Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 лютого 2020, 18:20
21464
7

Який склад міг бути у Металіста в рік 95-річчя клубу

Незважаючи на солідний вік гравців, ця команда, здається, не пасла б задніх у нинішній УПЛ

| Оновлено 11 лютого 2020, 18:20
21464
7
Який склад міг бути у Металіста в рік 95-річчя клубу
ФК Металіст

Життя не стоїть на місці. У травні виповниться чотири роки з того часу, як обожнюваний у Харкові «Металіст» провів свій останній до нинішнього моменту офіційний поєдинок. Та гра видалася невдалою для команди, якою керував Олександр Призетко - «Металіст» без варіантів поступився «Динамо» з рахунком 1:4. Так завершилася (хочеться сподіватися, що лише призупинилася) славна спортивна історія клубу, який вже за часів незалежної України зробив величезний крок у розвитку завдяки чудовому тріо Ярославський - Красніков - Маркевич. У нинішньому році «Металісту» виповниться 95 років, але про команду потроху починають забувати. Так, журналісти практично при кожному спілкуванні з Ярославським не забувають запитати у нього про плани по відродженню «Металіста», але поки все залишається виключно в площині питань і відповідей. Якщо у Олександра Владиленовича є плани по реанімації свого улюбленого футбольного дітища, то хотілося б, щоб подібне сталося якомога швидше і свій 100-річний ювілей «Металіст» зустрів потужним і амбітним клубом, як було ще якихось десять років тому...

Поки ж ми пропонуємо ознайомитися з нашою версією основи «Металіста», яка могла б бути до нинішнього моменту (чисто гіпотетично), якби клуб зберіг професійний статус. Як у випадку з «Шахтарем», «Динамо» та «Дніпром», одинадцять кращих, на наш погляд, гравців по позиціях в цій символічній команді обрані виключно з тих футболістів, які коли-небудь грали за «Металіст», були на повноцінному контракті в клубі і, що важливо, продовжують активні виступи донині. Таким чином, це не символічна збірна всіх часів, 2010-х або чогось подібного, а дещо інша команда, де буде багато вікових футболістів, прізвища більшості з яких викличуть ностальгічні нотки в серцях справжніх уболівальників «Металіста»...

Богдан ШУСТ, 33 роки

Нинішній клуб: «Інгулець»
Пішов з «Металіста» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: 200 тисяч євро

І Горяїнов, і Шуховцев, і навіть Дишленкович вже завершили з професійним футболом в якості гравців, а тому місце в воротах нашої команди довірено Богдану Шусту. Він свого часу подавав великі надії у вітчизняному футболі, через що «Шахтар» не пошкодував практично мільйон євро на його трансфер з «Карпат». На жаль, зробити кар'єру в донецькій команді Богдану так і не вдалося, після чого він почав блукати по орендах, а на початку 2013 року на правах вільного агента перейшов в «Металіст».

У тому сезоні «Металіст» став другим, через рік - третім, а вже потім покотився в безодню. Відхід Мирона Маркевича, а потім і фінансові проблеми в клубі, що виразно повилазили назовні, посприяли відтоку багатьох футболістів. Шуст не став винятком, хоча протримався в «Металісті» до весни 2015 року, провівши в загальному рахунку 10 поєдинків за харків'ян. Нині 33-річний воротар грає в Першій лізі в складі «Інгульця». Його трансфер в цей клуб, який відбувся влітку минулого року, здивував багатьох в українському футболі, але, з огляду на амбіції керівництва клубу з Петрове, немає сумнівів, що незабаром Шуст знову буде грати в УПЛ.

Крістіан ВІЛЬЯГРА, 34 роки

Нинішній клуб: «9 липня» (Аргентина)
Пішов з «Металіста» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: -

Найкращим правим захисником «Металіста» з тих, хто продовжує виступи нині, є, звичайно ж, Крістіан Вільягра. Аргентинець прибув до Харкова влітку 2010 року з «Рівер Плейта» і чотири з половиною роки сумлінно борознив праву «бровку», користуючись практично безмежною довірою Мирона Маркевича. Недивно, що Вільягра в своїй кар'єрі провів найбільше матчів саме за «Металіст» - 143 (6 голів і 13 результативних передач).

У лютому 2015-го Крістіан Вільягра на правах вільного агента перебрався в «Росаріо Сентраль», де провів два з половиною роки, а потім перейшов в «Атлетико Тукуман». У липні 2018 року захисник підписав угоду з клубом «9 липня» (Мортерос), в якому і починав на початку «нульових» робити перші кроки в світ професійного футболу. Нині кар'єра досвідченого бека, звичайно, наближається до завершення, але він все ще намагається залишатися на плаву і абсолютно точно про нього ще не встигли забути віддані вболівальники «Металіста».

Папа ГУЙЄ, 35 років

Нинішній клуб: «Дніпро-1»
Пішов з «Металіста» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: 100 тисяч євро

Сенегальський захисник виступав за «Металіст» з літа 2006 року по весну 2015-го. За цей час Гуйє встиг стати чи не культовою фігурою для команди і її шанувальників. Усміхнений поза полем, але сконцентрований і суворий на ньому, Папа завжди віддавав всі сили для позитивного результату харків'ян. Цінував його і Мирон Маркевич, який з часом перетягнув африканця до себе в «Дніпро». Цей переїзд дався непросто для Гуйє, про що він згодом розповідав в інтерв'ю, через непрості взаємини між уболівальниками «Металіста» та «Дніпра». Знав би тоді Папа, що незабаром і самих «дніпрян» спіткає подібна доля...

Після відходу з «Дніпра» Гуйє встиг пограти в Росії за «Ростов» і в Казахстані за «Актобе», а восени 2018 року повернувся до України. Спершу виступав за «Карпати», а влітку минулого року став гравцем «Дніпра-1». Нині сенегальцю вже 35 років, але він все ще непоганий в силовий грі, хоча позиційно все частіше і частіше допускає промахи. Можливо, саме через це Гуйє заявив, що нинішній сезон для нього буде останнім.

Родріго МОЛЕДО, 32 роки

Нинішній клуб: «Інтернасьонал» (Бразилія)
Пішов з «Металіста» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: 1,9 млн євро

Рослий бразильський центрбек з'явився в Харкові влітку 2013 року. За нього «Металіст» виплатив «Інтернасьоналу» 5 мільйонів євро. В принципі скаути харків'ян не прогадали - Родріго Моледо досить непогано проявив себе з самого початку, але адаптуватися як слід і почати прогресувати ще більше завадили війна і фінансові проблеми в клубі. В результаті Родріго Моледо влітку 2015 року домігся відходу в «Інтернасьонал» на правах вільного агента, провівши за «Металіст» 17 матчів і забивши 2 голи.

Взимку 2016 року Родріго Моледо повернувся до Європи, де його підписав «Панатінаїкос», але через два роки бразилець знову попросився на батьківщину. З тих пір виступає за «Інтернасьональ», де входить в число гравців основи. Відзначимо, що за кілька місяців до переїзду в «Металіст» Родріго Моледо навіть викликався до розташування національної збірної Бразилії для участі в товариському матчі проти Чилі, але на поле так і не вийшов.

Марсіо АЗЕВЕДО, 33 роки

Нинішній клуб: «Атлетико Паранаенсе» (Бразилія)
Пішов з «Металіста» за 4 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 800 тисяч євро

В кінці лютого 2013 року Марсіо Азеведо за 3 мільйони євро перейшов з «Ботафого» в «Металіст». Кучерявий бразилець швидко завоював місце в основному складі команди Мирона Маркевича, ставши одним з головних відкриттів того розіграшу чемпіонату України. На жаль, для шанувальників харківської команди, вже через півтора роки боси «Металіста» вирішили відпустити Азеведо в «Шахтар» за 4 мільйони євро. У стані «гірників» у бразильця побудувати запаморочливу кар'єру не вдалося, чому неабияк «посприяли» травми.

Влітку 2018 року «Шахтар» відпустив Азеведо вільним агентом в «Атлетико Паранаенсе», де Марсіо виступає і по цей день. У чемпіонаті Бразилії-2019 команда Азеведо фінішувала на високому п'ятому місці, а сам фулбек провів 26 матчів, записавши в актив 1 гол і 3 результативні передачі. Незважаючи на вік, Марсіо Азеведо все ще в повному порядку, коли його не турбують травми.

Олександр НОЙОК, 27 років

Нинішній клуб: «Динамо-Брест» (Білорусь)
Пішов з «Металіста» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: 1,5 млн євро

Свого часу Олександр Нойок був не тільки капітаном молодіжної команди «Шахтаря», а й вважався одним з найбільш обдарованих вихованців академії «гірників». Однак через конфлікт з керівництвом Нойок прийняв рішення покинути «Шахтар» і першим підметушився якраз «Металіст». У стані харків'ян Олександр провів три роки, але відіграв за першу команду лише 15 матчів.

З березня 2016 року грає в Білорусі - спершу за «Динамо» з Мінська, а потім за «Динамо-Брест». Нині вважається одним з кращих хавбеків тамтешньої першості і білоруси активно опрацьовують можливість заграти Нойока за свою національну збірну в найближчому майбутньому. Воно й не дивно, адже хавбек зіграв одну з ключових ролей в досить сенсаційній перемозі «Динамо-Брест» в розіграші чемпіонату Білорусі-2019.

Хосе СОСА, 34 роки

Нинішній клуб: «Трабзонспор» (Туреччина)
Пішов з «Металіста» за 2 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 2,5 млн євро

В «Металіст» Соса перебрався влітку 2011 року з «Наполі». На його рахунку вже були невдалі спроби проявити себе в «Баварії» і «Наполі», а тому кар'єра перспективного аргентинця, здавалося, покотилася вниз. Але в Харкові Соса розкрився по-справжньому і через два з половиною роки інтерес до нього виник у «Атлетико». Тодішні боси «Металіста» відпускали лідерів вже без жалю, а тому Соса півроку провів в Мадриді, потім на сезон був орендований «Бешикташем», після чого турки викупили контракт хавбека всього за 2 мільйони євро.

Через рік «Бешикташ» перепродав Сосу в «Мілан» за 7,5 мільйона євро, але незабаром аргентинець повернувся до Туреччини, де і до цього дня виступає за «Трабзонспор». У стані «бордово-блакитних», незважаючи на свій вік, є ключовим гравцем команди. При цьому, сам «Трабзонспор» активно бореться за високі місця в турецькій Суперлізі.

МАРЛОС, 31 рік

Нинішній клуб: «Шахтар»
Пішов з «Металіста» за 8 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 10 млн євро

У січні 2012 року «Металіст» за 4 мільйони євро підписав хавбека, який згодом зміг стати одним з лідерів не тільки харківської команди, але потім і «Шахтаря», і збірної України. У «Металісті» Марлос відразу ж почав демонструвати свою нестандартну техніку, бачення поля і розуміння гри. Але вивести харків'ян в абсолютні лідери українського футболу Марлосу не судилося. Клуб прийняв рішення відпустити його в «Шахтар» за 8 мільйонів євро. Донеччанам хавбек дуже знадобився, заповнивши на певний час запланований кадровий дефіцит, викликаний відсутністю активності на трансферному ринку.

Нині Марлосу 31 рік і багато хто відзначає, що почалося падіння його фізичних кондицій, але він все ще залишається дуже корисним на полі, як для «Шахтаря», так і для збірної України. Очевидно, якби в «Металісті» залишився Ярославський, Красніков та Маркевич, то Марлос міг би грати за команду і по цей день, допомагаючи, можливо, здобувати харківському, а не донецькому клубу «золоті» медалі УПЛ.

Алехандро ГОМЕС, 31 рік

Нинішній клуб: «Аталанта» (Італія)
Пішов з «Металіста» за 4,5 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 16 млн євро

Аргентинець виявився одним з найбільш талановитих легіонерів, яких привіз до Харкова Євген Красніков. Що правда, знайшли його скаути «Металіста» не в Південній Америці, а в Європі. Влітку 2013 року харків'яни заплатили 7 мільйонів євро «Катанії» за трансфер верткого і технічного плеймейкера. У підсумку в Харкові Алехандро Гомес провів лише один сезон, відігравши в 24 зустрічах і відзначившись 4 голами і 6 асистами.

З вересня 2014 року Гомес виступає за «Аталанту», де з часом зумів стати справжнім лідером команди, по праву нині володіючи капітанською пов'язкою. За команду з Бергамо аргентинець вже провів більше двохсот поєдинків у всіх турнірах і має контракт з клубом до літа 2022 року. Навряд чи раніше цього терміну «Аталанта» дозволить Гомесу безоплатно піти, та й сам Алехандро, схоже, не планує залишати місто і колектив, де у нього все виходить просто фантастично.

ТАЙСОН, 32 роки

Нинішній клуб: «Шахтар»
Пішов з «Металіста» за 15 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 12 млн євро

Трохи більше 6 мільйонів євро влітку 2010 року обійшовся «Металісту» трансфер Тайсона з «Інтернасьонала». Цей бразилець, який володіє по-справжньому реактивною швидкістю і відмінною технікою, швидко став улюбленцем уболівальників харків'ян. Але вже в січні 2013-го «Шахтар», прагнучи створити кадровий резерв в команді після відходу Вілліана в «Анжі», заплатив 15 мільйонів євро харківському клубу і той погодився відпустити одного зі своїх лідерів в Донецьк.

З тих пір Тайсон грає за «гірників», а з сезону-2016/17 є беззаперечно ключовим футболістом команди. Не випадково, за підсумками минулого року саме цього бразильця назвали найкращим гравцем в українському футболі. Що правда, характер Тайсона поза полем робить його далеко не кумиром в очах більшості уболівальників. Чи не кожне трансферне вікно бразилець в інтерв'ю закордонній пресі починає розповідати про бажання повернутися на батьківщину, або спробувати свої сили в одному з топ-чемпіонатів. Здається, що недалекий той час, коли боси «Шахтаря» вирішать піти назустріч словам Тайсона і приймуть одну з пропозицій по ньому.

Марко ДЕВИЧ, 36 років

Нинішній клуб: «Сабах» (Азербайджан)
Пішов з «Металіста» за 5 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 300 тисяч євро

Марко Девич - абсолютно культова фігура для уболівальників «Металіста». Якщо Тайсона любили за швидкість, Марлоса - за фінти, Жажу Коельо - за часом абсолютно фантастичні голи з різної відстані, то Марко Девич - це футболіст, чиї якості не потрібно розписувати ні для одного з уболівальників «Металіста». Коли мова заходить про Девича, все залишається неважливим, бо він - «Перший після Бога».

Девич залишав «Металіст» заради «Шахтаря», потім повертався, але знову був проданий - тепер уже до «Рубіну». Саме в лютому 2014 року припинився «роман» Марко з Харковом, який робив щасливим не тільки самого футболіста, що купався у славі, а й сотні тисяч шанувальників «Металіста». Всього за головну команду Харкова Девич провів 222 матчі і забив 98 голів. Останнім часом Марко виступав в Сербії за «Вождовац», але в січні нинішнього року вирішив за краще повернутися в азербайджанський «Сабах», де провів сезон-2018/19. Ех, як було б зворушливо і в якійсь мірі навіть правильно, якби з професійним футболом Девич міг попрощатися саме в «Металісті». Чи буде у нього такий шанс? Хто знає, хто знає...

Олексей СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 9
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 18:25 2
ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті

Український воротар допоміг «Реалу» вийти у півфінал Ліги чемпіонів

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Evgene Boykinyuk
нойок лишний в этом составе, даже чако торрес был лучше.
UKRAINE FAN
Очередная бредовая статья! Вы такой состав напишите когда клубу сто лет будет?
футфан
І тренер Мирон Маркевич. Саме він зробив з них футболістів!
kvlad200760
Як можна згадувати Гомеса,який в Металісті нічого не показав,ще й пішов зі скандалом!!!
Муґунот Уух
а что, разве про Морозючку уже все темы исчерпали?
какой смысл в подобных ...э-ээ... исследованиях, что-ли? разве только насыпать соли на раны болел Металлиста
Evgene Boykinyuk
да и соса не центральным полузащитником был, вроде как. это лишь бы всех впихнуть в один состав.