Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 липня 2020, 22:08
10525
12

Підсумки сезону УПЛ. 10 найбільш технічних футболістів

Основний критерій рейтингу - кількість обведень, але й про їх якість ми також поговоримо...

| Оновлено 29 липня 2020, 22:08
10525
12
Підсумки сезону УПЛ. 10 найбільш технічних футболістів
ФК Шахтар. Тете

Основна частина сезону в українській Прем'єр-лізі завершена. Попереду - тільки фінал єврокубкового плей-оф, за підсумком якого визначиться останній щасливий володар путівки від нашого чемпіонату в кваліфікацію Ліги Європи-2020/21. А якщо так, то настає саме час для підбиття підсумків...

Сьогодні в нашому фокусі - десятка найбільш технічних футболістів УПЛ. Основа рейтингу - кількість обведень, але для кожного гравця ми обов'язково наведемо і статистику вдалих дій, щоб було зрозуміло, з якою ефективністю завершувалися зазначені спроби на полі.

10. Максим ТЕЙШЕЙРА («Олімпік») - 125 обведень

Французький легіонер провів ось уже другий свій сезон в донецькій команді, і якщо перший більше пішов на адаптацію, то в нещодавно завершеному Тейшейра постав в якості одного з явних лідерів «Олімпіка» в атаці. Від Максима виходила істотна частина креативу донеччан, та й особисті показники він зумів наростити. Якщо в УПЛ-2018/19 на рахунку Тейшейри був тільки 1 забитий м'яч, то в минулому чемпіонаті француз записав в актив вже 4. Що стосується обведень, то тут також зростання помітне одразу - в минулому чемпіонаті у Тейшейри їх було 90 (21-е місце), в щойно завершеному - вже 125 (10-й рядок). Ефективність обведень француза склала непогані 49,6%.

9. АЛЬВАРО («Львів») - 130 обведень

25-річний бразилець вже більше року виступає за «Львів», і в цілому не розчаровує. Від нього завжди можна очікувати нестандартних дій, спроб загострення атак і яскравої індивідуальної гри. У сезоні-2019/20 на рахунку Альваро 24 матчі і 3 забитих м'ячі - непоганий результат, з урахуванням того, що львів'яни фінішували на передостанній сходинці в турнірній таблиці УПЛ. Більш того, за кількістю обведень Альваро виявився явним лідером «Львова», хоча в ньому виступає чимало інших бразильських легіонерів (цікаво, що в команді найближчим переслідувачем Альваро по обведенням виявився якраз українець Татарков з 110 діями в активі). Зі 130 спроб, які зробив Альваро, успіхом завершилася рівно половина, що також досить непогано.

8. Богдан МИХАЙЛИЧЕНКО («Зоря») - 131 обведення

Минулий сезон став періодом істотного прогресу в грі 23-річного лівого фулбека Богдана Михайличенка, на якого влітку 2019 року «Зоря» якраз отримала повні трансферні права за підсумками угоди з «Динамо» по Караваєву. В результаті Михайличенко взяв участь в 29 матчах (всі - в основному складі), і відзначився 3 голами і 2 результативними передачами. Його активні підключення в атаку не були б такими гострими, якби Богдан не вдавався до індивідуальних дій, і сміливо не йшов в обведення. В результаті статистики нарахували у Михайличенка 131 обведення в сезоні (в чемпіонаті-2018/19 було тільки 79), що дозволило Богдану увірватися в топ-10 рейтингу за цим показником (в чемпіонаті-2018/19 Михайличенко не було навіть в топ-30). Причому кількість в діях фулбека переросла і в якість: якщо в сезоні-2018/19 у Михайличенка було 59,5% успішних обведень, то в щойно завершеному - вже 68,7%!

7. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 131 обведення


ФК Динамо

Вінгер «Динамо» провів менше матчів в чемпіонаті (27), ніж Богдан Михайличенко (29), а тому при однаковій кількості обведень в рейтингу вище виявився саме «динамівець». Однак в цілому сезон-2019/20 навряд чи можна для Циганкова назвати більш успішним, ніж попередній. Кількість результативних дій у Віктора пішла на спад, що пояснюється досить частими проблемами зі здоров'ям, які то зовсім не дозволяли Циганкову грати, то не давали хавбеку робити це в повну силу. За кількістю обведень у Віктора також намітився регрес - після 153 в сезоні-2018/19, в минулому розіграші їх статистики нарахували в кількості 131. Єдиний плюс - ефективність дій у Циганкова істотно покращилася: після 52,3% зросла до 61,1%.

6. Євген КОНОПЛЯНКА («Шахтар») - 132 обведення

Один з найбільш яскравих українських футболістів сучасності в кінці роботи минулого літнього трансферного вікна повернувся в Україну, підписавши контракт з «Шахтарем». У стані «гірників» 30-річний хавбек не зміг стати беззаперечно ключовим футболістом основи, але на полі з'являвся досить часто, зумівши стати п'ятим бомбардиром команди (в активі Євгена 4 забитих м'ячі в 20 поєдинках). Прагнення «покрутити хребти» суперникам у Коноплянки за час відсутності в УПЛ не поменшало, а тому недивно, що він дуже легко потрапив в нашу топ-10. Причому, ефективність обведень у Коноплянки також виявилася досить високою - 60,6%.

5. Богдан ЛЄДНЄВ («Зоря») - 134 обведення


ФК Зоря

Оренда в «Зорю» допомогла Лєднєву зробити істотний якісний ривок в професійному розвитку. Якщо в сезоні-2018/19 Богдан забив 1 гол в 22 матчах УПЛ, то в минулому розіграші чемпіонату в його активі було вже 11 м'ячів в 27 поєдинках. Недивно, що на цьому тлі в статистиці Лєднєва сталося й суттєве зростання в графі «обведення» - з 67 в сезоні-2018/19 до 134 в сезоні-2019/20. Що правда, над ефективністю цих дій Богдану ще належить як слід попрацювати, тому як певний регрес в розрізі сезонів у нього все-таки спостерігається - падіння з 50,7% до 46,3%.

4. Максим ТРЕТЬЯКОВ («Олександрія») - 138 обведень

Можливо, для когось поява хавбека «Олександрії» в цьому рейтингу і стане несподіванкою, але точно не для тих, хто пильно стежив за грою команди Володимира Шарана. Максим Третьяков дійсно привніс в модель гри «городян» більшу варіативність. За рахунок неординарної технічної підготовки Третьяков виділявся на полі, активно йдучи один-в-один проти суперника. В результаті Максим не тільки став найкращим голеадором сезону в «Олександрії» (10 голів в 29 матчах), а й одним з лідерів команди за обведеннями, відсоток успішності яких, до слова, також виявився в нього вельми пристойним - 52,9%. Що правда, не варто забувати, що за «Олександрію» Третьяков грав на правах оренди зі словацького клубу «ДАК 1904», а тому без Максима команді Шарана в наступному сезоні доведеться несолодко...

3. Валерій ЛУЧКЕВИЧ («Олександрія») - 139 обведень


ФК Олександрія

А ось найкращим в «Олександрії» за обведеннями став правий фулбек, який досить часто виходив і на фланзі півзахисту, Валерій Лучкевич. На полі він провів практично стільки ж часу, як і Третьяков, але виконав на одне обведення більше. Це дозволило Валерію закріпитися на престижному третьому рядку найбільш технічних футболістів УПЛ, причому з якістю обведень в Лучкевича все також досить непогано - вдалими виявилися 52,5% від загальної кількості. Що головне, на відміну від Третьякова, за Лучкевича «Олександрії» особливо переживати не варто, так як минулого літа клуб викупив контракт цього гравця у бельгійського «Стандарда».

2. Ігор КІРЮХАНЦЕВ («Маріуполь») - 143 обведення

24-річний правий фулбек провів ось уже третій сезон на правах оренди з «Шахтаря» за «Маріуполь», причому за підсумками минулого чемпіонату продемонстрував явний прогрес. Кірюханцев нині є одним з лідерів команди Олександра Бабича, а тому недивно, що минулої зими тренерський штаб Луїша Каштру брав футболіста на збори «Шахтаря», щоб оцінити його перспективи. В результаті Кірюханцева було вирішено ще залишити в «Маріуполі», де той домігся показника в 143 обведення, ледь не ставши лідером турніру в цьому компоненті (не вистачило зовсім трохи). Відзначимо, що прогрес дійсно виявився істотним - після 51 обведення в сезоні-2018/19 Ігор виконав відразу 143 в сезоні-2019/20. В якості дій зростання також присутнє - з 45,1% до 49,7%, проте для основи «Шахтаря» цього все одно ще дещо недостатньо. Хоча, можливо, Кірюханцев на правій бровці «гірників» виглядав би куди органічніше, ніж номінальні ліві атакуючі хавбеки Болбат або Вакула...

1.ТЕТЕ («Шахтар») - 147 обведень

Сезон-2019/20 став для Тете першим повним в УПЛ за «Шахтар». Після чемпіонату-2018/19, коли хавбек лише адаптувався до нових реалій, в минулому сезоні бразилець показав себе як одна з явних майбутніх надій «Шахтаря». В активі Тете виявилося 8 голів і 4 асисти в 26 матчах, а також 147 обведень - кращий показник в УПЛ сезону-2019/20. В успішності дій також намітився прогрес (зростання з 50% до 53,7%), проте додавати Тете все ще є куди - часом його індивідуальна гра виглядає відверто авантюрною, що поки легко можна списати на молодий вік футболіста.

Читайте також: Підсумки сезону УПЛ. Топ-7 відкриттів

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sunrise
Михайличенко - топ! Столько обводок с высочайшим процентом удачных. И это защитник.
Удачи в Бельгии! Прогресса и попадания на ЕВРО тебе, Богдан!
tima fialko
Незрозумілий список.Треба рахувати по проценту вдалих обводок.Де Тайсон,Марлос,де кращий бомбардир сезону?
tima fialko
Незрозумілий список.Треба рахувати по проценту вдалих обводок.Де Тайсон,Марлос,де кращий бомбардир сезону?
andre_lui
Когда пролистывал, думал, что сейчас пойдут бразильцы Шахтера и все места займут. Только Тете на первом месте. Видно Шахтер играет более командно. В современном футболе, наверное, обводки значат меньше чем лет 20-30 назад. За счет командной скорости, культуры паса, тактических построений можно систематически достигать возможностей для взятия ворот соперника...Но болельщики все же любят обводки...романтика...
Konstantin Osipenko
Так Кирюханцев может еще обойти Тете сегодня, рановато первое место отдали
Евгений Бойкинюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trasher311987
🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧