроушова переконливо довела, що на той момент була кращою.

Перед Ролан Гаррос Еліна виграла ще один турнір міжнародної серії, цього разу в Страсбурзі. Абсолютно всі матчі українки були непростими, але другий титул в сезоні був завойований. Сітка французького мейджора дозволяла розраховувати на перший в кар’єрі півфінал у Парижі, але в 1/4 фіналу стався сенсаційний і максимально болючий програш від аргентинки Наді Подороски. Поразка була більше психологічною і сталася ще в рамках підготовки, налаштування і оцінки своєї суперниці.

Далі грати особливого сенсу вже не було, але Еліна поїхала в Остраву і програла в першому колі Марії Саккарі. Завдяки новим правилам нарахування очок Світоліна завершила рік у топ-5 (вдруге в кар'єрі), але великої радості від того у вболівальників не спостерігалося. В грі нашої першої ракетки є великі проблеми і було б дуже добре вирішити їх якнайшвидше.

Топ-матч: проти Каролін Гарсії на Ролан Гаррос
Оцінка сезону: 7 з 10
Завдання на наступний сезон:
- кваліфікуватися на Підсумковий турнір

Даяна ЯСТРЕМСЬКА

Вік: 20
Рейтинг на початок року: 22
Рейтинг на кінець року: 29 (-7)
Особистий рекорд: 21 (20.01.2020)
Призові у 2020-му: $486,190
Топ-4 турніри за призовими: $100,000 (US Open), $88,680 (Australian Open), $78,160 (Аделаїда), $66,318 (Ролан Гаррос)
Матчі: 17-12 (турніри WTA з кваліфікацією 14-12)
Досягнення сезону: особистий рекорд у світовому рейтингу, фінал турніру категорії Premier



Початок сезону для Даяни був майже розкішним. Так, в Брісбені вона втретє в кар'єрі програла Бертенс, але нарешті виграла в Кікі партію. А от в Аделаїді Ястремську прорвало. Перемоги над Кербер, Векіч і Соболенко в рамках одного турніру – це вже справжній топ-рівень. Здавалося, що під керівництвом Саши Баїна друга ракетка Українки стане прогресувати на рівні Наомі Осаки або навіть вище. Але не так сталося, як гадалося. Хоча після поразки від Возняцкі в Мельбурні таких думок ще точно не виникало.

До початку карантину все було досить непогано: Даяна дуже допомогла збірній України в Таллінні, дійшла до третього кола в Досі, здобувши другу в кар’єрі перемогу над тенісисткою із топ-5 Софією Кенін (діючою чемпіонкою AO).

А от піврічна пауза стала для кар'єри Ястремської важким ударом. Її життя наповнили зовсім інші теми, відмінні від спорту. Батько Даяни в інтерв'ю розкрив всі карти і підтвердив здогадки вболівальників. Так склалося, що молодим дівчатам в тенісі можна заробити дуже великі гроші, але, на жаль, протистояти різним спокусам виходить далеко не у всіх.

20-річна українка провела ще два непоганих турніри в Палермо і Цинциннаті, після чого образилася на твіт свого тренера, в якому від поздоровив свою колишню підопічну Осаку з перемогою в матчі з Ястремською. Співпраця продовжилася до закінчення US Open, яке відбулося вже в другому колі, після чого Баїн був звільнений. Даяні на емоціях вдалося виграти два трисетовики в Римі, але сезон закінчився чотирма поразками поспіль.

Топ-матч: проти Кенін в Досі, топ-турнір – Аделаїда
Оцінка сезону: 6,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- повністю присвятити себе тенісу

Марта КОСТЮК

Вік: 18
Рейтинг на початок року: 153
Рейтинг на кінець року: 99 (+54)
Особистий рекорд: 97 (02.11.2020)
Призові у 2020-му: $321,578
Топ-3 турніри за призовими: $163,000 (US Open), $66,318 (Ролан Гаррос), $13,856 (Australian Open)
Матчі: 25-11 (турніри WTA з кваліфікацією 13-8)
Досягнення сезону: дебют у топ-100, дебюти в основі Відкритих чемпіонатів США (третє коло) та Франції (перше коло після подолання кваліфікації), виграш 60-тисячника ITF в Єгипті

2019-й рік для Марти став перехідним етапом, під час якого вона продовжувала наступати на чергові граблі, які тільки більше загартовували її характер. На жаль, це не допомагало якось розвиватися її кар'єрі, але з часом Костюк стала більше розуміти, чого хоче в майбутньому.

Сезон-2020 розпочався посередньо, улюблена австралійська частина вийшла не дуже вдалою. Реабілітуватися вдалося вже в лютому, вигравши другий 60-тисячник в кар'єрі (також був виграний і парний розряд). Сталося це в Каїрі на тлі травми гомілкостопа, отриманої під час виступу на Кубку Федерацї у складі національної збірної України. За словами Марти, негативні наслідки цього пошкодження вона відчувала і через декілька місяців. До початку карантину ще були виступи на змаганнях WTA в Ліоні, де вдалося знову непогано показати себе в парі, діставшись півфіналу з словачкою Кужмовою.

Літом українка підписала контракт з американською менеджерською компанією IMG, завершивши співпрацю з компанією S.A.M і хорватським екс-тенісистом Іваном Любічічем. Трохи пізніше в інтерв'ю Костюк розповідала про деякі неприємні моменти, через які, можливо, і було прийняте це рішення.

Поверталася на корт Костюк в Палермо і в Празі. На змаганнях в Чехії українка подолала кваліфікацію і лише на тай-брейку третьего сету поступилася італійці Камілі Джорджі в першому колі основи. Це додало певного оптимізму перед US Open, але Марта в Нью-Йорку точно перевершила всі очікування. Навіть більше за рівнем гри, ніж за результатом. В перших двох колах вона впевнено здолала росіянку Касаткіну і латвійку Севастову, Дар'я взагалі була геть-чисто знищена з рахунком 6-1, 6-2. Зупинила Марту лише майбутня переможниця Наомі Осака, хоча саме в цьому матчі японка цілком могла і завершити боротьбу. В третьому сеті Костюк вела 2:1 і мала потрійний брейкпойнт, а потім ще два звичайних, але виграти той гейм не судилося. На цьому матч закінчився, далі борьби на корті вже не було.

Якщо в США цього року кваліфікації не було, а дівчата грали відразу в основі, то на Ролан Гаррос з рейтингом 119 довелося грати відбір. Пробитися в основу вдалося майже без труднощів, але в першому колі Марта досить легко програла японці Нао Хібіно. Як пояснювала українка, їй було важко пристосуватися до непростих погодних умов осіннього Парижа, також були певні проблеми особистого характеру. Турнір аж ніяк не можна назвати провальним, адже в парному розряді 18-річна українка в дуеті з білорускою Саснович дісталася стадії 1/4 фіналу.

Завершення сезону припало на серію американських 80-тисячників в Мейконі та Тайлері (25-тисячник в Італії був більше тренувальним). На обох Костюк діставалася фіналу, але в першому випадку перемогти завадили судоми, в другому – Марта хоч і виграла в загальному на 5 очок більше, та все ж поступилася у трьох сетах. Але успішні результати на змаганнях в США дозволили їй дебютувати в топ-100 і зайняти місце третьої ракетки України. Сезон дає надію, що далі буде краще, ми цього точно чекаємо з нетерпінням.

Топ-матч: всі три поєдинки основної сітки US Open
Оцінка сезону: 8,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – закріпитися в топ-100
- максимум – топ-50

Катерина КОЗЛОВА

Вік: 26
Рейтинг на початок року: 91
Рейтинг на кінець року: 106 (-15)
Особистий рекорд: 62 (19.02.2018)
Призові у 2020-му: $262,510
Топ-3 турніри за призовими: $100,000 (US Open), $66,318 (Ролан Гаррос), $62,353 (Australian Open)
Матчі: 4-7
Досягнення сезону: повторення найкращого результату на US Open (2-е коло)



Сезон для Каті точно вийшов не з найкращих, достатньо тільки поглянути на кількість перемог. Єдина радість – космічна сума призових як для стількох зіграних матчів.

Три з чотирьох перемог Козлової припали на січень, коли вона непогано проявила себе на змаганнях в Хобарті. На Australian Open Катерина програла вже в першому колі австралійці Хон, що на той момент стало неприємною тенденцією для наших тенісисток (Бондаренко і Цуренко також поступились господаркам кортів). А далі знову була травма, через яку Козлова не змогла допомогти збірній в Таллінні.

В березні стало відомо, що Катя працюватиме під керівництвом німецького спеціаліста Крістофера Каса, але коронавірус дозволив побачити результати їхньої співпраці лише на американських кортах. Особливо помітним був прогрес із першою подачею. Перед US Open українка знову зазнала невеликого ушкодження, але все ж подолала перше коло, перегравши перспективну американку Осігве. Проти Квітової в другому раунді вдалось зіграти конкурентний перший сет із заявкою на виграш партії, але на більше сил не вистачило.

Останнім турніром в сезоні для Катерини став Ролан Гаррос. Із суперницею їй трохи не пощастило. При досить непоганій грі українки іспанка Бадоса Хіберт продемонструвала теніс більш високого рівня, який дозволив їй у підсумку дістатися четвертого кола.

Топ-матч: проти Квітової на US Open
Оцінка сезону: 5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – повернутися до топ-100
- максимум – оновити особистий рекорд

Катаріна ЗАВАЦЬКА

Вік: 20
Рейтинг на початок року: 107
Рейтинг на кінець року: 118 (-11)
Особистий рекорд: 103 (03.02.2020)
Призові у 2020-му: $181,377
Топ-3 турніри за призовими: $66,318 (Ролан Гаррос), $61,000 (US Open), $22,516 (Australian Open)
Матчі: 7-15 (турніри WTA з урахуванням кваліфікації 2-11)
Досягнення сезону: дебюти в основі Відкритих чемпіонатів США (перше коло) та Франції (перше коло), перший виграний сет в представниці топ-10, дебют в збірній України



Друга половина сезону-2019 стала для Катаріни справжнім проривом. Завацькій вдалося піднятися з кінця другої сотні поближче до місць, які дозволяють потрапляти до основи ТВШ. І все ж, на Australian Open-2020 довелося грати відбір четвертим номером посіву. В другому колі на шляху українки стала американка Сачія Вікері, дебют в основі Шлемів довелося відкласти.

До початку карантину було декілька турнірів, але хочеться згадати хіба що успішний дебют у складі збірної України на Кубку Федерації. Катя зіграла в Естонії два матчі в парному розряді і обидва виграла. Навряд чи її зараз можна назвати претенденткою на постійне місце в команді, але вона завжди може бути викликаною на заміну комусь із наших топів, які останнім часом радують все рідше.

Мрію кожної тенісистки про виступ в основі турнірів Grand Slam Завацькій вдалося здійснити не завдяки, а всупереч. Чимала кількість гравців відмовилася від участі в американському мейджорі і Катаріна стала однією з тих дівчат, яким випала нагода потрапили відразу до основної сітки. Стартувати довелося проти 17-ї ракетки світу Єлени Рибакіної з Казахстану і перший млинець на Шоломах вийшов гливким.

На Ролан Гаррос також вдалося потрапити в основу, але тут суперниця виявилась ще більш іменитішою – п'ята сіяна Кікі Бертненс. Матч став справжнім емоційним триллером. Завацька чудово розпочала, і поки зіркова суперниця не встигла оговтатися, забрала першу партію. А от далі не склалося: кілька рішень судді на вишці на користь Бертенс і справжня катастрофа з порваними струнами на всіх ракетках українки повністю нівелювали стартову перевагу. Сльози Завацької в тому матчі особисто для мене стали найсумнішим моментом сезону.

Загалом рік для Катаріни вийшов вкрай складним. Зараз вона намагається перейти з турнірів ITF на WTA, але поки що виходить не дуже успішно. Завацька хоче поставити собі більш атакувальну гру, тому що є розуміння того, що захисна манера все рідше приносить результат, а грати кожен матч по 2-3 години неможливо фізично. Зрозуміло, що додавання нових елементів проходить складно, зараз важко спрогнозувати на який термін затягнеться цей процес і коли чекати дивідендів. Поки що рятує нова система підрахунку рейтингових балів, але далі тримати високі позиції буде складніше.

Топ-матч: проти Бертенс на Ролан Гаррос
Оцінка сезону: 4,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – потрапляти в основу ТВШ, дебют у топ-100
- максимум – закінчити рік у першій сотні

Леся ЦУРЕНКО

Вік: 31
Рейтинг на початок року: 73
Рейтинг на кінець року: 146 (-73)
Особистий рекорд: 23 (18.02.2019)
Призові у 2020-му: $130,255
Топ-3 турніри за призовими: $62,353 (Australian Open), $11,053 (Ролан Гаррос), $8,147 (ITF-100 Каїр)
Матчі: 11-6 (турніри WTA з урахуванням кваліфікації 3-4)
Досягнення сезону: фінал турніру ITF 100 і півфінал WTA 125K

Після прекрасної другої половини сезону-2018 і перспективного початку наступного Леся серйозно забуксувала в своїх результатах. Безумовно, причин цьому багато, але як би нам не хотілося, а Цуренко поступово переходить до когорти вікових тенісисток. Її і раніше досить часто переслідували травми. До прикладу, Леся 23 рази програвала матчі через те, що знімалася під час зустрічі через різні пошкодження. А от її суперниці знімалися 11 разів, різниця вражаюча. Якщо згадати нашу першу ракетку, яка загалом зіграла лише на 7% поєдинків менше, то в неї ця статистика 2 до 11. Ось вам і один із факторів, який відрізняє топа від хорошого гравця.

На початку року варто відзначити непогані матчі Цуренко проти Елізи Мертенс і Ешлі Барті. В обох зустрічах вона показала високий рівень, але на той момент опонентки були сильнішими. Надія на підйом українки в рейтингу після довгої паузи, пов'язаної з травмою ліктя, була підкріплена ще й фіналом 100-тисячника в Каїрі і півфіналом WTA 125K в Індіан-Веллсі. І там, і там Цуренко зупинила румунка Бегу, після чого коронавірус не дав розвинути успіх.

Після відновлення змагань ми побачили Лесю аж у Празі, де вона подолала кваліфікацію, нарешті обігравши представницю топ-30. Нею стала перша ракетка Росії Катерина Александрова, яка на грунті грає досить посередньо як для свого високого рейтингу. На жаль, вже з першого кола основи Цуренко довелося зніматися через проблеми з ребром, які до цього не дали їй виступити в Палермо. Далі було максимально болюче для бюджету будь-якого тенісиста зняття з US Open, для Лесі воно стало вже другим поспіль через ту ж саму травму ліктя.

Завершальний матч відбувся у кваліфікації Ролан Гаррос. Поразка від Чали Бююкачкай навряд чи когось здивувала, але все одно була неприємною. Цуренко вирішила не грати інші турніри, а кинути всі сили на відновлення організму. Під час стриму з Мартою Костюк вона повідомила, що добре відчуває себе фізично, що не може не радувати.

Особливих очікувань на наступний сезон поки немає, але за відсутності серйозних травм повернення до топ-100 точно не стане надскладним завданням. Сумніви викликає саме здатність її організму переносити великі навантаження, але точно не саме вміння грати в теніс.

Топ-матч: перші два поєдинки сезону проти Мертенс і Барті
Оцінка сезону: 6,0 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – уникати серйозних травм
- максимум – повернутися до топ-100

Ангеліна КАЛІНІНА

Вік: 23
Рейтинг на початок року: 161
Рейтинг на кінець року: 163 (-2)
Особистий рекорд: 107 (17.12.2018)
Призові у 2020-му: $110,278
Топ-3 турніри за призовими: $61,000 (US Open), $17,685 (Ролан Гаррос), $13,856 (Australian Open),
Матчі: 11-11 (турніри WTA з урахуванням кваліфікації 4-5)
Досягнення сезону: друга участь в основній сітці турніру Grand Slam, фінал 100-тисячника ITF у Мідленді

Калініна, як і більшість українських тенісисток, цього року зірок з неба не хапала. Ба більше, навіть короткі яскраві спалахи ставалися не так часто. Перша частина цього дивного сезону запам'яталася непоганим виступом на 100-тисячнику в Мідленді, де Ангеліні не судилося зіграти у матчі за титул через травму ноги. Дуже прикро, адже це міг бути найбільший фінал в її кар'єрі. У чвертьфіналі була здобута перемога над 19-річною американкою Кеті Макнеллі, яка хоч і не вважається суперперспективною, але для такого рівня є досить потужним суперником і входить до топ-10 найкращих тінейджерок світу.

Далі радіти успіхам Калініної випадало трохи рідше. Якимось неймовірним чином їй вдалося потрапити до основи Відкритого чемпіонату США. Перебувала вона на той момент на 145-у місці у світовому рейтингу, навряд чи колись ми ще таке побачимо, хоча 2020-й рік показав, що потрібно бути готовими абсолютно до всього. З жеребкуванням на US Open пощастило менше і в першому колі проти Кароліни Плішкової запалу вистачило лише на перші 8 геймів, далі гра набула одностороннього руху. Щоправда, навряд чи такий результат хоч трохи засмутив українку.

На Ролан Гаррос халява прийти вже не могла, тому потрібно було долати сито кваліфікації. В першому колі Ангеліна десь навіть трохи несподівано закрила сезон для Вікторії Голубіч, але переграти наддосвідчену Варвару Лепченко в наступному колі вже не вдалося.

Завершила сезон Ангеліна непоганим виступом на хардовому Лінці. У фіналі кваліфікації була знищена Завацька, яка програла 10 геймів поспіль, після чого знялася. І хоча Катаріна визнала, що не була повністю готовою до того матчу, такий рахунок все одно вражає. Особливо через той факт, що Завацька в статусі лакі-лузера в першому колі основи дала бій далеко не найслабшій росіянці Грачовій. Цікаво ще й те, що Калініна, вигравши фінал, отримала в суперниці тенісистку із топ-20 – бельгійку Мертенс, в матчі проти якої навіть вдалося взяти перший сет. Але різниця в класі була значною, тому довести той матч до перемоги було заскладним завданням.

Як би там не було, а перспективи Калініної вже кілька років залишаються незрозумілими. Впевненість в тому, що колись вона буде в першій сотні, стає все меншою.

Топ-матч: розгром Завацької у фіналі кваліфікації в Лінці
Оцінка сезону: 5,5 з 10
Завдання на наступний сезон:
- мінімум – завершити сезон в топ-150
- максимум – дебютувати в першій сотні

ФОТО: Jimmie48 Photography, WTA

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 27
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PaulK77
А чому про Лопатецьку та Снігур не написали?
Stanislav Matusevych
Володимире, дякую за класний огляд!
sv_2000
Наиболее тревожно, как по мне, за Даяну.... Демоны ее, по видимому, разыгрались не на шутку... Характер еще тот.
За Элиной следить в последнее время стало скучновато. Не может она пробить свой потолок, а годы идут...
Ну, на Марту посмотрим. Очень надеюсь на ее быстрый прогресс. Девочка она яркая и эмоциональная. Медленный и планомерный прогресс в стиле Свитолиной как- то не вяжется с ней... Нужен яркий всплеск.
Мне очень нравится игра Кати Козловой. Не скажу что много смотрел, но каждый раз с удовольствием. Как по мне, ее уровень игры - это топ-50. Вопрос в ментальности.
О Лесе сказать что-то сложно. Непонятно будет ли она играть или лечиться... Не являюсь фанатом ее игры, но результаты она показывала ранее хорошие.
Катерину Завадскую толком не видел, не буду ничего говорить.
Даша Снигур.... Из того что видел. Ограниченный тех арсенал, недостаток мощи, отсутствие вариативности, играет очень разнообразно. При этом стабильна, с психологией порядок... Ну не знаю, может и войдет когда-нибудь в сотню, может даже и чуть выше....
Даша Лопатецкая. Видел ровно один ее матч против русской с витиеватой фамилией... Очень уныла была Даша. Такая себе некачественная тащильная игра на уровне третьей сотни.... Ну не знаю
Barcoman_007
Статтю не читав, але по заголовку: Прогрес Костюк? Реально чи ви травите? Маючи талант, скіл, а також молодий вік ( для психології негативно, для витривалості добре ), і всирати ноумнейкам і тенісисткам на дві голови слабше?!
Окей, виграла другосортні турніри, а що з головними? ( шлеми не берем до уваги ).
Хто хоче ставити мінуси і обсирати мене, подивіться на Ігу і зробіть висновки. Просто дівчина робить своє діло, в не матюкається і фиркає на весь корт, що на сусідніх магістралях аварії стаються із за неї