Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 сiчня 2020, 16:45
25634
20

Який склад міг бути у Дніпра, якби клуб залишався на плаву

Здається, цим одинадцяти футболістам було б під силу боротися за «золото» в УПЛ

| Оновлено 05 сiчня 2020, 16:45
25634
20
Який склад міг бути у Дніпра, якби клуб залишався на плаву
ФК Дніпро. Євген Коноплянка і Євген Селезньов

Ми вирішили продовжити серію матеріалів про потенційні склади вітчизняних топ-клубів. Раніше представивши свої версії щодо «Шахтаря» та «Динамо», сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитися з тим, яким міг бути склад «Дніпра», якби цей клуб не спіткало банкрутство і подальше розформування.

Нагадаємо, одинадцять кращих, на наш погляд, гравців по позиціях в цій символічній «команді мрії» обрані виключно з тих футболістів, які коли-небудь грали за «Дніпро» і, що важливо, продовжують активні виступи донині. З цієї причини в цій команді не буде багатьох легендарних фігур калібру Андрія Русола, Сергія Назаренка та багатьох інших.

Андрій ЛУНІН, 20 років

Нинішній клуб: «Вальядолід» (Іспанія)
Пішов з «Дніпра» за нерозкриту суму
Нинішня трансферна вартість: 7,5 млн євро

Талановитий молодий воротар Андрій Лунін з'явився в складі «Дніпра» через півроку після відходу Дениса Бойка в «Бешикташ». Відразу ж юному Луніну вдалося завоювати місце в основі першої команди, завдяки чому в першому ж сезоні за «Дніпро» Андрій провів 22 матчі в УПЛ. Але хороша гра воротаря не врятувала «дніпрян» від вильоту, тому що на клуб постійно накладалися штрафні санкції за борги і віднімалися очки.

Після пониження «Дніпра» в класі Лунін пішов у «Зорю» за нерозкриту суму, але і там не затримався. Сезону Андрію вистачило, щоб привернути увагу скаутів європейських топ-клубів. Влітку 2018 року «Реал» заплатив 8,5 мільйонів євро за перехід Луніна, але з тих пір за «бланкос» український кіпер не провів жодного матчу в офіційних турнірах. Минулий сезон Лунін провів в оренді в «Леганесі», де не мав довіри з боку тренерського штабу, а в нинішньому – схожа картина у Андрія повторюється вже в «Вальядоліді».

ЛЕО МАТОС, 33 роки

Нинішній клуб: ПАОК (Греція)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 1 млн євро

В український футбол Леонардо Матоса привезли скаути «Чорноморця» ще в лютому 2010 року, а через чотири з половиною сезони бразилець перебрався в «Дніпро». За «дніпрян» встиг провести 51 матч у всіх турнірах, відрізняючись бойовитістю в обороні і якісними підключеннями в атаку. Після вильоту «Дніпра» з УПЛ Лео Матос, як і багато інших футболістів, покинув клуб.

Влітку 2016 року на правах вільного агента підписав контракт з грецьким клубом ПАОК. З тих пір виступає за цю команду, є стабільним гравцем основного складу. У минулому сезоні разом з «чорно-білими» став чемпіоном Греції, а до цього двічі завойовував Кубок цієї країни. Нинішній контракт досвідченого Лео Матоса з ПАОКом діє до літа 2021 року.

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ, 33 роки

Нинішній клуб: АЕК (Греція)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 900 тисяч євро

Дмитро Чигринський, який колись вважався найсильнішим центральним захисником України, в «Дніпрі» опинився в лютому 2015 року. Після болісного часу в «Шахтарі», пов'язаного з постійним відновленням від різних травм, Чигринський вирішив змінити обстановку, і в цілому перехід в «Дніпро» позитивно позначився на його кар'єрі. У сезоні-2015/16 Чигринський більш-менш регулярно почав грати за «дніпрян», але, як і багато інших гравців, виявився не в силах боротися з обставинами, через які клуб в результаті спікірував вниз.

Влітку 2016 року Чигринський пішов вільним агентом, підписавши угоду з грецьким клубом АЕК. У сезоні-2017/18 став з цією командою чемпіоном Греції, перепідписавши контракт з клубом в березні минулого року. Нині є одним з важливих гравців команди, хоча періодично також стикається з травмами, але ті вже не вибивають досвідченого бека так надовго з гри, як в «Шахтарі».

ДУГЛАС, 29 років

Нинішній клуб: «Шапекоенсе» (Бразилія)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 1 млн євро

«Дніпро» придбав рослого центрбека за 2,5 мільйона євро у «Васку да Гама» в січні 2013 року. В результаті Дуглас провів в стані «дніпрян» 87 матчів у рамках всіх турнірів. Допоміг бразилець команді з берегів Дніпра дістатися і до фіналу Ліги Європи в 2015 році, коли титул дістався «Севільї», що здолала дніпрян з рахунком 3:2.

Влітку 2016 розірвав контракт з «Дніпром», повернувшись на батьківщину. Спочатку підписав договір з «Сан-Паулу», але пробитися в основу цієї команди йому не вдалося. Дуглас був змушений спершу на правах оренди, а потім і на постійній основі перейти в «Шапекоенсе». У цьому колективі грав ключову роль, але за підсумками сезону-2019 клуб з Шапеко вилетів з бразильської Серії А. Як далі складеться кар'єра Дугласа поки невідомо, адже його контракт закінчується 31 грудня.

Іван СТРИНИЧ, 32 роки

Нині - вільний агент
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 2,5 млн євро

У «Дніпрі» Іван Стринич з’явився в січні 2011 року. Тоді український клуб викупив контракт перспективного хорвата у «Хайдука» за 4 мільйони євро. За чотири роки Стринич провів у складі «синьо-біло-блакитних» 112 матчів, міцно забронювавги за собою роль ключового футболіста на лівому фланзі оборони команди. У сезоні-2014/15 Стринич висловив бажання покинути клуб, поїхавши з України до «Наполі» в січні 2015-го на правах вільного агента.

З цієї причини Стринич не дістався з «Дніпром» до історичного фіналу Ліги Європи. В Італії ж його кар'єра відверто не склалася. Не ставши своїм в Неаполі, він був проданий в «Сампдорію», а звідти через рік пішов вільним агентом в «Мілан». Але за «россонері» не провів жодного офіційного матчу. У Стринича виявили проблеми з серцем, через які він був змушений призупинити кар'єру. Згодом повернувся до тренувань, але влітку нинішнього року розірвав контракт з «Міланом» і з тих пір перебуває в статусі вільного агента. Незважаючи на всі проблеми, є відчуття, що в нинішній УПЛ Стринич був би далеко не останньою фігурою в своєму амплуа.

Роман БЕЗУС, 29 років

Нинішній клуб: «Гент» (Бельгія)
Пішов з «Дніпра» за нерозкриту суму
Нинішня трансферна вартість: 2 млн євро
 

У «Дніпрі» Роман Безус провів лише півтора роки - з січня 2015 по липень 2016-го. Встиг пробитися з командою в фінал Ліги Європи, а також провести 50 матчів у всіх турнірах. Як і більшість гравців команди тих часів, покинув клуб після його вильоту з УПЛ, підписавши контракт з бельгійський «Сент-Трюйденом».

На початку нинішнього року Безуса за 1,2 мільйона євро викупив «Гент», де футболіст грає і до цього дня. Досить регулярно викликається в національну збірну України тренерським штабом Андрія Шевченка, але поки виграти конкуренцію у інших футболістів за місце в основі виявляється Безусу не по силам.

ЖУЛІАНО, 29 років

Нинішній клуб: «Аль-Наср» (Саудівська Аравія)
Пішов з «Дніпра» за 6 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 14 млн євро

На початку 2011 року «Дніпру» вдався відмінний трансфер. Клуб викупив у «Інтернасьонала» талановитого атакуючого півзахисника Жуліано, за якого довелося заплатити чимало - 11 мільйонів євро. Адаптація до України і місцевого футболу далася бразильцеві непросто, але потім він почав виправдовувати довіру Хуанде Рамоса, ставши одним з лідерів колективу. У підсумку за «Дніпро» Жуліано провів 108 матчів, але влітку 2013-го попросив Ігоря Коломойського відпустити його в клуб із Західної Європи або Бразилії, мотивуючи це небажанням дружини футболіста жити в Україні. «Дніпряни» на умови гравця не пішли, але через рік були змушені продати його за 6 мільйонів євро в «Греміо», щоб не допустити його подальшого відходу вільним агентом.

Цікаво, що згодом Жуліано повернеться в Східну Європу, уклавши договір з «Зенітом». Але через рік покине й Росію, перейшовши в «Фенербахче», а ще через рік подасться за «довгим доларом» в Саудівську Аравію. Нині виступає в цій арабській країні за «Аль-Наср» і є беззаперечним лідером команди, вигравши з нею чемпіонський титул в сезоні-2018/19.

Бруно ГАМА, 32 роки

Нинішній клуб: «Аріс» (Греція)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 500 тисяч євро

Португальського вінгера «Дніпро» підписав у серпні 2013 року з «Депортиво» за нерозкриту суму. У підсумку Бруно Гама провів в Україні три сезони, відігравши за «синьо-біло-блакитних» 97 матчів, в тому числі взяв участь в 16 поєдинках Ліги Європи 2014/15 - сезону, коли «Дніпро» дістався до фіналу турніру.

З України, як і багато легіонерів того «Дніпра», поїхав влітку 2016-го. На правах вільного агента підписав контракт з «Депортиво», потім недовго пограв за «Алькоркон», а з літа минулого року виступає в Греції за «Аріс». Незважаючи на свої 32 роки, Бруно Гама, як і раніше, демонструє швидку, технічну та яскраву гру, що не залишає сумнівів - він став би в нагоді практично будь-якій команді в нинішній УПЛ.

Євген КОНОПЛЯНКА, 30 років

Нинішній клуб: «Шахтар» (Україна)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 6,5 млн євро

Євген Коноплянка - мабуть, головний талант «Дніпра» останніх 10-15 років. У команді він пройшов усі сходинки - від юнацького до першого складу. Зумів стати не тільки одним із системоутворюючих футболістів «дніпрян», а й справжнім улюбленцем фанатів. Лише небажання власника «Дніпра» вчасно розлучитися з Коноплянкою призвело до того, що той в результаті покинув команду вільним агентом.

На жаль, в Європі Коноплянці не вдалося себе проявити належним чином. Ні в «Севільї», ні в «Шальке» хавбек не зміг побудувати кар'єру, а тому на початку вересня нинішнього року він був змушений повернутися до України, де в його талант повірив чемпіон країни «Шахтар». Контракт з «гірниками» у Коноплянки діє до літа 2022 року і поки хавбек користується певною довірою у тренерського штабу донеччан, хоча ще й близько не наблизився до того рівня виступів, який демонстрував свого часу в «Дніпрі».

Євген СЕЛЕЗНЬОВ, 34 роки

Нинішній клуб: «Бурсаспор» (Туреччина)
Пішов з «Дніпра» на правах вільного агента
Нинішня трансферна вартість: 400 тисяч євро

Селезньов двічі приходив до «Дніпра», встигнувши по-справжньому закохати в себе багатьох уболівальників команди. Євген був одним з небагатьох футболістів, який дозволяв собі безпосередньо контактувати з власником клубу Ігорем Коломойським, а також досить прямо висловлювати свою точку зору. Однак після переїзду в Росію ставлення до Селезньова у фанатів змінилося, хоча згодом сам Євген визнав такий вчинок помилковим.

З 2017 року виступає переважно в Туреччині, хоча другу частину минулого сезону відіграв в іспанській Сегунді за «Малагу». Нині Селезньову 34 роки і він гравець друголігової команди з Туреччини «Бурсаспор». Але свого часу Євген обіцяв, що повернеться в Україну і останній рік кар'єри відіграє за «Дніпро», щоб побити бомбардирський рекорд чемпіонату і самої команди, до якого форварду залишається забити не так і багато. Якщо влітку «Дніпро-1», як подейкують, проведе ребрендинг і стане наступником істинного «Дніпра», то хто знає - можливо, Селезньову дійсно випаде шанс стримати слово...

Нікола КАЛИНИЧ, 31 рік

Нинішній клуб: «Рома» (Італія)
Пішов з «Дніпра» за 5,5 млн євро
Нинішня трансферна вартість: 10 млн євро

На трансфері Калинича «Дніпру» також не вдалося заробити, хоча талант цього футболіста дозволяв менеджменту знайти хорошого і готового платити покупця. У 2011 році «дніпряни» підписали хорвата за 6 мільйонів євро, а через чотири роки відпустили Ніколу за 5,5 мільйонів. За цей період Калинич встиг полюбитися фанатам «Дніпра», відрізняючись стабільною результативністю (всього за «синьо-біло-блакитних» хорват провів 125 матчів, забив 49 м'ячів).

Після «Дніпра» грав за «Фіорентину», «Мілан», «Атлетико». Минулого трансферного вікна форварда орендувала «Рома», але поки хорват не може виграти конкуренцію в таборі римлян. Втім, його оціночна трансферна вартість, як і раніше, досить висока, а тому в УПЛ гравець калібру Калинича був би незамінним практично в будь-якій команді.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(105)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ПУШИЧ – журналісту: Питання не надто розумне. Ви не розбираєтеся у футболі
Футбол | 07 жовтня 2024, 09:19 7
ПУШИЧ – журналісту: Питання не надто розумне. Ви не розбираєтеся у футболі

Зухвала відповідь наставника Шахтаря під час прес-конференції після матчу з ЛНЗ (5:1)

Україна – Франція – 7:1. Вперше бронзові медалі ЧС! Відео голів та огляд
Футзал | 06 жовтня 2024, 18:23 18
Україна – Франція – 7:1. Вперше бронзові медалі ЧС! Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд матчу за третє місце чемпіонату світу 2024 року з футзалу

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
КуцТВ
Если б клуб был на плаву, то Лунин с большой вероятностью и не заиграл бы, потому что основным был бы Бойко. Чигринский тоже лишний, потому что в Днепре ничем не запомнился. Вместо него лучше Канкаву. И про Матеуса забыли.
Александр Жаирс
Считаю,что список не должен ограничиваться одиннадцатью игроками,есть ещё Зозуля, Шахов,Матеус,Бойко,Пико,Гуйе,может ещё кого забыл из знаковых и не очень игроков Днепра,которые могли бы посоперничать и за чемпионство.Во всяком случае лет пять Шахтёр не мог у них выиграть.
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Покойника Лео Матоса включили,а Маттеуса не включили,резкий быстрый ,техничный игрок
Lucky Lucky
Матеус - вместо Бруно Гамы, да и Канкава будет по-лучше на месте Безуса(учитывая позицию)
bolelschik
Ни фина себе, Матеуса списали
Женя Гирич
Матеус был лидером клуба...Его забыли...
Александр Бондарь
Коноплянка 6,5 .Однако!!!
axylinam
Кроме Лунина почти все предпенсионного возраста,за золото маловероятно,а за серебро легко бы получилось
axylinam
а где Зозуля? безобразие какое
Lion
Это не весь состав
axylinam
Автор статьи запасных забыл перечислить,а вдруг эпидемия травм начнётся?
Слава Чебан
безус в опорке...?
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил