Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 серпня 2020, 17:25
4945
7

Підсумки сезону УПЛ. 10 футболістів, які частіше за інших завдавали ударів

Цікаво - в рейтингу жодного футболіста «Шахтаря», хоча ми пам'ятаємо, хто виграв гонку бомбардирів

| Оновлено 13 серпня 2020, 17:25
4945
7
Підсумки сезону УПЛ. 10 футболістів, які частіше за інших завдавали ударів
ФК Зоря. Богдан Лєднєв

Ми продовжуємо підбивати підсумки сезону-2019/20 в українській Прем'єр-лізі через призму цікавих статистичних подробиць. Сьогодні в нашому фокусі - рейтинг футболістів, які частіше за інших в чемпіонаті пробивали по воротах суперників. Відразу ж парируємо цілком резонне заперечення, мовляв, удари - це не голи, і ключову роль в результаті вони грати не можуть. Це дійсно так, але щоб краще зрозуміти, чия ефективність ударів була найкращою, і наскільки в УПЛ футболісти здатні конвертувати кількість у якість, ми і пропонуємо сьогоднішній матеріал.

10. Максим ТЕЙШЕЙРА («Олімпік») - 58 ударів (точність - 25,9%)

Вінгер «Олімпіка» провів сезон, що запам’ятався та за підсумками якого Тейшейру однозначно можна називати одним з кращих футболістів у донецькій команді. Особливо Максиму вдавалося показувати себе в грі на атаку. Настирливість і активність француза допомагала йому часто опинятися на непоганих позиціях, звідки він відразу ж приймав рішення пробивати. У підсумку в активі Тейшейри статистики нарахували 58 ударів в 27 матчах. А ось забитих м'ячів у Максима виявилося не настільки й багато, і там про входження в топ-10 відповідного рейтингу Тейшейрі залишалося тільки мріяти - 4 голи не той показник, щоб розраховувати на подібне...

9. Кирило КОВАЛЕЦЬ («Олександрія») - 61 удар (точність - 31,1%)

«Олександрія» непросто розпочала сезон, та й його кінцівку певною мірою змазала. Симпатичній команді Шарана, здається, в це міжсезоння потрібен капітальний струс, щоб знову повернутися на звичний рівень гри і, головне, - досягнення результату. У ситуації, що склалася, важливу роль для «Олександрії» грало те, як покажуть себе окремі футболісти. Одному з ключових атакуючих футболістів команди Кирилу Ковальцю волею-неволею, але довелося брати ініціативу на себе і пробивати якомога частіше. У підсумку - він «настріляв» 61 спробу в 23 матчах, а забитих м'ячів в активі Ковальця виявилося 7. Не можна сказати, що це зовсім погані цифри, але лідером «Олександрії» по голах, наприклад, став Третьяков (10 забитих м'ячів), у якого ударів куди менше (50). Хоча для повноти картини варто наводити і ще одну статистику - 7 своїх голів з 10 Третьяков провів з пенальті...

8. Владислав КАБАЄВ («Зоря») - 61 удар (точність - 36,1%)

У Кабаєва з «Зорі» показник кількості ударів аналогічний тому, який має Ковалець, але вище в нашому рейтингу Владислав виявився через кращу точність. Хоча матчів 24-річний форвард луганчан зіграв побільше (29), ніж повпред «Олександрії». А ось за статистикою забитих м'ячів між Кабаєвим та Ковальцем також рівність - по 7, причому жодного разу ні той, ні інший не забивали з пенальті, а всі голи провели виключно з гри. До слова, для самого Кабаєва нинішній сезон став явною демонстрацією прогресу, оскільки в минулому він забив тільки 1 м'яч, хоча і грав переважно вінгера, а не чистого форварда. Однак рішення Скрипника висунути Владислава на позицію нападника, як бачимо, було цілком зрозумілим і логічним.

7. Сергій БУЛЕЦА («Дніпро-1») - 62 удари (точність - 25,8%)

Всі, хто більш-менш уважно стежить за розвитком кар'єри Сергія Булеци знають, що цей хавбек вміє і любить пробивати по воротах суперника. Однак робить він це, як правило, з дуже далеких дистанцій, якщо тільки мова не йде про явно зручні позиції зі штрафних. Сильні і несподівані удари від Булеци - своєрідна фішка цього футболіста, але ось тільки їхня точність, зі зрозумілих причин, не настільки висока. Можливо, над цим Сергій ще попрацює, і незабаром ми побачимо приємний прогрес, а поки варто констатувати, що при 62 ударах в активі Булеци в УПЛ-2019/20 виявилося тільки 4 забитих м'ячі в 27 матчах.

6. Олександр ФІЛІППОВ («Десна») - 64 удари (точність - 51,6%)

Приголомшливого прогресу в минулому сезоні домігся 27-річний форвард «Десни» Олександр Філіппов. У 30 проведених поєдинках він записав в актив 64 удари, причому їх точність склала солідні 51,6%. Багато в чому завдяки цьому в активі Філіппова виявилося відразу 16 забитих м'ячів, що дозволило йому зайняти другий рядок в бомбардирських перегонах чемпіонату. Щоб розуміти якість роботи Олександра в сезоні, що завершився, досить порівняти його свіжу статистику з тією, що була в чемпіонаті-2018/19: 28 матчів, 49 ударів, точність - 30,6%, 5 забитих м'ячів. Це саме той випадок, коли статистика красномовніша за решту.

5. Шахаб ЗАХЕДІ («Олімпік») - 69 ударів (точність - 31,9%)

В особі цього іранського форварда «Олімпік» отримав непогане «вістря атак», яке завжди націлене на нанесення удару. Що правда, поки 24-річний Захеді не радує точністю - вона у нього в минулому розіграші УПЛ становила лише близько 32%, хоча переважна більшість своїх ударів Шахаб наносив з меж штрафного. У той же час, навіть цього вистачило Захеді, щоб з 6 забитими м'ячами в 23 проведених поєдинках стати кращим бомбардиром «Олімпіка» в чемпіонаті. Також не варто забувати, що для іранця сезон-2019/20 став першим в Україні, а тому з певною акліматизацією він однозначно зіткнувся. Тому цікаво буде поглянути на Захеді вже в наступному розіграші УПЛ, якщо, звичайно, легіонер залишиться в «Олімпіку» та Україні.

4. Беньямін ВЕРБИЧ («Динамо») - 73 удари (точність - 37%)

Непроста ситуація з форвардами, що тероризувала «Динамо» значну частину минулого сезону, змушувала тренерський штаб «біло-синіх» відряджати вперед номінального вінгера Беньяміна Вербича. Той і до «Динамо» мав досвід гри в нападі, проте це все-таки далеко не найзручніша для нього позиція. Доводить це і статистика. За ударам Вербич опинився на 4-му місці в УПЛ, а ось точність у словенця в цілому виявилася задовільною - 37%. Що правда, в активі легіонера «біло-синіх» в результаті виявилося 11 голів (2 - з пенальті) в 25 матчах, і це стало другим показником в команді. Але карта позицій, з яких Вербич наносив удари, говорить про те, що з-за меж штрафного словенець б'є відверто невдало з точки зору точності...

3. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 80 ударів (точність - 48,8%)

Для Циганкова минулий сезон не став надзвичайно успішним з індивідуальної точки зору, що багато в чому пояснюється частими проблемами зі здоров'ям у Віктора. З цієї причини хавбек провів лише 21 матч в стартовому складі, хоча рік тому опинявся в основі куди частіше - 30 разів. З точки зору кількості ударів спад у Циганкова не став надто серйозним - в УПЛ-2019/20 таких було 80 проти 95 у попередньому сезоні. А ось точність пострілів Віктору навіть вдалося поліпшити - 48,8% проти 44,2%. 14 ударів Циганкова стали гольовими (4 - з пенальті), що менше за минулосезонний показник у 18 голів, але ж і матчів на цей раз Віктор провів менше - 27 проти 31.

2. Владислав КОЧЕРГІН («Зоря») - 82 удари (точність - 35,4%)

Минулий сезон однозначно можна заносити в актив Владиславу Кочергіну з «Зорі». 24-річний хавбек став ключовим гравцем луганської команди за Віктора Скрипника, причому роль головного тренера в своєму прогресі особливо відзначав в недавньому інтерв'ю, яке він дав Sport.ua, і сам Кочергін. Довіра тренера дозволила футболісту провести 32 матчі «Зорі» в УПЛ, причому всі - в стартовому складі. Логічно, що з цієї причини статистика ударів Владислава істотно зросла - з 28 в сезоні-2018/19 до 82 в сезоні, що завершився. І якщо кількість ударів у Кочергіна виросла в три рази, то ось число забитих м'ячів - відразу в сім (1 - в УПЛ-2018/19 проти 7 - в УПЛ-2019/20)! З урахуванням того, що і точність ударів Кочергіна має тенденцію до зростання (28,8% проти 35,4%), за подальшим прогресом гравця варто постежити, якщо він, звичайно ж, опиниться здатним утримати досить високо підняту планку.

1. Богдан ЛЄДНЄВ («Зоря») - 97 ударів (точність - 38,1%)

Богдан фантастично провів першу частину сезону до зимової паузи. До цього моменту він відзначився 9 забитими м'ячами, а ось після «зимівлі» забив лише двічі, причому жодного разу - після рестарту сезону, викликаного коронавірусною паузою. Грі Лєднєва характерні удари з дальніх дистанцій, вчащати якими він не гребує. Така тактика має право на життя, тому як тримає в постійній напрузі захист і воротаря суперника, що в певний момент може призвести до їхніх помилок. Однак Лєднєву, мабуть, все-таки варто ще попрацювати над балансом ударів і передач на партнерів, щоб максимально збільшити кількість забитих м'ячів, яку хотілося б бачити більшою при такій-то кількості ударів.

P.S. Допитливий читач запитає: а яка ж ситуація з кількістю ударів у кращого бомбардира минулого розіграшу УПЛ Жуніора Мораеса? І буде абсолютно правий. Для повноти картини ми коротко торкнемося і цієї теми, привівши ключову статистику бразильського форварда з українським паспортом. Отже, як відомо, на рахунку Мораеса виявилося 20 забитих м'ячів в 27 матчах. Для цього Жуніору потрібно було нанести 54 удари, що ставить його на 13-е місце в рейтингу футболістів, які найбільш часто пробивали по воротах суперників. Точність ударів Мораеса склала 50% - не максимальний навіть для топ-10 показник, але подібною ефективністю, як у Жуніора, похвалитися не зміг ніхто. Подивимося, як будуть йти справи в цьому контексті вже в наступному сезоні...

Читайте також:

Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів
Підсумки сезону УПЛ. 10 найбільш технічних футболістів
24 найкращих. Символічна збірна УПЛ за підсумками сезону
Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 розчарувань

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Почему Филиппова нет в расширенном списке сборной ??!
Artyom_I
У Филиппова процент точности попаданий невероятный!
euro2012_za_2012euro
Хто більше б'є - той краще грає !!!
А теперь подсчитаем КПД (голы/все удары):
Леднев - внизу списка. Вверху те кому и положено.
Игрок всего ударов, % в створ, ударов в створ, голов, КПД
13. Жуниор Мораес («Шахтер») – 58 ударов (точность – 50%) 54 0,5 29 20 37,04%
6. Александр ФИЛИППОВ («Десна») – 64 удара (точность – 51,6%) 64 0,516 33 16 25,00%
3. Виктор ЦЫГАНКОВ («Динамо») – 80 ударов (точность – 48,8%) 80 0,488 39 14 17,50%
4. Беньямин ВЕРБИЧ («Динамо») – 73 удара (точность – 37%) 73 0,37 27 11 15,07%
8. Владислав КАБАЕВ («Заря») – 61 удар (точность – 36,1%) 61 0,361 22 7 11,48%
9. Кирилл КОВАЛЕЦ («Александрия») – 61 удар (точность – 31,1%) 61 0,311 19 7 11,48%
5. Шахаб ЗАХЕДИ («Олимпик») – 69 ударов (точность – 31,9%) 69 0,319 22 6 8,70 %
2. Владислав КОЧЕРГИН («Заря») – 82 удара (точность – 35,4%) 82 0,354 29 7 8,54 %
10. Максим ТЕЙШЕЙРА («Олимпик») – 58 ударов (точность – 25,9%) 58 0,259 15 4 6,90 %
7. Сергей БУЛЕЦА («Днепр-1») – 62 удара (точность – 25,8%) 62 0,258 16 4 6,45 %
1. Богдан ЛЕДНЕВ («Заря») – 97 ударов (точность – 38,1%) 97 0,381 37 4 4,12 %
euro2012_za_2012euro
Ххто більше б'є - той краще грає !!!!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
Понятно, что у Алексея Сливченко не цифры - хлеб, а буквы.
NachoBarbero
Если бьешь, то бей наверняка!