Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 травня 2020, 11:14
20003
34

Топ-10 білорусів в історії чемпіонатів України

Брат Маковський, дніпровський таран, старожили «Карпат» і «Металіста» та динамівці

| Оновлено 20 травня 2020, 11:14
20003
34
Топ-10 білорусів в історії чемпіонатів України
ФК Динамо

«Сябри» в чемпіонаті України були на хорошому рахунку. А в деяких клубах - на особливому. І мова не тільки про київське «Динамо» з його «солодкою парочкою» Хацкевич - Белькевич. До речі, крім цього легендарного дуету, в складі київської команди грали ще кілька відомих білоруських футболістів. Помітний слід залишили білоруси в «Карпатах», «Металісті», «Чорноморці»... Сьогодні ми виберемо серед них кращих з кращих.

10. Олексій Сучков

Клуби: «Карпати», «Харків»
Роки кар'єри: 2002-2009

В кінці 2002 року підписав контракт з «Карпатами». Провів у львівському клубі два сезони, але за цей час не зміг завоювати постійного місця в основі. На нетривалий час пішов в чемпіонат Росії, в «Шинник». Після Ярославля знову повернувся в «Карпати». На цей раз Сучков зумів завоювати місце в основі «зелено-білих». Відіграв за львівський клуб чотири сезони. Швидкий, технічний, універсальний півзахисник. Після «Карпат» грав в «Харкові». Там теж був гравцем основи. Але після того, як харків'яни вилетіли до першої ліги, пішов з команди.

9. Андрій Островський

Клуби: «Арсенал» К, «Чорноморець»
Роки кар'єри: 2002-2007

У київський «Арсенал», який В'ячеслав Грозний збирав буквально по крихтах, Островський потрапив через особисте запрошення наставника «канонірів». В «Арсенал» білоруський захисник переходив вже відомим майстром. До переїзду в Київ він став чемпіоном Білорусі та Ізраїлю, з московським «Динамо» завоював «бронзу» чемпіонату Росії. В «Арсеналі» відразу ж став гравцем основи. Потужний, непоступливий захисник, з дуже сильним ударом. За «Арсенал» провів два сезони, після чого перейшов в «Чорноморець». З одеською командою здобув бронзу чемпіонату України.

8. Сергій Кузнецов

Клуби: «Металіст», «Таврія», «Арсенал» К.
Роки кар'єри: 2003-2015

Кузнецов був складовою частиною ще того «Металіста», який тільки прагнув стати «третьою силою» в українському футболі. Сергій діяв, як правило, на місці правого півзахисника. Відрізнявся високою швидкістю і сильним ударом. Часто підключався до атак. З «Металістом» завоював бронзові нагороди чемпіонату України. Після Харкова в його послужному списку значаться «Арсенал» і «Таврія». У 2010 році вирішив завершити ігрову кар'єру. Але в 2012-му її відновив в якості гравця ковалівського «Колоса». Коли клуб отримав професійний статус, перейшов на тренерську роботу: зараз є асистентом головного тренера «Колоса» Руслана Костишина.

7. Павло Кирильчик

Клуби: «Кривбас», «Чорноморець», «Карпати», «Іллічівець»
Роки кар'єри: 2004–2010

Взимку 2004 року Кирильчик підписав контракт з «Кривбасом» на один рік. У криворізькій команді білоруський універсал (міг зіграти і в центрі оборони, і на місці опорного півзахисника) був гравцем основи. Клуб його хотів утримати, але Павло був проти. А все тому, що отримав пропозицію від «Чорноморця». В Одесу Кирильчик перебрався в статусі вільного агента, уклавши з «моряками» трирічну угоду. В одеському клубі відразу закріпився в основі. Грав на місці «хвилеріза». Був дуже чіпким і жорстким півзахисником. Від нього діставалося суперникам, хоча і сам отримував чимало. Багато часу провів «поза грою» через травми і дискваліфікації. З одеситами став бронзовим призером чемпіонату України. Після «Чорноморця» пограв один рік в «Карпатах», а потім два сезони провів в «Іллічівці».

6. Олександр Данилов

Клуби: «Металіст», «Металург» Д, «Арсенал»
Роки кар'єри: 2004-2011

Взимку 2004 року перейшов до «Металіста». У харківській команді провів три сезони. За цей час став основним гравцем слобожанського колективу. Грав на місці правого захисника (як правило). Забивав нечасто, його головним завданням було «підносити снаряди». У складі «Металіста» став бронзовим призером чемпіонату України. По закінченню контракту покинув «Металіст» вільним агентом і перебрався в донецький «Металург», з яким теж підписав трирічну угоду. Однак довго затриматися в Донецьку Данилову не вдалося. Через рік він відправився до Києва, де захищав кольори «Арсеналу». У столичній команді провів два роки.

5. Володимир Маковський

Клуби: «Динамо», «Ворскла», «Закарпаття», ЦСКА
Роки кар'єри: 1997-2002

У 1996 році в складі мінського «Динамо» Володимир Маковський став найкращим футболістом чемпіонату Білорусі, а в наступному сезоні з мінським клубом завоював національне «золото». У 1997-му він зі своєю командою засвітився в Москві на Кубку чемпіонів Співдружності. Володимира (і його брата-близнюка Михайла) запрошували в московський «Спартак» і київське «Динамо». В результаті брати вирішили перейти до столиці України. Тренерським штабом «Динамо» Володимир розглядався як гравець ротації, адже його місце в основі команди тоді було міцно зайнято знаменитим дуетом нападників Ребров - Шевченко.

За рівнем таланту 20-річний Володимир навряд чи поступався своїм іменитим колегам. І напевно б добився високих результатів, якби вмів терпіти і старанно працювати на тренуваннях. Але не склалося ні з першим, ні з другим. За першу команду «Динамо» Володимир провів лише 14 матчів, решту часу грав за дубль. Правда, все одно став дворазовим чемпіоном України і володарем Кубка. Не знайшовши ігрового щастя в Києві, Маковський колесив футбольною Україною, по черзі намагаючись закріпитися в «Ворсклі», ЦСКА, «Закарпатті». Виходило зі змінним успіхом. По закінченню п'ятирічного контракту з «Динамо» Володимир відбув на Батьківщину.

4. Володимир Коритько

Клуби: «Металург» З, «Чорноморець», «Металург» Д
Роки кар'єри: 2006-2009

Справжній футбольний пілігрим. За свою кар'єру змінив більше 15 клубів. До України встиг пограти в чемпіонатах Білорусі, Росії та Словаччини. В запорізький «Металург» прибув з російського «Терека», на початку 2006 року. Однак в запорізькій команді йому не вдалося закріпитися: провів лише вісім поєдинків, після чого повернувся на рік в «Терек». Другий його прихід в чемпіонат України виявився набагато вдалішим. У січні 2007 року Коритько підписав дворічний контракт з «Чорноморцем». В одеській команді він швидко став не тільки гравцем основи, але і одним з лідерів. Дуже швидкий, технічний півзахисник, з прекрасною першою передачею і відмінним баченням поля. До того ж, багато забивав. Через два роки покинув Одесу. Як тоді здавалося, пішов на підвищення - в донецький «Металург». Але за донеччан провів всього вісім поєдинків, і взимку 2010 року покинув команду.

3. Сергій Корніленко

Клуби: «Динамо», «Дніпро»
Роки кар'єри: 2004-2008

Рослий, потужний форвард з сильним ударом і відмінною грою на «другому поверсі». Майстер «стандартів». У чемпіонаті Білорусі дебютував в 16 років. У 20 років опинився в київському «Динамо». Крім киян, форвардом активно цікавився німецький «Штуттгарт». З київським клубом Корніленко підписав чотирирічний контракт. Однак замість відміряного терміну за угодою, провів в столиці України один неповний сезон, в якому зіграв дев'ять матчів. Проте, Сергій став володарем золотої медалі чемпіонату України. Не зумівши закріпитися в «Динамо», Корніленко був відданий в оренду до «Дніпра». Там у нього справи пішли краще. Своєю результативною грою нападник зміг переконати керівництво «дніпрян» у своїй профпридатності, і «Дніпро» викупив контракт білоруса. Перший повноцінний сезон Корніленка в «Дніпрі» вдався на славу: він чимало забивав, був гравцем основи. Але в двох наступних сезонах він випав з основної обойми, і після того, як закінчився термін угоди, перейшов в чемпіонат Росії.

2. Олександр Хацкевич

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 1996-2004

Напевно, найкращий опорний півзахисник в історії білоруського футболу і один з кращих - в історії київського «Динамо». До столиці України перебрався в 1996 році, з мінського «Динамо», у складі якого став чотириразовим чемпіоном Білорусі. До столиці України отримав запрошення після вдалої гри на московському Кубку Співдружності. Стартувати з місця в кар'єр в Києві не вийшло. Довелося чекати свого шансу. Такий підвернувся з поверненням в «Динамо» Валерія Лобановського. Валерій Васильович використовував Хацкевича переважно на місці «хвилеріза». Олександр відрізнявся чіпкістю і жорсткістю в єдиноборствах, як кажуть в подібних випадках, «випалював центр поля». Але при цьому він дуже часто починав атаки своєї команди, був майстром точної передачі. Володів сильним ударом, часто виконував «стандарти». У складі «Динамо» став семиразовим чемпіоном України, півфіналістом Ліги чемпіонів. Після завершення кар'єри футболіста став тренером. З червня 2017-го по серпень 2019-го очолював київське «Динамо». Але особливих досягнень не здобув.

1. Валентин Белькевич

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 1996-2007

До Києва переходив у статусі першої і головної зірки чемпіонату Білорусі, де в складі мінського «Динамо» став п'ятиразовим чемпіоном країни. Київськими селекціонерами був помічений в Москві, на матчах Кубка Співдружності. У київську команду переходив разом зі своїм одноклубником Олександром Хацкевичем. Незважаючи на безсумнівний талант, пробитися в основу київської команди при тренері Сабо Валентину не вдалося.

Вдалося тоді, коли «біло-синіх» очолив Лобановський. На довгі роки Белькевич став головною дійовою фігурою «Динамо» в півзахисті. Більш того, він став сполучною ланкою захисту і нападу. Володів унікальним для наших широт умінням бачити поле, прораховувати розвиток подій на три кроки вперед, зробити унікальну по точності і красі передачу. А ще майстерно виконував штрафні удари. З київським «Динамо» став багаторазовим чемпіоном України та володарем національного Кубка, півфіналістом Ліги чемпіонів. Після завершення кар'єри футболіста працював тренером в динамівському дублі. 1 серпня 2014 року раптово помер. Похований на Байковому кладовищі.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Топ-10 аргентинців в чемпіонаті України
Топ-10 грузин в історії чемпіонатів України

Топ-10 сербів в історії чемпіонатів України
Топ-10 хорватів в історії чемпіонатів України
Топ-10 бразильців в історії чемпіонатів України

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіонка Вімблдона розлучається з чоловіком
Теніс | 23 квітня 2024, 14:18 1
Чемпіонка Вімблдона розлучається з чоловіком

Маркета Вондроушова і Штепан Шимек більше не разом

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Коментарі 34
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
romeo_xai
Ну Хацкевич і Белькевич, це практично, як одне ціле, так би мовити, Хаві та Іньєста свого часу. Скільке ж культових особистостей відкрив Лобановських. Нажаль зараз таких фахівців не видно
dd dent
ПроМилю забыли) Видимо в укр. записали таки, как и в паспорте написано.
Тут конечно # 1 Белькевич, остальное то таке
DICTATOR_UA
зробіть топ 10 ватних коментаторів
Yury Mosaev
Здесь не хватает Артёма Челядинского несколько лет был капитаном Металлурга Зп и очень хорошим защитником. Маковский, Сучков и Островский послабее его были.Коритько можно и в тройку поставить.
 © УАФ– М а ф і я!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олександр Жарчинський
всі в списку нижче 3 місця випадкові люди...хіба що за винятком Маковського. талант так і не розкрив свій в Динамо.але голом,котрий вивів у групу Ліги Чемпіонів всеж встиг відзначитись...
ctrag-o9
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vladimir Kaplun
А где Тигорев? Человек реально был одним из лидеров в Запорожье, вместе с молодым Степаненко играл. Потом в Локомотиве еще бегал. Такое впечатление, что автор просто никого (ну, кроме динамовских) не видел/не помнит, написал от балды, по голой статистике.
Алексей Столетов
Вот это уже топ высосанный из пальца! Кто все эти люди? Кроме первых трех ни о ком никогда не слышал.
А ведь для нормального рейтинга осталась еще Нигерия.
comentraktor
Я за Шахтёр, но когда в составе был Белькевич, понимал что моей команде писда
zac1310
из всех (кроме, конечно, первых двух, они, реально, супер) помню только Маковского (смутно по Ворскле) и почему-то (не помню, почему) Корниленко.
Топ оооооооооочень сильно растянут, можно было Топ 3 сделать, было б орнаничней. Незашло, мимо.
tima fialko
А Мілевський,що перестав бути білорусом?Йому місце відразу після Бількевича
tima fialko
А Мілевський,що перестав бути білорусом?Йому місце відразу після Бількевича
Trasher311987
Валик если бы дожил. Был бы сильнее тренером чем Ребров.
Ни я так говорю, говорят спецы внутри Динамо.
comentraktor
А Милевский где? У него есть паспорт Рб
turist86
місце в основі команди тоді було міцно зайнято знаменитим дуетом нападників Ребров - Шевченко.
За рівнем таланту 20-річний Володимир навряд чи поступався своїм іменитим колегам.
Автор, що ти куриш
rosti79
А топ 10 расиян тяжело написать?