Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 01 квітня 2020, 07:24
21838
12

Знищена казка Аталанти

Пандемія коронавірусу, епіцентром якої в Італії став Бергамо, схоже, вбила старання команди

| Оновлено 01 квітня 2020, 07:24
21838
12
Знищена казка Аталанти
Твіттер Аталанти

Це був не просто черговий пост в Instagram від відомого футболіста. Капітан «Аталанти» Алехандро Гомес виступив зі зверненням, переповненим гнівом і розчаруванням. Зі свого будинку в Бергамо, який опинився в епіцентрі жахливої коронавірусної кризи в Італії, аргентинець люто дорікнув всім тим, хто безтурботно прогулювався вулицями старовинного міста під час, коли навколо бушує незримий ворог всього людства.

«Я говорю це всім хлопцям по доставці товарів - вірніше, всім тим, хто видає себе за цих хлопців, але з'являється на вулиці з метою подихати свіжим повітрям або потренуватися. Залишайтеся вдома, ***** (лайливе слово - прим. авт.). Досить, досить, досить! Щоранку ми прокидаємося і бачимо страшні новини. Люди вмирають, а ви це ніяк не зрозумієте? Всі сидимо вдома - ніхто не повинен виходити на вулицю», - зазначив Гомес.

Сучасна Італія - ​​це епіцентр нерівної війни людства з ворогом, який неозброєним оком навіть не помітний. Держава, яка раніше була улюбленим місцем відпочинку для мільйонів туристів зі всієї земної кулі, тепер нагадує кадри з апокаліптичних фільмів. Італія вже з тиждень, як є лідером в світі за кількістю зафіксованих смертей від коронавірусу, а Бергамо - самий центр зарази, яка розповзається по всій країні та отримала назву COVID-19. Напевно, на всій планеті знайдеться не так багато людей, які ще не бачили моторошні кадри з армійськими вантажівками, що вивозять в нічний час з Бергамо померлих від коронавірусу для подальшої кремації в сусідніх населених пунктах. У самому Бергамо проводити цю процедуру не здатні через небувале переповнення моргів...

В такий час мешканці Бергамо, напевно, швидко забули про те, що ще недавно доставляло їм неймовірну радість та гордість - місцеву футбольну команду під назвою «Аталанта». У цьому сезоні «Богиня» дебютувала в Лізі чемпіонів, і українські вболівальники могли споглядати тріумфальний шлях італійців у плей-оф турніру, адже «Аталанта» опинилася в одній групі з «Шахтарем», знищивши в останньому турі «гірників» у Харкові з рахунком 3:0.

В 1/8 фіналу жереб підніс «Аталанті» в суперники «Валенсію», що в цілому в середовищі фанатів команди з Бергамо було сприйнято досить оптимістично - все ж не якийсь гранд на кшталт «Баварії», «Парі Сен-Жермен», «Ювентуса», «Барселони» чи «Ліверпуля».

Уже напередодні першого поєдинку в пресі повідомлялося про перші випадки зараження коронавірусом в Ломбардії. Однак тоді в Європі всім здавалося, що ця інфекція існує десь там далеко і «косить» виключно китайців - мовляв, боятися нема чого, а хвиля паніки, піднята в Піднебесній, є штучно створеною. Поєдинок відбувся в Мілані (нагадаємо, що там «Аталанта» проводить всі домашні матчі в поточному сезоні Ліги чемпіонів), і завершився переконливою перемогою «Богині» з рахунком 4:1. 40 тисяч глядачів були в екстазі. Знали б вони, що та гра стала біологічною бомбою уповільненої дії...

Матч-відповідь, який все ж відбувся через два тижні в Іспанії, став і зовсім чимось з області сюрреалізму. Порожні трибуни «Местальї» неймовірно резонували зі звично голосним та гордим гімном Ліги чемпіонів, який прозвучав перед початком поєдинку...

 

 

Втім, ту зустріч «Аталанта» також виграла (з рахунком 4:3), впевнено здобувши путівку до чвертьфіналу. Щоправда, раділи гравці італійської команди недовго. Як зізнавався нещодавно півзахисник «Богині» Мартен де Рон: «Після гри з «Валенсією» в Іспанії ми були щасливі рівно протягом години».

Очевидно, потім всі знову повернулися в реальний світ, який говорив про те, що коронавірус знищує казку «Аталанти», яку футболісти терпляче і поступово втілювали в життя протягом кількох останніх сезонів. У звичайний час після вдалої гри в єврокубках команду Джан П'єро Гасперіні в міжнародному аеропорту Оріо-аль-Серіо імені Караваджо зустрічало щонайменше кілька тисяч уболівальників. Але після повернення з Іспанії, «Аталанта» застала картину, аналогічну тій, яку бачила на трибунах «Местальї»...

Для «Аталанти», як і для переважної більшості футбольних команд континенту, наступили екстраординарні часи. Через оголошений карантин футболісти юнацької та молодіжної команд «Богині» опинилися замкнені на тренувальній базі в Зінгоніі, а гравці першої команди самоізолювалися в будинках та квартирах. Згадуваний вже Мартен де Рон розповідав, що єдиними звуками, які розносяться через вікна його житла є «звуки машин швидкої допомоги і церковних дзвонів».

Дзвони в Бергамо оплакують мертвих. За останніми даними, в місті число померлих від коронавірусу перевищило вже 500 осіб, а число інфікованих складає понад 5 тисяч. 36-річний активний учасник фан-руху «Аталанти» Валеріо, який не побажав розкрити для преси своє прізвище, розповів італійським журналістам, що «перемога у Валенсії здається для всіх футбольних шанувальників такою далекою та застряглою в минулому, немов це сталося сто років тому» .

«Та ніч в Мілані була для нас, немов дотик до небес, але те, що сталося в наступні дні і тижні, буквально стерло з пам'яті цю радість. Чому? Іншої оцінки ситуації бути не може - матч «Аталанта» - «Валенсія» назавжди увійде в історію, як гра, за якою послідував спалах коронавірусу в Італії. Це буквально знищило радість від перемоги. Те, як ми сьогодні живемо - це не кошмарний сон, тому що ми не спимо. Вся Ломбардія нині переживає одну спільну трагедію», - каже Валеріо.

Однак футбол не залишається осторонь від проблеми коронавірусу. Гравці та працівники «Аталанти» вже пожертвували на боротьбу з цією заразою понад 50 тисяч євро, які були спрямовані в міську лікарню. Словенський легіонер «Богині» Йосип Ілічич, який відзначився чотирма голами у воротах «Валенсії» у виїзному поєдинку, подарував пам'ятний м'яч з тієї гри лікарні Бергамо, де вже заявили про намір провести аукціон, а виручені від нього гроші направити на допомогу нужденним.

Не залишилися осторонь і вболівальники «Аталанти». Вони пожертвували всі кошти, які клуб повернув їм за квитки на матч у Валенсії, а також організували додатковий збір, що загалом призвело до накопичення більш ніж 60 тисяч євро. Кошти також були перераховані на рахунок місцевої лікарні, що носить ім'я папи Івана XXIII, який помер 3 червня 1963 року - на наступний день після того, як «Аталанта» здобула єдиний елітний трофей у власній історії (чемпіонства в Серії Б і більш нижчих дивізіонах не беруться до уваги) у вигляді Кубка Італії, здолавши 2 червня того року «Торіно» з рахунком 3:1. На жаль, але та велика перемога «Аталанти» також ознаменувалася для уболівальників прийдешньою трагедією, яка звела святкування нанівець.

Через 57 років після того тріумфу, «Аталанта», здавалося, опинилася в новій казці, про яку раніше навіть не могла і мріяти. На жаль, тріумфальний хід команди з Бергамо в Лізі чемпіонів зупинила пандемія коронавірусу, і поки незрозуміло, як швидко людству вдасться побороти цю заразу. Втім, рішення УЄФА про те, що сезон в Лізі чемпіонів повинен бути дограний, вселяє певну частку оптимізму в серця й душі уболівальників «Аталанти». Сповнений надій і Валеріо: «Я відчайдушно сподіваюся, що це відбудеться найближчим часом, навіть якщо я дійсно дуже в цьому сумніваюся. І результат на футбольному полі буде вже не настільки важливий для нас. Саме повернення Ліги чемпіонів буде означати, що найгірше вже позаду».

Читайте також: Ніхто не залишається осторонь. Як футбол допомагає світу побороти коронавірус

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 22 квітня 2024, 21:31 2
Анчелотті прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня королівський клуб виграв у «синьо-гранатових» із рахунком 3:2

Цуренко програла на старті супертурніру в Мадриді
Теніс | 23 квітня 2024, 14:34 13
Цуренко програла на старті супертурніру в Мадриді

Александра Еала з Філіппін обіграла Лесю в трьох сетах

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Удивительно, что эпидемиологам, врачам и чиновникам было неясно, что собирать людей на стадион в тех условиях было нельзя. Меня уже тогда шокировало решение проводить матч во время эпидемии при зрителях.
pike1
читаю, вроде бы все красиво в статье, трагично и романтично, настоящая Италия, но бля... игроки и работники клуба пожертвовали 50 тыс евро, а Иличич вообще БОГ подарил мяч, да вы издеваетесь? МЯЧ КАРЛ, МЯЧ подарил, тьфу..
pike1
нет, вы не думайте что я болею за Лацио и ненавижу Аталанту, я незнаю, возможно игроки и работники клуба Лацио пожертвовали 0 евро, я вообще о ситуации, люди с зарплатой в 3-4 млн. евро в год дарят больнице мяч, как это мерзко
Владимир Копяк
Самое страшное, что люди не понимают всего трагизма происходящего. Начинается прозрение только после того, как кто-то умрет из близких родственников... Чернобыль ничего и никого не научил. Увы... Все ждут с нетерпением продолжения футбольного сезона, ну-ну... Учитывая то, что у нас в стране полную правду о масштабах заражения никто и никогда не узнает, то я предполагаю, что если что-то и улучшится. то не раньше конца лета или даже осени... Украина может пройти путь Италии или Испании при теперешнем состоянии нашей медицины... Дай Бог чтобы я ошибся в своих прогнозах... И последнее. Что-то я не слышал, чтобы наши звездные футболисты начали жертвовать приличные суммы на борьбу в вирусом, а раздача 300 масок футболистом Динамо не более чем неуместная шутка для пиара. А помочь неимущим слабо, миллионеры вы наши?
Billy Milligan
Слава бобу за короновирус! Боб и папа римский зробили це разом!
Напечем пасок, стукнемся яйцами, наденем штаны на голову, трусы на колени , побурчим под нос увещевания должно помочь от пандемии.