Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 травня 2020, 09:17
18006
21

Топ-10 хорватів в чемпіонатах України

Два пілігрими, багато динамівців, дніпровські «брили» і легенда «Шахтаря»

| Оновлено 09 травня 2020, 09:17
18006
21
Топ-10 хорватів в чемпіонатах України
hns-cff.hr

Чемпіонат України - традиційно привабливий майданчик для вихованців екс-югославської футбольної школи. Зокрема, для гравців з Хорватії. Деякі з них розглядали УПЛ лише як транзитний пункт на шляху в топ-чемпіонати, деякі в нашій країні провели найкращі свої роки. Але і ті, й інші залишили дуже яскравий слід в нашому клубному футболі. Наведений нижче рейтинг - тому ще одне підтвердження.

10. Денис Главіна

Клуби: «Динамо», «Дніпро», «Ворскла»
Роки кар'єри: 2004 - 2010

Дуже рано, в 18 років, перейшов в київське «Динамо» з «Динамо» Загреб. Універсального футболіста, здатного зіграти і в захисті, і в півзахисті, і навіть в атаці, клуб зі столиці України брав на перспективу. За «Динамо» виступав лише за дубль і другу команду, з першою не провів жодного поєдинку. Кияни віддали Главіну в оренду до «Дніпра», але в цій команді він теж не зміг закріпитися, провівши за перший склад лише кілька поєдинків. А ось у «Ворсклі» Денис себе по-справжньому знайшов. Спочатку в команді з Полтави він виступав на правах оренди - і вельми непогано, а потім підписав повноцінний контракт. Головне досягнення хорватського універсала під час перебування гравцем полтавчан - перемога у фіналі Кубка України над «Шахтарем» в 2009 році.

9. Младен Бартулович

Клуби: «Дніпро», «Кривбас», «Арсенал», «Карпати», «Ворскла», «Волинь», «Інгулець»
Роки кар'єри: 2006 - т.ч.

Переходив в «Дніпро», коли йому не було й двадцяти років. Але вже в статусі чемпіона Хорватії. «Дніпряни» дуже розраховували на універсального півзахисника, але заграти в цій команді він не зміг. Його віддавали в оренди, і знову повертали. Найбільш вдалий для Младена український відрізок кар'єри - в іграх за «Кривбас» і «Карпати». У цих командах він був не тільки гравцем основи, але і одним з лідерів. У «Ворсклі» Бартулович теж був на виду, але довго не затримався. Після клубів УПЛ пішов на зниження: спочатку виступав за «Волинь», зараз пов'язаний контрактними стосунками з «Інгульцем».

8. Горан Сабліч

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 2002-2010

За потужного і рослого захисника київське «Динамо» заплатило «Хайдуку» більше трьох мільйонів євро. Він вважався дуже перспективним, а ще через свою антропометрію був повновладним господарем «другого поверху». Але стати гравцем основи «Динамо» Горан так і не зміг. В першу чергу - через свою підвищену травматичність. За вісім років, проведених в київському клубі, Сабліч зіграв трохи більше п'ятдесяти матчів в чемпіонаті країни. Незважаючи на статус гравця ротації, Сабліч має в своєму активі чотири чемпіонські титули. У 2010 році в статусі вільного агента повернувся на Батьківщину. Але реалізуватися як футболіст не зміг: травми його просто замучили.

7. Іван Стрініч

Клуб: «Дніпро»
Роки кар'єри: 2011-2014

Хорватський захисник залишив помітний слід в «Дніпрі». У тій потужній команді Хуанде Рамоса Стрініч був основним гравцем. В принципі, його і купували не на «виріст», а під основу, заплативши «Хайдуку» чотири мільйони євро. Уже в першій же грі за «дніпрян» Іван відзначився забитим м'ячем - після дальнього і сильного удару. Відповідав не тільки за лівий фланг захисту, а й часто брав участь в атакуючих діях. Свого часу ним цікавилося київське «Динамо», але чи то інтерес був не дуже предметним, чи то Стрініч хотів піти в Західну Європу. Після закінчення контракту з «Дніпром» не став продовжувати угоду з дніпропетровським клубом, а відбув в серію А - в «Наполі».

6. Нікола Калинич

Клуб: «Дніпро»
Роки кар'єри: 2011-2015

Стрініч, Калинич... Така ностальгія від того, справжнього «Дніпра», якого вже немає. Цей форвард, незважаючи на свої 23 роки, переходив у дніпропетровську команду в статусі зрілої зірки, адже до «Дніпра» не без успіху грав в англійській Прем'єр-лізі за «Блекберн». У «Дніпрі» Нікола стартував з місця в кар'єр: в 12 матчах - 9 м'ячів. Калинич був основним гравцем «Дніпра» в тому сезоні, коли дніпряни під керівництвом Маркевича вийшли у фінал Ліги Європи. У вирішальній зустрічі - проти «Севільї» - точний удар Калинича вивів українську команду вперед, але, на жаль, в результаті «Дніпро» програв найважливіший матч в своїй історії. «Дніпро» хотів зберегти цього кваліфікованого і різнобічного футболіста, але в клубі почалися проблеми, невиплати зарплати, і Калинич зажадав трансферу. У серпні 2015 року він перейшов до «Фіорентини».

5. Едуардо

Клуб: «Шахтар»
Роки кар'єри: 2010-2014, 2015-2016

Натуралізованого бразильського хорвата «Шахтар» дуже хотів придбати ще тоді, коли він феєрив у загребському «Динамо». Донецький клуб був зацікавлений відразу в двох гравцях команди зі столиці Хорватії: Едуардо і Модрічу. Але обидва в підсумку вибрали імениті клуби із Західної Європи. Едуардо опинився в лондонському «Арсеналі». Успішною назвати його кар'єру в команді Арсена Венгера не можна. В першу чергу - через страшну травму (відкритий перелом ноги). У 2010-му Едуардо таки переходить в «Шахтар». Контракт підписаний на чотири роки. Наставник «гірників» Мірча Луческу розраховував на досвідченого футболіста, і Едуардо платив взаємністю. Але, все ж, потрібно визнати, що гравцем основи «Шахтаря» Едуардо не став. Після закінчення терміну контракту з донеччанами в 2014-му, Едуардо перейшов у «Фламенго», де провів один сезон. Після цього знову повернувся в «Шахтар», але більше року не затримався.

4. Йєрко Леко

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 2002-2006

На початку «нульових» без нього було складно уявити півзахист київського «Динамо». Дуже чіпкий і жорсткий опорник, з хорошим почуттям пасу і відмінною грою на «другому поверсі». У київську команду прийшов із загребського «Динамо» за непогані на той момент чотири мільйони євро. У складі «Динамо» виграв два титули чемпіона України. Можливо, виграв би більше регалій, але продовжувати контракт з клубом категорично відмовився. Через цей демарш Леко півроку маринували в дублі, але своє рішення він не змінив, і в 2006-му на правах вільного агента перебрався в «Монако».

3. Огнен Вукоєвич

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри 2008-2015

У 2008 році за півзахисника загребського «Динамо» розгорнулася неабияка боротьба між двома провідними клубами України: київським «Динамо» і «Шахтарем». Огнен вибрав Київ. І навряд чи пошкодував. За довгі сім років перебування в столиці України він став гравцем основи київської команди і улюбленцем публіки, яка охрестила хорвата «Гаттузо». Жорсткий, але досить технічний руйнівник, що вмів зіграти і на атаку. А при необхідності міг зіграти і на місці центрального захисника. У складі киян став чемпіоном України і володарем Кубка країни.

2. Домагой Віда

Клуб: «Динамо»
Роки кар'єри: 2013-2017

В середині «десятих» - найкращий центральний захисник чемпіонату України. Мав непогану, як для гравця його амплуа, техніку і неперевершено грав на «другому поверсі». Майже всі свої голи за «Динамо» забивав головою. Цей блондин за чотири сезони в Києві провів більше сотні матчів у чемпіонаті України, ставши дворазовим чемпіоном країни і стільки ж разів вигравав Кубок. Його дуже хотіли залишити в київському клубі, та й Домагой не був проти продовжити конктракт, що закінчувався в 2017 році, але турецький «Бешикташ» зробив йому пропозицію, від якої було складно відмовитися: три мільйони на рік. Таку зарплату «Динамо» не могло запропонувати Віді, тому в грудні 2017-го він на правах вільного агента перейшов у стамбульський клуб.

1. Даріо Срна

Клуб: «Шахтар»
Роки кар'єри 2003-2018

І через цього хорвата боролися обидва наших гранди - «Динамо» і «Шахтар». Але, на відміну від Вукоєвича, Даріо вибрав «гірників». Трансфер цього півзахисника (Срна починав свою кар'єру гравцем середини поля) обійшовся донеччанам в якихось 1,2 мільйона євро. Цікаво, що в «Шахтар» Срна переходив в один день зі своїм партнером по збірній Хорватії Плетикосою. На відміну від Даріо, Стіпе переходив до Донецька в статусі зірки, тоді як Даріо - гравець на перспективу. Але все вийшло навпаки: воротар так і не зміг побудувати свою кар'єру в «Шахтарі», тоді як перекваліфікований півзахисник став справжньою легендою клубу.

Наставник донеччан Луческу відрядив Даріо на правий фланг оборони, і на довгі роки ця позиція у «Шахтаря» була закрита. Швидкий, технічний, з ідеальним баченням поля і такою ж передачею - ось таким був Срна під час його перебування гравцем «гірників». А ще він був лідером команди, майстром виконання стандартів. Свого часу його хотіли купити багато провідних клубів Європи, але він залишився вірним «Шахтарю», з яким виграв всі внутрішні трофеї. І Кубок УЄФА. Але ось піти з команди красиво не зміг. Через викриття в застосуванні допінгу прийняв рішення призупинити кар'єру в «Шахтарі», проте після закінчення терміну дискваліфікації клуб йому не запропонував новий контракт. На правах вільного агента пішов у «Кальярі». Після року в серії А повернувся в «Шахтар» вже в статусі тренера.

Читайте також:  

Топ-10 бразильців в історії чемпіонатів України
Топ-10 румунів в історії чемпіонатів України

Оцініть матеріал
(82)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алекс Морган
Из этих игроков можно было бы собрать сборную Хорватии
Олександр Жарчинський
місце Леко явно завищено. Бартуловича занижено
Поручик Ржевский
Калинин- это явно 2-е место.
Вукоевич - 3-е.
Леко можно назад передвинуть...
NestorMachno7
Несмотря на допинг Дарио Срны, он сделал многое для успеха Шахтера и сборной Хорватии.
Виталий Кононенко
Хорваты однозначно усилили и украсили Чемпионат Украины, их будет не хватать
ua-goahead
Як на мене Плетікоса більш заслужив місце в десятці. Міг би бути замість Главіни
Shurik1977
Сырна на первом месте. У голубых филинов пердаки полопались
Алексей Столетов
1.Срна
2.Вида
3.Калинич
4.Эдуардо
5.Вукоевич
6.Стринич
7.Бартулович...
как-то так
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
cavo47
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Бондарь
Еще Среда первый по подлости,наглости,симуляции.По лизании хозяину,хотя тут он делит первое место с Пенисовым и его "великим футболом"
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Бондарь
Срна конечно а не среда
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил