Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 сiчня 2021, 20:02
24966
16

Топ-10 аргентинців в історії чемпіонатів України

Дніпровський Осмар, львівський Густаво, одеський Пабло, донецький Факундо і багато екс-харків'ян

| Оновлено 14 сiчня 2021, 20:02
24966
16
Топ-10 аргентинців в історії чемпіонатів України
ФК Металіст. Хосе Соса

У нашому чемпіонаті виступало більше трьох десятків співвітчизників Марадони і Мессі. Не всім з них вдалося залишити яскравий слід, але деякі виявилися справжніми майстрами. Більшість з них захищали кольори незабутнього «Металіста». Але не «Металістом» єдиним. Давайте згадаємо поіменно всіх кращих аргентинців в чемпіонатах України.

10. Франсиско Ді Франко

Клуби: «Карпати», «Дніпро-1»
Роки кар'єри: 2017 - т.ч.

Вихованець легендарної «Боки Хуніорс» провів за цю команду лише кілька поєдинків. Не знайшовши собі місця в основі «Боки», виїхав до Європи, так як, за його словами, завжди там хотів грати. Першим його пунктом в Європі став чемпіонат Кіпру. Звідти він потрапив в «Карпати». За львівський клуб спочатку виступав на правах оренди, потім підписав повноцінний контракт. За словами Франсиско, його дуже вразили Львів, «Карпати» і база клубу. Аргентинець дуже швидко адаптувався в УПЛ, став віце-капітаном «Карпат». Цей універсальний півзахисник був одним з кращих в складі львів'ян у двох минулих сезонах. З нинішнього сезону захищає кольори «Дніпра-1».

9. Себастьян Бланко

Клуб: «Металіст»
Роки кар'єри: 2011-2014

Один з багатьох діамантів аргентинської «колонії» команди Мирона Маркевича. В «Металіст» переходив в статусі чемпіона Аргентини. До чемпіонату України звик швидко, благо, що в команді чужим себе не відчував. Відрізнявся відмінною швидкістю і технікою, універсалізмом. У складі «Металіста» став срібним призером чемпіонату України. До кінця свій п'ятирічний контракт з харків'янами не відпрацював. З початком військової російської агресії проти України, Бланко намагався в односторонньому порядку розірвати контракт з «Металістом». Не вийшло. Але далі виступати за команду він відмовився, і був проданий за два мільйони євро в англійський «Вест Бромвіч».

8. Осмар Феррейра

Клуб: «Дніпро»
Роки кар'єри 2008-2011

У «Дніпро» переходив в статусі зірки: у складі московського ЦСКА став володарем Кубка УЄФА, а в складі голландського ПСВ - чемпіоном цієї країни. Цікаво, що контракт з «дніпрянами» Осмар підписав в день свого 25-річчя. З дніпропетровським клубом підписав угоду на три роки. Свій контракт з «Дніпром» відпрацював до кінця. Грав на позиції півзахисника - або атакуючого, або вінгера. Рухомий, активний, з хорошою технікою і відмінним баченням поля. Головний його недолік - мало забивав. Після закінчення угоди з «дніпрянами» повернувся на Батьківщину.

7. Пабло Фонтанельо

Клуб: «Чорноморець»
Роки кар'єри: 2011-2014

Популярність «знайшла» захисника в чемпіонаті Чилі, де він виступав за клуб «Сантьяго Вондерерз». Звідти Пабло перейшов в серію А, в «Парму». Однак, незважаючи на солідну суму контракту - чотири мільйони євро, заплачені «жовто-синіми» за трансфер аргентинця, заграти в «Пармі» він не зумів. І повернувся на Батьківщину, де виступав на правах оренди.

У 2011 році став гравцем «Чорноморця». Спочатку одесити взяли Пабло в оренду, але вже після чотирьох поєдинків, проведених захисником за «Чорноморець», було вирішено викупити його трансфер. Фонтанельо став невід'ємною частиною того яскравого «Чорноморця», який під керівництвом Григорчука гримів і в чемпіонаті країни, і в Лізі Європи. Пабло в тій команді був центральним захисником. Відрізнявся не тільки надійністю, але і часто підключався до атак, забивав м'ячі. На нього дуже розраховували в одеському клубі, але втримати не змогли. Після того, як Росія напала на Україну, Фонтанельо розірвав контракт з клубом.

6. Чако Торрес

Клуб: «Металіст»
Роки кар'єри: 2011-2014

Свого часу перспективного півзахисника аргентинського «Расінга» хотіло придбати київське «Динамо». За «хвилеріза» динамівці були готові заплатити два з половиною мільйона євро. Кияни запримітили опорника на молодіжному чемпіонаті світу, де він у складі збірної Аргентини зайняв перше місце. Але аргентинський клуб не був готовий відпустити Торреса за такі гроші: «Расинг» вимагав збільшити ставки. «Динамо» в результаті відмовилося. Після цього Торрес перейшов у ще один аргентинський клуб - «Сан-Лоренцо», з якого все-таки перебрався в чемпіонат України. Але не в Київ, а до Харкова. І не за мільйони, а в статусі вільного агента. Цікаво, що єдиний м'яч у чемпіонаті України Чако забив в ворота саме «Динамо». За три роки, проведених в Харкові, Торрес зарекомендував себе надійним і чіпким півзахисником, орієнтованим, в основному, на руйнування. Після закінчення угоди з «Металістом» повернувся в Аргентину.

5. Джонатан Крістальдо

Клуб: «Металіст»
Роки кар'єри: 2011-2014

На початку січня 2011 року в «Металіст» прибув черговий аргентинський новачок - нападник Джонатан Крістальдо, який підписав з харківським клубом п'ятирічний контракт. За «Металіст» Джонатан дебютував з місця в кар'єр - вже в лютому, в матчах плей-оф Ліги Європи проти «Байєра». Дебют вийшов невдалим. Першого забитого голу Крістальдо в чемпіонаті України довелося чекати довго: до початку травня. Зате форвард відразу відзначився хет-триком (в воротах «Волині»). Протягом двох сезонів Крістальдо був основним форвардом харківської команди (поряд з Девічем). У складі «Металіста» Джонатан виграв бронзові та срібні медалі УПЛ. У 2014 році перестав потрапляти в основу «Металіста», через що був змушений покинути харківський клуб.

4. Густаво Бланко-Лещук

Клуби: «Карпати», «Шахтар»
Роки кар'єри: 2016-2019

До чемпіонату України фактурний аргентинський форвард навряд чи міг похвалитися гарною кар'єрою. На Батьківщині не склалося, в Росії і Марокко - теж. У Швеції було краще, але там Густаво виступав лише в другому за силою дивізіоні. Але саме там його і помітили селекціонери «Карпат». Перший сезон у Львові став для Лещука пробним каменем. А ось у другому він вже розкрився по-справжньому: став не тільки багато забивати, але і асистувати партнерам. Незважаючи на значні габарити, відрізнявся непоганою технікою і швидкістю. Хоча головна його якість - вміння протаранити захист, зіграти на добиванні. Дуже хороший Густаво і в роботі на «другому поверсі».

У січні 201- го форвард підписав контракт з «Шахтарем» - на три з половиною роки. Його дебют в складі «гірників» - краще не придумаєш: забив на виїзді «Сельті» єдиний м'яч в рамках плей-оф Ліги Європи, був визнаний гравцем матчу. Але далі якось не склалося. Спочатку його віддали в оренду в «Малагу», після чого він перейшов в чемпіонат Туреччини.

3. Крістіан Вільягра

Клуб: «Металіст»
Роки кар'єри: 2010-2014

Влітку 2010 року лівий захисник аргентинського «Рівер Плейта» Крістіан Вільягра підписав чотирирічну угоду з «Металістом». У харківській команді він вибрав третій номер. Крістіан чесно відпрацював свій контракт з слобожанським клубом. За ці роки він став гравцем основи «Металіста»: провів за «жовто-синіх» більше сотні поєдинків, став бронзовим і срібним призером чемпіонату України. Його відмінною ігровою рисою була швидкість і надійність. А ще він мав гарну першу передачу і відмінне бачення поля. Переважно діяв на правому краю захисту, хоча міг при необхідності зіграти і на протилежному фланзі. По закінченню терміну контракту з харків'янами повернувся на Батьківщину.

2. Факундо Феррейра

Факундо відрізнявся від «бразильської» атаки «Шахтаря» епохи «пізнього» Луческу: аргентинець не мав в своєму арсеналі іскрометної техніки. З цієї причини довгий час не міг пробитися в основу донецької команди. В один не дуже прекрасний момент на його перспективі заграти в «Шахтарі» був майже поставлений хрест: його віддали в оренду в англійський «Ньюкасл». Але і там у Феррейри не склалося. І він повернувся в «Шахтар». Повернувся, щоб стати основним нападаючим «гірників». Факундо забивав багато і на різний смак. Він став справжнім наконечником атак «гірників». Донецький колектив дуже хотів зберегти цього нападника, який дістався клубу за дев'ять мільйонів євро, але Факундо не захотів продовжувати контракт з «Шахтарем», і влітку 2018 року перейшов до «Бенфіки» в статусі вільного агента.

1. Хосе Соса

Клуб: «Металіст»
Роки кар'єри: 2011-2014

Птах дуже високого польоту. До «Металіста» встиг пограти в дуже крутих клубах: за «Естудіантес», «Баварію» і «Наполі». У складі збірної Аргентини став Олімпійським чемпіоном. Одна з головних трансферних знахідок «Металіста». У 2011 році підписав чотирирічну угоду з харківським клубом. За його словами, про чемпіонат України дізнався з розмови з Анатолієм Тимощуком, з яким разом грали в Мюнхені. Уже в наступному році став капітаном харківської команди. Дуже швидкий і технічний гравець, здатний і почати, і завершити атаку. Майстер вивірених передач, стандартів і результативних ударів. Виступав за «Металіст» під 11 номером, який вибрав через те, що під ним грав його кумир Себастьян Верон. «Металісту» було важко втримати цього яскравого гравця, тим більше, що їм активно цікавився мадридський «Атлетіко». У 2014-му Соса перейшов в піврічну оренду в команду Сімеоне, після чого знову повернувся до Харкова. Але ненадовго: восени цього ж року аргентинець назовсім пішов з «Металіста».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Топ-10 грузин в історії чемпіонатів України
Топ-10 сербів в історії чемпіонатів України
Топ-10 хорватів в історії чемпіонатів України
Топ-10 бразильців в історії чемпіонатів України
Топ-10 румунів в історії чемпіонатів України

Оцініть матеріал
(91)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Брюгге вдруге обіграв грецький ПАОК і впевнено вийшов до 1/2 фіналу ЛК
Футбол | 19 квітня 2024, 00:12 0
Брюгге вдруге обіграв грецький ПАОК і впевнено вийшов до 1/2 фіналу ЛК

Бельгійська команда забила два м'ячі і у півфіналі зіграє з Фіорентиною

Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця
Футбол | 18 квітня 2024, 08:35 5
Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця

Флорентіно залишився явно у захваті від гри Андрія у поєдинку Манчестер Сіті – Реал

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
brothers_skill_found
В основному всі в Металліст переходили, гарний був клуб!
movkli
да, это был "аргентинский" вектор Металлиста, в противовес "бразильскому" вектору Шахтера. Золотая эра нашего ЧУкра начала 2010.
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
movkli
по теме Вильягра и Соса Топы, Ферейра тотаке
Morfeo1
Классная статья - не хватает фотографий.
Andrii_MKh
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Хороший список,Соса безусловно лучший,пора огласить список топ 10 лучших ватников Украины
Trasher311987
Все по делу
dd dent
Тут пожалуй Соса # 1, а куда он свалил и за ск неизвестно?
romeo_xai
А как же Хонатан Майдана? Точно в 10 лучших ИМХО