Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 грудня 2019, 18:58
77115
67

Яким міг бути склад Динамо, якби клуб не залишали зірки

Як думаєте, така команда змогла б здолати «Шахтар» в боротьбі за чемпіонство?

| Оновлено 09 грудня 2019, 18:58
77115
67
Яким міг бути склад Динамо, якби клуб не залишали зірки
ФК Динамо

Вболівальники люблять складати всякі рейтинги і символічні команди. Багато хто з них також не упускає з виду колишніх футболістів клубу, яким симпатизує, продовжуючи стежити за розвитком їх кар'єри в інших колективах. На тлі цього Sport.ua пропонує відповідь на питання, яким міг бути склад «Динамо», якби клуб в різний час не залишали зіркові, відомі або просто дуже перспективні виконавці.

Акцент робитимемо на найсильніших футболістах з нинішнього складу «Динамо», а також на тих, кого киянам вдалося продати, але з урахуванням того, що «біло-сині» все-таки не настільки активно, як багато європейських клубів, воліють відпускати своїх талантів, знайдеться місце й тим, хто покинув клуб в якості вільного агента. Ще одним важливим аспектом цієї команди є той факт, що в ній представлені тільки ті футболісти, які на поточний момент активно продовжують кар'єру на професійному рівні, тому тут не буде місця для ветеранів, які грають за аматорів (привіт Ісмаелю Бангура та його новоспеченій команді «Мюлуз»), а також для тих, хто на поточний момент не має клубу або й зовсім завершив кар'єру.

Денис БОЙКО, 31 рік

Нинішній клуб: «Динамо» (Україна)
Нинішня трансферна вартість: 2,5 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 4 млн євро

З воротарями в «Динамо» з одного боку завжди начебто був порядок (як мінімум кількісно конкуренція була присутня завжди на дуже високому рівні), але з іншого - немає жодного яскравого представника, кого б «біло-сині» продали в сильний європейський клуб. Якщо навіть великого Шовковського свого часу вважали за краще залишити в Києві, то що вже говорити про інших.

Тому зупинимо вибір на нинішньому охоронцеві воріт киян Денису Бойко. Щоправда, він теж мав досвід відходу зі стану «біло-синіх» - спершу на правах оренди, а влітку 2014 року воротар за нерозкриту суму був проданий «Дніпру», з яким згодом дістався до фіналу Ліги Європи-2014/15. Після проблем, що почалися у «дніпрян», Бойко відбув до Туреччини, але закордоном побудувати успішну кар'єру Денису не вдалося. У лютому 2018 року Бойко спершу на правах оренди повернувся в «Динамо», а потім «Бешикташ» відпустив воротаря до Києва на правах вільного агента.

Томаш КЕНДЗЬОРА, 25 років

Нинішній клуб: «Динамо» (Україна)
Нинішня трансферна вартість: 4 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 4 млн євро

З правими захисниками ситуація схожа з тією, яка спостерігається на воротарській позиції, з точки зору відсутності гучних продажів гравців даного амплуа. Мабуть, з часів Олега Лужного «Динамо» не покидав настільки сильний і харизматичний футболіст, здатний зіграти справа в обороні. Тому також зупинимо свій вибір на нинішньому основному футболісті на цій позиції - поляку Томаші Кендзьорі.

Кендзьора перебрався до Києва з познанського «Леха» влітку 2017 року і обійшовся скарбниці «Динамо» в 1,5 мільйона євро. Досить швидко Томашу вдалося завоювати місце ключового гравця на позиції, спершу відтіснивши в резерв Миколу Морозюка, а потім й зовсім змусивши українця покинути розташування «біло-синіх» і відбути в пошуках кращої долі в турецький «Різеспор». Навіть з підписанням влітку нинішнього року Олександра Караваєва Кендзьора не втратив свого впливу в команді і досить регулярно з'являється в основному складі. Можливо, прихід Караваєва означає близький відхід в інший клуб Кендзьори, але зараз це лише здогадки та припущення.

Александар ДРАГОВИЧ, 28 років

Нинішній клуб: «Байєр» (Німеччина)
Пішов з «Динамо» за 18 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 9 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 15 млн євро

Влітку 2013 року, коли український футбол ще не знав, яка криза його чекає попереду, «Динамо» заплатило 9 мільйонів євро «Базелю» за центрального захисника Александара Драговича. Австрієць відразу став у нагоді в Києві, ставши одним з найнадійніших і найсильніших беків у вітчизняній Прем'єр-лізі.

Але після трьох років в Україні Драгович почав проявляти явні ознаки бажання піти в більш сильну лігу, що цілком зрозуміло. На щастя, надійшла вигідна пропозиція від «Байєра», яку боси «Динамо» не стали за звичкою відкидати. В результаті австрієць відбув до Німеччини в обмін на 18 мільйонів євро - як показав час, ця угода виявилася більш ніж вигідною для київського клубу. У Німеччині Драгович не зміг стати таким же ключовим гравцем оборони для своєї команди, як в Києві. «Байєр» в сезоні-2017/18 навіть відпускав австрійця в оренду в «Лестер», проте й «лисиці» не захотіли викупити контракт Александара. Нині Драгович - гравець ротації в стані «фармацевтів», але київські вболівальники напевно згадують про нього з теплотою.

Домагой ВІДА, 30 років

Нинішній клуб: «Бешикташ» (Туреччина)
Пішов з «Динамо» вільним агентом
Нинішня трансферна вартість: 8 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 9 млн євро

Ще один легіонер на позиції центрального захисника, який намагався робити оборону «Динамо» максимально невразливою. Віду кияни купили на початку 2013 року у загребського «Динамо» за 5 мільйонів євро. У столиці України Домагой провів чудові п'ять років, повністю відпрацювавши контракт.

Підписувати нову угоду з «Динамо» Віда відмовився, а клуб так і не зміг вчасно розлучитися з хорватом, хоча пропозицій по ньому у босів «біло-синіх» свого часу вистачало. В результаті на початку минулого року Домагой на правах вільного агента перейшов в «Бешикташ», де грає і до цього дня, ставши одним з найважливіших футболістів основного складу. До речі, згідно останніх чуток, Віда в найближче трансферне вікно може перейти в «Вест Хем», де, таким чином, приєднається до колишнього партнера по «Динамо» Андрія Ярмоленка.

Віталій МИКОЛЕНКО, 20 років

Нинішній клуб: «Динамо» (Україна)
Нинішня трансферна вартість: 6 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 6 млн євро

На лівому фланзі оборони 20-річному захиснику, до якого вже придивляються європейські топ-клуби, немає альтернативи. Травма Піваріча, який в складі збірної Хорватії став віце-чемпіоном світу, і невиразна форма Сідклея дозволили вихованцю «Динамо» вихором увірватися в основний склад клубу, а потім і стати основним у збірній України. Після гри в Португалії дії Миколенка відзначав сам Роналду, а Зінченко розповідав, що про молодого динамівця наводили довідки в «Манчестер Сіті».

Нинішня трансферна вартість Миколенка - шість мільйонів євро, але, якщо він покаже себе на Євро-2020, вона може зрости в рази. І далі все буде залежати тільки від волі та нервів Ігоря Суркіса. Але вже ясно, що для того, щоб продовжувати прогресувати, Миколенку через рік-два потрібно перебиратися в Європу.

Роман ЄРЕМЕНКО, 32 роки

Нинішній клуб: «Ростов» (Росія)
Пішов з «Динамо» за 12,9 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 4 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 6,5 млн євро

Фінського хавбека Романа Єременка «Динамо» спершу орендувало на сезон в «Удінезе» за 500 тисяч євро, а коли той зумів себе відмінно проявити в столиці України, викупило контракт легіонера за 5 мільйонів. Наступні два сезони Єременко був беззаперечно ключовим футболістом в півзахисті - гравець з прекрасним баченням поля, філігранною передачею і непоганою технікою був прикрасою матчів «Динамо» в УПЛ і єврокубках.

Не дивно, що якісна гра Єременка привернула до нього увагу багатших клубів. В кінці роботи літнього трансферного вікна-2011 «Рубін» запропонував «Динамо» майже 13 мільйонів євро за фіна, від чого боси киян вирішили не відмовлятися. У Казані Роман провів три непоганих сезони, а потім був проданий московському ЦСКА. У стані «армійців» також був ключовою фігурою, поки не попався на вживанні наркотиків, внаслідок чого отримав 2-річну дискваліфікацію. Повернувшись в футбол, підписав угоду зі «Спартаком», але закріпитися там не зміг, і в січні нинішнього року уклав контракт з «Ростовом», з яким дуже несподівано веде нині боротьбу за чемпіонство в Росії.

Віктор ЦИГАНКОВ, 22 роки

Нинішній клуб: «Динамо» (Україна)
Нинішня трансферна вартість: 20 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 20 млн євро

Нинішній лідер «Динамо» дебютував у першій команді ще при Сергієвї Реброву - восени 2016-го в поєдинку зі «Сталлю» з Кам'янського. У першому ж сезоні молодий хавбек зарекомендував себе з кращого боку, давши зрозуміти, що відхід Ярмоленка не особливо позначиться на атакуючому потенціалі «біло-синіх». З від'їздом ж Андрія в «Боруссію», Циганков взяв на себе тягар лідера «Динамо». Так, він не завжди стабільний, але згадайте, як, наприклад, починав в «Динамо» кар'єру Ярмоленко і скільки критичних стріл у нього було випущено. Циганков за перші сто матчів у складі «Динамо» забив на три голи більше свого попередника на правому фланзі атаки (33 проти 30) і віддав більше гольових передач (30 проти 16-ти). Поступово Віктор завойовує довіру й Андрія Шевченка в збірній України, де конкуренція за місце в складі на його позиції дуже і дуже серйозна (Ярмоленко і Марлос).

Як і у випадку з Миколенко, найкращим варіантом продовження кар'єри для Циганкова, мабуть, буде від'їзд до Європи. Зрозуміло, що в клуб рівня «Галатасарая», який нібито спостерігає за молодим динамівцем, Суркіс його не відпустить, як і в умовний «Хоффенхайм». А ось якщо прийде гідна пропозиція від топ-клубу, є надія, що президент «Динамо» дасть Циганкову шанс проявити себе в Європі раніше, ніж Ярмоленку.

Юнес БЕЛАНДА, 29 років

Нинішній клуб: «Галатасарай» (Туреччина)
Пішов з «Динамо» за 9,5 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 5,5 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 12 млн євро

Марокканський хавбек був одним з головних талантів «Монпельє», який в сезоні-2011/12 вперше в історії виграв чемпіонат Франції. Через рік «Динамо» заплатило за Юнеса 10 мільйонів євро, переконавши того перебратися в Україну.

Але в Києві заграти на максимум своїх здібностей Юнес Беланда так і не зміг. Що йому завадило - сказати однозначно дуже складно, але від Юнеса очікували значно більшого, і він був на це здатний. Як підсумок - «Динамо» спершу відпускало Юнеса Беланда в оренду в «Шальке» та «Ніццу», а влітку 2017-го й зовсім продало в «Галатасарай». Нині, кажуть, вже керівництво турецького клубу втрачає терпіння з Юнесом і налаштоване позбутися його в січневе трансферне вікно - благо, інтерес до марокканця проявляють клуби з Саудівської Аравії.

Андрій ЯРМОЛЕНКО, 30 років

Нинішній клуб: «Вест Хем» (Англія)
Пішов з «Динамо» за 25 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 20 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 25 млн євро

Андрій Ярмоленко зміг проторувати свій шлях у великий футбол саме в «Динамо», куди свого часу перебрався з Чернігова зовсім ще хлопчиськом. Спочатку у Ярмоленка багато чого не виходило, через що на його адресу нерідко звучали образливі слова від уболівальників, але характер і бажання стати гравцем топ-рівня не підвели Андрія.

Після того, як Ярмоленко став лідером «Динамо», про інтерес до його персони часто писали в західній пресі. Але Ігор Суркіс довгий час не погоджувався відпускати свою головну зірку. Він вважав, що новим клубом Ярмоленка повинен стати неодмінно топ-клуб з Європи, а не «Сток Сіті» або інші проекти, від яких надходив предметний інтерес до Андрія. І з часом «біло-синім» дійсно прийшла вигідна пропозиція від клубу з ім'ям - так, влітку 2017 роки за 25 мільйонів євро Ярмоленко опинився в «Боруссії» з Дортмунда. На жаль, в Німеччині проявити себе на повну українцеві не вдалося і вже через сезон він все-таки подався на Туманний Альбіон, де й понині виступає за «Вест Хем». Минулий сезон для Ярмоленка затьмарила травма, але в нинішньому він потихеньку завойовує місце в основі і розташування вболівальників «молотобійців».

Джермейн ЛЕНС, 31 рік

Нинішній клуб: «Бешикташ» (Туреччина)
Пішов з «Динамо» за 11,4 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 2,5 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 12 млн євро

Ленс переходив до «Динамо» в золотий для українського футболу час - влітку 2013 року. Тоді в УПЛ була серйозна боротьба відразу між чотирма грандами - «Динамо», «Шахтарем», «Металістом» і «Дніпром», а тому кожен з них не заощаджував коштів на посилення. Ленс володів безсумнівним талантом, але в Києві реалізувати свій потенціал не зміг, мабуть, навіть наполовину.

Після того, як «Динамо» покинув Олег Блохін, Ленс поступово став грати все менше і менше важливу роль в стані «біло-синіх». Тому цілком логічним рішенням босів киян став продаж голландця влітку 2015 року в «Сандерленд». Тим більше, що на трансферах Джермейна «Динамо» навіть вдалося вийти в плюс на 2,4 мільйона євро. З літа минулого року Ленс є повноправним футболістом «Бешикташа», але зараз його справи в клубі виглядають не дуже добре і вже поповзли чутки про бажання турків розлучитися з вінгером.

Роман ЯРЕМЧУК, 23 роки

Нинішній клуб: «Гент» (Бельгія)
Пішов з «Динамо» за 2 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 6,5 млн євро
Максимальна трансферна вартість в «Динамо»: 800 тисяч євро

Той випадок, коли власному вихованцю в «Динамо» практично не дали шансів себе проявити. Тренери «біло-синіх» віддавали перевагу іншим гравцям, а Яремчук довгий час спершу нудився в дублі, потім добре проявив себе в «Олександрії», але, повернувшись з оренди, знову не зміг переконати наставників у власній спроможності.

Коли в серпні 2017 року «Динамо» продало Яремчука в «Гент» за 2 мільйони євро, здалося, що боси киян все зробили правильно. Вони віддали гравця в два з половиною рази дорожче, ніж той номінально оцінювався на той час, плюс до всього у Романа просто не було перспектив в столичній команді. Але в «Генті» Яремчук розкрився у всій красі, почав отримувати виклики в збірну, де також став у нагоді, і зараз його вартість становить уже 6,5 мільйонів євро, хоча бельгійці навряд чи відпустять Романа дешевше 10 мільйонів. Втім, «Динамо» все одно зробило правильно - якби тоді воно не відпустило Яремчука, мали б ми зараз форварда такого рівня в самому розквіті сил, та ще й з досвідом виступів у Європі?

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(100)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 67
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AdvocatusDei
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
gudini
Вибачте, але це якась маячня а не аналітика. У чемпіонаті Турції діючі зірки не грають. Той же Мехмеді та Рафаєль, що у бундеслізі, якось зірковіше виглядають.
AdvocatusDei
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Абзонь
Бредовый состав. Вида, Драгович, Ленс, а особенно Еременко сейчас днари и они точно не лучше текущих игроков по позициям. С таким же успех можно было Милевского поставить и Алиева из любительской лиги.
Хотели повторить рубрику про воспитанников, а получилось что попало.
Сергій Поліщук
Там были звезды!?
firstromario
я думаю яремчук б ніколи в динамо не заграв. а решта вродіби нормальний варіант. не вміє суркіс тримати футболістів.
pavel85
Справедливости ради, напишите теперь, если бы Шахтер не продавал своих игроков, уверен на 100% там составчик был бы претиндентом на победу в Лиге чемпионов, это вам не состав Динамо, они максимум в Лиге европы поборолись за первые три места, не более.. Вот состав Динамо при Лобановском, там да, согласен.
andriy_
питання чи вони були зірками коли грали за динамо. Половина почала краще грати як пішла з динамо.
bolelschik
Мбокани нужен
Алексей Столетов
Вместо Яремчука все-таки Мбокани.
Но тогда и за Шахтер должны играть:
Фернандиньо, Вилиан, Коста, Тейшейра, Ракицкий, Мхитарян, Ферейра... Тогда бы хрен одолели конечно.
Stelios Komnin
Кендзера - вообще не уровень, очень часто теряет мяч. Конечно не Кадар, но назвать качественным защитником...Бельханда - также был посредственным. Велозу был бы здесь уместен. Просто сразу понял, что в такой лиге делать нечего.
UKRAINE FAN
Норм состав правда без опорника. Вы бы уже еще парочку защитников убрали и поставили Бангура и Идее!
bzzzzz
где тут зведзды я так и не понял
Kovalenkobrevno
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Бондарь
Какие нахрен звёзды,пезды
Alex86 1
черти что и с боку бантик
odiniznashih
Да никаким бы не было Динамо.
Кто их тренировал бы?
В этом вся и суть, что большинство игроков больше раскрываются как раз после ухода из Динамо.
Команде не игроков надо собирать, а играть по-другому.
daniilas
Согласен с составом, кроме одного оленя Циганкова, он не достоен этой команды