Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

27.02.2020 22:00 – FT 2-й матч. Результат першого матчу 1:2 3 : 3
Шахтар Донецьк Проходить далі
Ліга Європи
| Оновлено 28 лютого 2020, 13:49
64324
200

Шахтар змусив понервувати, але відібрав у Бенфіки путівку в 1/8 фіналу ЛЄ

Команда Луїша Каштру вирвала нічию в результативному поєдинку

| Оновлено 28 лютого 2020, 13:49
64324
200
Шахтар змусив понервувати, але відібрав у Бенфіки путівку в 1/8 фіналу ЛЄ
ФК Шахтар

Якщо довго мучитися, що-небудь вийде. «Шахтар» в валідольному матчі вирвав нічию в Лісабоні і пройшов «Бенфіку» на шляху до 1/8 фіналу Ліги Європи.

Для «гірників» нинішня євровесна - восьма поспіль. Тобто, можна сміливо говорити, що стабільність - показник майстерності. Але, з іншого боку, в семи попередніх спробах «Шахтар» лише раз проходив першу стадію плей-оф - в пам'ятному сезоні 2015/2016, коли донецька команда дійшла до півфіналу Ліги Європи. Той сезон, до речі, став останнім в «Шахтарі» для Мірчі Луческу. Саме тоді, в кінці лютого 2016-го, «помаранчево-чорні» в перший і останній раз в рамках цієї серії змогли не програти в матчі-відповіді першого раунду весняної стадії єврокубків (був повалений на виїзді «Шальке» - 3:0). Тобто, стабільність - це добре, але пора б уже чемпіонам України виходити на новий рівень.

Для того, щоб вийти на цей новий рівень, «гірникам» потрібно було пройти «Бенфіку». Завдання не дуже складне, якщо врахувати відмінну гру команди Каштру в першому матчі і, разом з тим, невпевнені дії підопічних Лаже. Але, втім, не покидало відчуття на підставі побаченого в харківському матчі, що гості там намагалися діяти якщо і не на розслабоні, то, як мінімум, в економрежимі. Тобто, що з себе по-справжньому представляє нинішня «Бенфіка», по побаченому в Харкові сказати складно. Та й «Шахтар», не дивлячись на свою серйозну перевагу в першій грі, зумів виграти лише мінімально. До того ж пропустивши необов'язковий гол. Одним словом, завдання у донеччан було начебто і не дуже складне, але в зв'язку з цим обов'язково потрібно було враховувати ймовірність «лісабонського подвигу».

Те, як будуть діяти в матчі-відповіді португальські чемпіони, можна було вгадати без особливих шансів на промах - з позиції сили, першим номером, високо пресингуючи. А ось у «Шахтаря» варіантів гри апріорі було відразу кілька - від походу в глухий захист до виходу в безпосередній напад. Саме від вибору варіацій і залежала подальша турнірна доля чемпіонів України.

Луїш Каштру вибрав найбільш проблемний варіант. «Шахтар» з перших хвилин глибоко «сів», притиснувся до своїх воріт. «Бенфіка» просто розірвала нашого чемпіона. Пропущений м'яч був питанням часу. Досить швидкого часу. Вже на десятій хвилині господарі відкрили рахунок. Піцці відмінно штовхнув м'яч буквально з лінії штрафного майданчика - йому не змогли перешкодити ні захисники, ні Пятов, який, швидше за все, не бачив моменту удару. Закономірний і логічний гол. Але не минуло й двох хвилин, як гості відновили статус-кво. Блискучим пасом Маркос Антоніо знайшов на фланзі Додо, який прострілив у штрафний майданчик на Мораеса. У штовханині м'яч і залетів у ворота. Але не від форварда донеччан, а від захисника «орлів» Діаша. Суддя матчу Кюйперс взяв паузу на ВАР. Точніше, відеоасистенти рефері перевірили це взяття воріт на предмет будь-яких порушень. Але нічого кримінального не знайшли - м'яч був зарахований.

Після цього моменту гра вирівнялася. Більш того, незважаючи на територіальну перевагу господарів, саме гості були ближче до забитого м'яча: Ісмаїлі з близької відстані влучив у стійку.

Після бадьорого старту гра трохи заспокоїлася. Підопічні Лаже намагалися грати швидко і напористо, але часто саме своєю поспішністю пороли перспективні атаки. А ось підопічні Каштру сподівалися лише на контратаки. Ні тим, ні іншим довго не вдавалося створити що-небудь виразне. Поки за справу знову не взявся Діаш. Захисник «орлів» класним ударом головою після подачі від кутового прапорця пробив П'ятова. Матвієнко, який страхував свого опонента, начисто програв свою дуель.

Після другого пропущеного м'яча «гірники» помітно занервували, почали втрачати м'яч в досить простих ситуаціях. Та й «червоно-білі» почали тиснути вже і на куражі. В останні хвилини першого тайму «Шахтар» виглядав блідо і невпевнено. Добре, що не пропустили ще раз у «роздягальню». Може, перерва чемпіонам України піде на користь.

Мабуть, не пішла. Господарі знову тиснуть, гості знову туляться до власних воріт. Як наслідок - знову помилився Матвієнко. На цей раз Микола невдало відкинув м'яч на Пятова - лісабонці перехопили передачу, і Сілва забивав уже в порожні ворота. Ось так початок тайму... Але і на цей раз, як і після першого пропущеного м'яча, «Шахтар» знайшов сили, щоб відповісти. Степаненко відмінно зіграв на «другому поверсі» під час розіграшу кутового удару - і вже 3:2. Ця поразка влаштовує команду Каштру. Але її ще потрібно утримати.

З цією метою Каштру замість втомленого Марлоса випустив Тете. Молодий бразилець практично відразу став героєм епізоду, коли на своєму фланзі накрутив двох опонентів і видав відмінний пас під удар партнеру. Воротар зреагував, на добиванні Ісмаїлі - і знову «Бенфіку» рятує каркас воріт. Правда, в цьому епізоді було зафіксовано поза грою.

А ось в наступній своїй атаці «гірники» все зробили за правилами, розігравши свій випад, як по нотах. Ісмаїлі зі свого флангу зробив простріл в центр штрафного майданчика, звідки Патрік ударом з відскоку вразив ворота. Блискучий м'яч!

«Шахтар» не заспокоївся на досягнутому і продовжив атакувати. Дуже правильне рішення підопічних Каштру - таким ось чином відсунути фронт чужих атак від власних воріт.

А ось господарі після третього пропущеного м'яча якось знітилися. Часу до кінця матчу залишалося зовсім небагато, і потрібно було забивати два м'ячі. Дуже складне завдання, якщо врахувати, що донеччани нарешті впіймали свою гру.

Чогось путнього створити біля воріт Пятова в час, що залишився, «Бенфіці» так і не вдалося. «Шахтар» в ці хвилини зіграв впевнено і грамотно. У підсумку - феєрична і безбашена нічия, яка виводить «гірників» в наступний раунд Ліги Європи.

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матч-відповідь (перший матч - 1:2).

«Бенфіка» - «Шахтар» - 3:3


Піцці (9), Рубен Діаш (36), Рафа Сілва (47) - Рубен Діаш (12, автогол), Тарас Степаненко (49), Алан Патрік (71)

Рафа Сілва (50) - Тайсон (83), Євген Коноплянка (87)

«Бенфіка»: Одіссеас Влаходімос, Алекс Грімальдо, Томаш Тавареш, Ферру, Рубен Діаш, Шикінью (Харіс Сеферович, 68), Рафа Сілва, Юліан Вайгль, Адель Таарабт, Дієго Соуза (Карлос Вінісіус, 79), Піцці (Жота, 79)

«Шахтар»: Андрій П'ятов, Ісмаїлі, Додо, Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Тарас Степаненко, Маркос Антоніо, Тайсон (Євген Коноплянка, 86), Ромеро Марлос (Тете, 62), Алан Патрік (Давид Хочолава, 92), Жуніор Мораєс

Арбітр: Бьорн Кейперс (Нідерланди)

Стадіон «Ештадіу ду Бенфіка» (Лісабон, Португалія)

БЕНФІКА - ШАХТАР. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(158)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 200
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Поручик Ржевский
Если коротко, то это фантастика.
Выбить Бенфику, да ещё в таком триллере на Эштадиу да Луш - это просто нереально.
Противостояние, ничем не уступающее ЛЧ.
Был момент, когда у Шахты началась дрожь в ногах - это, соответственно, 2:1 и 3:1.
Но, молодцы, что гнули свою линию, мол играть надо впереди - мы найдём свои шансы.
Очень сильно перенерничал в течение матча - надо пойти накатить грамм 150...
BobchuK
Порту, Спортінг і Бенфіка сьогодні вилетіли ...португальське топ-3
Петя Рудик
Вітаю всіх вболівальників "Шахтара" з виходом до 1/8 !!!
EremenkoOD
Было весело! Матвиенко, Пятов. А Патрик через 8 лет в Шахтере наконец-то, как сказал комментатор, "умно пробил об газон".
Brian
Супер! Мои поздравления лучшему клубу Украины!! Распирает гордость от того что в Украине есть клуб за который в Европе не стыдно! Брависсимо!
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Шевченко
Молодцы кроты, хотел бы я чтобы и мое Динамо так играло. С победой.
yuriy_kent
Пользуясь случаем, хочу передать привет всему прогрессивному человечеству, которые в анонсе болели против украинского клуба
Где они сейчас? Друг другу раны зализывают?
Rostyslav Karpa
Цей матч реально з ліго чемпіонівським можна зрівняти, це вам не Лугано з Мальме
dd dent
Шахтер с заслуженной победой (болельщик дк)!
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bassofon
Чемпион Украины на равных бился и прошел чемпиона Португалии, а значит наш чемпионат "ще не вмер" и это очень хорош.
Макс Максов
Несмотря на ничью, матч полный валидол! Центр защиты так и хотел сделать кассу украинским аптекам) Пятов тоже не очень уверенно сыграл, а Степа красава, следующий кэп Шахтера... Всех с победой, наши красавцы!!!
axylinam
Поздравляю Шахтёр,для меня это неожиданный результат,давно мы не проходили хорошие команды весной
Ruud
сумашедший матч, сумашедший камбек, тем приятнее выход в 1/8!
Алекс Вал
Шахтер красавчики,матч"Агонь"Всех с победой.Ну и напоследок хочется спросить:А где все кто говорили что Шахтер не пройдёт
ya_3
Хух, ура!
Ну вот надо было столько нервов потратить? Но игра того стоила! Всех болельщиков ШАХТЕРА с продолжением евровесны! Ура!
Kievforever
1. Шахтер сегодня не поплыл после пропущенных, а сразу ответил забитыми, приятно удивили
2. Матвиенко провел провальный матч
3. С проходом дальше , Лига Европы продолжает представлять интерес для украинского болельщика