Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 серпня 2020, 10:41
16733
29

24 найкращих. Символічна збірна УПЛ за підсумками сезону

Sport.ua представляє найсильніших гравців минулого чемпіонату України

| Оновлено 02 серпня 2020, 10:41
16733
29
24 найкращих. Символічна збірна УПЛ за підсумками сезону
ФК Шахтар Донецьк. Жуніор Мораес

Вкрай непростий і суперечливий сезон української Прем'єр-ліги дійшов до кінця. З одного боку, його підсумки можна назвати цілком закономірними. З іншого — УПЛ піднесла уболівальникам чимало сюрпризів. На жаль, далеко не всі з них були приємними.

Sport.ua представляє символічну збірну УПЛ за підсумками минулого чемпіонату. Збірна буде не зовсім звичайною — на кожну позицію в ній буде мінімум два футболісти, а подекуди (спойлер!) і всі три.

Воротарі:

Євген Паст (32 роки, «Десна»). З воротарського позицією, як завжди, все складно. Хороших голкіперів в Україні ніколи не бракувало. І в минулому сезоні багато воротарів відмінно себе проявили — рятували матчі і очки, витягали мертві м'ячі і брали пенальті...

Але саме впевнена гра Паста дуже серйозно допомогла скромній «Десні» посісти незвично високе четверте місце. Євген грав постійно, рівно, пропускав мало. Всі футболісти «Десни» знали, що за спиною в них — Паст, а значить за останній рубіж можна не переживати. Якщо команда впевнена в своєму воротареві, то їй і грати набагато легше. У цьому сезоні Євген впорався зі своїм завданням на всі сто, і вже зовсім скоро він зіграє в кваліфікації Ліги Європи. А ще б трохи — і були б медалі... Але не все одразу.

Альтернатива-1: Георгій Бущан (26 років, «Динамо»). Впродовж сезону Бущан зумів витіснити зі складу «Динамо» досвідченого Дениса Бойка і посприяв тому, щоб кияни все-таки завоювали срібні медалі і право на виступ в кваліфікації Ліги чемпіонів. Не всі ігри Георгія були вдалими, але все ж він серйозно виріс і довів своє право на місце у складі київської команди.

Альтернатива-2: Богдан Сарнавський (25 років, «Львів»). «Що в збірній сезону робить воротар з команди, яка посіла 11-е місце в турнірній таблиці?», - запитаєте ви. «А ви взагалі бачили Сарнавського в ділі?», — відповім я. Витягнути п'ять мертвих м'ячів за матч — це до Богдана. Парирувати два пенальті — до нього ж. Крім жартів, Сарнавський демонстрував настільки зрілу і впевнену гру, що звинувачувати його в бідах «Львова» язик не повертається. Класичний випадок, коли проблема команди криється явно не в голкіпері. І навряд чи наступний сезон Богдан почне у «Львові» — футболіст давно заслужив на підвищення.

Правий захисник:

Денис Фаворов (29 років, «Десна»). Фаворов провів блискучий сезон, нехай і не в усіх поєдинках він виступав на позиції правого бека. 31 матч в УПЛ, 7 (!) забитих м'ячів і 2 результативні передачі — прекрасний результат і величезний внесок в підсумкове четверте місце «Десни». Схоже, футболіст досяг свого піку, та й вік у нього найкращий.

Альтернатива: Додо (21 рік, «Шахтар»). Юний бразильський гравець поки що тільки освоюється в українському футболі, але його потенціал величезний. Швидкість, техніка, гострі передачі, вміння опинятися в потрібному місці в потрібний момент — все при ньому. Цілком можливо, що в «Шахтарі» гравець не затримається, не дарма Додо скаржиться, що взимку «Шахтар» не відпустив його в мюнхенську «Баварію».

Центральні захисники:

Віталій Вернидуб (32 роки, «Зоря»). Стовп оборони луганського клубу провів хороший сезон, внісши серйозний внесок у завоювання «Зорею» бронзових медалей УПЛ. Надійно, спокійно, впевнено. Так, без афер в атаці, на рахунку Віталія всього один забитий м'яч, але головне для захисника — оборона власних воріт. А «Зоря», до слова, пропустила всього 29 м'ячів (і це при постійній ротації на воротарської позиції!), зовсім трохи поступившись за цим показником донецькому «Шахтарю» (26 пропущених м'ячів). У «Динамо», до слова, 35 пропущених голів.

Сергій Кривцов (29 років, «Шахтар»). Так, «гірники» здобули чергове чемпіонство граючи. Так, +23 очки від найближчого суперника. Але звідки ж взявся цей величезний розрив? Не в останню чергу завдяки надійній грі оборони. І її оплот — Сергій Кривцов. Український футболіст в черговий раз довів, що не дарма займає своє місце в донецькій команді.

Альтернатива:

Андрій Гітченко (35 років, «Десна»). 35 років — ветеран і пора на пенсію? «А ось і ні», — вважає досвідчений Гітченко, без якого важко уявити собі центр оборони «Десни». Може, в Андрія вже і немає колишньої швидкості, але вміння вибрати позицію, поборотися за м'яч і вчасно підказати партнерам у нього ніхто не відніме.

Артем Шабанов (28 років, «Динамо»). «Я один не розумію, що Шабанов робить в Динамо?», — запитував після катастрофічного поєдинку з «Колосом» (0:2) відомий Віктор Леоненко. Ну, наприклад, Артем грає в футбол. І в минулому сезоні УПЛ награв аж 2283 хвилини — більше за всіх в київській команді. Шабанов, звичайно, грішний, але у нього було чимало якісних матчів. Та й «срібло» в результаті дісталося саме «Динамо».

Лівий захисник:

Богдан Михайличенко (23 роки, «Зоря). Роботяга, який в кожному матчі викладався на 200%. Михайличенко не тільки вміє відмінно оборонятися, але й постійно підключається до атак, що приносить свої плоди — на рахунку гравця три голи і три результативні передачі. Зовсім непогано для захисника, чи не так? В Європі вважають так само, а тому найближчим часом Богдан підпише контракт з бельгійським «Андерлехтом». Що цілком може стати для молодого футболіста сходинкою для переходу в ще сильніший клуб.

Альтернатива: Віталій Миколенко (21 рік, «Динамо»). Миколенко зростає, Миколенко прогресує. Йому б ще й хорошого тренера для прискорення процесу (і ніяких жартів про Луческу!). Проте, на рахунку Віталія 3 забиті м'ячі і цілих 6 результативних передач в минулому сезоні УПЛ. Може, захиснику вже пора переїжджати до Європи?

Опорний півзахисник:

Тарас Степаненко (30 років, «Шахтар»). У футболі є поняття «системоутворюючі гравці». І Тарас Степаненко якраз із них. Ні, він не забиває по 20 м'ячів, як Мораес, не проноситься ракетою повз захисників, як Тайсон, не обіграє футболістів суперника, як Марлос. Його завдання полягає в іншому. Через Степаненка проходить стрижень гри донецького «Шахтаря». І легкість, з якою «гірники» обігравали суперників в минулому сезоні, тільки здається такою. Відсутність Тараса у складі «гірників» кидається в очі відразу. Та й чи є взагалі в Україні футболіст, який зіграв би краще на цій позиції?

Альтернатива: Алан Патрік (29 років, «Шахтар»). Колись над Аланом сміялися. Мовляв, що за безглуздий бразилець? Ані філігранної техніки, ані вибухової швидкості... Але Патрік працював, зчепивши зуби. І виявилося, що він — прекрасний футболіст, який вміє не тільки руйнувати чужі атаки, але і вчасно підключатися до своїх. Чотири забиті м'ячі і чотири результативні передачі тому підтвердженням.

Правий півзахисник:

Віктор Циганков (22 роки, «Динамо»). Мабуть, Віктор — один з найталановитіших українських футболістів сучасності. У його арсеналі і швидкість, і удар, і техніка, і бачення поля, і розуміння гри. Не тільки розуміння — природна чуйка. Йому б трохи більше психологічної стабільності і менше травм, через які Циганков пропускає досить багато матчів... У будь-якому випадку, 14 забитих м'ячів і 5 результативних передач в сезоні УПЛ — це круто. Але від Віті завжди чекають більшого.

Альтернатива: Марлос (32 роки, «Шахтар»). Натуралізований бразилець видав черговий дуже якісний сезон. Так, швидкість у Марлоса вже не та, що раніше. Але це не заважає йому технічно обігравати футболістів суперника, віддавати неймовірні передачі, і, звичайно, забивати самому. 13 м'ячів і 4 гольові — статистика говорить сама за себе.

Центральний атакувальний півзахисник:

Віталій Буяльський (27 років, «Динамо»). Напевно, правильніше було б назвати Буяльського універсальним гравцем, але не відзначити його внесок в поточному сезоні було б злочином. Віталій знайшов себе і на полі, і в команді. 9 забитих м'ячів, 5 результативних передач... А скільки Буяльський не забив! Напевно, згадуючи деякі свої нереалізовані моменти, він до цих пір кусає лікті. У будь-якому випадку, сезон варто занести українцеві в актив.

Альтернатива: Тайсон (32 роки, «Шахтар»). З одного боку, Тайсон вміє на полі практично все. З іншого боку, бразилець — гравець настрою. Якщо гра у Тайсона пішла, то суперникам можна і не напружуватися — все одно втече і заб'є. Але вже якщо не пішла, і бразильський хавбек почав злитися і нервувати... Але внесок Тайсона в золоті медалі донецького «Шахтаря» дуже серйозний — 10 голів і 8 результативних передач. Прекрасний результат за підсумками сезону.

Лівий півзахисник:

Максим Третьяков (24 роки, «Олександрія»). Чудовий сезон для українського півзахисника. 10 забитих м'ячів, 2 результативні передачі. Найголовніше, що рівно половину своїх голів Максим забив у другій частині сезону, коли «Олександрія» грала проти команд з топ-6. У підсумку, «Олександрія» не пробилася в єврокубки, але Третьяков однозначно повинен занести сезон собі в актив.

Альтернатива-1: Беньямін Вербич (26 років, «Динамо»). Ні в кого не викликає сумнівів, що Вербич — один з найкращих легіонерів «Динамо» на поточний момент. Словенський футболіст давно став одним з лідерів колективу, а його голи не раз приносили київській команді найважливіші очки. 11 забитих м'ячів і 2 результативні передачі в УПЛ — дуже хороший показник.

Альтернатива-2: Богдан Лєднєв (22 роки, «Зоря»). Само собою, Лєднєв може зіграти і в центрі, і на правому фланзі, але і зліва він з'являвся часто. Відмінний сезон для футболіста — 11 забитих м'ячів і 3 результативні передачі в УПЛ. Ложкою дьогтю стало те, що Богдан не відзначився жодною результативною дією у всіх семи зіграних поєдинках другої частини чемпіонату, де «Зоря» зустрічалася з командами з топ-6.

Нападники:

Жуніор Мораес (33 роки, «Шахтар»). 20 забитих м'ячів (з них всього один з пенальті) і титул найкращого бомбардира чемпіонату України говорять самі за себе. Так, у Мораеса чудові партнери, завжди готові віддати точну передачу, але ж саме Жуніор відповідає за їх реалізацію. Роки йдуть, але Мораес так само стабільний — в сезоні УПЛ 2018/2019 він забив 19 м'ячів. Цілком можливо, що і в наступному сезоні Жуніор заб'є приблизно стільки ж, адже здоров'я поки дозволяє досвідченому футболістові грати часто і активно.

Олександр Філіппов (27 років, «Десна»). Мабуть, одна з головних знахідок цього сезону. «Коли ми програли «Львову», мені дали шанс. Я забив гол і повірив у себе. А потім пішло-поїхало», — говорить про себе Філіппов. Дійсно, пішло-поїхало: 16 забитих м'ячів (3 з них з пенальті), величезний внесок у підсумкове четверте місце «Десни» і очікування виклику до збірної України. Філіппов розцвів, але утримати цю планку в наступному сезоні йому буде набагато складніше.

Альтернатива:

Владислав Супряга (20 років, «Дніпро-1»). Наймолодший член нашої символічної збірної росте на очах — в його активі 14 забитих м'ячів (2 з пенальті) і одна результативна передача. Супряга вміє реалізовувати моменти. Особливо запам'ятався його хет-трик в матчі з «Динамо», адже контракт Владислава належить саме київському клубу. Дивлячись на результативність футболіста, новий головний тренер «Динамо» Мірча Луческу цілком може дати йому шанс в київській команді.

Владислав Кабаєв (24 роки, «Зоря»). Може, Кабаєв і не найрезультативніший футболіст в УПЛ (7 забитих м'ячів, 4 результативні передачі), та й не завжди він виступає на позиції форварда, але його м'ячі часто виявляються тими, що приносять очки.

Будь-яка символічна збірна суб'єктивна. Цілком можливо, що у вас інший погляд на деяких футболістів. Пишіть в коментарях свої варіанти, адже в чемпіонаті України чимало вмілих гравців.

Символічна збірна УПЛ: Паст — Фаворов, Вернидуб, Кривцов, Михайличенко — Степаненко — Циганков, Буяльський, Третьяков — Мораес, Філіппов

Запасні: Бущан, Сарнавський — Додо, Гітченко, Шабанов, Миколенко, Патрік, Марлос, Тайсон, Вербич, Лєднєв, Супряга, Кабаєв.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Рома – Мілан – 2:1. Вовки знову виграли дербі. Відео голів та огляд матчу
Футбол | 19 квітня 2024, 03:59 0
Рома – Мілан – 2:1. Вовки знову виграли дербі. Відео голів та огляд матчу

Дивіться відеоогляд поєдинку чвертьфіналу Ліги Європи

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Жарчинський
не погоджуюсь.по перше-воротар Пятов.без варіантів №1.по друге-які нафіг Вернидуб і Шабанов якщо в списку центральних взагалі без Матвієнка і Бурди. по третє- чи багато таких,що Михайличенка бачать спрва сильнішим за Миколенка чи Ісмаілі???
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ярослав Черняев
Что-то тут не сходится: отрыв между первой и второй командой 23 очка, а в сборной сезона по 3 игрока из 1 и 4 команды, по 2 игрока из 2 и 3 команды и один игрок из 5.За счет чего Шахтер оторвался на 23 балла, если у него в сборной столько же игроков как и у Десны?
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
johndow
Ооооочень субъективное мнение автора, которое по большинству позиций наверняка не разделит подавляющее большинство читателей)
mmuk
Пятов навіть в трійку не ввійшов? Що тут робить Бущан?
Надіюсь Мірча вирішить питання воротаря у Динамо
Юрій Бордуляк
Дивно що бразильці відсутні
dd dent
Может автор думал о девке шабанова и решил поставить
dd dent
туфта какая-то
KIPR ALECS
Может конечно ты родственник Шабанова....или любовница его ...
Sunrise
Довольно хорошая сборная вышла. Основа из украинцев. И схема хорошая - ромб
KIPR ALECS
тебе постоянно надо увидеть сперва ТТд футболиста чтобы понять....хороший он или плохой. Тупо прёшь против мнения большиства...типичный эдик.раст